Σύλλογος Λογιστών Νομού Αχαΐας

web-site: http://sl-na.biogspot.com
e-mail: [email protected]
fax: 2610362078

Πρόεδρος: Βάρδας Αλέξιος
Γραμματέας: Γρηγορόπουλος Α.

Πάτρα 27/02/2024
Αρ. πρωτ. No 51 /2024

ΠΡΟΣ

Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Κο Κωστή Χατζηδάκη,
email: [email protected] Αθήνα,
Ναυάρχου Νικοδήμου 2 & Φιλελλήνων,
Τ.Κ. 105 57 τηλ: 210 7292856-7, 210 3240799,

Κοινοποίηση:

Υφυπουργό Οικονομικών
Κο Χάρη Θεοχάρη,
[email protected]
210 7292779
Fax: 211 1820201
Email: [email protected],
Αθήνα, Στριγγάρη 3, 173 41 – Άγιος Δημήτριος
Διοικητή ΑΑΔΕ
κ. Γεώργιο Πιτσιλή
Τηλ.: 210 337 5720
Fax: 210 337 5393
email: [email protected]
Πρόεδρο 10° τμήματος Οικονομικού επιμελητηρίου
Γεώργιο Παππά, Ζαϊμη 21 / 26223 Πάτρα
Τηλ. 2610-221645 & 2610-241183
Fax. 2610-241184,
e-mail: [email protected]

Θέμα: Παράταση των ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Οι λογιστές όλο αυτό το διάστημα από την πανδημία λόγω του covid19 μέχρι σήμερα έχουν επιφορτιστεί με όλες τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, εργασίες οι οποίες μέχρι πρότινος γίνονταν από δημοσίους υπαλλήλους. Αντί λοιπόν να δίνουμε στους λογιστές τα εύσημα, τους φορτώνουμε διαρκώς με επιπλέον εργασίες, αναγκάζοντας τους να εργάζονται ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, επειδή τα Υπουργεία βάζουν καταληκτικές ημερομηνίες ακόμα και την Κυριακή.

Ενώ λοιπόν οι λογιστές ζουν μια δραματική εργασιακή εμπειρία, προσπαθείτε να εφαρμόσετε τα ηλεκτρονικά βιβλία (mydata) στο απόλυτο και χωρίς ακόμα να μπορείτε να απαντήσετε στα ερωτήματα των μαχόμενων λογιστών, ρίχνοντας το μπαλάκι η ΑΑΔΕ στο Υπουργείο οικονομικών και το Υπουργείο οικονομικών στην ΑΑΔΕ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι συνάδελφοι λογιστές, τους τελευταίους μήνες έχουν ασχοληθεί και έχουν αφιερώσει πάρα πολλές ώρες εργασίας για την εφαρμογή των mydata χωρίς κανένα αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των βιβλίων της επιχείρησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων mydata. Για εμάς τους λογιστές, βιβλία της επιχείρησης είναι αυτά που τηρούνται στα λογιστικά μας συστήματα με βάσει τα λογιστικά στοιχεία και τα λογιστικά αρχεία (απλογραφικά ή διπλογραφικά) με τα οποία συντάσσεται ο ισολογισμός και συμπληρώνονται τα απαραίτητα έντυπα.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι εταιρείες πληροφορικής, ακόμα καθημερινά διορθώνουν το λογισμικό τους για το πώς θα γίνονται οι αντιστοιχίσεις και ο χαρακτηρισμός ανά λογαριασμό κυρίως των εξόδων. Δεν έχουν καμιά ευθύνη οι λογιστές επειδή οι εκδόσεις των mydata ή το λογισμικά των εταιρειών πληροφορικής δεν μπορούν να αντιστοιχίσουν τις εγγραφές mydata, με αποτέλεσμα την μη ορθή συμπλήρωση στο mydata του ΦΠΑ και του εντύπου Ε3. Ας προσαρμόσουν τις εγγραφές τους οι εταιρείες Ενέργειας και τηλεφωνίας για να μπορούν να αντιστοιχίσουν τα έξοδα οι εταιρείες πληροφορικής. Σημειωτέο δε είναι ότι ακόμα υπάρχουν προβλήματα με τα πάγια με δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ και χωρίς δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.

