Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

[ «Сон бухгалтера» («Το όνειρο ενός λογιστή» ) Мария Сафронова (Μαρία Σαφρόνοβα ) ]

Καθόμουν μετά από Χρόνια (15 περίπου, αφότου είχα πεθάνει, δεν πρόλαβα να δω τον Αύγουστο, χωρίς δηλωτικές υποχρεώσεις για τους Λογιστές), σ΄ ένα «Global Tax Cyber Cafe», στην Ομόνοια («digital» φυσικά).

Καθώς όταν «ζούσα», είχα «αποταμιεύσει» αρκετά, μου δόθηκε η ευκαιρία να αγοράσω λίγο «πλασματικό χρόνο» και έτσι βρέθηκα εδώ μ΄ άλλους Λογιστές, που και αυτοί είχαν δουλέψει πολύ και είχαν κάνει τις οικονομίες τους ……

Και αφού είπαμε κάτι αστεία του στυλ [«Τι αρέσει περισσότερο στους λογιστές τα Σαββατοκύριακα; Να φορούν πρόχειρα ρούχα στη δουλειά», ή μια παραλλαγή αυτού «Πώς ξέρετε πότε ένας λογιστής είναι σε διακοπές; Φοράει σαγιονάρες και μπαίνει στο Γραφείο του, μετά τις 10 το πρωί» …], διαβάσαμε το «Monday’s Global Comment» (γραφόταν εδώ και χρόνια πιά, με τεχνολογία AI, κυκλοφορούσε μεταφρασμένο σ΄ όλες τις Γλώσσες και είχε θέματα της Παγκόσμιας Λογιστικής και της Παγκόσμιας Φορολογίας) και μπήκαμε σε μια κουβέντα, τι κάναμε και τι δεν κάναμε, στα χρόνια που «ζούσαμε» …..

«Εδώ στου δρόμου τα μισά
έφτασε η ώρα να το πω
Άλλα είν’ εκείνα που αγαπώ
γι’ αλλού γι’ αλλού ξεκίνησα
Στ’ αληθινά στα ψεύτικα
το λέω και τ’ ομολογώ
Σαν να ‘μουν άλλος κι όχι εγώ
μες στη ζωή πορεύτηκα
Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν τα κυνηγά
Πάντα πάντα θα ‘ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.»

[ Οδυσσέα Ελύτη, «Το παράπονο», συλλογή «Τα Ρω του έρωτα» (1972)]

Αν θυμάστε, το τραγουδούσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου https://www.youtube.com/watch?v=_ZpCdscAO0Y

Δείτε και στο τέλος του σημερινού «Σχολίου» :

«Τι κάναμε και τι δεν κάναμε στη Ζωή μας – Οι Αληθινές πλατφόρμες της ζωής»

Θα βρείτε και μια μεγάλη Προφορά για Ιαματικά Λουτρά, ειδικά για Λογιστές

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο Πρώτο : «briefing» ( Συνοπτική εβδομαδιαία ενημέρωση)

Το briefing της εβδομάδας (05.07.2024)Με τον Κωνσταντίνο Κουλογιάννη και τον Κωνσταντίνο Γραβιά.

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο Δεύτερο : Φορολογικές Δηλώσεις


[ «Squeezing the tax» (
Συμπίεση του φόρου ) Leon Zernitsky ]

Πρώτο : Δείτε όλες τις αποφάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις στο : https://www.taxheaven.gr/widgets/tax2024 και Νομοσχέδιο για φοροδιαφυγή και τεκμαρτό εισόδημα ατομικών


Δεύτερο : Οδικός Χάρτης

Άρθρα (Επικαιροποιημένο) Χρήση 2023: Οδικός χάρτης για το «κλείσιμο» – Checklist και οδηγίες 151 σημείων (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος) 
Από τα παραπάνω αφορούν τους «Απλογράφους», τα εξής κεφάλαια : [ 2,5,6,8,9,13,17,20,21,22,24,25,26,27,28,31,32,35 ]

Προσθέτω και την καινούργια αρθρογραφία :

Γ. Χριστόπουλος: Γνωρίστε καλύτερα τον φορολογούμενο με «μπλοκάκι»

Τρίτο : Κυκλοφορεί

Η φορολογική μου δήλωση 2024 – Διαρκής ενημέρωση του περιοδικού


Τέταρτο : Αποφάσεις, Ειδήσεις και αρθρογραφία της εβδομάδας που πέρασε

ΠΟΦΕΕ: Επικαιροποίηση προβλημάτων κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Θέματα που δεν έχουν λυθεί :

Λανθασμένοι τόκοι καταθέσεων και δανείων (υπάρχουν ακόμα αναφορές για λανθασμένους τόκους από ορισμένες τράπεζες). ✔ Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023, δεν φαίνονται στο Ε1 (Υπάρχουν ακόμα τέτοιες αναφορές).

✔ Εκκρεμεί ακόμα από την ΔΥΠΑ η ανάρτηση επιδομάτων του προγράμματος προεργασίας.

✔ Δεν αναγνωρίζονται οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων στις περιπτώσεις όπου το όνομα του οικισμού, όπως είναι δηλωμένο στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δεν ταυτίζεται πλήρως με το όνομα του οικισμού όπως αυτό αναφέρεται στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για την Απογραφή.

✔ Πολλούς αγρότες τους φορολογεί με τον τεκμαρτό τρόπο λόγω προβλήματος του ΚΑΔ στο μητρώο.

