Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος  Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

Σύμβαση για Λογιστικές Υπηρεσίες: Νομική και Δεσμευτική: Επιχειρηματική Σύμβαση, Βιβλίο Νομικών Εντύπων

Έγραφα πριν δύο χρόνια περίπου, στο σχόλιο της Δευτέρας: Καφενείο των λογιστών «Η Σύμβασις» :

Γιατί «Η Σύμβασις» ρώτησα;

«Γιατί αυτό λείπει, ελάχιστοι λογιστές υπογράφουν σύμβαση με την επιχείρηση, η οποία να περιγράφει, όπως όλες οι Συμβάσεις τα Καθήκοντα του Λογιστή και μετά τρέχουμε να «αποδείξουμε», ότι αυτό δεν είναι στα καθήκοντά μας. Αν όλοι είχαν συμβάσεις με σαφώς καθορισμένα καθήκοντα και για κάθε επιπλέον εργασία αμείβονταν, τότε το συνολικό εισόδημα θα αυξανόταν….», άκουσα από κάποιους θαμώνες….»

« Σύμβαση: νομικά κατοχυρωμένη συμφωνία μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων, που καθορίζει πολιτικές, κοινωνικές ή εργασιακές σχέσεις»

Φανταστείτε μια σύγχρονη κοινωνία χωρίς Συμβάσεις Εργασίας …..

Επίσης και ένα ξένο «Υπόδειγμα», που βρήκα λέει «Λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει ο Λογιστής, ο Πελάτης συμφωνεί να αποζημιώσει τον Λογιστή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες όπως προβλέπεται στο «Παράρτημα Α». Ο πελάτης συμφωνεί και κατανοεί ότι το «Παράρτημα Α», αντικατοπτρίζει μια εκτίμηση που βασίζεται σε τυπικές χρεώσεις για υπηρεσίες, ωστόσο στην περίπτωση ότι οι Λογιστικές Υπηρεσίες που θα εκτελεστούν απαιτούν επιπλέον χρόνο ή πόρους, συμφωνεί ο Πελάτης να πληρώσει τον Λογιστή [Ωριαία αποζημίωση]__ παραπάνω. Ο λογιστής θα ειδοποιήστε τον Πελάτη το συντομότερο δυνατό σε περίπτωση που οι Υπηρεσίες Λογαριασμού υπερβούν τις παρεχόμενες κατά την εκτίμηση υπηρεσίες …. https://resources.gonitro.com/f7/41/80745aa643a98645794d244d2370/pdf-template-accounting-contract-template.pdf »

Και κάτι «άσχετο» : Το ωρομίσθιο (εργατοώρα) στην επισκευή αυτοκινήτων είναι 60 ευρώ. – https://www.toyota.gr/owners/maintenance-and-servicing/toyota-service

Επίσης θα μπορούσε να προστεθεί στην «Σύμβαση» και ο όρος :

«Σε περίπτωση, που δεν δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας των φορολογικών δηλώσεων, έως το «κλείσιμο» (ήτοι τουλάχιστον 4 μήνες, τότε ο Λογιστής δεν υπέχει καμία ευθύνη προς την επιχείρηση για καταβολή αποζημίωσης …»

Αλλά τα παραπάνω είναι θεωρίες, για το Μέλλον (το άμεσο βέβαια). Τώρα είναι η Πράξη:

ΕΦΕΕΑ: Κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14 Ιουνίου

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14/6/2024 στις 11.00 πμ , στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκης 5-7

ΕΦΕΕΕΘ- Συνάντηση με Βουλευτές και φορείς του ν.Θεσσαλονίκης

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. καλεί όλους τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης την Παρασκευή 14/06/2024 και ώρα 11:00.

Κοινή σύσκεψη της διοίκησης του Π.Ε. Θεσσαλίας του ΟΕΕ με τους προέδρους των συλλόγων λογιστών-φοροτεχνικών Π. Θεσσαλίας

