Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1118/2024 με την οποία καθορίζεται ο μορφότυπος της αναγραφής της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 4446/2016  για τις επιχειρήσεις ταξί, τα σημεία εντός του οχήματος στα οποία τίθεται η αναγραφή αυτή, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσής της και άλλες λεπτομέρειες

Αναλυτικά :

Άρθρο 1
Σκοπός – υπόχρεοι

Με την παρούσα θεσπίζεται η υποχρέωση των δικαιούχων πληρωμής της περ. γ’ του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και εφόσον λειτουργούν με τους παρακάτω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:

– 49.32.11 Υπηρεσίες λειτουργίας ταξί

– 49.32.11.01 Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη

– 49.32.11.02 Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό μη ιδιοκτήτη

και οι οποίοι αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτες πληρωμών, να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας.

Άρθρο 2

Περιεχόμενο αναγραφών

1. Ο καταναλωτής που λαμβάνει υπηρεσίες από τις οντότητες του άρθρου 1 ενημερώνεται σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες πληρωμών μέσω αυτοκόλλητης ταμπέλας, που επικολλάται ως εμφαίνεται στο Παράρτημα Α’ που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Η ταμπέλα έχει διαστάσεις 25 cm x 12 cm και επί αυτής αναγράφονται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα οι φράσεις:

α. Ο οδηγός υποχρεούται:

– να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.

– να δέχεται πληρωμή με κάρτα.

The driver is obliged:

– to issue a receipt at the end of the route.

– to accept payment by card.

β. Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:

– να πληρώσει με μετρητά.

– να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.

The customer is NOT obliged:

– to pay in cash.

– to pay, before receiving the legal receipt.

2. O μορφότυπος της ταμπέλας προσδιορίζεται στο Παράρτημα Β’, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

Άρθρο 3

Παραγωγή και διάθεση των αναγραφών

Η παραγωγή των ως άνω αναγραφών γίνεται από την ΑΑΔΕ, με δαπάνες που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της, η οποία μεριμνά για την διάθεση της αυτοκόλλητης ταμπέλας στις υπόχρεες οντότητες μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και των σωματείων που είναι μέλη αυτής.

Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Οι υπόχρεες οντότητες του άρθρου 1 οφείλουν να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα ταξί που εκμεταλλεύονται μέχρι εντός τριών (3) εβδομάδων από την παραλαβή της από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) και τα σωματεία που είναι μέλη αυτής.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

Πηγή