Πληροφορίες από τη Maria Elena Scoppio,
Διευθύντρια έμμεσης φορολογίας και φορολογικής διοίκησης στη Γενική διεύθυνση TAXUD της Ε.Ε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τι είναι το ViDA και πώς φτάσαμε εκεί;

Το ViDA σημαίνει “ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή”. Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ μετά την θέσπιση της ενιαίας αγοράς (της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων, ατόμων στην ΕΕ). Είναι πράγματι ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2022 για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση των συστημάτων ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) της ΕΕ.
Εν ολίγοις, το ViDA στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και ψηφιακού συστήματος για τις υποχρεώσεις ΦΠΑ, μειώνοντας παράλληλα τον διοικητικό φόρτο και αντιμετωπίζοντας τη φορολογική απάτη. Το ViDA αντιμετωπίζει επίσης τις προκλήσεις που βλέπουμε με το αυξημένο διαδικτυακό εμπόριο και βοηθάει στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού μεταξύ των πλατφορμών και των παραδοσιακών παρόχων στους τομείς της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων και της μεταφοράς επιβατών. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, τελικά στις 5 Νοεμβρίου 2024, το Συμβούλιο συμφώνησε επί της πρότασης – είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το βασικό βήμα προς την αγκαλιά και την προώθηση της ψηφιοποίησης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ουγγρική Προεδρία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων και στις άλλες Προεδρίες (τσεχική, σουηδική, ισπανική και βελγική) για τη σκληρή δουλειά τους σε αυτόν τον φάκελο.

Γιατί είναι σημαντικό το ViDA;

Ήταν καιρός για αυτή τη μεταρρύθμιση. Το ViDA εναρμονίζει τα συστήματα ΦΠΑ με τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε ήδη. Η οικονομία της πλατφόρμας αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος και σημασία σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά τα υπάρχοντα συστήματα ΦΠΑ δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Χρειαζόμασταν ένα σύστημα που να μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολυπλοκότητες των ψηφιακών συναλλαγών του ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών πωλήσεων B2B (από επιχείρηση σε επιχείρηση) και B2C (από επιχείρηση σε καταναλωτή). Επιπλέον, οι ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ μπορεί να είναι περίπλοκοι και δύσκολοι στη διαχείριση, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Το ViDA θα απλοποιήσει σημαντικά τον διασυνοριακό ΦΠΑ , εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες και καθιστώντας τις ηλεκτρονικές. Το ViDA θα βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ μέσω γρήγορης, αυτόματης και ψηφιακής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ εταιρειών και φορολογικών αρχών και μεταξύ φορολογικών αρχών για διασυνοριακές συναλλαγές B2B.

Ποια ήταν τα προβλήματα πριν και πώς προσπαθεί η ViDA να τα λύσει τώρα;

Επιτρέψτε μου πρώτα να επικεντρωθώ στο πώς το ViDA θα ωφελήσει τους συναδέλφους μας στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο ΦΠΑ είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αύξησης εσόδων στους εθνικούς προϋπολογισμούς και ωστόσο σημαντικά ποσά εσόδων από τον ΦΠΑ χάνονται λόγω απάτης. Η ViDA εισάγει τις Απαιτήσεις Ψηφιακής Αναφοράς (DRR), το οποίο είναι ουσιαστικά ένα μέτρο κατά της απάτης . Προηγουμένως, για τις διασυνοριακές προμήθειες, ζητήθηκε από τις εταιρείες να παρέχουν ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις κάθε μήνα (vies) ή ακόμη και κάθε τρεις μήνες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ένα κενό μεταξύ του πότε έγινε η συναλλαγή και του πότε αναφέρθηκε στις φορολογικές αρχές. Φυσικά, αυτή ήταν μια τέλεια ευκαιρία για απάτη. Τώρα, οι διασυνοριακές πωλήσεις (ενδοκοινοτικές) και αγορές θα λογιστικοποιούνται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτόματα στη φορολογική διοίκηση – ουσιαστικά οι εταιρείες θα κοινοποιούν αυτόματα τα δεδομένα που προέρχονται από ηλεκτρονικά τιμολόγια με τις αρχές. Οι φορολογικές αρχές μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθούν καλύτερα και να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα όταν πιστεύουν ότι υπάρχει απάτη. Η εισαγωγή ψηφιακών Αναφορών (DRR) για σκοπούς ΦΠΑ θα έχει πραγματικά επαναστατικό αποτέλεσμα.

Για τις επιχειρήσεις, κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη και τις βοηθάμε να ανταγωνιστούν. Η ύπαρξη διαφορετικών κανόνων ΦΠΑ σε καθένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συνεπάγεται σημαντικό διοικητικό φόρτο και κόστος. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) τη διαχείριση ενδοκοινοτικών συναλλαγών σε πολλές διαφορετικές χώρες. Η χρήση των One Stop Shops έχει ήδη μειώσει την ανάγκη εγγραφής των επιχειρήσεων για ΦΠΑ σε άλλα κράτη μέλη. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κάποια κενά. Η ViDA επιδιώκει να καλύψει αυτά τα κενά με την Ενιαία Εγγραφή ΦΠΑ (SVR) . Επεκτείνει το One-Stop Shop (OSS) για να καλύψει τις πωλήσεις B2C και τον μηχανισμό αντίστροφης χρέωσης για τις πωλήσεις B2B. Ο μηχανισμός αντίστροφης χρέωσης είναι ένα άλλο μέτρο απλούστευσης με το οποίο ο αγοραστής υπολογίζει τον ΦΠΑ και όχι ο πωλητής. Ουσιαστικά, χάρη στο ViDA, οι εταιρείες δεν χρειάζεται πλέον να κατέχουν πολλαπλές δαπανηρές εγγραφές ΦΠΑ σε άλλα κράτη μέλη. Αντίθετα θα μπορούν να αναφέρουν και να καταβάλλουν τον  ΦΠΑ για όλες τις πωλήσεις στην ΕΕ σε ένα μέρος, μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακής πύλης και σε μία γλώσσα.

