Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Καθόμουνα εκεί ψηλά σ΄ ένα χωριό, στο «πουθενά». Στο Καφενείο, μόνο Ελληνικό και Φραπέ.  Έγραφα το «Σχόλιο» όταν κάθισε δίπλα μου, απρόσκλητος, εκείνος ό παράξενος τύπος ο «Αλτερέγκος» .

ΔΕΝ δόθηκε Παράταση. Γιατί; είπε

Έκανα πως δεν άκουγα και δεν απαντούσα, γιατί όταν πιάσεις κουβέντα μαζί του σε «τρελαίνει».  Αυτός όμως συνέχισε να λέει….

➼ Για την αναγνώριση του Λογιστικού Επαγγέλματος…

➼ Για την συμμετοχή στους Συλλόγους, για την Οργάνωση, για τους Αγώνες ….

➼ Για το Κράτος, που δεν έχει  καμία Προθεσμία γιατί  τις μοιράζει όλες στους Πολίτες…

➼ Μια Προθεσμία αρχίζει από …. έως . Το «από» είναι το πιο σημαντικό..

Τέλος πάντων του είπα, άσε με να γράψω το «Σχόλιο» και αν θες να πεις κάτι γράψτο συγκροτημένα ……….

Επ΄ αυτού, λοιπόν  είχαμε :   

ΠΟΦΕΕ: Απολογισμός της Συνεδρίασης του ΔΣ της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2022

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών στην ΕΦΕΕΑ: Κάλεσμα λογιστών σε συμμετοχή για τη διεκδίκηση αιτημάτων του κλάδου

➼  Γ. Χριστόπουλος: «Ποιοι είναι αυτοί οι λογιστές» που επικαλείται ο Υπ. Οικονομικών. Είδαμε και μια νέα γραμμή πλεύσης(??)

➼  ΕΦΕΕΑ: Θέματα που τέθηκαν στον Υπ. Οικονομικών – Διαβεβαίωση για συνάντηση με διοικητή ΑΑΔΕ πριν την επιβολή προστίμων στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε3 και έντυπο Ν μετά τη λήξη υποβολής αρχικών δηλώσεων, με αφορμή των διαφορών αποκλίσεων mydata που θα προκύψουν

➼  ΛΣΑ: Ενημέρωση σχετικά με την έκτακτη πανελλαδική συνάντηση Συλλόγων – Φορέων Λ/Φ

✍ Νομίζω ότι και σ΄ αυτή την ενότητα [του Αγώνα για την αναγνώριση του Λογιστικού Επαγγέλματος ], πρέπει να περιληφθεί και το άρθρο μου :  «Λογιστής» και όχι μόνο «φοροτεχνικός» ή «καταχωρητής» – Η ανάλυση της επιχείρησης και των «οικονομικών καταστάσεων» με αναλυτικό παράδειγμα

Νόμιζα ότι ο «Αλτερέγκος» είχε φύγει, αλλά τριγύριζε και έλεγε (δεν άκουγα και καλά), κάτι για την ΔΕΗ (την τιμή της Ενέργειας δηλαδή), κάτι για τον πληθωρισμό, κάτι για τα αποτελέσματα της Απογραφής του πληθυσμού.

 Ά, για την ΔΕΗ, έλεγε κάτι τρελά,  χωρίς Φ.Π.Α και έκπτωση από το Εισόδημα…

Εδώ έχουμε μόνο : ➼ Ηλεκτρική ενέργεια: Τα μέτρα εξοικονόμησης για το Δημόσιο

Είπα στον Καφετζή (ένα «Ασιμί» μου, «σειρούλα» μου, από τον Βάλτο Ορεστιάδας ), να βάλει στο πικάπ κάτι να παίζει, για να τον διώξουμε εντελώς.

Θα βάλω «τα Δήθεν» ή το «Χαράτσι», άντε και την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» και τα «Σύνεργα», είπε …

«Κυκλοθυμικός καιρός σου αλλάζει γνώμες και κουστούμια· σύννεφο μαλλί, όψη σαν καπνός κι από θεωρίες νεροζούμια…….»  https://www.youtube.com/watch?v=R3OXWW6o_24

  •  Κεφάλαιο Πρώτο: Τα Μέτρα  την ΔΕΘ και άλλα φρέσκα Νομοθετήματα

 

[ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΡΧΕΣ 20ου ΑΙΩΝΑ Επιχρωματισμένη από εμένα φωτογραφία από ανάρτηση ασπρόμαυρης του Papaikonomou Nikolaos]


Α.
Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Μεταξύ άλλων, που αφορούν την δουλειά των Λογιστών

✔ Από αύριο και έως το τέλος του 2023, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων .

