Ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ εγκαταλείπει την πολιτική για μια θέση καθηγητή στη Λωζάνη.

Ο Λε Μερ ανακοίνωσε τα σχέδιά του σε μια ομάδα δημοσιογράφων μετά από μια αποχαιρετιστήρια ομιλία στην αυλή του υπουργείου Οικονομίας στο Παρίσι.

«Μετά από 22 χρόνια πιστής υπηρεσίας, επιστρέφω στην πρώτη μου δουλειά, τη διδασκαλία… Αυτή τη φορά στα οικονομικά και τη γεωπολιτική, για να σκεφτώ πώς μπορεί να είναι η αυριανή οικονομία, πώς να απελευθερώσω την οικονομία από τον άνθρακα, πώς να μειώσω τις ανισότητες,» είπε ο Λε Μερ.
«Θα το κάνω αυτό στη Λωζάνη, στο Université de Lausanne, και θα χαρώ πολύ να συναντώ φοιτητές και να μιλάω μαζί τους», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Μπρουνό Λε Μερ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να ζει στη Γαλλία, την οποία ονόμασε «η πατρίδα μου, η ζωή μου, το πάθος μου».

Ο Λε Μερ βρίσκεται στη θέση του από το 2017, καθιστώντας τον τον μακροβιότερο υπουργό Οικονομίας στη σύγχρονη γαλλική ιστορία. Ο ίδιος και το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραιτήθηκαν τον Ιούλιο μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει ακόμη διορίσει τον διάδοχο στο ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς αν θα αποχωρήσει για πάντα από την πολιτική, ο Λεμέρ είπε ότι «κάνει ένα βήμα πίσω από την πολιτική ζωή» για να προβληματιστεί και «να πάρει λίγο καθαρό αέρα». Οι προεδρικές φιλοδοξίες του είναι κοινό μυστικό στους πολιτικούς κύκλους της Γαλλίας.

Πηγή: Politico

Πηγή