Με το παρόν δελτίο τύπου κρίνουμε σκόπιμο να σας γνωστοποιήσουμε τους παραπάνω κινδύνους για πρόστιμα που μπορεί να επιβαρυνθείτε εξαιτίας των ασφυχτικών προθεσμιών, θέλουμε δε να καταγγείλουμε την αναιτιολόγητη καθυστέρηση λειτουργίας της εφαρμογής των δηλώσεων εισοδήματος, να στηρίξουμε τους λογιστές – φοροτεχνικούς στην δικαιολογημένη προσπάθεια τους να τους επιτρέπεται να ορίζουν τα ωράρια και τους ρυθμούς τόσο της ατομικής τους εργασίας όσο και των συνεργατών τους και τέλος ζητάμε να αλλάξει στάση ο Υπουργός Οικονομικών, να λάβει υπόψη του τις προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου στα Οικονομικά, Φορολογικά και Αναπτυξιακά θέματα και να οριστεί νέα προθεσμία για τις δηλώσεις εισοδήματος χρήσης του 2023 τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα στις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

ΠΟΦΕΕ – Κάλεσμα σε δράσεις

Ως πρώτο στάδιο αντίδρασης να ζητήσει από ΟΛΕΣ τις Ενώσεις Λογιστών ανά την Ελλάδα να καλέσουν, άμεσα (και εφόσον είναι εφικτό εντός της εβδομάδας), τους τοπικούς Φορείς (Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Ενώσεις, κτλ), τους βουλευτές και τα ΜΜΕ της περιοχής τους για να τους ενημερώσουν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει ..

ΟΕΕ – ΠΟΦΕΕ: Συμφωνία για κοινή δράση σε 5 βασικά θέματα των λογιστών-φοροτεχνικών

Δείτε και στο τέλος του σημερινού «Σχολίου» :

Περί «Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος»

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Πρώτο : «briefing» ( Συνοπτική εβδομαδιαία ενημέρωση)

Το briefing της εβδομάδας – Τεκμαρτό εισόδημα, ΓΕΜΗ, τροποποιητικές δηλώσεις κ.ά. (07.06.2024)Με τον Κωνσταντίνο Κουλογιάννη και τον Κωνσταντίνο Γραβιά.

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Δεύτερο : Φορολογικές Δηλώσεις


Πρώτο : Κυκλοφορεί

Η φορολογική μου δήλωση 2024 – Διαρκής ενημέρωση του περιοδικού


Δεύτερο : Οδικός χάρτης

Άρθρα (Επικαιροποιημένο) Χρήση 2023: Οδικός χάρτης για το «κλείσιμο» – Checklist και οδηγίες 151 σημείων (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος )

Από τα παραπάνω αφορούν τους «Απλογράφους», τα εξής κεφάλαια : [ 2,5,6,8,9,13,17,20,21,22,24,25,26,27,28,31,32,35 ]


Τρίτο : Δείτε όλες τις αποφάσεις για τις φορολογικές δηλώσεις στο :
https://www.taxheaven.gr/widgets/tax2024


Τέταρτο : Αποφάσεις, Ειδήσεις και αρθρογραφία της εβδομάδας που πέρασε

Τεκμαρτό εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων και ελ. επαγγελματιών – Παραδείγματα

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

Η συνέντευξη Τύπου για την προσφυγή στο ΣτΕ κατά του φορολογικού ν. 5073/2023

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

Νέα έκδοση για το «βιβλιαράκι οδηγιών» φορολογικών δηλώσεων 2024

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

Κ. Χατζηδάκης για φορολογικές δηλώσεις: «Έχουμε δώσει ήδη ένα μήνα παραπάνω φέτος» [;;;;;;]

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

Η αφαίρεση των ερωτήσεων – απαντήσεων 49 και 50 από την ειδική έκδοση της ΑΑΔΕ σε σχέση με το έντυπο Ν (Γεώργιος Λαζαρίδης)

Γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης ( Παναγιώτης Παντελής σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου)

Σε λειτουργία οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )


Πέμπτο : Δείτε στο επόμενο Webinar του κόμβου : Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων 2023 – Νομικά Πρόσωπα Μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
Στις : 13-06-2024 17:30 – Εισηγητής: Χαπίδης Ματθαίος

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Τρίτο : «myDATA» και άλλες digito-Ιστορίες


Πρώτο : Διασύνδεση

Υποχρεώσεις και προθεσμίες διασύνδεσης POS με ταμειακά συστήματα (ΦΗΜ, ERP, πάροχοι ηλ. συναλλαγών)

ΕΕΕΠΕ: Αναζήτηση απαντήσεων στη διασύνδεση ERP-POS και η περίπτωση των B2B

Δεύτερο : myDATA

Χ. Θεοχάρης: Και τα myDATA έχουν αυξήσει τις δηλώσεις ΦΠΑ

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

Πρόστιμα

· Δεν υπάρχουν πρόστιμα για τις διαβιβάσεις 2022-2023 έως σήμερα. Ωστόσο κάποια στιγμή όταν ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα μη διαβίβασης, ενδέχεται να τεθεί νέα προθεσμία (μεταγενέστερη) και να ισχύσουν και γι’ αυτές τις χρονιές τα πρόστιμα εάν δεν διαβιβαστούν έως την νέα ημερομηνία που θα δοθεί.