✔ Οι βεβαιώσεις αποδοχών των αστυνομικών «άλλαξαν» στις 18 Ιουνίου και προστέθηκε εκλογική αποζημίωση. Δεν έχει σταλεί ειδοποίηση για να προχωρήσουν σε υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης.

✔ Σε περίπτωση που επιτηδευματίας είχε και εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες λόγω οικοδομικών ενσήμων (κωδικός 311), το σύστημα όχι μόνο δεν αφαιρεί το ποσό από το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά αφού υπολογίζει τον φόρο, προσθέτει και τις μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα λανθασμένης εκκαθάρισης.

✔ Για τους φορολογούμενους που δεν έχουν IBAN, τα διαθέσιμα ραντεβού για τις περισσότερες τράπεζες ξεκινούν μετά την 1η Αυγούστου, τόσο στις μικρές πόλεις, όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Και πολλά άλλα …

Προβλήματα στις αυτόματα υποβληθείσες προσυμπληρωμένες Φορολογικές Δηλώσεις ……


Ιδιαίτερα για φέτος και εφεξής, προκειμένου να ολοκληρώνεται ομαλά και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, προτείνουμε ως μόνη εφικτή καταληκτική ημερομηνία, για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών και Νομικών προσώπων, που θα υποβάλλονται από Λογιστή – Φοροτεχνικό κάτοχο νόμιμης άδειας, να είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2024.
(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Τι απάντησε ο Υφ. Οικονομικών σε ερώτηση στη Βουλή για παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Ερώτηση του βουλευτή Χρήστου Τσοκάνη ( Είναι Λογιστής στο επάγγελμα)  (Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

ΑΑΔΕ: 423.000 αυτόματες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων

Επισήμανση : Υπάρχει δυνατότητα διορθώσεων με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης χωρίς πρόστιμο μέχρι λήξη της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων. (Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Ερωτήματα και αναφορές στη Βουλή για τα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων και το ενδεχόμενο παράτασης – (Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Σύλλογος λογιστών Ρεθύμνου: «Για ακόμα μία φορά στο ίδιο έργο θεατές…»

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Τρίτο : «myDATA» και άλλες digito-Ιστορίες

«Τα πάντα όλα», εδώ :

–  myDATA : https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata

Διασύνδεση POS ΦΗΜ : https://www.taxheaven.gr/widgets/pos

Πρώτο : Διασύνδεση

Υποχρεώσεις και προθεσμίες διασύνδεσης POS με ταμειακά συστήματα (ΦΗΜ, ERP, πάροχοι ηλ. συναλλαγών (2/7/2024)

Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις για την παράταση της διασύνδεσης και την απόσυρση ΦΗΜ – (Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Οι οντότητες και οι ΚΑΔ εστίασης που έχουν υποχρέωση χρήσης ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ εστιατορίου ή παρόχου από 1.8.2024 – Οι εξαιρέσεις
 

  • «Δύο τα εναντιώτατα ευβουλία είναι, τάχος τε και οργήν»
    (Δυο πράγματα είναι αντίθετα στη λήψη σωστής απόφασης, η βιασύνη και η οργή)
    [Θουκυδίδης Αθηναίος ιστορικός (460-394 π.Χ.)]

Δεύτερο : myDATA

«Τραγικά αστείο ή αστεία τραγικό το κλείδωμα της δήλωσης ΦΠΑ;» ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου)

Πρόστιμα

Δεν υπάρχουν πρόστιμα για τις διαβιβάσεις 2022-2023 έως σήμερα. Ωστόσο αν κάποια στιγμή ενεργοποιηθούν «πρόστιμα μη διαβίβασης», ενδέχεται να τεθεί νέα προθεσμία (μεταγενέστερη) και να ισχύσουν και γι’ αυτές τις χρονιές τα πρόστιμα εάν δεν διαβιβαστούν έως την νέα ημερομηνία που θα δοθεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση από τη στιγμή που οι προθεσμίες έχουν λήξει δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα αναδρομικά.

– Το «κλείδωμα» (Κανόνες) θα μπουν για την δήλωση Ε3, της Χρήσεως 2024 και όχι από το 2023

Ε3 2023, οδηγίες συμπλήρωσης (Απόσπασμα)

«→ Για το φορολογικό έτος 2023, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προσυμπληρώνει κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά σε επιμέρους κωδικούς των Πινάκων Δ2 – Δ4, σε κωδικούς στη στήλη «Σύνολο» του Πίνακα Ζ και στην αντίστοιχη στήλη των επιλογών τυχόν εσωτερικού Υποπίνακα.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 (γραμμή: «Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 της αντίστοιχης στήλης του σχετικού Υποπίνακα. Επισημαίνεται ότι η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου. Η προσυμπλήρωση των κωδικών από την ΑΑΔΕ έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί το προσυμπληρωμένο πόσο και να καταχωρεί ποσό διαφορετικής αξίας με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τα λογιστικά του αρχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι τα ποσά των ενδιάμεσων στηλών των προσυμπληρωμένων κωδικών (στήλες: εμπορική δραστηριότητα, παραγωγική δραστηριότητα, αγροτική – βιολογική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών) συμπληρώνονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, κατά τρόπο τέτοιο ώστε το άθροισμά τους στη στήλη «Σύνολο» να συμφωνεί με τα λογιστικά αρχεία της επιχείρησής του. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των ποσών που καταχώρησε ο ίδιος και εκείνων που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, θα εμφανίζεται σχετικό ενημερωτικό μήνυμα….»


