Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές: Ξεκίνησαν ανοδικά τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Πιέσεις στη Ευρώπη

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν ανοδικά αλλά με μικρές μεταβολές στις αρχές των συνεδριάσεων. Ο Dow Jones λίγο πριν τις 17.00 αυξάνονταν κατά 0,24%, ο S&P 500 κατά 0,42% και ο Nasdaq κατά 0,55%.  Αντίθετα οι ευρωπαικές αγορές κατέγραφαν την ίδια στιγμή σημαντική υποχώρηση. Ο DAX (-0,71%), o γαλλικός CAC (-0,8%), o ιταλικός MIB (-0,31%) και ο Eurostoxx 50 (-0,78%). Οι απώλειες αυτές προφανέστατα προέρχονται από την αποκόμιση κερδών λόγω του τέλους του χρόνου και των νέων στρατηγικών ενόψει της νέας χρονιάς.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Την διορθωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής έφερε τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα πέριξ των 1.200 μονάδων για μεγάλο διάστημα της συνεδρίασης, τα οποία αποδείχθηκαν μία καλή στήριξη.
 
Το γεγονός ότι οι συναλλαγές ήταν σχετικά χαμηλές ίσως αποδίδεται στην απροθυμία των επενδυτών να πουλήσουν, προσδοκώντας καλύτερες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Για μία ακόμη συνεδρίαση είχαμε αντίρροπες τάσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης με αποκόμιση κερδών στο σύνολο των δεικτοβαρών blue chips.  Εξαίρεση στην πτωτική τάση, ήταν η μετοχή της ΔΕΗ  η οποία όμως δεν επαρκούσε για να αντιστραφεί το πτωτικό κλίμα.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1203,08 μονάδες με πτώση (-1,23%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,6 εκατ. Ευρώ. Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών ήταν αρνητικό με  34 μετοχές ανοδικές  και 73 καθοδικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά (-1,42%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,27%). Στους κλαδικούς δείκτες με άνοδο ήταν μόνο η Τεχνολογία και οι πρώτες ύλες. Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,65%), Τροφίμων-Ποτών (-2,62%), τράπεζες (-1,94%), Τηλεπικοινωνίες (-1,93%) και Εμπόριο (-1,84%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν OTE, ETE, Αlpha Bank, Εurobank, Πειραιώς, Motor Oil.

Εβδομάδα έντονων εξελίξεων η επόμενη

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζιδάκης:

“Παρά το θετικό μείγμα νέων από τις επιχειρηματικές εξελίξεις (ΔΕΗ, Aegean, Alpha) και τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα (Τράπεζες, ΔΕΗ, Τιτάν,) η αγορά επέστρεψε σε ένα μοτίβο αναμονής με κύρια χαρακτηριστικά την κατοχύρωση κερδών από τους εγχώριους επενδυτές και την αποχή των ξένων επενδυτών από τις συναλλαγές. Η αγορά δείχνει να είναι μοιρασμένη καθώς τα θετικά ακούσματα από το εσωτερικό βρίσκουν απέναντι τους τις γεωπολιτικές επιφυλάξεις και την αβεβαιότητα των επιτοκίων. Όπως και να έχει η Δευτέρα είναι ημέρα κλειδί για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο καθώς θα μάθουμε αν τελικώς και σε ποια τιμή θα κλείσει η πώληση του 9% της Alpha Bank. Αμέσως μετά θα πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα με δυνητικό μέγεθος πώλησης το 20% των μετοχών, μια συναλλαγή που σε τρέχουσες αξίες αποτιμάται 1 δις ευρώ. Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα άλλα για το σύνολο της αγοράς καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ελληνικές μετοχές. Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό σε στασιμότητα το ΧΑ καθώς δεν είναι λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητα τους διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών. Επομένως μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ.”

Πηγή