Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Τσοκάνη απάντησε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας με θέμα: «Παράταση προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου 2024»:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ: Καλημέρα!
Είμαστε εδώ σήμερα όχι για να ζητήσουμε απαντήσεις σε ερωτηματικά, αλλά για να δώσουμε λύσεις εδώ και τώρα. Δεν βρίσκομαι εδώ μόνο ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αλλά και ως αυτοαπασχολούμενος λογιστής, φοροτεχνικός και μέλος της ΕΦΕΕΑ.
Συζητάμε σήμερα σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση τρομοκρατεί φορολογούμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς αυτοαπασχολούμενους, βιοπαλαιστές αγρότες και όλο τον κλάδο των λογιστών φοροτεχνικών. Για μία ακόμη χρονιά η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον κλάδο των φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών. Οι προθεσμίες που έχουν οριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο και την ΑΑΔΕ για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα έως τις 26 Ιουλίου είναι πρακτικά αδύνατο –αδύνατο, επαναλαμβάνω- να τηρηθούν, αφού μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου στο 60% των δηλώσεων, εξ αυτών τετρακόσιες είκοσι χιλιάδες προσυμπληρωμένων, με 30% αυτών με πολύ σοβαρά λάθη, που μπορούμε και να τα κατονομάσουμε στην ανάλωση κεφαλαίου, στους τόκους, στα αυτοκίνητα, στη διαμονή, στα ενοίκια.
Η επιμονή για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος για την αποφυγή προστίμων οδηγεί χιλιάδες λογιστές κυριολεκτικά στην εξάντληση.
Ταυτόχρονα, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων το ενδεχόμενο λάθους αυξάνεται, ενώ παράλληλα καταγράφονται καθημερινά εκατοντάδες αστοχίες στην αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων με ευθύνη κρατικών φορέων ή των τραπεζών. Η έλλειψη χρόνου ακόμα και για τη διασταύρωση πιθανών ατελειών στα προσυμπληρωμένα στοιχεία αυξάνει την πιθανότητα λαθών και κατά συνέπεια αδικαιολόγητων, υπέρογκων προστίμων για χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το ίδιο ισχύει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις που τόσο διαφημίστηκαν, οι οποίες μπορεί να κατατέθηκαν αυτόματα, αλλά με τεράστια λάθη τα οποία καλούνται να διορθώσουν πάλι οι λογιστές.
Η Κυβέρνηση με το αρμόδιο Υπουργείο φέρουν μεγάλες ευθύνες για τη φοροληστρική πολιτική που ακολουθούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ και η πολυδιαφημιζόμενη ψηφιοποίηση του συστήματος -βλέπε «myDATA», ψηφιακές κάρτες εργασίας- έχει κύριο στόχο την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης.
Οι μαζικοί φορείς ελευθέρων επαγγελματιών-φοροτεχνιτών απαιτούν εδώ και τώρα μία σειρά από αυτονόητα μέτρα που θα διευκολύνουν την εργασία τους και θα δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους χωρίς να οδηγηθούν σε συνθήκες πλήρους εξάντλησης. Ορισμένα από αυτά τα επείγοντα μέτρα είναι πρώτον, να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, το οποίο θα προβλέπει σχετική περίοδο υποβολής που δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε μηνών, όπως για παράδειγμα προέβλεπε η αρχική διάταξη του ν. 4172/2013. Δεύτερον, να μην υπάρχει καμία, μα καμία δηλωτική υποχρέωση προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ μέσα στον μήνα Αύγουστο, ώστε να υπάρχει το περιθώριο για ολιγοήμερες διακοπές για όλους τους συναδέλφους. Τρίτον, να ισχύσει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για το 2024 η 30ή του Σεπτέμβρη του έτους.
Ερωτάται, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός τι προτίθεται να κάνει για την ικανοποίηση όλων των παραπάνω που αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα καθημερινότητας όλων των συναδέλφων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Τσοκάνη.
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρίστος Δήμας.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ως προς την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, θέλω αρχικά να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι ήδη από το 2013, βάσει των άρθρων 67 και 68 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αποτελεί νόμιμη υποχρέωση για τον Έλληνα φορολογούμενο να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση μέχρι τις 30 Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Αυτό ισχύει από το 2013. Όμως, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από συγκεκριμένα δικαιολογητικά που καθορίζονται από τον νόμο.