Τρίτο :
Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις (Τιμολόγηση B2G (Business to Government)

Δείτε αναλυτικά : https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/pliromes-kai-eispraxeis/e-invoice

Για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις μπορείτε να απευθύνεστε και στο τηλεφωνικό κέντρο 213-1333093 (επιλογή 4)

Χρονοδιάγραμμα :

· για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από φορείς Κεντρικής Διοίκησης, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.1.2024,

· για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από λοιπές πλην Κεντρικής Διοίκησης, αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.6.2024 [Ν.Π.Δ.Δ, Δήμοι, Περιφέρειες, Ε.Ο.Π.Υ.Υ ],

· για λοιπές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης που τιμολογούνται [ δηλαδή αφορά και παλιές Συμβάσεις] από την 1η.1.2025.

Επισημάνσεις

Σχετικά με τον τύπο του Φορέα του Δημοσίου δείτε : Πρόσβαση στο μητρώο

Για τις διαδικασίες που εκκινούν μετά την πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών, οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς οφείλουν να περιλαμβάνουν ρητή πρόβλεψη στα έγγραφα της σύμβασης αναφορικά με την υποχρέωση των οικονομικών φορέων για έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών τιμολογίων δεν εφαρμόζεται σε:

1. Δημόσιες συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 148 του ν. 4601/2019, και συνάπτονται δυνάμει των άρθρων 117Α [ Για τις δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας, με την έννοια της περ. 30α της παρ. 1 του άρθρου 2 [30α) ως «δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας» νοούνται οι δημόσιες συμβάσεις ή οι συμβάσεις των οποίων η εκτιμώμενη αξία είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ ], είναι δυνατό να μην ακολουθείται διαδικασία ανάθεσης σύμβασης και οι πληρωμές να εκτελούνται ως εξόφληση έναντι νόμιμου φορολογικού παραστατικού, χωρίς να απαιτούνται έκδοση πράξης ανάθεσης ή οι διαδικασίες εκτέλεσης του παρόντος από την αναθέτουσα αρχή. Για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης ως ήσσονος αξίας εφαρμόζεται το άρθρο 6 [Ο υπολογισμός της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης βασίζεται στο συνολικό πληρωτέο ποσό, χωρίς ΦΠΑ, όπως εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή, συμπεριλαμβανομένου κάθε τυχόν δικαιώματος προαιρέσεως ή τυχόν παρατάσεων της σύμβασης, όπως ορίζουν ρητά τα έγγραφα της σύμβασης…] ] και 327Α [Για τις δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας, με την έννοια της περ. 30 της παρ. 1 του άρθρου 2, είναι δυνατό να μην ακολουθείται διαδικασία ανάθεσης σύμβασης και οι πληρωμές να εκτελούνται ως εξόφληση έναντι νόμιμου φορολογικού παραστατικού, χωρίς να απαιτούνται έκδοση πράξης ανάθεσης ή οι διαδικασίες εκτέλεσης του παρόντος από τον αναθέτοντα φορέα. Για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης ως ήσσονος αξίας εφαρμόζεται το άρθρο 236 περί μεθόδων υπολογισμού της εκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων [βασίζεται στο συνολικό πληρωτέο ποσό, χωρίς ΦΠΑ ] ] του ν. 4412/2016 (ήσσονος αξίας).

2. α) Δημόσιες συμβάσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4412/2016, β) συμβάσεις μεταξύ αναθετουσών αρχών, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 247 του ν. 4412/2016 και γ) συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4413/2016.

3. Λοιπές δαπάνες το ύψος των οποίων είναι έως 2.500 ευρώ.

Πριν την αποστολή για πρώτη φορά του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου προς μία Αναθέτουσα Αρχή (ΑΑ) επικοινωνήστε με την ΑΑ προκειμένου να την ενημερώσετε για τη πρόθεσή σας και να επιβεβαιώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή δρομολόγηση του ΗΤ (δηλ. Κωδικός ΑΑΗΤ, είδος προϋπολογισμού, ΑΔΑΜ σύμβασης, ΑΔΑ Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης, κλπ).

Δείτε : Μητρώα φορέων που τηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) / Κριτήρια Αναζήτησης Αναθετουσών Αρχών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο Τέταρτο : «Platforma News» και Ενισχύσεις προσώπων και επιχειρήσεων

Πλατφόρμες

Νέα πλατφόρμα e-Ναυλοσύμφωνο και υπόδειγμα ναυλοσύμφωνου(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Ηλεκτρονικά στο gov.gr οι κλήσεις της Τροχαίας

Στο Gov.gr Wallet η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους

Διαθέσιμη στο gov.gr Wallet η ασφαλιστική ικανότητα

Μητρώα Ηλεκτρονικού και Έντυπου Τύπου: Νέες προθεσμίες εγγραφής

Στο e-wallet του gov.gr η ασφαλιστική ικανότητα

Επίδομα παιδιού – Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα την Παρασκευή, 5 Ιουλίου

ΔΥΠΑ: Συνεχίζεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων σε 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Παράταση καταγραφής αδειούχων υπαίθριου εμπορίου έως 10 Ιουλίου

Αφορά την καταγραφή στο ΟΠΣ «ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΟΡΑ», κατόχων άδειας παραγωγού και επαγγελματία πωλητή λαϊκών αγορών…

Κοινωνικός Τουρισμός: Συνεχίζονται οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εταιριών για συμμετοχή στο πρόγραμμα