✔ Μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος για τα έτη που θα αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων τους.

✔ Από 1.1.2023 μονιμοποιείται η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών.

✔ Καταργείται για πάντα και για όλους (δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους και συνταξιούχους) η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

[ Εγώ τι να κάνω ; Να μοιράσω τα Κέρδη ; είπε ο «Αλτερέγκος» ]

✔ Επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες

✔ Ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023 και το ίδιο θα ισχύσει στον πολιτισμό στον τουρισμό, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού.

✔ Σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ (24%) στις νέες οικοδομές μέχρι και τα τέλη του 2024.

✔ Ξεκινά η διαδικασία για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2023.

✔ Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.

Β Οι ευκαιρίες των νέων φορολογικών κινήτρων του ν. 4935/2022 ( Κ. Νιφορόπουλος και Γ. Δαλιάνης)

Με το Ν. 4935/2022, εισάγονται τρία «νέου τύπου» (α, β, γ) φορολογικά κίνητρα:

α. Μετασχηματισμοί: Απαλλαγές (με κυριότερη την μείωση του κατά 30%, επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών), στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων.

β. Συνεργασίες: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος σε περιπτώσεις «συνεργασίας» [(i) Ίδρυση οποιασδήποτε μορφής νομικού προσώπου από δύο (2) ή περισσότερα πρόσωπα, (ii) Συνεργασία με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία,

(iii)   Σύμβαση δικαιόχρησης (franchising)] επιχειρήσεως, κατά 30%, επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών.

γ. Αγρότες: Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, κατά 50% επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, στην περίπτωση φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, Εφόσον: (i) Είναι  μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών ή (διαζευκτικά) έχουν συνάψει σύμβαση με συγκεκριμένη επιχείρηση αγοραστή [Επιχείρηση ή Αγροτικό Συνεταιρισμό ], με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία (ii) Προμηθεύουν με βάση την ανωτέρω σύμβαση ποσότητες προϊόντων ίσες με το 75% τουλάχιστον της συνολικής ποσότητας όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων.

Για την (γ) περίπτωση  και από την (β ii )  περίπτωση τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οντότητες, που παράγουν αγροτικά προϊόντα ) εκδόθηκε ερμηνευτική

Συμβολαιακή γεωργία – Η απόφαση με τις λεπτομέρειες για την απαλλαγή 50% από τον φόρο εισοδήματος

Προσοχή :

Για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας δύνανται να υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. μέχρι και τις 31/12/2022.

☺Δηλαδή τι θα λένε τώρα στο Λογιστή : « Φτιάξε μια συμβολαιακή» είπε ο «Αλτερέγκος». Ναι, του είπα. Αρκεί να πληρώνεσαι……….

Γ.  Νέο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο: Κυρώσεις μη διαβίβασης στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ στην πλατφόρμα myDATA – Αφορολόγητο 800.000 στις δωρεές και με ανάληψη και κατάθεση σε λογαριασμό εντός 3 ημερών

Κατατίθεται σήμερα  νέο νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις :

Θεσμοθετούνται κυρώσεις στις περιπτώσεις που δεν διαβιβάζονται τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φ.Η.Μ. της Α.Α.Δ.Ε. που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.), για την ηλεκτρονική διαβίβαση αυτών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Είμαι «ανενημέρωτος», καταρχήν νόμιζα ότι για αυτήν την περίπτωση υφίσταται κυρώσεις ( ίσως θέλουν να επιβάλουν πιο σκληρές είπε ο «Αλτερέγκος» ) και νόμιζα ότι το δεν  δουλεύει  η διαβίβαση από το e-send στο  myDATA ( δεν σου τα έλεγα ρε προηγουμένως, οι προθεσμίες είναι μόνο για τους φορολογούμενους είπε ο «Αλτερέγκος» ).

Πάντως δεν μιλάει για ποινές λόγω μη διαβίβασης από την επιχείρηση στο myDATA, αυτές θα έλθουν μετά, από 1/1/2023 [ «Τέτοια έλεγες και για την Παράταση και είδαμε τα χαΐρια σου», μου είπε ο Αλτερέγκος» ].