Ωστόσο, ειδικά για το φορολογικό έτος 2023 η προθεσμία αυτή έχει ήδη μετατεθεί, καθώς γνωρίζετε μιας και είστε και επαγγελματίας του χώρου, για τις 26 Ιουλίου του 2024 και για τα φυσικά, αλλά και για τα νομικά πρόσωπα. Επισημαίνεται ότι λόγω της μετάθεσης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός τους μέχρι τις 16 Αυγούστου του έτους.
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι σχετικές παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φέτος δόθηκαν όχι μόνο προς διευκόλυνση κάθε φορολογούμενου, αλλά και για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανοώντας από την πλευρά μας πόσο απαιτητική είναι. Άρα, έχουν δοθεί κάποιες παρατάσεις.
Εν συνεχεία, θέλω να σημειώσω ότι για πρώτη φορά, κάτι που είπατε κι εσείς, αλλά με αρνητική χροιά, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις να δουν τα στοιχεία που έχει αποστείλει γι’ αυτούς ο εργοδότης ή ο φορέας τους στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά. Ειδικότερα, η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται με βάση τα αρχεία της ΑΑΔΕ, όπως προκύπτουν από τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους εργοδότες και τους φορείς.
Συνεπώς, ναι υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει ασυμφωνία με τα στοιχεία και είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται αυτό το σύστημα με αυτόν τον τρόπο και λογικό είναι να υπάρχουν κάποια λάθη. Άρα, όπου τα στοιχεία είναι προσυμπληρωμένα στους κωδικούς των εισοδημάτων, ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στον εργοδότη ή τον φορέα και σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, θα πρέπει ο εργοδότης ή ο φορέας να υποβάλει ηλεκτρονικά εκ νέου το αρχείο με τα σωστά στοιχεία βεβαίωσης. Σε περίπτωση που ο εργοδότης υποβάλει εκ νέου αρχείο βεβαίωσης, προφανώς αυτά θα συμπληρωθούν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Και τώρα τον λόγο έχει ο κ. Τσοκάνης για τη δευτερολογία του.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα προσπαθήσω να είμαι εγκρατής.
Πρώτον, οι φορολογικές δηλώσεις 2020, 2021, 2022, 2023 είχαν ξεκινήσει από τα μέσα Μάρτη του έτους και σε ορισμένες περιπτώσεις διήρκησαν έως το τέλος Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.
Άρα, σε καμία περίπτωση, τρεις μήνες. Ψεύδεστε, κύριε Υπουργέ, ή σας έδωσαν λάθος πληροφορία.

Δεύτερον, φέτος οι δηλώσεις άνοιξαν στις 26 Απριλίου. Λέτε να κάναμε μαζί με τους φορολογούμενους Πάσχα και να συμπληρώναμε μαζί τις φορολογικές δηλώσεις; Άρα, μιλάμε για τρεις μήνες και όχι για πέντε.
Τρίτον, φέτος ζητάμε από όλους τους φορολογούμενους τη συμπλήρωση ΙΒΑΝ. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε κάνει τη φορολογική δήλωση. Οι περισσότεροι δεν έχουν ΙΒΑΝ. Γυρνάνε στις τράπεζες είτε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, είτε να βγάλουν ΙΒΑΝ, με ραντεβού που τους κλείνει ο λογιστής.
Τι άλλο κάνει σήμερα ο λογιστής- φοροτεχνικός; Δεν έχει ελεύθερο χρόνο, δεν έχει ποιότητα ζωής. Ασχολείται μέρα-νύχτα με το IRIS που η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει. Ασχολείται όλο αυτό το διάστημα με τη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, με τις αλλαγές στις ταμειακές μηχανές στην εστίαση, με τα MyData τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν για να γίνουν οι φορολογικές δηλώσεις, αλλά και το ΦΠΑ το οποίο λήγει μέσα στον μήνα Ιούλιο και είμαστε υποχρεωμένοι να τρέχουμε, με τις μισθοδοσίες και την κάθε εργασία. Και αν δεν έχετε αντίρρηση, μετά άμα θέλετε να βγάλουμε τα σακάκια μας και να σας πάρω στο γραφείο για να δείτε πώς τα τηλέφωνα χτυπάνε το ένα μετά το άλλο, όταν η Κυβέρνηση και η ΑΔΑΕ στέλνει επανειλημμένα μηνύματα και μέιλ στους φορολογούμενους, οι οποίοι κατατρομοκρατημένοι παίρνουν τον λογιστή τους για απάντηση.