· Σε κάθε άλλη περίπτωση από τη στιγμή που οι προθεσμίες έχουν λήξει δεν μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα αναδρομικά.

Το «κλείδωμα» (Κανόνες) θα μπουν για την δήλωση Ε3, της Χρήσεως 2024 και όχι από το 2023 ( Αντώνης Ντίνος στα σεμινάρια της αναγκαίας εκπαίδευσης του Ο.Ε.Ε, «Ηλεκτρονικά Βιβλία», την Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 )

Ε3 2023, οδηγίες συμπλήρωσης (Απόσπασμα)

« → Για το φορολογικό έτος 2023, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προσυμπληρώνει κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά σε επιμέρους κωδικούς των Πινάκων Δ2 – Δ4, σε κωδικούς στη στήλη «Σύνολο» του Πίνακα Ζ και στην αντίστοιχη στήλη των επιλογών τυχόν εσωτερικού Υποπίνακα.

Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 (γραμμή: «Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 της αντίστοιχης στήλης του σχετικού Υποπίνακα. Επισημαίνεται ότι η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου. Η προσυμπλήρωση των κωδικών από την ΑΑΔΕ έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί το προσυμπληρωμένο πόσο και να καταχωρεί ποσό διαφορετικής αξίας με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τα λογιστικά του αρχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι τα ποσά των ενδιάμεσων στηλών των προσυμπληρωμένων κωδικών (στήλες: εμπορική δραστηριότητα, παραγωγική δραστηριότητα, αγροτική – βιολογική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών) συμπληρώνονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, κατά τρόπο τέτοιο ώστε το άθροισμά τους στη στήλη «Σύνολο» να συμφωνεί με τα λογιστικά αρχεία της επιχείρησής του. Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ των ποσών που καταχώρησε ο ίδιος και εκείνων που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, θα εμφανίζεται σχετικό ενημερωτικό μήνυμα….»


Τρίτο :
Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις (Τιμολόγηση B2G (Business to Government)

Δείτε αναλυτικά : https://www.gsis.gr/polites-epiheiriseis/pliromes-kai-eispraxeis/e-invoice

Για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις μπορείτε να απευθύνεστε και στο τηλεφωνικό κέντρο 213-1333093 (επιλογή 4)

Χρονοδιάγραμμα :

· για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από φορείς Κεντρικής Διοίκησης, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.1.2024,

· για συμβάσεις που συνάπτονται ή/και εκτελούνται από λοιπές πλην Κεντρικής Διοίκησης, αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς, οι διαδικασίες σύναψης των οποίων εκκινούν μετά την 1η.6.2024 [Ν.Π.Δ.Δ, Δήμοι, Περιφέρειες, Ε.Ο.Π.Υ.Υ ],

· για λοιπές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης που τιμολογούνται [ δηλαδή αφορά και παλιές Συμβάσεις] από την 1η.1.2025.

Επισημάνσεις

Σχετικά με τον τύπο του Φορέα του Δημοσίου δείτε : Πρόσβαση στο μητρώο

Για τις διαδικασίες που εκκινούν μετά την πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών, οι αναθέτουσες αρχές και οι αναθέτοντες φορείς οφείλουν να περιλαμβάνουν ρητή πρόβλεψη στα έγγραφα της σύμβασης αναφορικά με την υποχρέωση των οικονομικών φορέων για έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών τιμολογίων δεν εφαρμόζεται σε:

