Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Συνεχίζονται αλλά με μικρότερη ένταση οι πιέσεις στις ξένες κεφαλαιαγορές. Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Το δεύτερο κύμα της πτώσης λόγω των εξαγγελιών Πάουελ συνεχίστηκε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά φαίνεται ότι μάλλον εκτονώνεται.

Οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με ήπια σχετικά υποχώρηση ενώ και οι έντονες ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δείχνουν (λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) ότι έχουν περιοριστεί. Ενδεικτικά ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,41%, ο S&P 500 (-0,68%) και ο Nasdaq (-0,91%). Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε έντονα στο 4,12%. Στις ευρωπαικές αγορές, ο DAX υποχωρούσε κατά 0,94%, ο γαλλικός CAC κατά 0,6% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,85%. Οι αγορές συνειδητοποιούν πλέον ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να ‘θυσιάσουν’ την ανάπτυξη για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Κράτησε τις 860 μονάδες o Γεν. Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε έντονα (ως ήταν αναμενόμενο) αλλά μέσα στην περιοχή των στηρίξεων, δηλαδή λίγο χαμηλότερα των 860 μονάδων. Τελικά στο κλείσιμο της συνεδρίασης κατάφερε να επιστρέψει στις 860 μονάδες και να διατηρήσει ελπίδες για επιστροφή προς την ζώνη των 870 μονάδων.

Η προβλεψιμότητα της πτώσης ήταν εμφανής από την έναρξη της συνεδρίασης και μάλλον δεν προβλημάτισε τους εγχώριους επενδυτές, τουλάχιστον για την σημερινή συνεδρίαση.

Οι πιέσεις διαχύθηκαν σε ολόκληρο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονες σε μετοχές και κλάδους που είχαν κινηθεί ανοδικά το προηγούμενο διάστημα. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γεν. Δείκτη να διαμορφώνεται στις 861,76 μονάδες με πτώση 1,4%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 77 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά -1,39% λόγω της έκθεσης που έχουν οι ξένοι επενδυτές στις μετοχές του δείκτη και o δείκτης Mid Cap κατά -0,80%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-3,17%) λόγω Coca Cola HBC, τηλεπικοινωνιών (-2,94%) λόγω ΟΤΕ, Τραπεζών (-1,49%), Εμπορίου (-1,24%) και την μεγαλύτερη άνοδο τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,47%) λόγω Autohellas και ο κλάδος Πετρελαίου-Αερίου (0,29%) λόγω Motor Oil.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΤΕ, ΟΤΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Το ζητούμενο είναι στην αυριανή και τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου να υπάρξουν ανοδικές αντιδράσεις ώστε να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 860 μονάδες.

Πηγή