Να μη σας πω και το τραγικό που είναι προϊόν τρομοκρατίας της Κυβέρνησης, μία κλεψύδρα που μετράει αντίστροφα για τους λογιστές-φοροτέχνες και λέει «Μείνανε τόσες ώρες και τόσες μέρες μέχρι τη δήλωση των φορολογικών δηλώσεων και μέχρι τη λήξη τους», λες και είμαστε στο Άουσβιτς και περιμένουμε να τελειώσει η κλεψύδρα για να μπούμε μέσα στους φούρνους.
Να μιλήσω για το Α-21; Να μιλήσω για τον κοινωνικό τουρισμό; Να μιλήσω για τις ερωτήσεις που γίνονται για τα οικόπεδα που το ίδιο το Υπουργείο σας επέβαλε να συμπληρώνουν μόνοι τους και τρέχουν στους λογιστές-φοροτέχνες;
Να μιλήσουμε για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που έχουν από φέτος υποχρέωση για τις κάρτες εργασίας, για τα χαρτιά που ζητάνε οι τράπεζες, το ΕΣΠΑ, για την ανανέωση όλων των δικαιολογητικών; Το τηλέφωνο χτυπάει πάντα, καθημερινά και είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Ένας πανικός υπάρχει σε όλα τα λογιστικά γραφεία.
Επιβάλλεται και είναι ανθρώπινη ανάγκη οι φορολογικές δηλώσεις να πάνε μέχρι τις 30 του Σεπτέμβρη. Επιβάλλεται να δώσετε αυτόν τον χρόνο σε όλους αυτούς που μια δεκαπενταετία πασχίζουν καθημερινά, ολημερίς και ολονυχτίς, για την ψηφιοποίηση του κράτους. Αλήθεια, ποιοι πέρασαν τα στοιχεία μέσα στην ΑΑΔΕ; Οι λογιστές-φοροτεχνικοί. Ποιοι έβγαλαν τον Γολγοθά μέσα στη μεγάλη κρίση; Οι λογιστές-φοροτεχνικοί αυτοαπασχολούμενοι. Μέσα στην πανδημία, όταν ήταν όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, ποιοι έτρεχαν για να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά; Οι λογιστές-φοροτεχνικοί.
Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Τους έχετε φορτώσει και τους το έχετε επιβάλει, χωρίς να αμείβονται γιατί έχουν φιλική και ανθρώπινη σχέση με όλους τους απασχολούμενους, με όλους τους επαγγελματίες, με όλους τους μισθωτούς γιατί όλες οι υπηρεσίες που έπαιρναν ήταν δωρεάν μέχρι τώρα. Στους Έλληνες πολίτες, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στους άλλους φορολογούμενους, τώρα τι τους λέτε; Τους λέτε «Να πάτε να τους πληρώσετε».
Ε, όχι, εμείς δεν τις πληρωνόμαστε αυτές. Σίγουρα θέλετε να περάσετε όλες αυτές τις υπηρεσίες σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς και θα πληρώνονται αδρά, αφού έχουν πληρώσει με τις ζωές τους οι λογιστές-φοροτέχνες.
Έχουμε δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, στην ξεκούραση. Έχουμε δικαίωμα να δούμε τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας να μεγαλώνουν. Έχουμε δικαίωμα να ζούμε ανθρώπινα, χωρίς να πεθαίνουμε από καρκίνο, άγχος, εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες.
Επιβάλλεται, λοιπόν, σήμερα –σήμερα και όχι αύριο- να δοθεί μέχρι το μεσημέρι η παράταση για τις 30 Σεπτεμβρίου. Εμείς σας λέμε ότι είναι 09.20΄. Να γίνει μέσα στο Υπουργείο σας συνεδρίαση, προκειμένου να δώσει την παράταση μέχρι τότε που ζητάνε οι λογιστές-φοροτεχνικοί.