1. Δημόσιες συμβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 148 του ν. 4601/2019, και συνάπτονται δυνάμει των άρθρων 117Α [ Για τις δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας, με την έννοια της περ. 30α της παρ. 1 του άρθρου 2 [30α) ως «δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας» νοούνται οι δημόσιες συμβάσεις ή οι συμβάσεις των οποίων η εκτιμώμενη αξία είναι ίση ή κατώτερη από το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ ], είναι δυνατό να μην ακολουθείται διαδικασία ανάθεσης σύμβασης και οι πληρωμές να εκτελούνται ως εξόφληση έναντι νόμιμου φορολογικού παραστατικού, χωρίς να απαιτούνται έκδοση πράξης ανάθεσης ή οι διαδικασίες εκτέλεσης του παρόντος από την αναθέτουσα αρχή. Για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης ως ήσσονος αξίας εφαρμόζεται το άρθρο 6 [Ο υπολογισμός της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης βασίζεται στο συνολικό πληρωτέο ποσό, χωρίς ΦΠΑ, όπως εκτιμάται από την αναθέτουσα αρχή, συμπεριλαμβανομένου κάθε τυχόν δικαιώματος προαιρέσεως ή τυχόν παρατάσεων της σύμβασης, όπως ορίζουν ρητά τα έγγραφα της σύμβασης…] ] και 327Α [Για τις δημόσιες συμβάσεις ήσσονος αξίας, με την έννοια της περ. 30 της παρ. 1 του άρθρου 2, είναι δυνατό να μην ακολουθείται διαδικασία ανάθεσης σύμβασης και οι πληρωμές να εκτελούνται ως εξόφληση έναντι νόμιμου φορολογικού παραστατικού, χωρίς να απαιτούνται έκδοση πράξης ανάθεσης ή οι διαδικασίες εκτέλεσης του παρόντος από τον αναθέτοντα φορέα. Για τον υπολογισμό της εκτιμώμενης αξίας μιας σύμβασης ως ήσσονος αξίας εφαρμόζεται το άρθρο 236 περί μεθόδων υπολογισμού της εκτιμώμενης αξίας των συμβάσεων [βασίζεται στο συνολικό πληρωτέο ποσό, χωρίς ΦΠΑ ] ] του ν. 4412/2016 (ήσσονος αξίας).

2.
α) Δημόσιες συμβάσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4412/2016,
β) συμβάσεις μεταξύ αναθετουσών αρχών, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 247 του ν. 4412/2016 και
γ) συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, που ανατίθενται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4413/2016.

3. Λοιπές δαπάνες το ύψος των οποίων είναι έως 2.500 ευρώ.

Οι Έλληνες Προμηθευτές του Δημοσίου που θέλουν να εκδώσουν Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο Ελληνικό Δημόσιο Τομέα, θα πρέπει να εφαρμόσουν τα οριζόμενα στις ΚΥΑ αριθμ. 13005/1.2.2022 (B.438), 98979/10.8.2021 (Β.3766) 63446/31-5-2021 (Β. 2338). και ΚΥΑ 52445 ΕΞ 2023 (Β΄2385)[Αφορά τις προθεσμίες].
Διευκρινίζεται ότι παράλληλα ισχύουν και οι διατάξεις των ΥΑ αριθμ. Α.1035/18-2-2020 (Β.551) και Α.1138/12-6-2020 (Β.2470), στις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπεται η χρήση παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

Οι προμηθευτές του ελληνικού δημοσίου που έχουν ήδη επιλέξει την χρήση Υπηρεσιών Παρόχου Ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων και έχουν υποβάλλει τη «Δήλωση Αποκλειστικής Έκδοσης Στοιχείων μέσω Παρόχου» στη Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ Α.1258/23.11.20 και Α.1138 12.6.20 ), υποχρεούνται να εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω παρόχου και να τα αποστέλλουν σε ηλεκτρονική μορφή μέσω του δικτύου peppol και του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣ & ΨΔ.

Προμηθευτές ΕΚΤΟΣ Ελλάδας : Και για τους Προμηθευτές Εξωτερικού (που δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ) ανεξάρτητα της υποχρέωσης ορισμού Φορολογικού Αντιπροσώπου, η ηλεκτρονική τιμολόγηση προς τον Ελληνικό Δημόσιο γίνεται απαραιτήτως μέσω πιστοποιημένου σημείου πρόσβασης στο PEPPOL.

Πριν την αποστολή για πρώτη φορά του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου προς μία Αναθέτουσα Αρχή (ΑΑ) επικοινωνήστε με την ΑΑ προκειμένου να την ενημερώσετε για τη πρόθεσή σας και να επιβεβαιώσετε τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή δρομολόγηση του ΗΤ (δηλ. Κωδικός ΑΑΗΤ, είδος προϋπολογισμού, ΑΔΑΜ σύμβασης, ΑΔΑ Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης, κλπ).

