Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του
Taxheaven

Κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, ξεπέρασε τις 1.430 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,5% και με πρωταγωνιστές της ανόδου τις τραπεζικές μετοχές και τα μη τραπεζικά blue chips που συνεισέφεραν στην ανάκαμψη. Ωστόσο το ήπια διορθωτικό κλίμα αποκόμισης κερδών που καταγράφεται στις αμερικανικές αγορές, περιόρισε λίγο τα ημερήσια κέρδη.

Ξένες αγορές. Τις ακολούθησε και στην ανάκαμψη το ελληνικό χρηματιστήριο

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε και πάλι την ισχυρή ανάκαμψη στις ξένες αγορές. Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ποντάροντας αφενός σε μία καλύτερη μακροοικονομική εικόνα, σε ισχυρά αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο και σε νέες μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ευρωπαικές αγορές που βλέπουν επιθετικότερη πολιτική της ΕΚΤ με τα επιτόκια. Ο DAX ξεπέρασε και πάλι τις 18.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC αποδεσμεύεται από τον πολιτικό και οικονομικό φόβο και βρίσκεται πέριξ των 7500 μονάδων, ο ιταλικός MIB ίπταται στις τελευταίες συνεδριάσεις προς τις 33.000 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 έχει καλύψει τις απώλειες της διόρθωσης.

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με μικρές υποχωρήσεις που αποδίδονται στην αποκόμιση κερδών. Ο Dow Jones υποχωρεί στα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων κατά -0,14%, ο S&P 500 κατά -0,18% και ο Nasdaq -0,2%.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Επέστρεψε στα προ 15νθημέρου επίπεδα.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε εύκολα τις 1.430 μονάδες κατά την σημερινή συνεδρίαση, φτάνοντας στις 1.435 μονάδες με πρωταγωνιστές τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips. Η κινητικότητα ήταν χαμηλή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Γ.Δ. παρέμεινε σ’ αυτά τα επίπεδα (1434-1435 μονάδες). Μετά το (οριακά) πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, η αρχική άνοδος περιορίστηκε αλλά ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε πάνω από τις 1.430 μονάδες όπως ήταν και το ζητούμενο.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα επίπεδα των 1431,88 μονάδων με άνοδο 0,62 %. Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή δεδομένης της χρονικής περιόδου (15 Αυγούστου) στα 95,6 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 81 ήταν ανοδικές και οι 31 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,65%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,93%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,23%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών, Πρώτων Υλών, Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων, πετρελαϊκών (διυλιστήρια). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών την Παρασκευή ήταν ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Jumbo.

Η επίτευξη του βασικού στόχου που ήταν η κάλυψη των απωλειών της διόρθωσης επιτεύχθηκε με το ράλι των 8 συνεδριάσεων. Από εδώ και πέρα, ουσιαστικά εισερχόμαστε στην περίοδο που οι επιχειρηματικές κινήσεις και οι πορείες των ευρωπαϊκών οικονομιών τον Σεπτέμβριο θα δώσουν την τάση για το τελευταίο τρίμηνο.

Πηγή