Επιμέλεια
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ο Niccolo Machiavelli έλεγε πως ο καθένας βλέπει αυτό που φαίνεται ενώ λίγοι αντιλαμβάνονται αυτό που πραγματικά είσαι.

Αυτό το «είναι» και το «φαίνεσθαι» από παλιά έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους. Σήμερα όμως το ζούμε εντονότερα, μια και όλοι ασχολούνται με την εικόνα και όχι με το περιεχόμενο της. Ατομικά αλλά και εργασιακά υπάρχουν οι generalist αυτοί που δεν δουλεύουν ουσιαστικά αλλά μόνο διοικούν παρουσιάζοντας τις ιδέες για δικές τους (τους λένε και ατσαλάκωτους) και οι specialist αυτοί που δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν από την πολλή δουλειά καθώς διαρκώς υλοποιούν και από αυτούς προκύπτει το ουσιαστικό έργο. Το είναι και το φαίνεσθαι είναι μια παγίδα και γι αυτό, έκανε πολλούς μεγάλους φιλοσόφους, να ασχοληθούν μαζί του. Το είναι αντιπροσωπεύει την αλήθεια και την βαθύτερη αξία των πραγμάτων ενώ το φαίνεσθαι αντιπροσωπεύει το εικονικό το επιφανειακό το αληθοφανές ψέμα. Δηλώνει το τι θέλουμε να βγάλουμε προς τα έξω, την εικόνα που θέλουμε να φτιάξουμε και να δείχνουμε ανεξάρτητα με το τι είμαστε στην πραγματικότητα.

Σήμερα το είναι και το φαίνεσθαι παρουσιάζεται εντονότερο από κάθε άλλη εποχή, μιας και η εποχή της εικόνας, όπως λέμε επιτρέπει κάτι τέτοιο. Η εμμονή μας στο φαινομενικό όμως αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθειά μας να πλησιάσουμε και να αναγνωρίσουμε την αλήθεια. Το εικονικό είναι πιο εύκολο και προφανές ενώ η αλήθεια απαιτεί περισσότερη σκέψη, αναζήτηση σε βάθος και κριτική ικανότητα για να κατακτηθεί. Το εικονικό είναι πιο λαμπερό και όμορφο και θαμπωνόμαστε από την τελειότητά του και το προτιμάμε. Ακόμη πολύ συχνά αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα και συμβιβαζόμαστε με τα ψέματα που φαίνονται πιο ανώδυνα και ουτοπικά. Όμως το όριο που διαχωρίζει αυτές τις δύο έννοιες δηλαδή την αλήθεια και την πλάνη είναι πολύ λεπτό και δυσδιάκριτο.

Η ζωή είναι πολύ μικρή (και τα νιάτα λιγότερα) για να την ζούμε καταπιεσμένοι προσπαθώντας να εφευρίσκουμε πράγματα για να θολώνουμε καταστάσεις. Να μπερδεύουμε το είναι με το φαίνεσθαι. Να θυμίσω πως μόνο με την καρδιά βλέπουμε καλά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια.

  Θα ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανασκόπηση από τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Από τη μία μιλάμε για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση των πάντων και από την άλλη καμία ετοιμότητα για άμεση και σαφή οδηγία προς τους υπεύθυνους μισθοδοσίας που όπως φαίνεται δεν τους λογαριάζει κανείς. ΑΠΔ Ιανουαρίου: Υποβολή από επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ελπίδα». Εντός του Απριλίου 2022, θα τεθεί σε λειτουργία διαδικτυακή εφαρμογή στον e-ΕΦΚΑ όπου θα γίνονται διορθώσεις στις αναλυτικές εγγραφές των ΑΠΔ ώστε να προσδιοριστεί σωστά το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών του διημέρου (25/01 και 26/01), το οποίο θα συμψηφιστεί με υποχρεώσεις τους προς τον Φορέα μας ή θα τους επιστραφεί. Τα σχόλια “δικά μας” …Α.Π.Δ. Ιανουαρίου 2022: Χαίρε, βάθος αμέτρητον!

Συνεχίσουμε με τον e-ΕΦΚΑ : Από 8 Μαρτίου ηλεκτρονικά το αίτημα στον e-ΕΦΚΑ για χορήγηση ειδικής άδειας λόγω covid-19

  • Όπως αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση, το προσεχές χρονικό διάστημα θα μπορεί να χορηγείται ηλεκτρονικά η ειδική άδεια λόγω covid- 19, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για χρονικό διάστημα πέντε εργασίμων ημερών με απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα είναι εφικτό πριν το τέλος της πανδημίας.