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Τέταρτο : «Platforma News» – Ενισχύσεις προσώπων και επιχειρήσεων


Πλατφόρμες

ptyxia.gov.gr: 180.000 πιστοποιητικά πράξεων αναγνώρισης του ΔΟΑΤΑΠ διατίθενται ψηφιακά

Ψηφιακά μέσω του «niologio.gov.gr» η αίτηση Νηολόγησης και χορήγησης εγγράφου εθνικότητας των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων

Πληγέντες από Πλημμύρες και Πυρκαγιές

Τέλος Ιουνίου οι αιτήσεις για το «Thessaly Evros Pass»

Ρύθμιση οφειλών πλημμυροπαθών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας – Υπεγράφη η απόφαση. Όλες οι λεπτομέρειες

Διάφορα

Ηλεκτροκίνηση: Παρασκευή 7 Ιουνίου, η έναρξη υποβολής αιτήσεων στον 3ο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 25.000 άνεργους 18 έως 29 ετών

Ξεκινά αύριο Τετάρτη η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες

Καταρχήν δείτε : Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου 2024

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές :

➼ έως τις 15.6.2024 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης επικαιροποίησης των στοιχείων αθλητικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων» για το έτος 2023 και δεν έχουν στο μεταξύ διαγραφεί, ώστε να θεωρηθούν έως και τις 31.12.2024 εγγεγραμμένα και στο ηλεκτρονικό μητρώο του 2024,

➼ έως τις 27.6.2024 πραγματοποιείται η υποβολή βεβαιώσεων για καταβολές μερισμάτων σε φυσικά πρόσωπα, από νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες με απλογραφικά βιβλία, για το φορολογικό έτος 2023,

➼ έως τις 28.6.2024 πραγματοποιείται η κατάρτιση φακέλου τεκμηρίωσης τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών του άρθρου 21 του ν.4174/2013, [ Η προθεσμία είναι ίδια με την Φορολογική Δήλωση των Ν.Π ]

➼ έως τις 30.6.2024 πραγματοποιείται η προσαρμογή στις διατάξεις του ν.4673/2020 των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών,

[ Η προσαρμογή του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΑΣ που λαμβάνεται με την απαρτία των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 13 και με την πλειοψηφία της παρ. 2 του άρθρου 14. Μετά την πάροδο της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου, για τους ΑΣ που δεν έχουν προσαρμόσει το καταστατικό τους, εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 31 και διαγράφονται από το ΕΜΑΣ ].

➼ έως τις 30.6.2024 πραγματοποιείται η καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. αγροτικών εκμεταλλεύσεων (καλλιέργειας ή εκτροφής), για το προηγούμενο έτος.

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Έκτο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

Νομοθεσία

Χορήγηση βεβαίωσης οφειλής – Παραδείγματα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ

Αρθρογραφία

Γ. Χριστόπουλος στην ΕΡΤNEWS: Ρυθμίσεις οφειλών – αγώνας διαρκείας για να μην χάνονται – ευνοϊκότερο καθεστώς

Τεχνητή διευθέτηση – Τριγωνική δωρεά – Συμβιβασμός φορολογικών υποθέσεων και διαγραφή προστίμων-προσαυξήσεων

Σχολιασμός φορολογικής επικαιρότητας από την ARTION

Άρθρα Προνομιούχες μετοχές και ασύμμετρη διανομή μερίσματος στις Α.Ε. ( Γιώργου Δαλιάνη με τη συνεργασία της Νίκης Χατζοπούλου)

Πολύ συχνά προκύπτει η ανάγκη να διαφοροποιηθούν οι μέτοχοι μίας ανώνυμης εταιρείας ως προς το δικαίωμα λήψης μερισμάτων. Ένας τρόπος να συμβεί αυτό είναι μέσω των προνομιούχων μετοχών….

Άρθρα Έξοδα που έγιναν εμφανή μετά τη λήξη της περιόδου (ημερομηνία αναφοράς) των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Γιώτης Πολύκαρπος )

Φορολογικός χειρισμός φιλοδωρήματος (tip) (Γιώργος Δαλιάνης)

ΔΕΔ – Στε – Άρειος Πάγος

Ακύρωση προστίμου 100 ευρώ λόγω εκπρόθεσμης αποστολής (άνω των 15 ημερών) δικαιολογητικών για εκκαθάριση δήλωσης εισοδήματος

ΣτΕ 29/2024 Κοινωνία αστικού δικαίου – Εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα – Πώληση ακινήτων – ΦΠΑ – Παραγραφή

ΣτΕ 179/2024 Αποζημίωση εθελουσίας εξόδου: Εννοιολογικός ορισμός και φορολογική αντιμετώπιση (ν. 2238/1994)