Η νέα πλατφόρμα του ΟΕΕ σε συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης https://bfi.oe-e.gr/#/home [Πολύ Καλή Πρωτοβουλία ]

Πρόκειται για έναν διαδραστικό μηχανισμό, μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις μπορούν άμεσα, εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα να ενημερώνονται για τα προγράμματα επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων, στα οποία δύνανται να υπαχθούν – (Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Πληγέντες από Πλημμύρες και Πυρκαγιές

52776/04-07-2024 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν μεταξύ 4 και 30 Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (11η προκαταβολή)

51318/28-06-2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 61088 ΕΞ 2022/06.05.2022 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 10ης Νοεμβρίου 2020, σε περιοχές Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης» (Β’ 2345)

51319/28-06-2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 25364 ΕΞ 2023/15.02.2023 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Συμπληρωματική απόφαση καθορισμού επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ής Σεπτεμβρίου 2020 στον Δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας» (Β’ 786)

Διάφορα

Ο νέος νόμος 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

«Άρθρο 5 Ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

1. Επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.

2. Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους της παρ. 1 στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.

3. Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση του παρόντος, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση. ….

4. Οι υπόχρεες σε ασφάλιση επιχειρήσεις εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για υλικές ζημιές ……»

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (05.07.2024) )

Έως την Δευτέρα οι αιτήσεις για κατάρτιση σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους
 

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες


[ «Le comptable» («Λογιστής» ) Peinture par Garjifet (1994) ]

Καταρχήν δείτε : Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουλίου 2024

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές :

έως τις 22.7.2024 πραγματοποιείται η υποβολή στο Taxisnet, καταστάσεων συμφωνητικών που καταρτίστηκαν το προηγούμενο τρίμηνο,

έως τις 25.7.2024 πραγματοποιείται η υποβολή βεβαιώσεων για καταβολές μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα, από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, για το φορολογικό έτος 2023,

έως τις 26.7.2024 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που έληξε στις 31.12.2023,

έως τις 26.7.2024 πραγματοποιείται η κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και υποβολής του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών του άρθρου 21 του ν.4174/2013,

έως τις 26.7.2024 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του άρθ. 3 του Κ.Φ.Ε., εκτός αυτών που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, φορολογικού έτους 2023,
 

  • Η εκτίμησή μου είναι ότι «Παράταση» ή πιο ορθότερα «Προσαρμογή των χρόνων υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων στην πραγματικότητα» θα δοθεί, όπως γίνεται κάθε χρόνο, γιατί είναι αναγκαίο και όχι χαριστικό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή λήξη, χωρίς σταθερή έναρξη .

    Πάντως η τροποποίηση στον αρχικό Ν. 4172/2013 (άρθρο 67) (*) «3. Η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους», η οποία αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1α του άρθρου 16 του ν. 4467/2017 (ΦΕΚ Α’ 56/13-04-2017) και ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται και τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, είναι «Μνημείο Αποποίησης ευθυνών», του Κρατικού Μηχανισμού

( (*)Αντίστοιχες τροποποιήσεις, έγιναν και στο άρθρο 68, για τα Νομικά Πρόσωπα)

……………………………………..

έως τις 31.7.2024 πραγματοποιείται η καταβολή φόρου εναλλακτικού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή (βάσει του άρθ. 5Α του Κ.Φ.Ε.), για έτος μεταγενέστερο του έτους έγκρισης της αίτησης,

έως τις 31.7.2024 πραγματοποιείται η καταβολή φόρου εναλλακτικού τρόπου φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή (βάσει του άρθ. 5Β του Κ.Φ.Ε.)

Και επίσης προετοιμαστείτε : Νέο έντυπο ΦΠΑ για δηλώσεις από 1.7.2024 και εφεξής, τι αλλάζει
 

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Έκτο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα


[ Der Buchhalter ( Ο Λογιστής ) | Paul Fresus ]

Νομοθεσία

Ειδικού τύπου συναλλαγές επί εισηγμένων μετοχών – Φορολογική μεταχείριση

Παροχή οδηγιών επί ειδικότερων περιπτώσεων συναλλαγών επί εισηγμένων μετοχών σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης τόσο ενδο-χρηματιστηριακά όσο και εξω-χρηματιστηριακά

Έκπτωση δαπάνης προμηθειών αδράνειας σε συμβάσεις παροχής πίστωσης

Η εγκύκλιος 2046/2024 της ΑΑΔΕ αφορά επιχειρήσεις που συνάπτουν συμβάσεις παροχής πίστωσης με πιστωτικά ιδρύματα με τον όρο της προσυμφωνημένης δέσμευσης για την ετοιμότητα παροχής κεφαλαίων έναντι καταβολής προμήθειας αδράνειας

Αρθρογραφία

Άρθρα Η ακυρότητα των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων λόγω μη παρουσίας δικαστικού λειτουργού (Θεόδωρου Γ. Ψυχογυιού Επίτ. Αντιπροέδρου Ν.Σ.Κ.)

