ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα πιστοποιημένα ταμειακά συστήματα είναι απαραβίαστα – Μόνο σε ανοιχτά λειτουργικά συστήματα οι παραποιήσεις
 
 Αθήνα, 12.10.2022.

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων & Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων διοργάνωσε συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και να παρουσιαστεί η πραγματικότητα των ταμειακών συστημάτων στην Ελλάδα.
                 
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΤ Δημήτρης Κατράδης και ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος κατέδειξαν το γεγονός ότι εξαιτίας της τεχνολογικής τους δομής οι ΦΗΜ είναι αδύνατον να παραποιηθούν. Επεσήμαναν επίσης, ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ που έχει την ευθύνη ελέγχου των ταμειακών μηχανών έχει πολλάκις διαβεβαιώσει και μπορεί να το επαναλάβει σε οποιοδήποτε καλόπιστο θελήσει να πάρει πληροφορίες, ότι ουδέποτε έως σήμερα οι ελεγκτικές αρχές δεν έχουν διαπιστώσει παραβίαση του λογισμικού των ΦΗΜ.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι σε όσες περιπτώσεις διαπιστώθηκε παραβίαση του λογισμικού, αυτή αφορούσε το λογισμικό που μετέφερε στοιχεία στο φορολογικό μηχανισμό και ήταν μέρος της εμπορικής εφαρμογής έκδοσης παραστατικών που «έτρεχε» σε Η/Υ σε περιβάλλον ανοιχτών λειτουργικών όπως πχ Windows.
Να σημειωθεί ότι για την διαπίστωση αυτής της παραβίασης το μέσον που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο φορολογικός μηχανισμός μέσω της σύγκρισης με τα αναλλοίωτα δεδομένα που είχαν καταχωρηθεί σε αυτόν.

Εξάλλου, δεν είναι άμοιρο των ανωτέρω ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου προηγμένες ή μη, στις λιανικές πωλήσεις για τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων χρησιμοποιούνται παρόμοια ταμειακά συστήματα. Αντιθέτως στις B2B συναλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλου είδους πρακτικές καθόσον εκεί μπορεί να υπάρξει σύγκριση των πωλήσεων που δηλώνει ο ένας έμπορος με τις αγορές που δηλώνει ο άλλος.

Τέλος, απηύθυναν έκκληση προς όλους εκείνους όπου για κάθε διαπίστωση παράβασης προτάσσουν συλλήβδην τον όρο «ταμειακές μηχανές» να ερευνούν περισσότερο τις περιπτώσεις αυτές για να μην δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις που εν τέλει ακόμα και αν δεν είναι σκόπιμες βλάπτουν τη δυνατότητα των ελεγκτικών αρχών να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή.

Πηγή