Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με επιτάχυνση τοποθετήσεων κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε το φράγμα των 890 μονάδων με χαμηλές όμως συναλλαγές.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 891,69 μονάδες (υψηλό ημέρας) με άνοδο 0,78%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,9 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (2,82%), Βιομηχανικών Προϊόντων (1,97%), Τεχνολογίας (1,59%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαίου (-95%), Υγείας (-0,5%), Εμπορίου (-0,38%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα (τζίρος) ήταν η Alpha Bank, η Eurobank, η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ.

Οι λόγοι της παρατεταμένης ανόδου προς τις 900 μονάδες

Η χρηματιστηριακή αγορά κινείται ανοδικά εξαιτίας της

– διεύρυνσης του εμβολιασμού
– του ανοίγματος διάφορων επαγγελματικών κλάδων και προσδοκίας για τουριστική κίνηση από το Πάσχα
– των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και θετικό χρηματιστηριακό περιβάλλον στις ξένες αγορές.
– Των αποτελεσμάτων των εισηγμένων καθώς και των επιχειρηματικών και τραπεζικών εξελίξεων.

Αν στο τέλος Απριλίου, δούμε τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 900 μονάδες (πολύ πιθανό) τότε θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στα χαμηλά 2ετίας που θα είναι κοντά στις 1.000 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση εάν κυριαρχήσουν πωλητές, τότε η πρώτη στήριξη για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 860 μονάδες και μετά οι 825-830 μονάδες.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ξένες αγορές στην Ευρώπη, προς νέα ιστορικά υψηλά στις ΗΠΑ

Το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών με τους βασικούς δείκτες Dow Jones (πάνω από τις 33.600 μονάδες) και S&P 500 σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 4.100 μονάδες δείχνουν την αυξημένη επενδυτική ΄όρεξη’ για ανάληψη ρίσκου από μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια. Η Goldman Sachs αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 10% κατά το β’ εξάμηνο στις ΗΠΑ και αυτό ευνοεί τις μετοχικές τοποθετήσεις έναντι των κρατικών ομολόγων ΗΠΑ , των οποίων τα επιτόκια συνεχίζουν να έχουν ανοδικές τάσεις. Ο πληθωρισμός αποτελεί ένα ελλοχεύοντα φόβο για τους Ευρωπαίους επενδυτές καθώς η ανάπτυξη στην Ε.Ε αναμένεται πολύ χαμηλότερη έναντι αυτής των ΗΠΑ.

Πηγή