Αμοιβαία διοικητική συνδρομή προς αλλοδαπές αρχές – Μη έκπτωση τόκων δανείου – Απόδειξη δαπάνης στην αλλοδαπή ( Επιστημονική ομάδα της ARTION)

– Υποβολή αιτήματος για αμοιβαία διοικητική συνδρομή προς αλλοδαπές αρχές

– Μη έκπτωση τόκων δανείου που ελήφθη προς τον σκοπό διανομής μερίσματος

– Τρόπος απόδειξης δαπάνης που έγινε στην αλλοδαπή (ΚΒΣ)

– Διευθυντικά Στελέχη απογράφονται κανονικά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας

Το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους μετά την ψήφιση του ν. 5108/2024 (Νένα Π. Διονυσοπούλου)

Προμερίσματα Ανωνύμων Εταιρειών, λογιστικός και φορολογικός χειρισμός (Ενημερωμένο) ( Αθανασόπουλος Κ. Λάμπρος )


ΔΕΔ – ΣτΕ – Άρειος Πάγος

Τεχνητή διευθέτηση με ίδρυση Κυπριακής εταιρίας και πώληση αγροτικών προϊόντων απο εκεί – Τυπικός ο μέτοχος της κυπριακής – Διαφορά μεταξύ υπολοίπου απογραφής αποθεμάτων λήξης προηγούμενης χρήσης με υπόλοιπο έναρξης ελεγχόμενης χρήσης – Διόρθωση λογιστικού σφάλματος

ΣτΕ 33/2024 Ευθύνη διοικούντων για διαφυγόντες φόρους από εγκεκριμένο αποθηκευτή

ΣτΕ 1193/2023 Χρόνος εκκίνησης παραγραφής του αδικήματος της λαθρεμπορίας και του δικαιώματος Δημοσίου να κοινοποιήσει καταλογιστική πράξη (άρθρο 152 παρ. 4 του ν. 2960/2001)

ΣτΕ 1363/2023 Έκπτωση δικαιωμάτων τεχνολογίας

Διάφορα

Από 8 Ιουλίου νέες ενσωματώσεις ΔΟΥ σε ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης

Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τα πρόστιμα του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Ερωτών Βουλευτής Φωτόπουλος Στυλιανός (Είναι Λογιστής στο επάγγελμα))

«(1) Αφού η Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε είναι συνδεδεμένη διαλειτουργικά με όλα τα πληροφορικά συστήματα και τις πληροφορίες που καταχωρούνται στην Α.Α.Δ.Ε, στο ΓΕΜΗ και στο ΚΜΠΔ, γιατί επιβάλλονται πρόστιμα σε νομικές οντότητες για την παράλειψη επανυποβολής πληροφοριών που ήδη έχουν καταχωρισθεί, είναι δημοσιευμένες και προσβάσιμες στο πληροφοριακό σύστημα άλλων Αρχών της Διοίκησης;

(2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να διορθωθεί η ανωτέρω περιγραφόμενη αδικία και να ακυρωθούν τα όποια μέχρι στιγμής άδικα επιβληθέντα στις εταιρείες πρόστιμα, αφού η παράλειψη της εκ νέου δήλωσης ήδη γνωστών στοιχείων σε πλατφόρμες προσβάσιμες από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα;»

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο Έβδομο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία

Ψηφιακή Κάρτα

➤ Δείτε όλα τα θέματα : Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Ψηφιακό ωράριο – https://www.taxheaven.gr/widgets/erganicard

Επέκταση ψηφιακής κάρτας και εξαήμερη εργασία: Τι ανέφερε η Υπ. Εργασίας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: «Κάρτα εργασίας ή αλλιώς αλυσίδα στο πόδι του εργαζόμενου!»

Δημοσιοποίηση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών

919540/01-07-2024 Παροχή οδηγιών ενόψει της δημοσιοποίησης στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ για το έτος 2024

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 (Α’ 66), όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 42 του ν. 4410/2016 (Α’ 141), τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία και των ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά σε διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ή και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης υπερβαίνει ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί γα χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Διάφορα

Επιστροφή ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Ν. Κεραμέως: Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλους τους κλάδους

ΥΠΕΚΑ: Ξεκινάει διάλογος με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους

ΣτΕ 2152/2023 Μισθωτοί (νέοι ασφαλισμένοι ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και παράλληλη ασφάλιση στον ΟΑΕΕ: Κανόνες εμπρόθεσμης επιλογής ασφαλιστικού φορέα

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο όγδοο : Ε.Λ.Π – Ε.Λ.Τ.Ε – Γ.Ε.ΜΗ


Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα

Άρθρα Εύλογη αξία ακινήτων σύμφωνα με τα ΕΛΠ (Γιώτης Πολύκαρπος )

Διανομή Κερδών

➤ «N.4548/2018: Ποια είναι τα κέρδη επί των οποίων υπολογίζεται το τακτικό αποθεματικό και το ελάχιστο πρώτο μέρισμα» (Γεώργιος Λαζαρίδης) Οικονομολόγος, τ. Ορκωτός Ελεγκτής

Γ.Ε.ΜΗ

Θέσπιση μητρώου Αποκλεισμένων Διευθυντών στο ΓΕΜΗ για την προστασία προσώπων που αλληλεπιδρούν με εταιρείες ή υποκαταστήματα εταιρειών

α .Η σύσταση, στο πληροφοριακό σύστημα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.), ειδικού Μητρώου Αποκλεισμένων Διευθυντών.

