Το Βρετανικό πείραμα της τετραήμερης εργασίας βρίσκεται στο μέσον της εφαρμογής του και σύμφωνα  με την 4 Day Week Global, μη Κερδοσκοπικό Οργανισμο που προωθεί την  ιδεά και που διοργάνωσε την διαδικασία τα αποτελέσματα είναι θετικά. 

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, η Charlotte Lockhart, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια του 4 Day Week Global,  η εμπειρία μέχρι στιγμής είναι «εξαιρετικά θετική»  με τα επίπεδα εσόδων και παραγωγικότητας, είτε να διατηρούνται, είτε -σε ορισμένες περιπτώσεις- να βελτιώνονται. 

Βελτιώσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του bnnbloomber,  έχουν παρατηρηθεί και στους δείκτες ευημερίας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της κούρασης, της αυπνίας, της εξισορρόπησης μεταξύ οικογένειας και επαγγελματικής ζωής, αλλά της άντλησης ικανοποίησης .  

Το πιλοτικό πρόγραμμα διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με την συνεργασία του 4 Day Week Global και ερευνητών από το Cambridge, το Boston College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Συμμμετέχουν περίπου 3.300 εργαζόμενοι από 70 διαφορετικές εταιρείες.

Η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα συνεχιστεί μέχρι τον Νοέμβριο. 

Ο Δρ. Rupert Dunbar-Rees, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Outcomes Based Healthcare, ανέφερε ότι η εταιρεία αναζητούσε τρόπους να βελτιώσει την παραγωγικότητά της προτού συμμετάσχει στο πείραμα.

«Η τετραήμερη εβδομάδα είναι πραγματικά το επιστέγασματης προσπάθειας να βελτιώσουμε την παραγωγικότητά μας και να σκεφτόμαστε πραγματικά τι κάνουμε και πώς το κάνουμε», είπε η Dunbar-Rees. 

Η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 11 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης που συμμετέχουν στη δοκιμή και εργάζονται σε υβριδικό περιβάλλον.

Δεν έλειπαν οι προκλήσεις

Ωστόσο, η εφαρμογή της 4ημερης εβδομάδας δεν ήταν χωρίς προκλήσεις.  Κυρίως αφορούσαν τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία θα εξυπηρετούσε τους πελάτες . Επίσης  έπρεπε να διευθετηθει το ζήτημα   με τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που εργάζονταν ήδη τέσσερις μέρες την εβδομάδα.

 Παρά τις μικρές προκλήσεις, οι εργαζόμενοι επωφελούνται από τις μειωμένες ώρες εργασίας.  Σίγουρα όλοι στην ομάδα… έχουν καταφέρει να κάνουν πολλά πράγματα που απλά δεν θα έκαναν ποτέ και επέστρεφαν πολύ πιο ανανεωμένοι τη Δευτέρα είπε ο Dunbar-Rees 

Σύμφωνα με τον ίδιο η συντομευμένη εβδομάδα εργασίας δεν έχει να κάνει με το να στριμώξεις την εργασία αξίας πέντε ημερών σε τέσσερις, αλλά να ιεραρχήσεις τα ζητήματα που θέλεις να προχωρήσουν και να προχωρήσεις στον τρόπο που πρέπει να οργανωθούν.

«Να εξαλειφθούν ενεργειες, χαμηλής αξίας» τόνισε χαρακτηριστικά

«Δεν θέλω να προδικάσω την έκβαση του πειράματος, αλλά θα εκπλαγώ αν φτάναμε στο τέλος και λέγαμε, «καλά, ας επιστρέψουμε στον παλιό μας τρόπο εργασίας», κατέληξε

naftemporiki.gr

Πηγή