Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Κατάφερε – έστω και εν μέσω μεταβλητότητας- και πραγματοποίησε την υπέρβαση των 910 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε μία συνεδρίαση που οι ευρωπαικές αγορές κινήθηκαν καθοδικά και υποτονικά, λόγω των δηλώσεων De Guido για τον πληθωρισμό και οι αμερικανικοί δείκτες πιέστηκαν αρχικά από το τετραπλό κλείσιμο παραγώγων Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει τελικά πάνω από όριο αντίστασης των 910 μονάδων και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές και πολύ καλή εικόνα στα περισσότερα blue chips. Όμως η συνεδρίαση είχε πολλές μεταπτώσεις όχι τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο σε επίπεδο μετοχών με πολλούς τίτλους να περνούν από θετική σε αρνητική μεταβολή και το ανάποδο στη λήξη της συνεδρίασης.
Έγινε η υπέρβαση των 910 μονάδων λόγω τραπεζών και ΟΤΕ
Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 912,81 μονάδες με άνοδο 0,4%. Η κινητικότητα σε μετοχές και παράγωγα ήταν αυξημένη με αποτέλεσμα η αξία συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 126,9 εκατ. Ευρώ. Στο ισοζύγιο κερδισμένων /χαμένων οι 52 μετοχές έκλεισαν με άνοδο και οι 63 ήταν πτωτικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) είχε άνοδο 0,61% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,16%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (3,34%), οι Τράπεζες (1,51%), η Τεχνολογία (0,86%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,57%), οι Τηλεπικοινωνίες (0,52%). Στον αντίποδα, υποχώρησαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,62%), τα Βιομηχανικά Προϊόντα (-0,82%). Το θετικό γύρισμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αρκετών blue chips όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ βοήθησαν στη τελική επικράτηση της ανόδου για τον Γενικό Δείκτη. Βέβαια υπήρχαν μετοχές που γύρισαν από θετικές σε αρνητικές όπως ο ΟΠΑΠ και ο Μυτιληναίος.
Σε ότι αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, μεγάλες συναλλαγές έκαναν οι μετοχές της Τράπεζες Πειραιώς, ο ΟΤΕ, η Alpha Bank , η Εurobank, η Jumbο και ο Μυτιληναίος που πραγματοποίησαν το 50% περίπου των συνολικών συναλλαγών.
Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη ήταν 1,3% που θεωρείται ικανοποιητικό σε μία συγκυρία αυξημένης μεταβλητότητας. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την εβδομάδα που διανύσαμε ανήλθε στα 69,6 εκατ. Ευρώ. Την υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προϊόντων Οικιακής Χρήσης (εντάσσεται ο ΟΠΑΠ εκεί) με 5,94% και τα Ταξίδια-Αναψυχή (κυρίως Aegean) με 5,72%. Κατασκευές και τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) κατέγραψαν εβδομαδιαία υποχώρηση.
Πλαγιοκαθοδική κίνηση στις ευρωπαικές και αμερικανικές αγορές
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν αρχίσει να ανησυχούν τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. Αν και αρχικά πίστευαν ότι ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο, σταδιακά μετατρέπεται σε δομικό πληθωρισμό δηλαδή αρχίζει να επηρεάζει και την παραγωγική διαδικασία αλλά και τα διαθέσιμα εισοδήματα. Για τις χρηματιστηριακές αγορές, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού ίσως αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη. Ήδη οι περισσότεροι δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά και αυτό είναι από μόνο του άλλοθι ρευστοποιήσεων.