Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Τα μεγαλύτερα επιτοκιακά περιθώρια ανάμεσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, έχουν οι ελληνικές τράπεζες βάσει των ανακοινώσεων που εκδίδει μηνιαίως η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα spreads μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων στην Ευρωζώνη είναι της τάξης του 1,5% περίπου ενώ στην Ελλάδα ξεπερνούσαν (τον Μάρτιο 2022) το 3,8%. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν ευκολότερη και μεγαλύτερη κερδοφορία απ’ ότι οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές τους.

Ήδη τα αποτελέσματα α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών καταδεικνύουν τη αυξημένη οργανική τους κερδοφορία και γι’ αυτό και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στις μετοχές τους θεωρώντας ότι θα υπεραποδώσουν.


Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο 2022

Στο 1,51% διαμορφώνεται το μεικτό (σύνθετο) κόστος δανεισμού νέων δανείων στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο 2022 ενώ ο δείκτης νέων δανείων / χορηγήσεις νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 14 μονάδες στο 1,61%. Την ίδια στιγμή το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις (συγκεκριμένης προθεσμίας) των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,27% και το overnight στο -0,04%.

Τα επιτόκια για τα νέα  επιχειρηματικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο 1,19%. Τα ‘κλειστά’ δάνεια  πάνω από 3μηνες αυξήθηκαν στο 1,19%. Στην περίπτωση νέων δανείων πάνω από 250 χιλ. ευρώ με κυμαινόμενο επιτόκιο και περίοδο πάνω από 3 μήνες , το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,89%.

Τα επιτόκια στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάρτιο 2022:

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%.  

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,69%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 18 μονάδες βάσης στο 11,19%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,44%.

Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και των επαγγελματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,89% και 6,51% αντίστοιχα.  

Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης, το Μάρτιο του 2022, και διαμορφώθηκε στο 2,83%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 3,17%.

Πηγή