Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αντιστροφή της πτωτικής εικόνας των προηγούμενων ημερών με εμφάνιση αγοραστών είχαμε σήμερα σε Ευρώπη και Ελλάδα ενώ ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές. Οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει αλλά οι επενδυτές πόνταραν στις προηγούμενες υπερβολικές διορθώσεις που διαμόρφωσαν υποχωρήσεις σε μετοχές και δείκτες άνω του 20% κατά το προηγούμενο διάστημα.

Στις ευρωπαικές αγορές ο γερμανικός DAX επέστρεψε κοντά στις 14.000 μονάδες και ο γαλλικός CAC στις 6.400 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών ενισχυμένος και από την αναδιάρθρωση του MSCI Greece εντάσσοντας εκεί τις μετοχές της ΕΤΕ και της Μυτιληναίος. Από την αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε πέριξ των 870 μονάδων και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών εξαιτίας ΕΤΕ και Μυτιληναίου.

Εκτός από τις δύο μετοχές που είχαν ειδικό λόγο αντίδρασης, αξιοσημείωτη ήταν η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών μετά από μία μεγάλη περίοδο πίεσης και ρευστοποιήσεων που είχαν οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές σε επίπεδα 2021.

Ο Γεν. Δείκτης κάλυψε τις εβδομαδιαίες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 867,03 μονάδες με άνοδο 2,43%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 78 έκλεισαν ανοδικά και οι 33 πτωτικά. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν οριακά θετική.

Coca Cola HBC, Μυτιληναίος και οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν την άνοδο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 2,37% και ο δείκτης Mid Cap είχε άνοδο 1,18%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα τρόφιμα-ποτά (5,5%) λόγω νέας αντίδρασης της μετοχής της Coca Cola HBC, τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα με 3,62% και οι τράπεζες 2,71%. Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης ταξιδίων (-0,96%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil.

Συσσώρευση στα παρόντα επίπεδα μέχρι την επόμενη άνοδο

Θεωρητικά ο πρώτος κύκλος ρευστοποιήσεων λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων έχει ολοκληρωθεί και οι αγορές θα συσσωρεύσουν στα παρόντα επίπεδα περιμένοντας είτε μία γεωπολιτική εξέλιξη στην Ουκρανία είτε βελτίωση στο ενεργειακό θέμα και υποχώρηση των πληθωριστικών τάσεων διεθνώς. Το γ’ τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) ουσιαστικά προσφέρεται για ανάκαμψη των οικονομιών αφού και το ενεργειακό κόστος είναι μικρότερο και υπάρχει και ο τουριστικός παράγοντας που τροφοδοτεί ανάπτυξη σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους. Ωστόσο οι παράγοντες πόλεμος και ο πληθωρισμός είναι απρόβλεπτοι.

Πηγή