⚠ Το είπε ο διοικητής εδώ ότι θα έρθουν στο τέλος του 2022 : Γ.Πιτσιλής – Στο τέλος του χρόνου το πλαίσιο για τις κυρώσεις στα myDATA – Έρχονται κυρώσεις για τη διασύνδεση ταμειακών με την ΑΑΔΕ

Δ.   Οι φορολογικές διατάξεις του ν. 4965/2022: Δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας – Παράταση υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής ΦΠΑ ακινήτων – Ενδοομιλικά μερίσματα από Ηνωμένο Βασίλειο

«Λεμόνι στην πορτοκαλιά μωρό μου Είμαι στην αγκαλιά σου …

Αγάπες όνειρα φιλιά μικρό μου Και σκοτεινιάζει η μέρα

Άλλο θα πει Χαλκιδική μωρό μου Κι άλλο θα πει Χαλκίδα

Αλλού μου έλεγες πως πας γλυκό μου Μα γω αλλού σε είδα ….» https://www.youtube.com/watch?v=ew8ugG5ulL4

  •  Κεφάλαιο Δεύτερο : Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων

Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Πώς θα γίνεται η πρόσβαση στα στοιχεία του από τους ενδιαφερόμενους

➼ Τα υπόχρεα πρόσωπα έχουν άμεσα, χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση του οικείου προσώπου, πρόσβαση στα στοιχεία του Μητρώου αποκλειστικά για τους σκοπούς άσκησης των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, κατόπιν απόδειξης της πελατειακής σχέσης με δήλωση που προσαρτάται στο σχετικό έντυπο, το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα ΙΙ …

➼ Τα μέλη του ευρύτερου κοινού έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του πραγματικού δικαιούχου που αφορούν στο επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, μήνα και έτος γέννησης, χώρα υπηκοότητας και στα στοιχεία των νομικών προσώπων που αφορούν στο είδος, αριθμό ΓΕΜΗ, επωνυμία, διακριτικό τίτλο, έδρα και στοιχεία επικοινωνίας.

Αφορά και τους ίδιους τους Λογιστές ως «υπόχρεα πρόσωπα»

Δείτε και   (Upd) Πρακτικός Οδηγός Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες – Υποχρεώσεις και ευθύνες λογιστών   Νένα Π. Διονυσοπούλου Δικηγόρος

Πραγματικός δικαιούχος – Ενεχυροδανειστές και αργυραμοιβοί: Τα στοιχεία που απαιτούνται για την πιστοποίηση ταυτότητας πελατών

Προσοχή – Προσοχή

Όλες οι καταχωρίσεις που έχουν οριστικοποιηθεί έως σήμερα καθώς και όσες οριστικοποιηθούν έως την 31η.10.2022 νοούνται ως εμπρόθεσμες. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης.10.2022, θα προχωρήσει η διαδικασία για την πλήρη παραγωγική λειτουργία της πρόσβασης, καθώς και η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. 

https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/epiheiriseis/mitroo-pragmatikon-dikaioyhon

[ Πηγή : https://kithara.to/stixoi/MTE0ODAxMTM3/oi-magkes-den-yparxoun-papazoglou-nikos-lyrics  ]

https://www.youtube.com/watch?v=pK_JjWVBC2A

Ήλθε και  ο Καφετζής (πουλάει και κάτι «παραδοσιακά προϊόντα») να μάθει για το «Μάιν τατα» (όπως το προφέρει) , και άρχισε τις ερωτήσεις :

➼ Τι σχέση έχει το «Μάιν τατα» με το «Κλάιν Μάιν» ;

➼ Τι υποχρεώσεις έχει κάποιος σε σχέση με το  «Μάιν τατα», που δεν εκδίδει αποδείξεις ; Φυσικά καμία, μιλάει για διαβίβαση εκδοθέντων στοιχείων, του είπα. Άρα είναι νόμιμος, μου λέει….

➼ Εγώ μέχρι πότε πρέπει να διαβιβάσω ; Μέχρι την επόμενη μέρα του λέω

➼ Επειδή ο «ίντερνετης», περνά από εδώ κάθε εβδομάδα και αν, τι θα κάνω;

➼ Μπορείς χειρόγραφα (με τον ταχυδρόμο δηλαδή), αλλά πρέπει η υπηρεσία να το έχει εντός της επόμενης μέρας..

➼ Η υποψία «τρολλαρίσματος», έγινε βεβαιότητα όταν μου είπε « Εσύ που ξέρεις από Διαβίβαση , μπορείς να διαβιβάσεις

« Όλοι μου λένε σαν περνώ πως είμαι Ευρωπαία, το έτσι μου, το άλλο μου μια τρε ζολί κι ωραία.

Μα εγώ είμαι απ’ την ανατολή, δεν έχει σημασία, στην Άρτα κι αν γεννήθηκα και όχι στην Ασία. … »

https://www.youtube.com/watch?v=Ty0h6UiZTfA

………………………………….

