Η Federal Reserve δεν θα μπορέσει να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις επειδή έχουν τις ρίζες τους στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole το Σάββατο.

«Το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού έχει δημοσιονομικές ρίζες θέτει ορισμένες συγκεκριμένες προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σήμερα. Όχι μόνο ο δημοσιονομικός πληθωρισμός τείνει να είναι ιδιαίτερα επίμονος, αλλά απαιτεί επίσης μια διαφορετική πολιτική απάντηση», ανέφεραν οι συντάκτες του εγγράφου, Francesco Bianchi του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και Leonardo Melosi της Fed του Σικάγο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο και πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν έκτοτε ότι ήταν πολύ αργά για αυτό. Ωστόσο, οι Bianchi και Melosi υποστήριξαν ότι η νωρίτερα σύσφιξη δεν θα επέφερε μεγάλη διαφορά για τον πληθωρισμό.

«Όταν ο πληθωρισμός έχει δημοσιονομική φύση, η νομισματική πολιτική από μόνη της μπορεί να μην παρέχει αποτελεσματική απάντηση. Για να το δείξουμε αυτό, ρωτάμε εάν η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μετά την πανδημία», έγραψαν.

«Η αύξηση των επιτοκίων θα είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια μέτρια μείωση του πληθωρισμού, με κόστος μεγάλης μείωσης της παραγωγής. Αυτός ο μεγάλος δείκτης προκύπτει επειδή όταν ο πληθωρισμός έχει δημοσιονομική φύση, η κεντρική τράπεζα δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μείωσή του».

Πηγή: Bloomberg

Πηγή