β.Η επιβολή προστίμων: i) σε αποκλεισμένο διευθυντή που διενεργεί εν γνώσει του αποκλεισμού πράξεις διαχείρισης εταιρικών υποθέσεων και ii) σε εταιρείες που αναθέτουν τη διαχείριση των εταιρικών τους υποθέσεων σε αποκλεισμένο διευθυντή, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρα 1 – 10)

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο ένατο : «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»

Κατ΄ ουσία πρόκειται περί «μετονομασίας», γιατί αφενός διατηρείται η ίδια «βάση επιβολής του φόρου/τέλους» [ εν πολλοίς «ακατανόητη» στις σημερινές συνθήκες ] και αφετέρου διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές φορολόγησης. Το καλό είναι ότι, θα αποφύγουμε (μάλλον) τα πολλά «γκρίζα σημεία», που είναι φυσικό να έχει ένας νόμος 100 περίπου ετών (ΚΝΤΧ – ΠΔ της 28ης Ιουλίου 1931 είναι ο παλαιότερος εν ισχύ σήμερα, φορολογικός νόμος ) καθώς και η κατάργηση σε αρκετές περιπτώσεις συναλλαγών (κυρίως αφορούν την έκδοση Διοικητικών Αδειών).

Σχετικά με το ύψος των συντελεστών (κυρίως το 3,6%) είναι υψηλό, καθόσον ο φόρος αυτός επιβαρύνει την συναλλαγή και δεν συμψηφίζεται όπως ο «συγγενικός» του Φόρος (Φ.Π.Α.)

Με το σχέδιο νόμου που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση προωθούνται επτά αλλαγές:

● καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου και αντικαθίσταται με το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής,

● καταργούνται οριστικά περισσότερες από 600 περιπτώσεις επιβολής του Τέλους Χαρτοσήμου,

● Αναφέρονται ρητά οι συναλλαγές στις οποίες θα επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, η δήλωση, ο υπολογισμός, η βεβαίωση και η είσπραξη του οποίου θα γίνεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ,

● αποκλείεται ρητώς η επιβολή του σε συναλλαγές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής άλλων έμμεσων φόρων,

● ορίζεται ότι το Τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως από τον τύπο και τον τόπο κατάρτισης της συναλλαγής,

● αποσαφηνίζεται ποιος είναι ο υπόχρεος προς απόδοση του φόρου,

● καθορίζεται ενιαίος χρόνος απόδοσης του Τέλους.

Σημειώνεται ότι οι συντελεστές του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών αποσαφηνίζονται και ορίζονται ως εξής:

1) 3,60% σε όλα τα μισθώματα ακινήτων [ Σ Όλα ;;;;; ], στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.

2) 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.

3) 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.

4) 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.

Δείτε : Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: Ποιες περιπτώσεις χαρτοσήμου καταργούνται – Το νέο πλαίσιο


Φαίνεται να είναι οριστική [ κάτι ανάλογο είχε αναγγελθεί και το 2018) ή κατάργηση ή επί το ορθότερον η «μετονομασία», ενός φόρου τέλους, που επιβλήθηκε το έτος 1836 (Εποχή του Όθωνα), ως «αναγκαιότητα» και ως «φορολογική δικαιοσύνη» .

«Ο Βαυαρός νομοθέτης διά του νόμου της 14 Αυγούστου 1836 περί τελών χαρτοσήμου εισήγαγεν εν Ελλάδι το ενιαίον σύστημα των τελών χαρτοσήμου, ο δε νόμος εκείνος επέζησεν επί μακρά έτη ( σημ. έως το 1887 ), ως εν των επιτυχέστερων μνημείων της βαυαρικής νομοθεσίας» ( Γ.Ν. ΚΟΦΙΝΑ , «ΤΑ ΤΕΛΗ ΧΑΡΤΟΣΗΜΟΥ», 1906 ) .

Στο νομό «Περί χαρτοσήμου» ( ΕτΚ αρ. 42- 15/8/1836 ), ορίζονταν μεταξύ άλλων τα εξής : « Γνωρίσαντες την ανάγκην να αυξήσωμεν τα εισοδήματα του κράτους, διά να απαντήσωμεν τα αναπόφευκτα έξοδα του, και επιθυμούντες ταυτοχρόνως να κατορθώσωμεν την όσον το δυνατόν ίσην διανομήν των φόρων, διά να μην επιβαρύνωνται μόναι αι κλάσεις των γεωργών και των ποιμένων [ Σημ. : όλα τα άλλα επαγγέλματα, ήταν τότε Αφορορολόγητα ] , θέλοντες προσέτι να εμποδίσωμεν τας καταχρήσεις, τας οποίας απέφερεν η είσπραξις των μέχρι τούδε εν χρήσει δικαστικών, συμβολαιογραφικών, διοικητικών και των υποθηκών διατιμήσεων προς βλάβην του δημοσίου, και της δικαστικής υπηρεσίας …..Άρθ. 1 : Από της ημέρας της ενάρξεως του παρόντος νόμου, καταργούνται όλαι αι δικαστικαί, συμβολαιογραφικαί, διοικητικαί και των υποθηκών διατιμήσεις, και όλα τα άλλα δικαιώματα, τα οποία ελαμβάνοντο μέχρι τούδε διά καταχωρήσεις, εγγραφάς, επικυρώσεις εγγράφων και πράξεων προς όφελος του δημοσίου ταμείου, ή διαφόρων υπαλλήλων και δημοσίων υπηρεσιών. Άρθ. 2 : Αντί των δικαιωμάτων τούτων εισάγεται εις γενικός φόρος υπό το όνομα χαρτόσημον…..»

Ο Νέος Νόμος «Περί τελών χαρτοσήμου» [1931] είναι ο παλαιότερος εν ισχύ σήμερα, φορολογικός νόμος….

