Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
 

Το κλίμα ήταν ήδη άσχημο στην παγκόσμια χρηματιστηριακή σκηνή και έγινε ακόμη χειρότερο μετά την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει τα δικά της αντίμετρα (counter tariffs) στις ΗΠΑ. Αυτό που φοβίζει περισσότερο δεν είναι οι δασμοί αλλά κυρίως ότι η Κίνα θα ελέγχει πλήρως την διάθεση των ‘σπάνιων γαιών’ που κατέχει και τις χρειάζονται οι ΗΠΑ.

Οι αγορές μετοχών και ομολόγων φοβούνται βάσιμα πλέον, ότι οδεύουμε σε μία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και περιμένουν και τις ανακοινώσεις της Ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αγορές πλέον δεν μπορούν να αναλυθούν ούτε να ερμηνευτούν. Το μόνο θετικό στο sell off των χρηματιστηρίων είναι ότι «ξεφουσκώνει» η τεράστια φούσκα που είχε σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια. Οι αποτιμήσεις ειδικά στις μετοχές Ευρώπης και Αμερικής θεωρούνται λογικές μετά τις υποχωρήσεις των κεφαλαιοποιήσεων στα χρηματιστήρια εκατέρωθεν του Ατλαντικού κατά πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια.
 

Αναπροσαρμόζονται οι αξίες των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο

Ανεξάρτητα εάν ο Τραμπ πάει σε διαπραγματεύσεις με Κίνα ή και Ευρώπη, οι αγορές επαναπροσδιορίζονται και οι μετοχές επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα προσαρμοσμένα στο ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού (το πιθανότερο σενάριο) ή ύφεσης (λίγο πιο δύσκολο).

Επανεξέταση και των μεγεθών των ΗΠΑ από την S&P Global. Το μέγεθος των νέων δασμών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

Σε επανεξέταση όλων των μακροοικονομικών του προβλέψεων θα προχωρήσει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global μετά τους σαρωτικούς δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που πιθανόν να τροφοδοτήσει ανησυχίες για νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου. Ο οίκος, που αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα χιλιάδων εταιριών και πάνω από 130 χωρών, δήλωσε ότι το εύρος και το μέγεθος των νέων δασμών του Αμερικανού προέδρου ξεπέρασαν τις περισσότερες εκτιμήσεις. Η εκτίμηση πλέον είναι ότι η S&P θα δημοσιοποιήσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του την επόμενη εβδομάδα, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν άλμα στον αμερικανικό πληθωρισμό που τον τοποθετεί πιο κοντά στο 4% έως τα τέλη του έτους, συγκριτικά με 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του οίκου.

Οι συνεδριάσεις της Παρασκευής και ο εφιάλτης της ύφεσης στην Ευρωζώνη

Αν οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν διερευνητικές με στόχο την δημιουργία κάποιας ισχυρής ρευστότητας, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις αποφάσεις ΗΠΑ (Τράμπ) και Κίνας ήταν ρευστοποιήσεις εξόδου και αλλαγής επενδυτικής πλεύσης. Οι συνεδριάσεις της Παρασκευής έδειξαν ότι αγορές πιστεύουν ότι αφενός η κρίση των δασμών θα κρατήσει αρκετά και αφετέρου ότι η ύφεση είναι κοντά και στα μεγάλα και ισχυρά κράτη.

Λίγο μετά την έναρξη των αμερικανικών αγορών, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 2,5%, ο S&P 500 κατά -3,13%, ο Nasdaq κατά -3,2%. Στην Ευρώπη λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ο γερμανικός DAX έχανε 4,52%, ο γαλλικός 4,14%, o ιταλικός MIB είχε έντονη υποχώρηση 6,6%.

Eλληνικό Χρηματιστήριο: Στις 1597,55 μονάδες (-4,83%) ο Γενικός Δείκτης. Ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές

Καμία ανοδική μετοχή στα blue chips

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 1597,55 μονάδες (-4,83%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 5,15%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap -4,08%. Η τρομακτική πίεση στην αγορά φάνηκε από το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών με 4 ανοδικές και 124 πτωτικές (αναλογία 1/31). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 413 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 200 εκατ. Ευρώ ήταν σε τραπεζικές μετοχές. Η εικόνα της χρηματιστηριακής κατάρρευσης φαίνεται και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης που να κατέγραψε άνοδο. Τις μικρότερες πτώσεις είχαν οι Jumbo, ΔΕΗ, ΔΑΑ, Aegean, Coca Cola και Heleniq Energy. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώθηκε ανοδικά η Profile η οποία ανακοίνωσε προχθές εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το τραπεζικό sell off

Το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν μπορεί παρά να βυθιστεί μέσα σ’ αυτή την ‘χρηματιστηριακή καταιγίδα’. Το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές, κατέχουν το 65% της αγοράς και ειδικά στις τράπεζες το 70% των μετοχών τους, δείχνει ότι νομοτελειακά θα ακολουθούσε την βίαια χρηματιστηριακή διόρθωση. Για μία ακόμη συνεδρίαση, οι τράπεζες βυθίστηκαν από πωλήσεις ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 7,15% με αντίστοιχες απώλειες και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές. Όμως το ‘ξεπούλημα’ έγκειται περισσότερο στην αξία των συναλλαγών τους. Η Πειραιώς βυθίστηκε κατά 7% με αξία συναλλαγών 70 εκατ. Ευρώ, η AlphaBank σχεδόν ίδια μεταβολή με αξία συναλλαγών 50 εκατ. Ευρώ, η ΕΤΕ -6,7% με 46 εκατ. ευρώ και η Eurobank -7,36% με 36,8 εκατ. Ευρώ. Η εβδομαδιαία υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη ήταν 12,32%.

Ολοταχώς στα ‘καταφύγια’ των κρατικών ομολόγων

Έντονη υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι επενδυτές αναζητούν ΄καταφύγια΄ στα κρατικά ομόλογα. Οι μεγάλες ροές προς τα ομόλογα έχουν αποκλιμακώσεις τις αποδόσεις τους. Ενδεικτικά το ελληνικό 10ετές αποκλιμακώθηκε από το 3,6% στο 3,4% περίπου μέσα σε μερικές μέρες, το Γερμανικό 10ετές από 2,75% σε 2,5% , το γαλλικό 10ετές από 3,4% σε 3,25%.

Πηγή