  Σύντομα και στο ΦΕΚ. Μέχρι να πάει όμως δείτε τη νέα διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. Καταργείται η διαδικασία της απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και αντικαθίσταται από την απευθείας εγγραφή του πολίτη ως ασφαλισμένου μη μισθωτού, όταν προβαίνει στην έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.

 

Mydata

MyData Ένα θέμα που απασχολεί όλους και κυρίως του λογιστές που θα το εφαρμόσουν και καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις πελατών τους. Ένα θέμα που ακόμα τρέχει και βγάζει παιδικές ασθένειες καθώς ακόμα γίνονται υλοποιήσεις τόσο από πλευράς εταιρειών λογισμικού αλλά και από πλευράς ΑΑΔΕ.

Όλοι περιμένουν εξελίξεις σχετικά με αυτό ενώ τα βασικά ερωτήματα που περισσότερο κυκλοφορούν στα “καφενεία των λογιστών” είναι:

  1. Τι θα γίνει με την υποβολή ΜΥΦ του 2021 – Πιστεύω πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και οι πωλήσεις του 2021 (για όσους δεν τις έχουν ήδη ανεβάσει) θα πρέπει να “ανέβουν” με κάποιο “εναλλακτικό” τρόπο (μέσω import excel αρχείου είτε αναλυτικά ανά παραστατικό είτε συγκεντρωτικά ανά αφμ πελάτη και περίοδο). Σε κάθε περίπτωση ότι και να αποφασιστεί από την ΑΑΔΕ, θα πρέπει να γίνει με εύκολο τρόπο έτσι ώστε να μην επιβαρύνει υπέρμετρα το ήδη επιβαρυμένο (από τώρα) εξάμηνο που θα ακολουθήσει.

  2. Τι θα γίνει με τα πρόστιμα και πότε θα εφαρμοστούν – Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα υπάρξει εγκύκλιος με επικαιροποίηση της Α.1138 που θα διευκρινίσει πολλά και κυρίως την έννοια του πραγματικού χρόνου. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να οργανωθούμε όσο γίνεται καλύτερα εκπαιδεύοντας τους συνεργάτες μας για τον χειρισμό των θεμάτων ως προς το mydata και τις διαβιβάσεις των παραστατικών.

  3. Τι θα γίνει με τον χειρισμό των λιανικών πωλήσεων και με το esend – Πιστεύω πως όσο συνεχίζουν οι ΦΗΜ να στέλνουν στοιχεία στο esend θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα επικοινωνίας των ΦΗΜ, που μέχρι σήμερα τα αγνοούσαμε. Δεν δίναμε τη δέουσα σημασία νομίζοντας πως από την στιγμή που έγινε η αρχική εγκατάσταση από τον τεχνικό της ΦΗΜ  όλα ολοκληρώθηκαν και πήραν τον δρόμο τους. Στην πράξη θα βρεθούμε με διαφορές που προέρχονται από πακέτα λιανικών αδιαβίβαστα. Όσες περισσότερες ΦΗΜ έχεις τόσες περισσότερες περιπτώσεις προβλημάτων από αδιαβίβαστα πακέτα λιανικών θα εντοπίσεις. Σε περιπτώσεις ασυμφωνίας θα προβούμε σε μαζικό χαρακτηρισμό των λιανικών ως “Απόκλιση διαβίβασης” και θα αποστείλουμε είτε συγκεντρωτικά είτε αναλυτικά τις λιανικές του μήνα με χαρακτηρισμό απευθείας στο mydata από το erp μας.

  4. Τι θα γίνει με τα έξοδα του 2022. – Ας προχωρήσουμε τώρα με τα έσοδα και βλέπουμε για τα έξοδα, είπαμε το mydata είναι ένα project που τρέχει και μαζί με αυτό και εμείς αλλάζοντας τις πρακτικές μας.

