Δεν είναι καλά τα νέα για την οικονομία της Ευρωζώνης. Οι δείκτες PMI για τον μήνα Ιούλιο, υποχώρησαν έστω και ελαφρά.

Στον τομέα της μεταποίησης ο δείκτης έπεσε  στο 45,6 από 45,8 τον Ιούνιο και στις υπηρεσίες από 52,8 σε  51,9.

Η πτώση των δεικτών αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες της πάλαι ποτέ «ατμομηχανής» της ΕΕ- της Γερμανίας. Η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, καθώς ο δείκτης PMI της μεταποίησης έπεσε στο 42,6 από 43,5 τον προηγούμενο μήνα…

Μ` αυτά και μ` αυτά θα περίμενε κανείς ότι η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα είχε σημάνει συναγερμό στις Βρυξέλλες, αντί να πάει διακοπές.

Φευ! Ενώ είχε καταστήσει σαφές πώς αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η Κομισιόν θα συζητούσε την περίφημη «έκθεση Ντράγκι» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, η συζήτηση αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε.

Το επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Γιοχάνα Μπέρνσελ: «Η έκθεση Ντράγκι θα συζητηθεί  μετά το καλοκαίρι».

Άλλωστε, η φον ντερ Λάιεν λησμόνησε να πει έστω και μια λέξη για την έκθεση, στην πανηγυρική ομιλία  για την επανεκλογή της, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να συνεχίσει την πολιτική της σταδιοδρομία. Μοιράζοντας  υποσχέσεις στις διάφορες πολιτικές ευρωομάδες κατά το δοκούν, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Για την ιστορία, πρόκειται για την έκθεση που είχε αναθέσει το φθινόπωρο του 2023 η φον ντερ Λάιεν στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι  με στόχο την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Προκειμένου δηλαδή, η Ευρώπη να μπορέσει να ανταγωνιστεί την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες ,αλλά και την ανερχόμενη ένωση των BRICS.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ντράγκι στην έκθεσή του τονίζει πώς πρέπει να επιδιωχθεί το συντομότερο δυνατό μια ισορροπία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επενδύσεων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση . Προτείνοντας παράλληλα, μια ριζική αλλαγή  στην πολιτική της ΕΕ ενάντια στον «προστατευτισμό» της Κίνας ,αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενόψει του ενδεχόμενου να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο και των απειλών του να αυξήσει τουλάχιστον κατά 10% τους δασμούς στις εξαγωγές κρίσιμων ευρωπαϊκών προϊόντων  στην Αμερική.

Αλλά δε βαριέστε! Βλέπουμε μέχρι τότε. Τώρα προηγούνται τα μπάνια της Κομισιόν.

Πηγή