Για περισσότερη Ιστορία :

Α. Η ιστορία του χαρτοσήμου, Κωνσταντίνος Ι. Νιφορόπουλος – https://www.accountancygreece.gr/i-istoria-toy-chartosimoy-konstantinos-i-niforopoylos-orion-a-e/

Β. Η τήρηση των εμπορικών-λογιστικών βιβλίων από το 1835 έως το 1948 – Ο εμπορικός νόμος και το χαρτόσημο ( Κουλογιάννης Κων/νος)

Γ. «Το Χαρτόσημο Ποτέ Δεν Πεθαίνει» – Η Ιστορία του Χαρτοσήμου – Ο πιο ανθεκτικός Φόρος/Τέλος, από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους – Μια Αυθεντική Ελληνική Φορολογία και Νοοτροπία. Κωνσταντίνος Ι. Νιφορόπουλος

Δ. Τέλος στο χαρτόσημο μετά από 182 χρόνια ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 21.11.2018  [Βίντεο] Τέλος στο χαρτόσημο μετά από 182 χρόνια (alphatv.gr)

⦿⦿⦿

 

  • Κεφάλαιο δέκατο : Διάφορα αλλά σημαντικά

1746/26-06-2024 Λεπτομέρειες εφαρμογής της Παρέμβασης Π377-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» στον τομέα της Γεωργίας του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027

ΠΟΜΙΔΑ προς ΥΠΕΣ: Δέσμη θεσμικών μέτρων ρύθμισης των σχέσεων Ακίνητης Ιδιοκτησίας και Τοπ. Αυτοδιοίκησης

Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» – Έως 31.12.2024 τα μέτρα ελέγχου των τιμών

Δ3(α)/33959/28-06-2024 Εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) σε πολίτες τρίτων χωρών και Ευρωπαίους πολίτες

⦿⦿⦿

  • «Τι κάναμε και τι δεν κάναμε στη Ζωή μας – Οι Αληθινές πλατφόρμες της ζωής»

 

«Και κάθε βράδυ κοιμάσαι μ’ έναν θησαυρό: αυτήν την πολυσήμαντη αυριανή σου μέρα» (Τάσος Λειβαδίτης, 1922-1988, Ποιητής)

Πλατφόρμες για : Πανηγύρια και Γιορτές

https://www.athensvoice.gr/life/geusi/themata/322747/ta-panigyria-toy-kalokairioy/

https://greekaffair.gr/ethima-kai-paradoseis-ta-panigyria-toy-kalokairioy-stin-ellada/

Πλατφόρμες για : Ταξίδια

https://www.huffingtonpost.gr/entry/10-mere-poe-prepei-na-deis-prin-pethaneis_gr_5e3043c7c5b6ce51a4ebe9ea

https://www.neopolis.gr/25-meri-pou-prepei-na-episkefteis-prin-pethaneis/

Πλατφόρμες για : Ιαματικά Λουτρά [ Για άνω των 60 ετών, επιβεβλημένο ]

https://www.travelo.gr/iamatikes-piges-elladas-ta-kalutera-loutra/

https://www.travel.gr/nature/oi-kalyteroi-proorismoi-me-iamatikes/

 

Προτείνω :

Καϊάφα και Κυλλήνη Ηλείας (βρίσκονται κοντά στο χωριό Ριόλος Αχαΐας, ονομαστό για την ποδοσφαιρική του ομάδα και τα καφενεία του), Αιδηψό (υπάρχουν σχετικές έγγραφες δηλώσεις από παλαίμαχους Λογιστές της Εύβοιας, για την χρησιμότητα ειδικά σε Λογιστές), Βουλιαγμένη, Μέθανα και Λουτράκι (κυρίως για όσους μείνετε στην Αθήνα), Λουτρά Σμοκόβου (ανήκουν στην χωρική αρμοδιότητα του Συλλόγου Λογιστών Ν. Καρδίτσας, ο οποίος δια του γνωστού Προέδρου του, έχει υποσχεθεί εκτός από τις «ειδικές τιμές» και δωρεάν σεμινάρια ή δωρεάν ποτά στα πανηγύρια του Νομού (κατ΄ επιλογήν) ), Καλλιθέα Ρόδου ( σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Λογιστών, δίδονται δωρεάν μελεκούνι και σούμα)

Ειδικά για την Φθιώτιδα, στην οποία υπάρχουν και οι περισσότερες ιαματικές πηγές ( Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, κ.λπ ) κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο των Λογιστών, μπορείτε να κλείσετε «πακέτο», με δυνατότητα χορήγησης «Βεβαίωση Ασθενείας Λογιστή». Αγιασμάτα Χίου ( σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Λογιστών, δίδονται δωρεάν όλα τα παράγωγα προϊόντα από Μαστίχα (μου είπαν ότι κυκλοφορεί και μαστίχα για Λογιστές) )

Φυσικά για τους Βορειοελλαδίτες προτείνω : Ελεύθερες Καβάλας, Νιγρίτα Σερρών, Θερμιά Παρανεστίου Δράμας, (ανήκουν στην χωρική αρμοδιότητα των αντίστοιχων Συλλόγων και δίδονται δωρεάν σπιρουλίνα, ακανές, σορβάς, κεσκέκ, κουραμπιέδες, σκουμπρί γούνα, κ.λπ), Λουτρά Πόζαρ (προτείνονται για νεότερους συναδέλφους), Λουτρά Τραϊανούπολης Αλεξανδρούπολη, κ.λπ

Και τέλος απ΄ όσα γνωρίζω για τους συναδέλφους από την Κρήτη, στην οποία δεν υπάρχουν ιαματικές πηγές, έχει γίνει «προγραμματική συμφωνία» [πέραν των «ειδικών τιμών» περιλαμβάνει δωρεάν πακέτο παραδοσιακών προϊόντων και δωρεάν είσοδο σ΄ όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής] , με συλλόγους από μέρη της Ελλάδος, στα οποία υπάρχουν ιαματικές πηγές.