 

Επισημάνσεις και σημαντικά θέματα

Ε9 – Διευκρινίσεις για τον τρόπο αναγραφής των κτισμάτων

  • Πισίνα εσωτερικού χώρου ( εντός της κατοικίας ) χωρίς Οικοδομική Άδεια προστίθεται στους κυρίους χώρους της κατοικίας, ενώ πισίνα εξωτερικού χώρου ( ή στην ταράτσα ) προστίθεται και φορολογείται στους βοηθητικούς χώρους. Tου Ορέστη Σεϊμένη και Αλεξάνδρας Γεράγγελου ( Δείτε τις προηγούμενες σχετικές επισημάνσεις μέρος πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο )

Μη αναληφθέντα μερίσματα (κέρδη) ομόρρυθμης εταιρείας με διπλογραφικά βιβλία.

 Τεχνητή διευθέτηση θεωρείται η διαδικασία αναδρομικής μεταβολής οικονομικών καταστάσεων προκειμένου να χαρακτηριστούν τα ήδη διανεμηθέντα μερίσματα ως μείωση κεφαλαίου. Απόρριψη της ενδικοφανούς προσφυγής.

 Πρόβλεψη περιόδου 6 μηνών για τη συμμόρφωση λογιστών και λοιπών υπόχρεων για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

  • Με τη νέα εγκύκλιο 2014/2022 τροποποιείται η ΠΟΛ 1204/2018 σχετικά με τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διατάξεις του ν. 4557/2018, καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις εν λόγω υποχρεώσεις και προβλέπεται περίοδος έξι μηνών για τη συμμόρφωση των υπόχρεων.
    Δείτε το σχετικό άρθρο της Νένας Διονυσοπούλου. Τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 5 του Ν 4557/2018 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα)

Αρθρογραφία κόμβου – Απόψεις
 

Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης – Μέρος Β’ ( αφορά μεταβίβαση με χαριστική αιτία καθώς και θέματα ΦΠΑ ) της ARTION A.E.
Παραγραφή απαιτήσεων Δημοσίου – Προσαυξημένη δαπάνη εργαζομένων για την προστασία του περιβάλλοντος – Συναλλαγές με κράτη προνομιακού φορολογικού καθεστώτος της ARTION A.E.
Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού σύμφωνα με τις διμερείς Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας: Μια σύντομη αποτίμηση του θεσμού επίλυσης διεθνών φορολογικών διαφορών. ( Η θέσπιση υποχρεωτικού χρονικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλει τελικώς να αποφανθεί η αρμόδια Αρχή θα συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού ως μέσου προστασίας των φορολογουμένων και θα οδηγήσει νομοτελειακώς στην ταχύτερη επίλυση των υποθέσεων. ) – Κωνσταντίνα Ν. Καλάκου, Δικηγόρος Φορολογικού Δικαίου.
Το ποσό της απαλλαγής από την καταβολή φόρου με βάση τον ν. 4399/2016 εμφανίζεται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού στο έτος που γίνεται χρήση της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής και επί του αποθεματικού αυτού δεν υπολογίζονται αποσβέσεις. από την ΣΟΛ Α.Ε.
Σύνοψη πλαισίου δημιουργίας διαύλων αναφοράς καθώς και προστασίας των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (Οδηγία 2019/1937) – Αφορά υποχρεωτικά όλες τις εταιρείες δημοσίου δικαίου και τις εταιρείες ιδιωτικού δικαίου με πάνω από 50 εργαζόμενους, της Χριστίνας Καλογεροπούλου, Δικηγόρος

Σχετικά με τον Covid-19

  Τα νέα μέτρα για το διάστημα από 19 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2022

  • Να θυμίσω πως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) και μέχρι ποσοστού είκοσι τοις εκατό (20%). Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη. Άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Δ1α/Γ.Π.οικ.10344/18.2.2022 Προϋποθέσεις εισόδου στη Χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Ψηφιακές υπηρεσίες για την αναγνώριση εμβολιασμών στο εξωτερικό

731/17-02-2022 Διαδικασία Απένταξης των πολιτών από το Πρόγραμμα Κατ’ οίκον Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19

Eργασιακά – Ασφαλιστικά

 
ΤΕΚΑ (
Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.)
 

Γενικές αρχές, πεδίο εφαρμογής, προσδιορισμός και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων από 1.1.2022 στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης

  • Αφορά : Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και εισφορές μη μισθωτών ασφαλισμένων υποχρεωτικά από 1.1.2022 και προαιρετικά από 01/01/2023.