Και δεν θα μιλήσω για τα υπέρογκα πρόστιμα, τα τεράστια πρόστιμα, που για 1 ευρώ, για 0,1 ευρώ ή για 0,30 ευρώ –δεν ξέρω αν σας έχουν ενημερώσει, κύριε Υπουργέ- τρώνε 250 ευρώ και 500 ευρώ και οι λογιστές και οι επιχειρήσεις. Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Αν δεν το κάνετε εσείς μέχρι σήμερα, θα το επιβάλουμε μέσα από τους μεγάλους αγώνες μας το επόμενο διάστημα. Τα σωματεία, οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις είναι στο πόδι. Είναι ξεσηκωμένοι. Γιατί δεν τους ακούτε; Γιατί δεν κάνετε μία κίνηση ανθρωπιάς, που θα βοηθήσει έναν τέτοιο κλάδο να βγει από το αδιέξοδο και να λυθούν προβλήματα δεκαετιών; Και θα πούμε «Ναι, τέρμα. Πέντε μήνες οι φορολογικές δηλώσεις». Γιατί να μην είναι πέντε μήνες, όπως ήταν και πέρσι και πρόπερσι και αντιπρόπερσι, αφού βλέπετε ότι δεν βγαίνει;
 Επειδή είμαι παλιά καραβάνα στον χώρο, να ξέρετε ότι ακόμα και με το χειρόγραφο σύστημα πηγαίναμε και παρακαλούσαμε τους προϊσταμένους των ΔΟΥ και «ντανιάζανε» τις δηλώσεις ή παίρναμε αριθμούς πρωτοκόλλου προκειμένου να εξυπηρετηθούμε, γιατί για δεκαετίες υπάρχει αυτό το μεγάλο και τραγικό πρόβλημα.
Εμείς σας δηλώνουμε και ως ΚΚΕ και εγώ ως αυταπασχολούμενος και ως μέλος της Ένωσης, ότι δεν πρόκειται να πεθάνουμε μέσα στα γραφεία μας. Στους δρόμους του αγώνα, της ρήξης, της ανατροπής και της διεκδίκησης, αν δεν το κάνετε μέχρι σήμερα, θα το επιβάλλουμε εμείς.
Κι αν είπα κάποιο ψέμα, κύριε Υπουργέ, διαψεύστε με!
Αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Τσοκάνη.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Αρχικά θα πω, κύριε συνάδελφε, το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ έβαλε στην ιστοσελίδα της ένα ρολόι, πώς εσείς το παραλληλίζετε με το Άουσβιτς, πραγματικά απορώ. Νομίζω ότι και εσείς ο ίδιος καταλαβαίνετε ότι είναι μια υπερβολή.
Από εκεί και πέρα, εγώ θα σας πω ότι προφανώς το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο, αλλά όλοι συνειδητοποιούμε τα άλματα προόδου που γίνονται τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα όσον αφορά την ανάγκη διασταύρωσης και προσυμπλήρωσης κατά περίπτωση των προδηλούμενων εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με εκείνα που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, στις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και στις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα από τους καταβάλλοντες τα παραπάνω εισοδήματα.
Έχει αναλυτικά οριστεί ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου για το φορολογικό έτος του 2023.
Γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι κάναμε τη διαδικασία ακόμα πιο απλή και ακόμα πιο εύκολη για τους Έλληνες φορολογούμενους, σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων ετών, με στόχο να μειώσουμε στο ελάχιστο τα περιθώρια για λάθη και αστοχίες κατά την υποβολή, να δημιουργήσουμε ακόμα ένα πιο ορθό σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων και βεβαίως να εξοικονομήσουμε πολύτιμο χρόνο.
Βεβαίως, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνάδελφοί σας οι επαγγελματίες, οι λογιστές, οι φοροτέχνες, οι οποίοι κάνουν ως επί το πλείστον εξαιρετική δουλειά, αλλά και οι επισημάνσεις και οι ενημερώσεις και οι προτάσεις πολιτών και ειδικών επαγγελματιών στα σύνθετα θέματα που άπτονται της φορολογικής διαδικασίας, τις οποίες ακούμε και συμβάλλουν, εν προκειμένω, στην έγκυρη και εύρυθμη λειτουργία της ψηφιακής υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που αφορά περισσότερο από εννιά εκατομμύρια πολίτες και είναι στο σύνολό της ηλεκτρονική, πλην βέβαια, αυτών που έχουν αποβιώσει.
Άρα, συνοψίζοντας, στο μεγαλύτερο μέρος της η δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι προσυμπληρωμένη ή παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης, σύμφωνα με τη βούληση του ενδιαφερομένου, ενώ ο χρόνος συμπλήρωσης έχει μειωθεί στο ελάχιστο, επιδιώκοντας έτσι από πλευράς μας να εξαφανίσουμε σταδιακά κάθε ατέλεια που εντοπίζουμε, καθώς ταυτόχρονα παρακολουθούμε τη ροή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και με στόχο την εύρυθμη διαδικασία αυτής, επεμβαίνοντας αναλόγως εκεί που πρέπει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Δείτε το σχετικό video:

Πηγή