Πως μπορεί ο λογιστής να συμφωνήσει το ΦΠΑ ως προς τα έξοδα αφού ακόμα πολλές εταιρείες λόγω αδυναμίας του λογισμικού τους, συμπεριλαμβανομένων και πολυεθνικών εταιρειών δεν μπορούν να αποστείλουν τα έσοδα τους, για να τα αντιστοιχίσει και χαρακτηρίσει ο λογιστής στην εταιρεία λήπτης για να μην έχει διαφορές σε ΦΠΑ και Ε3;.

Δεν πρέπει να γίνει στο mydata, όπως στις ΜΥΦ για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα στις εταιρείες, που ενώ ορθά οι λογιστές είχαν καταχωρίσει τα έσοδα και έξοδα στα βιβλία τους, είχαν διαφορές στις ΜΥΦ λόγω της ανοχής που είχατε δώσει;

Για να υπάρξει mydata και η ορθή απεικόνιση των δηλώσεων εισοδήματος, θα πρέπει οι δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων να υποβάλλονται ΜΟΝΟ από λογιστές -φοροτεχνικούς με άδεια λογιστή – φοροτεχνικού του Οικονομικού επιμελητηρίου και οι οποίοι έχουν αντίστοιχο προπτυχιακό τίτλο σπουδών. Στέλνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν σε Οικονομικές σχολές χωρίς αυτές να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή αυτά να περικόπτονται επειδή οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα είναι προσυπληρωμένες και δεν υπογράφονται από λογιστή φοροτεχνικό ή τα απλογραφικά βιβλία δεν υπογράφονται από λογιστή – φοροτεχνικό από το πρώτο ευρώ.

Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου που πάνε μετά από πολυήμερα ραντεβού, το πρώτο που ακούν είναι ότι φταίει ο λογιστής ή ο λογιστής έκανε λάθος την αίτηση, χωρίς όμως να ευθύνεται ο λογιστής. Θα πρέπει να υποχρεώσετε τους δημοσίους υπαλλήλους να γνωρίζουν τι μπορούν να καταχωρήσουν οι λογιστές και ποια στοιχεία μπορούν να βλέπουν ή να διορθώνουν καθώς τα λογισμικά των δημοσίων υπηρεσιών έχουν διαφορετική εικόνα από αυτή του λογιστή.

Τα λογιστικά γραφεία έχουν γίνει Κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και προσπαθούν να υποβάλλουν τα διάφορα έντυπα των πολιτών και επιχειρήσεων, μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες που καθημερινά ξεφυτρώνουν χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση.

Θα πρέπει να φτιάξετε μια πλατφόρμα αποκλειστικά και μόνο για τους λογιστές στην οποία θα είναι υποχρεωμένες όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου, να αναρτούν όλες τις υπηρεσίες που παρέχουν σε πολίτες και επιχειρήσεις με τις απαραίτητες πληροφορίες για την λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς και κάθε Νέα υπηρεσία που παρέχεται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα:

1) την αναβολή του κλειδώματος του ΦΠΑ

2) την αναβολή των προθεσμιών και προστίμων της λειτουργίας των mydata ως προς τα έξοδα, μέχρι λυθούν όλα τα θέματα ούτως ώστε κάθε εγγραφή που κάνει ο λογιστής, το λογισμικό αφού έχει παραμετροποιηθεί κατάλληλα από τις εταιρείες λογισμικού, να μπορεί αυτόματα να αντιστοιχίζει και να χαρακτηρίζει ορθά το παραστατικό με νέες διορθωμένες εκδόσεις mydata της ΑΑΔΕ.

3) Την υπογραφή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από λογιστή – φοροτεχνικό.

4) Την υπογραφή των απλογραφικών βιβλίων από λογιστή φοροτεχνικό από το πρώτο ευρώ.

Για τον Σύλλογο,

Ο Πρόεδρος
Βάρδας Αλέξιος

Ο Γραμματέας
Γρηγορόπουλος Λάμπρος

Πηγή