ΑΠΔ και απεικόνιση επικουρικής ασφάλισης στο ΤΕΚΑ για το Δημόσιο

  • Με την εγκύκλιο 7/2022 παρέχονται οδηγίες για την υπαγωγή και απεικόνιση της Επικουρικής Ασφάλισης στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) των τακτικών/ μετακλητών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
    • Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 7/2022

Μην ξεχάσετε :  Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «ΤΕΚΑ – Νέα δεδομένα για εργοδότες και επιχειρήσεις» διοργανώνει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), σε συνεργασία με τον e-ΕΦΚΑ, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 16:30. Θα δοθούν πληροφορίες για την νέα διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ και καταβολής των εισφορών.

 


Λοιπά
 

 2242.5-1.5/8785/9.2.2022 Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πληρωμάτων Ακτοπλοϊκών Επιβατηγών Πλοίων, έτους 2022 με ισχύει από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2022

 2242.5-1.10/8368/2022/8.2.2022 Κύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Πληρωμάτων Μεσογειακών και Τουριστικών Επιβατηγών Πλοίων, έτους 2022


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπηρεσίες Υπουργείων κ.ά.

  • Αφορά εγγεγραμμένους ανέργους ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθετήσεων προσωπικού για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, για 25.000 άτομα. Υποβάλουν αίτηση είτε στο www.oaed.gr είτε στον παρακάτω σύνδεσμο από 18/2/2022 και ώρα 16:00 έως και Παρασκευή 18/3/2022 και ώρα 11:00.

Διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες στις περιοχές της Π. Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης.9.2021

  • Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες στις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης.9.2021

Παροχή οδηγιών σχετικά με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.4808/2021 και των άρθρων 56 και 60 του ν.4830/2021 παροχής στους εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα

  • Περίληψη : Ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες και η διαδικασία για τη χορήγηση της γονικής άδειας, ορίζεται ότι κάθε εργαζόμενος γονέας ή πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού, διάρκειας τεσσάρων μηνών, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει συνεχόμενα ή τμηματικά, μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των οκτώ (8) ετών.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Διευκρινίσεις για γονική άδεια, άδεια άνευ αποδοχών και διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – Έννοια εποχικότητας επιχειρήσεων για την επιδότηση ανεργίας. Οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο του e-ΕΦΚΑ

 

ΔΕΔ – ΣΛΟΤ

✏ ΔΕΔ Α 3997/2021 Μη επιβολή προστίμου τροποποιητικής δήλωσης λόγω πλάνης
✏ ΔΕΔ Α 3993/2021 Άτυπη δωρεά – Εκχώρηση μισθωμάτων, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση των χρημάτων που εξοφλούν τις δόσεις των δανείων
✏ ΔΕΔ Α 3035/2021 Μόνη η μη ορθή αποτίμηση συμμετοχών δεν επισύρει την επιβολή του οικείου προστίμου του άρθρου 54 του ΚΦΔ

ΣτΕ – Αποφάσεις ΔΕΕ
 

✏ ΣτΕ 2595/2021 Ασφάλισμα που καταβάλλεται εφάπαξ ή με τη μορφή περιοδικής παροχής στο πλαίσιο των ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων
✏ ΣτΕ 284/2021 Συμβάσεις εκχωρήσεως δικαιωμάτων και αναδοχής υποχρεώσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης. Δικαίωμα αυτοτελώς φορολογούμενο το εισόδημα από την εκχώρηση του δικαιώματος μίσθωσης ακινήτου το οποίο είχει μισθωθεί με σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης κατα ΚΦΕ Ν. 2238/1994
✏ ΣτΕ 361/2021 Φορολογία ωφέλειας από τη μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης ως οικονομικής μονάδας κατά άρθρο 13 ν. 2238/1994
✏ ΣτΕ 435/2021 Επισφάλεια και ανεπίδεκτο είσπραξης απαίτησης – Απόσβεση επισφαλούς απαιτήσεως με οριστική εγγραφή σε περίπτωση που η διαδικασία του πλειστηριασμού δεν ολοκληρώνεται στους συνήθεις χρόνους
✏ ΣτΕ 2334-2348/2021: Φορολογική απαλλαγή ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή (ή τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής) ηλεκτρικής ενέργειας

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Εφαρμογή διατάξεων ΦΠΑ στο ποσό που καταβάλλεται εξαιτίας λύσης της σύμβασής τους και στις περιπτώσεις μόνιμης ολικής ανικανότητας, θανάτου και αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησής τους

  • Αφορά στη φορολογική μεταχείριση για σκοπούς ΦΠΑ του χρηματικού ποσού που καταβάλλεται σε ασφαλιστικό πράκτορα ή σε συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων εξαιτίας λύσης της σύμβασής τους, καθώς και στις περιπτώσεις μόνιμης ολικής ανικανότητας, θανάτου και αποχώρησης λόγω συνταξιοδότησής τους.