 

Η κατάσταση στο «myDATA» σήμερα έχει ως εξής :

Αναμένεται το «Ποινολόγιο», γιατί χωρίς ποινές δεν λειτουργούν οι προθεσμίες διαβίβασης (άγνωστος ο χρόνος έκδοσης, το ανέφερα και πιο πάνω ότι πάμε για αρχές 2023).

➤ Σχετικά με τους χρόνους διαβίβασης δείτε :  myDATA – Οι αλλαγές με την Α.1090/2022 – Οι χρόνοι διαβίβασης για τα έτη 2022 – 2023 και οι υποχρεώσεις για τις συναλλαγές του 2021 [20-07-2022]

➤ Δείτε την παρουσίαση : https://www.taxheaven.gr/attachment/9768

➤  Σχετικά με την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ μέσω των myDATA

Ο Κος Πιτσιλής ανέφερε ότι: «Εμείς θα θέλαμε μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προ-συμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πως μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση» (λεπτό 01.03) : https://www.youtube.com/watch?v=3c2gLUhUfPE&t=1s

Συναφή

α) Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα με 450.000 οφελούμενους που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι;

Οι ωφελούμενοι του έργου εκτιμώνται σε 450.000, καλύπτοντας κατηγορίες πληθυσμού που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα είτε άμεσα ή έμμεσα, όπως: – οι αγρότες, οι εποπτευόμενοι από το ΥπΑΑΤ οργανισμοί,/- οι γεωργικοί σύμβουλοι, ερευνητές και ερευνητικά κέντρα,/- επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα,/- καταναλωτές/- νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι Λογιστές απουσιάζουν, αυτοί καλούνται μόνο να λύσουν το πρόβλημα της διαβίβασης εντός της επόμενης μέρας…

Ως παλιός «αγροτολόγος», πάντα επεσήμαινα την έλλειψη δυνατότητας των Λογιστών σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτικής συμβουλευτικής….

 Ο «Αλτερέγκος» μου είπε περιπαικτικά : «Καταχώρισε, διαβίβασε και άσε τις αμπελοφιλοσοφίες. Η «συμβουλευτική» είναι για τους θεωρητικούς, πρέπει και αυτοί να ζήσουν. Εσύ ούτως ή άλλως  έχεις αναλωθεί στην «Παράταση»…. »

β) «appodixi» – Πώς θα λειτουργήσει η νέα εφαρμογή ανάγνωσης QR codes αποδείξεων

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες για συσκευές με λειτουργικό Android και iOS. Ο καταναλωτής θα σαρώνει την απόδειξη που παραλαμβάνει και η εφαρμογή θα επιστρέφει τα στοιχεία της επιχείρησης, αν τα ποσά που αναγράφονται στην απόδειξη συμφωνούν με αυτά που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω myDATA, όπως και εάν η ταμειακή είναι δηλωμένη στην Αρχή.

Ο Υπουργός και ο Διοικητής ανέφεραν ότι είναι υπό επεξεργασία κίνητρα χρήσης της εφαρμογής όπως η πίστωση στον καταναλωτή τμήματος του προστίμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση εάν διαπιστωθεί παράβαση μετά τον έλεγχο.

Καλό φαίνεται ….

Προσοχή

Η «εφαρμογή» δεν λειτουργεί, αν δεν εκδοθεί απόδειξη.

γ) Πρατήρια καυσίμων: Η νέα απόφαση με τις παραβάσεις και τα πρόστιμα εισροών-εκροών

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata

 

[ Ιστορία : 1977 –  Η πρώτη υπουργική απόφαση, για υποχρεωτική εφαρμογή, η οποία μέχρι το 1983, δεν είχε εφαρμοστεί …]

  •  Κεφάλαιο Τέταρτο: «Platforma News» και Επιδόματα

Ηλεκτρονική  ταυτοποίηση

  Διευκρινίσεις για τη διαδικασία ταυτοποίησης από την ΑΑΔΕ προσώπων μέσω εφαρμογής για κινητές συσκευές

→  Το φυσικό πρόσωπο εμφανίζει στον αρμόδιο υπάλληλο ή λειτουργό τον κωδικό QR του εγγράφου της παρ. 4 μέσω της εφαρμογής που έχει εγκατεστημένη στη δική του κινητή συσκευή.

→  Ο αρμόδιος υπάλληλος ή λειτουργός επαληθεύει τη γνησιότητα και την εγκυρότητα του εγγράφου σαρώνοντας τον κωδικό QR που του επιδεικνύεται. Η επαλήθευση πραγματοποιείται μέσω της αντίστοιχης ειδικής υπηρεσίας της ΕΨΠ, η οποία είναι ενσωματωμένη, ως διακριτή επιλογή, στην εφαρμογή.

