Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Υποχώρησε μεν ο Γενικός Δείκτης αλλά με μία εντελώς ελεγχόμενη πτώση και πολύ χαμηλότερη βεβαίως από οι υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές που υποχωρούσαν αφ’ ενός κάτω από την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και αφ’ ετέρου υπό τον φόβο μίας πιθανής ύφεσης. Βέβαια υπάρχει και η αποκόμιση κερδών μετά από μία καλή περίοδο και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για την υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Διορθωτικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικές αγορές. Ο Dow Jones υποχωρεί, στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης κατά (-0,16%). Στην Ευρώπη, ο DAX υποχωρούσε κατά (-1,39%) και ο CAC κατά (-1,03%).

Νέα σημαντική εβδομαδιαία άνοδος για τον Γ.Δ.  3,36%  με ρεκόρ μέσων ημερήσιων συναλλαγών 127 εκατ. Ευρώ

Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 3,36% και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 127 εκατ. Ευρώ. Η άνοδος των συναλλαγών – εάν εξαιρεθούν τα προσυμφωνημένα πακέτα και η MIG- σηματοδοτεί μεγάλες επιστροφές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο από ξένα funds και ιδιώτες εγχώριους επενδυτές.  

Η σημερινή συνεδρίαση

Όπως ήταν φυσικό η διόρθωση (και μάλιστα κατά την τελευταία ημέρα της εβδομάδας) μεταδόθηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά σε blue chips που είχαν  υπεραποδώσει κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στις 1068,12 μονάδες με υποχώρηση (-0,63%).

Η αξία συναλλαγών και πάλι ξεπέρασε τα 100 εκατ. Ευρώ (οι στατιστικές λένε ότι 5  συνεχόμενες συνεδριάσεις με συναλλαγές άνω των 100 εκατ. Ευρώ είναι πολύ σπάνιες) και διαμορφώθηκε στα 145 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,32%)  και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά (-0,66%). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Κατασκευών (-3%), Πρώτων Υλών (-2,37%), Υγείας (-1,89%), Τεχνολογίας (-1,54%) και την μεγαλύτερη άνοδο οι κλάδοι των Ταξιδίων-Αναψυχής (4,13%), Εμπορίου (3,14%) και Πετρελαίου (2,07%). Οι τράπεζες υποχώρησαν ελεγχόμενα (-0,43%) και οι τηλεπικοινωνίες (-0,98%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Εurobank.

Η τάση που θα επικρατήσει την ερχόμενη εβδομάδα στις ξένες αγορές αναμένεται ότι θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Πηγή