  Κοινοποίηση των διατάξεων του πρώτου, του δεύτερου, του τρίτου, του τέταρτου, του έκτου, του όγδοου και του ενδέκατου άρθρου της από 28/1/2022 Π.Ν.Π. (Α’ 14/29-1-2022)

  • Περίληψη : Αφορά άρθρα για ρυθμίσεις σε οφειλές εισοδήματος και τυχών προστίμων, μεταβολές στο χρόνο σύνταξης για συμβόλαια με δωρεά και γονική παροχή, παρατάσεις βεβαιωμένων οφειλών λόγω πανδημίας και απαλλαγή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας από τον φόρο εισοδήματος.

Δημοσιεύθηκαν συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Tέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ).

  

Τελωνειακές και δικαστικές αποφάσεις


  Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πέμπτου «Υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών εγκεκριμένων αποθηκευτών για έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα φορολογικών αποθηκών» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 28ης Ιανουαρίου 2022 (Α’ 14)

  • Αφορά : Υπαγωγή σε ρύθμιση οφειλών εγκεκριμένων αποθηκευτών για έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα φορολογικών αποθηκών – Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου πέμπτου της ΠΝΠ της 28ης Ιανουαρίου 2022.

  Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1051/6.2.2019 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διατυπώσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 129 του ν. 2960/2001, ως προς τη δήλωση άφιξης κοινοτικών οχημάτων, για σκοπούς επιβολής τέλους ταξινόμησης» (Β’ 434)

  • Περίληψη : Αφορά υποβολή εντύπου Δήλωσης Άφιξης Οχήματος με νέο πεδίο συμπλήρωσης διανυθέντα χιλιόμετρα.

  Διευκρινίσεις για τη δειγματοληψία και την έκδοση Δελτίου Χημικής Ανάλυσης βάσει των συνοδευτικών εγγράφων, χωρίς την αποστολή φυσικού δείγματος (παρ.5 άρθρου 7 της AYO αρ.30/009/517/2012 «Διαδικασίες έκδοσης των Δελτίων Χημικής Ανάλυσης, των χρονικών ορίων φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων από τις Υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και διαδικασίες αμφισβητήσεων των αποτελεσμάτων εργαστηριακής εξέτασης»)

  • Περίληψη : Αφορά διευκρινήσεις στα χρονικά όρια φύλαξης των τελωνειακών δειγμάτων από το γενικό χημείο του κράτους.

  Παροχή οδηγιών / διευκρινίσεων αναφορικά με την εφαρμογή των «ειδικών» κανόνων καταγωγής (όταν αυτοί βασίζονται στην τήρηση μέγιστης περιεκτικότητας σε μη καταγόμενες ύλες που εκφράζεται ως ποσοστό της τιμής εκ του εργοστασίου του προϊόντος), στα πλαίσια των μεταβατικών κανόνων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν διμερώς ως εναλλακτικοί κανόνες αντί των κανόνων που προβλέπονται στη περιφερειακή σύμβαση για πανευρωμεσογειακούς προτιμησιακούς κανόνες καταγωγής, εν αναμονή της οριστικοποίησης και της έναρξης ισχύος της τροποποίησής της.

  • Περίληψη : Δίνεται με την προσθήκη του μέσου όρου, η δυνατότητα στους εξαγωγείς να υπολογίζουν κατά μέσο όρο την τιμή εκ του εργοστασίου και την αξία των μη καταγόμενων υλών.

Λοιπές αποφάσεις

Καθορισμός για το έτος 2022 των ειδικότερων στοιχείων και των λεπτομερειών α) για την αίτηση εγγραφής αθλητικού σωματείου με ειδική αθλητική αναγνώριση στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), β) για την επικαιροποίηση των στοιχείων των ήδη εγγεγραμμένων στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων, καθώς και γ) για τον έλεγχο της αίτησης εγγραφής ή/και επικαιροποίησης. Η απόφαση : 60330/2022.