→  Μετά τη σάρωση του κωδικού QR, εμφανίζονται στην οθόνη της κινητής συσκευής του υπαλλήλου ή του λειτουργού τα στοιχεία ταυτοποίησης του φυσικού προσώπου, χωρίς να λαμβάνει χώρα αποθήκευση αυτών.

→  Στη συνέχεια, αποστέλλεται στη κινητή συσκευή του φυσικού προσώπου αριθμός ασφαλείας που αποτελείται από τέσσερα (4), κατ’ ελάχιστον, ψηφία, τον οποίο το φυσικό πρόσωπο γνωστοποιεί στον αρμόδιο υπάλληλο ή λειτουργό. Εφόσον το φυσικό πρόσωπο το επιλέξει, σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής, δύναται να προεγκρίνει την επόμενη και μόνο επαλήθευση, από τη στιγμή της ενεργοποίησης και για τα επόμενα πέντε (5) λεπτά.

→  Ο αρμόδιος υπάλληλος ή λειτουργός εισάγει τον αριθμό ασφαλείας σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής και ολοκληρώνει τη διαδικασία επαλήθευσης.»

 

Προσωπικός Ιατρός

   Προσωπικός Ιατρός: Ξεκινάει η εγγραφή από τα φαρμακεία

Έτσι ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε Προσωπικό Ιατρό με 3 διαφορετικούς τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3) στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Δήμος Αθηναίων

Το νέο portal cityofathens.gr του Δήμου Αθηναίων

Με λίγα κλικ αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών και πληροφορίες για το σύνολο των υπηρεσιών του δήμου

 

Ραντεβού

KEP-ePass: Νέα υπηρεσία κράτησης αριθμού προτεραιότητας στα ΚΕΠ

Πρόκειται για το KEP-ePass, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω του rantevou.kep.gov.gr και αποσκοπεί στην ταχύτερη, απλούστερη και καλύτερη εξυπηρέτηση από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου

Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων

Ενεργοποιούνται οι Ατομικοί Λογαριασμοί Δεξιοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης με όφελος έως 1.500 ευρώ

Καταγράφει τις υφιστάμενες δεξιότητες και εκείνες που αποκτά ο πολίτης από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων στα οποία συμμετέχει.

Παρέχει σε εργαζόμενους και ανέργους έναν προϋπολογισμό που θα μπορούν να δαπανούν για κατάρτιση με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους.

Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν τις δεξιότητες που κατέχουν βάσει βιογραφικού, πρότερης επαγγελματικής εμπειρίας, συμμετοχής σε κατάρτιση κ.ά. και στο κράτος να καταρτίζει στοχευμένα και αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό του στις δεξιότητες που έχει πραγματικά ανάγκη η αγορά εργασίας.

Δικαιούχοι Α.Λ.ΔΕ. κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του συστήματος είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ και απασχολούμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Επίδομα Παιδιού

Αιτήσεις Α21 – Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα

όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της πληρωμής της 4ης δόσης. Η καταβολή του επιδόματος θα λάβει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Εποχικό Βοήθημα

Εποχικό Βοήθημα: Τη Δευτέρα 12.09 ξεκινούν οι αιτήσεις έτους 2022

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 14:00

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον e-ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα:

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2022, που κατά το έτος 2021 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος έτους 2022, εφόσον το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερο από το ποσό των 495,75 €.

«Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία»

  Προσωπικός Βοηθός: Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτήσεων, ξεκινούν οι αξιολογήσεις

…………………………………..

Τα σύνεργα

«Κρύβει πόνο κρύβει πόνο ένα τέτοιο ταξίδι στα παλιά τότε που μόνα μου σύνεργα δυο μάτια να ρουφάν το ηλιοβασίλεμα αργά κι άλλοτε πάνω στης βιτρίνας τα εργαλεία να ξεροσταλιάζουν λαίμαργα…..»

https://www.youtube.com/watch?v=q0F0vicXmX4

  •  Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες

Καταρχήν δείτε: Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2022

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές:

έως τις 15.9.2022 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογικού έτους 2021

έως τις 21.9.2022  και ώρα 15:00 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για την επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών, από ωφελούμενους που υπέβαλαν αίτηση έως 13.5.2022 και ώρα 15:00 η οποία απορρίφθηκε,

Προσοχή : έως τις 23.9.2022 πραγματοποιείται η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για ληφθείσες ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να ισχύει η δυνατότητα μη επιστροφής μέρους της ληφθείσας ενίσχυσης, καθώς και η προβλεπόμενη έκπτωση ποσοστού 15% επί του επιστρεπτέου ποσού σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής,