Δείτε όλα : https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1usUQaRUjB36HplVMtuog-XJjYscX5Btn&femb=1&≪=39.972417595898314%2C21.884602477127068&z=8

Πλατφόρμες για : Βιβλία

https://www.public.gr/cat/books/silloges/biblia-poy-prepei-na-diabaseis?lmp=2

https://www.oanagnostis.gr/logotechnika-vraveia-anagnosti-mikres-listes-ta-kalytera-vivlia-toy-2021/

https://www.goodreads.com/list/show/72119._100_

Σίγουρα θα διαβάσω :

Α) «Ο Λογιστής» (Μίκης Αναστασίου)

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο υπαρξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα, που έχει ως κέντρο του τον άνθρωπο, με στόχο να αναδείξει τη ματαίωση που υφίσταται όταν αδυνατεί να ακολουθήσει τις επιθυμίες του, να δημιουργήσει όνειρα και να κυνηγήσει την υλοποίησή τους, να σταθεί με επάρκεια και αξιοσύνη έναντι του ίδιου του εαυτού, αλλά και των άλλων. Πρωταγωνιστής είναι ο Θανάσης, ένας σαραντάχρονος λογιστής, που ζει σε σύγχρονο αστικό περιβάλλον…..

[ Πηγή : https://bookpress.gr/kritikes/elliniki-pezografia/16380-2021 ]

Β) Μίλα με τον λογιστή σου – 50 ιστορίες (συλ)λογιστικής τρέλας ( Στάθης Ι. Ρούσσος)

Το ευκαιριακό κόστος ( opportunity cost) ορίζει πως αν αποφασίσεις να κάνεις κάτι, τότε αυτομάτως πρέπει να απορρίψεις κάτι άλλο. Και πώς παίρνεις αυτή την απόφαση; Μετρώντας φυσικά το κόστος. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις αποφάσεις που παίρνουμε στη ζωή μας. Αν κάτι μας δίνει ευχαρίστηση, τότε το opportunity cost είναι μεγάλο και ως εκ τούτου το αναλαμβάνουμε με χαρά. .. Όλα ξεκίνησαν ένα χιονισμένο βράδυ, συνεχίστηκαν και εκτυλίχτηκαν σε ένα μπαρ της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας σε 50 ιστορίες που μπλέκουν τον ρεαλισμό με τη μυθοπλασία και μιλούν για τη Λογιστική, τις ανθρώπινες σχέσεις, την επιχειρηματικότητα, τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, την ηγεσία, την επιτυχία, τις αξίες. Ίσως τελικά η Λογιστική βρίσκεται μέσα στη ζωή μας, περισσότερο απ’ ότι φανταζόμαστε. Δεν νομίζετε; Δεν έχετε παρά να το διαπιστώσετε και μόνοι σας παρέα με τις σελίδες του βιβλίου.

[ Πηγή : https://mietbookstore.gr/product/mila-me-ton-logisti-sou/ ]

Γ) Πέρα από το φως (Σταματόπουλος Π. Δημήτρης)

Μια ιστορία υπερβατική αλλά με δημιουργική φαντασία, που εξελίσσεται σε δύο πλανήτες ανθρώπων. Μια διαρκής αναζήτηση συναισθημάτων και ιδεών, όπου το άγνωστο παραμονεύει και ο χρόνος μεταβάλλει και προσδιορίζει τα πάντα!

Ο Δημήτρης Σταματόπουλος, επίτιμος Γενικός Διευθυντής Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών και συγγραφέας βιβλίων φορολογικού δικαίου, μετά τα παιδικά του βιβλία, προχωρά με το νέο του μυθιστόρημα “Πέρα από το φως”….

[ Πηγή : https://www.forin.gr/articles/article/77540/ena-muthistorhma-apo-ton-dhmhtrh-stamatopoulo-pera-apo-to-fws]

Και τέλος

20 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις! ( ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΕΛΛΑ)

https://www.beezdom.com/20-pragmata-pou-prepei-na-kaneis-prin-pethaneis/

Και στο τέλος τέλος

«Utere, non numera» (Χρησιμοποίησε [τον χρόνο], μην τον μετράς).

– «Αυτοί που κάνουν τη χειρότερη χρήση του χρόνου τους είναι αυτοί που παραπονιούνται για την έλλειψή του» – [Ζαν ντε Λα Μπρυγιέρ Γάλλος συγγραφέας (1645-1696)]

– «Το μόνο που μας ανήκει πραγματικά είναι ο χρόνος. Ακόμη κι εκείνος που δεν έχει τίποτα, αυτό το είχε» – [Baltasar Gracian Ισπανός συγγραφέας (1601-1658)]

– «Το δύσκολο δεν είναι να διαχειριζόμαστε τον χρόνο, αλλά να διαχειριζόμαστε τους εαυτούς μας» – [Stephen Covey Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας (1932-2012)]

⦿⦿⦿


«Corps de nombres» ( «Σώμα Αριθμών» ) Patrick Le Barz

Υγεία, Δύναμη και Καλό Καλοκαίρι

Πηγή