Πώς παρέχει η Επιτροπή υποστήριξη στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στο ViDA;

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τις απαιτήσεις ψηφιακής αναφοράς. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση συνεπάγεται ότι από την 1η Ιουλίου 2030 , οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια για όλες τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές που πρέπει να αναφέρουν στη φορολογική διοίκηση. Αυτό μπορεί επίσης να απαιτείται και για εγχώριες συναλλαγές όταν το κράτος μέλος έχει επιλέξει αυτή τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα, θα τροποποιήσουμε το ισχύον Ευρωπαϊκό Πρότυπο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση ώστε να είναι πλήρως συμβατό για προμήθειες B2B. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια μορφή σε ολόκληρη την ΕΕ . Θα μπορούν να αναφέρουν δεδομένα σε διαφορετικές φορολογικές διοικήσεις με τον ίδιο τρόπο, όπου κι αν πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές στην ΕΕ . Καθώς υπάρχει ανάγκη προσαρμογής στις αλλαγές, είναι σημαντικό για εμάς να κρατάμε ενήμερους τους ενδιαφερόμενους. Σε αυτόν τον βαθμό, θα δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας και σεμινάρια για να λάβουμε πληροφορίες από τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις της ΕΕ. Θα παράσχουμε επίσης επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων μέτρων.

Πώς έχει γίνει αντιληπτό το ViDA μέχρι στιγμής από τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις της ΕΕ;

Γενικά, το ViDA είναι αρκετά δημοφιλές. Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πολύ πρόθυμα να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, καθώς συμβάλλουν στην καταπολέμηση της απάτης. Η μετάβαση μόνο στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Θα συμβάλει στη μείωση της απάτης έως και κατά 11 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και θα μειώσει το διοικητικό κόστος και το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις της ΕΕ έως και 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το SVR (Ενιαία Εγγραφή ΦΠΑ) έτυχε επίσης θετικής υποδοχής, καθώς διευκολύνει τις επιχειρήσεις να δηλώνουν και να καταβάλουν τον ΦΠΑ τους, απλοποιώντας το ενδοκοινοτικό εμπόριο, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή μεταφορά ιδίων αγαθών. Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά την οικονομία της πλατφόρμας, επί του παρόντος, πολλοί πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων και υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Οι οδηγοί ή τα άτομα που νοικιάζουν το διαμέρισμά τους δεν υποχρεούνται πάντα να εγγράφονται για ΦΠΑ ή συχνά αγνοούν τις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, η πλατφόρμα θα είναι υπεύθυνη για την είσπραξη και την απόδοση του ΦΠΑ , αφαιρώντας το βάρος από πολλούς μικρούς προμηθευτές. Για ορισμένες πλατφόρμες, αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη απλοποίηση.

Πώς ταιριάζει το ViDA στη μεγάλη εικόνα των φορολογικών, τελωνειακών και νομικών μεταρρυθμίσεων;

Με το ViDA, συμβάλλουμε στις ευρύτερες προτεραιότητες της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει σαφής σύνδεση με την τελωνειακή μεταρρύθμιση της ΕΕ. Το ViDA συμπληρώνει τις συνεχείς προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των διασυνοριακών τελωνειακών διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο διεθνές εμπόριο, για παράδειγμα με την ενίσχυση του συστήματος Import One Stop Shop (IOSS), επιτρέποντας την άρση του ορίου των 150 ευρώ τελωνειακό de minimis να βασίζεται σε ένα πιο ισχυρό σύστημα ΦΠΑ. Συνολικά, η δίκαιη και συνεπής εφαρμογή του ΦΠΑ σε όλα τα κράτη μέλη ενισχύει επίσης την ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση μετά από εκ νέου διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ, εργαζόμαστε με κράτη μέλη της ΕΕ και επιχειρήσεις για να εξετάσουμε την εφαρμογή των μέτρων. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης παράγωγης νομοθεσίας, παράλληλα με το απαραίτητο τεχνικό πλαίσιο, και σύνταξης επεξηγηματικών σημειώσεων με λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του ViDA στην πράξη. Εξετάζουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη της ΕΕ και την επιχειρηματική κοινότητα με τρόπο που να προωθεί τις βέλτιστες πρακτικές και να διευκολύνει την ομαλή υλοποίηση αυτής της εμβληματικής πρωτοβουλίας.

Διαβάστε περισσότερα για τον ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή:

Ο ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή

ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή (ViDA) – Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πηγή