Προσοχή :   έως τις 30.9.2022 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης καταβολής ειδικού φόρου επί ακινήτων ν.3091/2002 (Ε.Φ.Α.),

έως τις 30.9.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για μείωση προκαταβλητέου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων και νομικών προσώπων και οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 31.12 του προηγούμενου ημερολογιακού έτους,

έως τις 30.9.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης εγγραφής αθλητικού σωματείου ( π.χ ΠΑΝΜΟΒΡΙΑΚΟΣ ΡΙΟΛΟΥ, κ.λπ ) με ειδική αθλητική αναγνώριση στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» άρθ. 142 του ν.4714/2020 (Β’ κύκλος),

 έως τις 30.9.2022 πραγματοποιείται η αποστολή στη Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Αθηνών δικαιολογητικών για τη διαπίστωση τήρησης προϋποθέσεων ένταξης στο άρθ. 71Η του Κ.Φ.Ε., από τις εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Ε.Ε.Σ.Δ.Ο.Π.).

Επίσης σχετικά τις άλλες «παρατασοπροθεσμίες»

  Πόθεν έσχες: Έναρξη υποβολής δηλώσεων – Έως 30 Νοεμβρίου η προθεσμία

  •  Κεφάλαιο Έκτο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ – Εταιρικό Δίκαιο

 

Ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και προθεσμίες ανάρτησης στο ΓΕΜΗ των εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2021

Η απώτατη ημερομηνία για την διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων νομικών προσώπων (με χρήση από 1.1 έως 31.12) για το έτος 2022 είναι η 30η Οκτωβρίου 2022

Νομική μορφή  

Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης το αργότερο μέχρι

Ανώνυμες Εταιρίες

30η Οκτωβρίου 2022

Εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)

30η Οκτωβρίου 2022

Ι.Κ.Ε.

30η Οκτωβρίου 2022

Επίσης  Η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ για τη χρήση 2021

Άρθρα Τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα της μειοψηφίας στην Ανώνυμη Εταιρία

Νένα Π. Διονυσοπούλου, Δικηγόρος «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ». «Η προστασία της μειοψηφίας έναντι της (φαινομενικής) παντοδυναμίας της πλειοψηφίας σε μία ανώνυμη εταιρία που δεν είναι εισηγμένη σε ρυθμιζόμενη αγορά».

Αξίζει να το διαβάσετε .  

……………………

«Όσοι ασχολείστε με τις επιχειρήσεις, να προσέχεται όταν οι μέτοχοι και οι συνεταίροι, αρχίζουν να τσακώνονται, να είστε τυπικοί και να ζητάτε τις υπογραφές τους όχι εκ των υστέρων » έλεγε η γιαγιά μου…..

………………………..

«Μπαίνουμε στόν Υδροχόο

και θ’ ανάψουνε φωτιές

οι καιροί νερό θα φέρουν

έτσι λεν αυτοί που ξέρουν

κι όμως θα καούν καρδιές

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι

όλα τα ίδια μένουν……»

https://www.youtube.com/watch?v=KTz2K88krK8

  •  Κεφάλαιο Έβδομο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

Αρθρογραφία

Εταιρικά αυτοκίνητα σε Ι.Κ.Ε.: Παροχή σε είδος και τεκμήρια ( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς)

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών – Χρόνος φορολόγησης εμβάσματος – Δήλωση με επιφύλαξη-σιωπηρή απόρριψη (Γιώργου Δαλιάνη)

Τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείου – Κίνητρα μετασχηματισμών εταιρειών – Συμμετοχή σε εταιρεία και φορολογική κατοικία (Γιώργου Δαλιάνη)

Σύμβαση εργασίας και φορολογική κατοικία – Ζημία λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων (Γιώργου Δαλιάνη)

 Η εφορία ήδη αξιοποιεί τις πληροφορίες αλλοδαπών φορολογικών αρχών (Γιώργου Δαλιάνη – Νάνσυ Καλλιανιώτη- Νίκης Χατζοπούλου)

«Λαβράκι» για κούρεμα φόρων μέχρι 30/12/2022 (Δημήτρη Τσαγκάρη)

Αποφάσεις

 Φόρος ασφαλίστρων επί συμβάσεων που συνάπτουν Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% κολυμβητηρίων – Διευκρινίσεις για την εφαρμογή

ΔΕΔ – ΣΤΕ

ΔΕΔ – Εκπίπτουν οι δαπάνες για αγορά ειδών καθαριότητος, για αναψυκτικά, καφέδες σε πελάτες και προσωπικό καθώς και η δαπάνη για κουτί πρώτων βοηθειών

Ακόμη η Εταιρεία αγοράζει είδη πρώτης ανάγκης, υλικά καθαριότητας και ροφήματα για να προσφέρει δωρεάν στο προσωπικό της, καθώς και στους πελάτες της, (νερό και καφέ) δηλαδή τα βασικά και αναγκαία αφεψήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας και την απόδοση και παραγωγικότητα του προσωπικού της.

