Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αναμένοντας τους ‘χρησμούς’ των κεντρικών τραπεζών (FED και ECB) κινήθηκαν πτωτικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Στο ίδιο μοτίβο και εντελώς υποτονικά λόγω έλλειψη ζήτησης κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγοράς καταγράφοντας μία αναμενόμενη υποχώρηση στο Γενικό Δείκτη.

Υποτονική και αδιάφορη συνεδρίαση

Η συνεδρίαση ήταν εντελώς υποτονική χωρίς διακυμάνσεις και οι εγχώριοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους. Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε ήπια ανοδικά, γρήγορα πέρασε σε αρνητικό πρόσημο και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε στις 883,36 με υποχώρηση 0,23%. Πολύ χαμηλές οι συναλλαγές στα 41 εκατ. ευρώ περίπου. Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων με 45 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 55 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) μειώθηκε κατά 0,35% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε οριακά θετικά (0,2%). Οι κλαδικοί δείκτες με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν οι Χρηματοοικονομικές (1,27%), η Τεχνολογία (0,67%) και τα Τρόφιμα-Ποτά (0,61%). Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,8%), οι Πρώτες Ύλες (-1,18%), οι Τράπεζες (-0,84%).

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank και ο Μυτιληναίος οι οποίοι πραγματοποίησαν πάνω από το 50% των συνολικών συναλλαγών.

Η μετοχή που ουσιαστικά συγκράτησε και πάλι το χρηματιστήριο ήταν η μετοχή του ΟΤΕ. Ο οργανισμός βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο κατόπιν των εξαγγελιών των επενδύσεων του μαζί με τη Deutsche Telecom. Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα υπερβεί τις 900 μονάδες ενώ η στήριξή του παραμένει μέχρι το τέλος του χρόνου στις 860 μονάδες.

Πηγή