Με τη νέα απόφαση 1787/2022 προστίθενται οι υπηρεσίες γυμναστηρίων στις δραστηριότητες όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστωθέν χρηματικό ποσό της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας (Freedom Pass νέων 18-25 ετών) από τον δικαιούχο. Η απόφαση : 1787/2022

   Παράταση υποβολής δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαιρέτων, η απόφαση 14715/ΓΓ4/10-02-2022

   Καθορισμός διαδικασίας, περιεχομένου και δικαιολογητικών, παραβόλου, χρηματικού ποσού και κυρώσεων για την έγκριση της ίδρυσης και λειτουργίας και τη γνωστοποίηση της λειτουργίας δραστηριοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης, η αποφαση 14715/ΓΓ4/10-02-2022

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα
 

Μην ξεχάσετε σήμερα το απόγευμα ( 19.00 – 21.00 ) δεν είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα έκδοσης για e-παράβολα.
→ Ολοκληρώθηκε ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων. Επιπλέον 125 πιστοποιημένοι επαγγελματίες εντάσσονται στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Τέλη φεβρουαρίου οι πρώτες εκδόσεις συντάξεων.
Ψηφιοποιούνται οι Υπηρεσίες Μεταφορών με τη λειτουργία του Νέου Πληροφοριακού Συστήματος με δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα συστήματα άλλων υπηρεσιών. Αναλυτικές πληροφορίες παρέχει η πλατφόρμα ( Open Car ) για οχήματα και πινακίδες. Από 17/02/2022 προβλέπεται νέα διαδικασία χορήγησης άδειας κυκλοφορίας για τα ρυμουλκούμενα καθώς αποσυνδέεται η κυκλοφορία του ρυμουλκούμενου με συγκεκριμένο όχημα. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε πράσινο φώς για αλλαγές στους κανόνες που καθορίζουν τα τέλη σε λεωφορεία, ημιφορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα. Στόχος οι οικολογικές χρεώσεις προωθώντας αυτοκίνητα φιλικά στο περιβάλλον. 
Υπεγράφη η μεταφορά ενίσχυσης ( 31 εκατ € ) του αγροτικού τομέα λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια.
Μέχρι σήμερα (Δευτέρα 21.02) η δυνατότητα απογραφής είτε ηλεκτρονικά είτε διά ζώσης.
 

Αρωγή

Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από το σεισμό που εκδηλώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης

  • Περίληψη : Οι αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλονται έως την 15η Νοεμβρίου 2021.
    • Απόφαση : 19740 ΕΞ 14-02-2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 979/ 05.10.2021
    • Απόφαση : 19741 ΕΞ 14-02-2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΓΔΟΥ980/ 5.10.2021

Πληγείσες περιοχές του δήμου κεντρικών Τζουμέρκων, Πάτμου ενότητας Καλύμνου και περιοχών ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

  • Περίληψη : Αφορά διευκολύνσεις καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες ( ως φυσική καταστροφή ) σε κτίρια.

  • Συμπλήρωση της απόφασης «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων: α) Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. β) Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. γ) Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», ως προς την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών
    • Απόφαση : 40076/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/10.02.2022
    • 21698 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης πληγέντων από τις πλημμύρες της 25ης και 26ης Σεπτεμβρίου 2017 σε περιοχές του Δήμου Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ενίσχυση ήσσονος σημασίας).
    • 21718 ΕΞ 2022 Καθορισμός αποζημίωσης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 29ης και 30ης Σεπτεμβρίου 2018 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ενίσχυση ήσσονος σημασίας).

Για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από σεισμό σε κτίρια.

  • Συμπλήρωση της απόφασης «Οριοθέτηση περιοχών και χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» (Β’ 4646, διόρθωση σφάλματος Β’5722) όπως αυτή τροποποιήθηκε (Β’4740) και συμπληρώθηκε (Β’ 4882, διόρθωση σφάλματος Β’5722), ως προς την προθεσμία υποβολής αίτησης και φακέλου για αποκατάσταση πληγέντος κτιρίου, από ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν κριθεί δικαιούχοι πρώτης αρωγής έναντι Στεγαστικής Συνδρομής
    • Απόφαση : 40580/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/10.02.2022
    • Με γνώμονα της αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς της 30/10/2020 και της 03/03/2021 πιστώθηκαν 841.166,75€ σε 134 σεισμόπληκτους
    • 21702 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Καλή συνέχεια καλή εβδομάδα με υγεία και προσοχή!Πηγή