ΔΕΔ Α 2540/2022 Γονική παροχή χρηματικού ποσού σε τέκνο – Προϋποθέσεις απαλλαγής ν. 4839/2021

ΔΕΔ Α 2624/2022 Κεφάλαιο – δωρεές (φορολογικό έτος 2022): Απευθείας κατάθεση μετρητών από τη δωρήτρια στο λογαριασμό της δωρεοδόχου

ΔΕΔ Α 1183/2022 Μη αναγνώριση αποσβέσεων λόγω μη προσκόμισης Μητρώου Παγίων στον έλεγχο

ΔΕΔ 2631/2022 Αμφισβήτηση τρόπου φορολόγησης καταθετικού λογαριασμού αλλοδαπής τράπεζας (JOINT ACCOUNT)

ΣτΕ 2189/2021 Τρόπος υπολογισμού αναπροσαρμογής αξίας (υπεραξίας) εκτός σχεδίου ακινήτων βάσει των άρθρων 20 και 21 του Ν 2065/1992

  ΣτΕ 1911/2021 Πότε επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης μετοχών ανωνύμων εταιριών που έχουν αστικά ακίνητα

…………………………………..

«Τη ζωή σαν αχθοφόρος όπου βρω την κουβαλάω, στο αγώι τραγουδάω κι ο σκοπός θανατηφόρος….

από περιέργεια υπάρχω …»

https://www.youtube.com/watch?v=tgDpre7YmVQ

 

  • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία

 Έντυπο Ε12

Έντυπο Ε12 για οικοδομοτεχνικά έργα: Οδηγίες συμπλήρωσης – Νέα έκδοση

  Εργάνη

   ΕΡΓΑΝΗ: Οδηγίες «Ενημέρωσης Εργοδότη» για μεταβολές που πραγματοποιούνται στον e-ΕΦΚΑ

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

Υπ. Εργασίας: 10 ερωταπαντήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα vouchers

Περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών

ΣτΕ 1406-7/2022 Οι περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών δεν θεσπίσθηκαν με την διάταξη του άρθρου 114 του ν. 4714/2020, αλλά με προγενέστερους νόμους

Από το ΤΕΚΑ στον e-ΕΦΚΑ

Μεταφορά καταβολών από το ΤΕΚΑ στον e-ΕΦΚΑ – Διαθέσιμη από σήμερα η υπηρεσία

Η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν τρέχουσες καταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στο ΤΕΚΑ χωρίς να έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες χρεώσεις και να επιλέγουν τη μεταφορά είτε ολόκληρου του ποσού είτε μέρους αυτού στον e-ΕΦΚΑ. Το ποσό πιστώνεται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη του e-ΕΦΚΑ, με ημερομηνία κίνησης την ημερομηνία καταβολής στο ΤΕΚΑ.

  •   Κεφάλαιο Ένατο : Διάφορα αλλά σημαντικά

Εξωδικαστικός μηχανισμός

 Εξωδικαστικός μηχανισμός και υποχρεωτικά συνυποβαλλόμενα στοιχεία

Επιδοτήσεις

➤    Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας: Διατίθενται εκ νέου 4.512 θέσεις – Από 12 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

➤   Από 9 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις για τη νέα δράση ΕΠΑνΕΚ ανάπτυξης δεξιοτήτων εργαζομένων

➤  Νεο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία

Διάφορα

Τρ. Αλεξιάδης: «Για τα υπερκέρδη, καθυστερήσεις, για τους πολίτες και τους μικρομεσαίους πρόστιμα!»

Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% η ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση, και αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 9,1% τον Αύγουστο. Η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, οι πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης σε ορισμένους τομείς λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας και τα φαινόμενα συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να συμβάλλουν στην άνοδο του πληθωρισμού.

