Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Συνεδρίαση χαμηλής διακύμανσης και αξίας συναλλαγών η τελευταία της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά είναι θετικό που ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να παραμείνει μέσα στο κανάλι των 890-900 μονάδων όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν διορθωτικά.
Διελκυστίνδα ανάμεσα στα blue chips
Στο εγχώριο χρηματιστήριο, ακολουθήθηκε από το πρωί μία στάση επιλεκτικών αγορών σε μετοχές που είχαν επενδυτικό ενδιαφέρον ως προς τα μεγέθη τους, τις κινήσεις τους και τις διανομές μερισμάτων. Την ίδια στιγμή υπήρχαν αντίρροπες (πτωτικές) δυνάμεις σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γεν. Δείκτης να ισορροπεί σε επίπεδα πέριξ των 895 μονάδων.
Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, μόλις στα 50 εκατ. ευρώ ενώ ανοδικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 65 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 38 πτωτικά.
Η υψηλή κεφαλαιοποίηση
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,97% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,75%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν ανοδικά οι μετοχές των 4 τραπεζών, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Φουρλής, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΧΑΕ. Αντίρροπες δυνάμεις (πτωτικά) ήταν οι μετοχές ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Titan Int, Ελλάκτωρ.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, ήταν Motor Oil, Αlpha, ETE, Eurobank, ΟΠΑΠ.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (2,97%), Εμπορίου (2,44%), Ταξίδια (2,14%), Τράπεζες (1,93%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Υγείας (2,29%), Τηλεπικοινωνιών (-0,78%), Τροφίμων (-0,2%).
Σε ότι αφορά την εβδομαδιαία μεταβολή, αυτή ήταν 0,61% και ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετική μεταβολή από την αρχή του χρόνου 0,4%.
Η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δούμε εάν ο Γεν. Δείκτης ακολουθήσει με ήπια διόρθωση τις ξένες αγορές ή θα συσσωρεύσει μεταξύ 890-900 μονάδων ή ακόμη και εάν θα κάνει την υπέρβαση των 900 μονάδων.
Διεθνείς αγορές
Το πτωτικό ξεκίνημα των αμερικανικών δεικτών λόγω αρνητικών στοιχείων για απασχόληση και ανησυχία για τον πληθωρισμό και την αδυναμία της FED να τον μειώσει, μεταδόθηκε γρήγορα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αποτέλεσμα να απωλέσουν την ανοδική δυναμική τους και οι δείκτες των 5 μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία) να περάσουν σε αρνητική μεταβολή.
Ωστόσο η πτώση ήταν ήπια και είναι πολύ πιθανό να έχουμε αντιστροφή της τάσης από Δευτέρα. Βέβαια οι εξελίξεις με τον πληθωρισμό δεν είναι θετικές και αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων στο τέλος του α’ εξαμήνου εκτιμούν στελέχη ξένων ομίλων.