Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ελληνική οικονομία κατάγραψε ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά ο αυξανόμενος πληθωρισμός είχε αντίκτυπο στο δεύτερο μισό της χρονιάς αναφέρει σε έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει αξιοσημείωτη στήριξη στην οικονομία και τα κυβερνητικά μέτρα μετρίασαν τον αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Μείωση πληθωρισμού

Η μείωση του ποσοστού αύξησης του πληθωρισμού αναμένεται σταδιακά να περιορίσει το βάρος στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να παραμείνει ο βασικός οδηγός για την διεύρυνση των επενδύσεων, εν μέρει αντισταθμίζοντας την αδυναμία εταιρικών επενδύσεων εξαιτίας της σύσφιξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

Νέα αύξηση εσόδων από τον τουρισμό. Πρώτη εκτίμηση 1,2% ανάπτυξη το 2023

Με το εξωτερικό περιβάλλον σταδιακά να βελτιώνεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές αναμένεται να ανεβάσουν ταχύτητες το 2024. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να αυξηθούν τόσο φέτος όσο και το 2024. Συνολικά το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% φέτος και 2,2% το 2024.

Ο πληθωρισμός ενέργειας περιορίστηκε μετά την κορύφωση του Σεπτεμβρίου του 2022 και συνολικά ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί εξαιτίας της μείωσης των τιμών ενέργειας και την αλλαγή βάσης.

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αναμένεται να αποδειχτεί πιο ανθεκτικός, δεδομένης της χρονικής διαφοράς της μετακύλισης του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή τροφίμων. Μετά από ένα μέσο όρο 9,3% το 2022, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 4,5% το 2023 και το 2,4% το 2024.

Ο κατώτατος μισθός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για την οικονομία σχετίζονται με το πιθανό αντίκτυπο γεωπολιτικών εντάσεων στο διεθνή τουρισμό. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό οι «ανοδικοί» κίνδυνοι σχετίζονται με το ποσοστό της προαναφερθείσας αύξησης του κατώτατου μισθού.

Πηγή