[ Όσοι Λογιστές, ασχολείστε με budget και λοιπά συναφή, να το έχετε υπόψη…]

➤ Σημαντικές αυξήσεις στις δόσεις των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο

  Ο Όμιλος EPSILON NET ανάμεσα στις 10 κορυφαίες εταιρίες στην Ευρώπη για το εργασιακό περιβάλλον στα «Europe’s Best Workplaces 2022»

  • Ο «push-pull»(Νίκος Παπάζογλου) και η  Ωραία Θεσσαλονίκη

 

«Εδώ στη ρωγμή του χρόνου Θάβομαι για να μεστώσω Μες στου Διογένη το πιθάρι. Στον όγδοο μήνα της είν’ η ελπίδα μου Σχεδόν το βρέφος γύρω περπατά Καθώς εσύ κουρνιάζεις…»

https://www.youtube.com/watch?v=SVZFD4LwQSM

[«Όμορφη Θευσαλονίκη» – Πλατεία Αριστοτέλους – Φωτογραφία από την προσωπική συλλογή ] « πόσοι και πόσοι αγάπησαν / και χάθηκαν σ’ αυτή την πόλη / κι άφησαν ένα φως παράξενο / σαν απ’ τα μάτια τους θαμπό / σε ρημαγμένες πέτρες παιδιά της προσφυγιάς στα καλντερίμια της / με τον απέραντο καημό της μνήμης / στους λόφους και τις φτωχογειτονιές / γύρω απ’ τον κόλπο λάμπουν εκστατικά τα ερείπια από τότε / ένα παράξενο ψηφιδωτό της ιστορίας / κάστρα και μαυρισμένα ξύλα / αόρατα τζαμιά, συναγωγές, / αψίδες, μακεδονικά κτερίσματα, / τάφοι και εκκλησιές βυζαντινές μέσα στο χώμα / φαντάσματα που ψιθυρίζουν μυστικά / απ’ την αρχή του χρόνου εδώ το σούρουπο ανατέλλουν οι ψυχές / κόκκινος ήλιος, σύννεφα / που παιχνιδίζουν με τον άνεμο στον ουρανό / στο άπειρο που ονειρεύονται και ταξιδεύουν » [ Μητρόπολη της μνήμης, της ψυχής. Τόλης Νικηφόρου, Πηγή : http://tritolykkalam.blogspot.com/2015/05/blog-post.html ]  ]

…………………………….

Ο Νίκος Παπάζογλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Μαρτίου 1948. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από την Νικομήδεια της Μικράς Ασίας οι οποίοι μετά την Ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1922 έμειναν για ένα έτος στην Μυτιλήνη, μετέβησαν σε στρατόπεδο προσφύγων στην Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία εγκαταστάθηκαν στην Κορμίστα Σερρών. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην οδό Επισκόπου Αμβροσίου 6 της Θεσσαλονίκης κοντά στην πλατεία Αντιγονιδών και μετέπειτα στην οδό Κασσάνδρου 112 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 περνώντας από τους Olympians και τους Zealot το 1972 στο Aachen της Δυτικής Γερμανίας. …. Αργότερα, και για πολλά χρόνια, ο Παπάζογλου συνεργάστηκε με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη. …. το παρατσούκλι του ήταν «push-pull», λόγω των τεχνικών του γνώσεων. Χαρακτηριστικό του Παπάζογλου ήταν το κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό σε όλες του τις εμφανίσεις.

Θεωρείται από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδιστές και τραγουδοποιούς. Στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του, το Αγροτικόν, στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Τρύπες. Ο Νίκος Παπάζογλου συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που δημιουργήθηκαν σε αυτό το στούντιο, ως παραγωγός, ηχολήπτης, μηχανικός ήχου, ενορχηστρωτής και μουσικός.

Πέθανε από καρκίνο στις 17 Απριλίου 2011 ( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/ ]

 

Διαβάστε επίσης :

Μια συνέντευξη ενθύμιο του Νίκου Παπάζογλου – Γράφει η Κρυσταλλία Πατούλη

https://www.koutipandoras.gr/article/o-nikos-papazogloy-gia-ti-zoi-toy-sti-kpatoyli/

●●●

ΥΓ.

Τελικά πολύ παλιόπαιδο, αυτός ο «Αλτερέγκος», λίγο πριν φύγω από το Καφενείο, έδωσε παραγγελιά :

«Δευτέρα ξημερώματα με χίλια μαραζώματα

και με σκυμμένους ώμους,

το ξυπνητήρι σου χτυπά, μα εσύ δεν είσαι πουθενά

στριφογυρνάς στους δρόμους.

Αχ είναι ο κόσμος ψεύτικος

σαν μιας βιτρίνας τζάμι,

βλέπεις για λίγο να περνάς

μα κι η ματιά χαράμι.

Τα όνειρα μπαζώσανε στο κάρο τα φορτώσανε ….»

https://www.youtube.com/watch?v=ztEY9V_MHiE

●●●

Καλό Φθινόπωρο & Καλή Σχολική Χρόνια

Πηγή