Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η ουκρανική κρίση σταμάτησε -ελπίζουμε προσωρινά- την ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έστειλε θετικά μηνύματα και από επιχειρηματική κινητικότητα και από χρηματιστηριακή αντοχή.

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρίαση αλλά με μία αίσθηση χρηματιστηριακής αισιοδοξίας έκλεισε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο. Το χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων που έγιναν κάτω από τη σκιά της ουκρανικής κρίσης είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έδειξε αντοχές και κατάφερε να κινηθεί καλύτερα από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε θέματα ενέργειας.

Η εβδομαδιαία  πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την προηγούμενη εβδομάδα της ουκρανικής κρίσης ήταν μικρότερη απ’ ότι υπέστησαν οι ευρωπαϊκές αγορές. Σε τεχνικό επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 950 μονάδες, γεγονός θετικό που αφήνει υποσχέσεις επιστροφής προς και πάνω από τις 970 μονάδες όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πάντως τα μεγαλύτερα προβλήματα που φοβάται το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μήπως οι πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν στις αγορές της Ευρωζώνης, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σταματήσουν τις εισροές ξένων κεφαλαίων που παρατηρήθηκαν από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.  

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διαμορφώθηκε στις 955,93 μονάδες με άνοδο 0,06%. Iδιαίτερα χαμηλή, στα 48 εκατ. ευρώ ήταν η αξία συναλλαγών δείγμα ότι οι εγχώριοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής στο θέμα της εξέλιξης της κρίσης.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 52 πτωτικά απεικονίζοντας πλήρως την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά (-0,02%) ενώ αντίθετα ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,36%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των των Πρώτων Υλών (2,64%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (2,33%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,07%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,73%) με μία μη αναμενόμενη πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ (είχε δείξει καλά αμυντικά χαρακτηριστικά μέσα στην εβδομάδα), Τεχνολογίας (-0,26%). Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε οριακά με τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές να διαφοροποιούνται μεταξύ του (Eurobank, Πειραιώς ανοδικά, Alpha, ETE πτωτικά).

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη ήταν (-1,56%) και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της εβδομάδας υποχώρησε στα 84,2 εκατ. ευρώ.

Πηγή