Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

To BBC πρόσφατα σχολίαζε πως μία καλή συμβουλή προς όσους θέλουν να γράψουν για το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι: «Mην γράψετε». Και αυτό γιατί τα δεδομένα στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτή αγορά αλλάζουν τόσο απότομα και με τέτοια ένταση, που είναι πολύ πιθανό μέσα σε λίγες εβδομάδες να έχουν ανατραπεί πλήρως τα όσα έχεις γράψεις και οι ερμηνείες που έχεις δώσει. Παρόλα αυτά η πτώση των κρυπτονομισμάτων φέτος είναι τόσο επίμονη που δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς στον πειρασμό να προσπαθήσει να εξηγήσει τα αίτια και να δει πού θα μπορούσε να βρίσκεται ο πάτος. 

Το Bitcoin που μόλις τον περασμένο Νοέμβριο είχε σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στα 69.000 δολάρια, μέσα στο Σαββατοκύριακο είδε την τιμή του να υποχωρεί ακόμη και κάτω από τα 18.000 δολάρια ( για να ανακάμψει στη συνέχεια κοντά στα 21.000 δολάρια). Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχασε το 35% της αξίας του, όπως και το Ether, το δεύτερο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα της αγοράς. Το σύνολο των 10 μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων βρίσκονται βαθιά στο κόκκινο φέτος. 

Γιατί οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα κρυπτονομίσματα; Γιατί προφανώς αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται για κανονικά νομίσματα (τα οποία θα μπορούσαν να προστατεύσουν έναντι του πληθωρισμού), αλλά για χρηματιστηριακά εμπορεύματα υψηλού ρίσκου. Με τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί σε υψηλά 4 δεκαετιών, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε πολύ πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αρχικά υπολόγιζαν και τις προβλέψεις για ύφεση της αμερικανικής, ευρωπαϊκής και συνολικά παγκόσμιας οικονομίας να πληθαίνουν, η όρεξη για ρίσκο έχει κοπεί. Το βλέπουμε και από την αιμορραγία στις αγορές μετοχών, όπως και από το σφυροκόπημα που δέχονται τα ομόλογα των χωρών του Νότου. 

Ακόμη και οι μεγαλοεπενδυτές είναι πολύ πιο προσεχτικοί στις κινήσεις τους. Αυτή δεν είναι η εποχή για να ρίξουν χρήμα σε μία μη ρυθμισμένη, μη προστατευμένη από χρηματοπιστωτικές αρχές αγορά. Καμία παρέμβαση από καμία πλευρά δεν μπορεί να υπάρξει για να μετριαστούν οι απώλειες για κάποιον που αποφάσισε να επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε κρυπτονομίσματα κυνηγώντας το εύκολο και δη γρήγορο κέρδος (με βάση τα όσα έβλεπε να εκτυλίσσονται στην αγορά πέρυσι). 

Κανένα στήριγμα δεν μπορεί να προσφέρει ούτε η χρήση του Bitcoin ως επίσημου νομίσματος σε χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ (που πιθανότατα θα έχει ήδη μετανοιώσει για το πείραμά του). Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού, τα ψηφιακά νομίσματα είναι στην ουσία «στον αέρα», δεν στηρίζονται σε εταιρικά έσοδα, σε κρατικές εκδόσεις κτλ. 

Η τιμή τους είναι πολύ απλά η τιμή που οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι τη δεδομένη στιγμή να πληρώσουν. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τα έχουν στην κατοχή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση ωθούν και δηλώσεις επιχειρηματιών και μεγαλοεπενδυτών όπως του Μπιλ Γκέιτς, που αμφισβητούν ευθέως την αξία τους, αλλά πολύ περισσότερο ένα κλίμα φόβου για την αβεβαιότητα που επικρατεί διεθνώς σε οικονομικό και γεωπολιτικό πεδίο. 

Πηγή