ΣτΕ 2404/2023 Επί ακύρωσης για τυπικούς λόγους πράξης από τη ΔΕΔ για χρήση που κρίνεται βάσει του ν. 2238/1994 δεν εφαρμόζεται το 36 ΚΦΔ (παραπομπή στην 7μελή σύνθεση)

ΣτΕ 1611/2023 ΕΦΑ: Η επιλογή της ημερομηνίας 01.01.2010 ως χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης δεν ήταν τυχαία και συμπτωματική

ΣτΕ 1829/2023 Δεν αντίκειται στο Σύνταγμα η διάταξη του Α70 Παρ. 1 ΚΔΔ για άσκηση δεύτερης προσφυγής όταν η πρώτη έχει απορριφθεί για τυπικό λόγο

Άρειος Πάγος 1/2023 Αδίκημα μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το δημόσιο

Διάφορα

Γ. Πιτσιλής: «Η ΑΑΔΕ της επόμενης γενιάς είναι ήδη εδώ»

ΑΑΔΕ: Σφράγιση πρατηρίου καυσίμων για δύο χρόνια για νοθευμένα καύσιμα

Έως 30.000 ευρώ το ύψος φορολογικών, τελωνειακών και χρηματικών διαφορών που εκδικάζονται στο μονομελές πρωτοδικείο

Παράταση επικαιροποίησης δημοσιοποιημένων καταστάσεων οφειλετών με χρέη άνω των 150.000€

ΑΑΔΕ – ΔΟΥ Χαλκίδας: Συνεχίζεται η λειτουργία της με οργανωτικές αλλαγές

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Έβδομο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία


Καύσωνας

Καύσωνας και προστασία εργαζομένων – Υποχρεώσεις εργοδοτών. Οδηγίες Υπ. Εργασίας

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

ΓΣΕΕ: Αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ο νόμος 5078/2023 για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Μέλη, χρόνος ασφάλισης και εισφορές

ΕΡΓΑΝΗ διακοπή λειτουργίας

Διευκρινίσεις για την υποβολή εντύπων στο ΕΡΓΑΝΗ λόγω διακοπής λειτουργίας

Συντάξεις

e-ΕΦΚΑ: Λεπτομέρειες σχετικά με την αύξηση ορίου οφειλών συνταξιοδότησης

Διάφορα

Η εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ για τη διακοπή ασφάλισης λόγω θέσης εταιρίας σε καθεστώς εκκαθάρισης

Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού ΙΚΑ – «Πέρασε» η ημερομηνία υποχρέωσης διαφύλαξής του

Από την 01.06.2014 σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 20 του ν. 4255/2014 καταργήθηκε η τήρηση του Ειδικού Βιβλίου Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού (γνωστό ως πορτοκαλί βιβλίο ΙΚΑ).

Στο ίδιο άρθρο προβλεπόταν ότι το Ειδικό Βιβλίο υποχρεωτικά έπρεπε να φυλάσσεται για 10 έτη (για οποιαδήποτε παράβαση είχε διαπιστωθεί για ενέργεια πριν τις 01-06-2014 καταλογίζονταν κυρώσεις).

Δ. Μιχαηλίδου: Υποχρεωτική η ψηφιακή κάρτα εργασίας και στον τουρισμό από τα Χριστούγεννα

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο όγδοο : Ε.Λ.Τ.Ε – Γ.Ε.ΜΗ

Ε.Λ.Τ.Ε

Διεθνές Πρότυπο Ελέγχου 540 (Αναθεωρημένο) – Έλεγχος λογιστικών εκτιμήσεων και σχετικών γνωστοποιήσεων

Μετάφραση των Διεθνών Προτύπων Διαχείρισης Ποιότητας 1 και 2 στην ελληνική γλώσσα

Γ.Ε.ΜΗ

Υπηρεσία Μιας Στάσης ΓΕΜΗ: Επέκταση λειτουργίας για Αστική Εταιρεία, Κοινοπραξία, Ετερόρρυθμη και υποκαταστήματα αλλοδαπής

ΓΕΜΗ: Διευκρινίσεις για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές εταιρείες άρθρου 784 Α.Κ.

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο briefing της εβδομάδας (07.06.2024) )

Βιωσιμότητα

Δέουσα επιμέλεια εταιρειών ως προς τη βιωσιμότητα (CSDDD) – Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε το τελικό κείμενο της Οδηγίας

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο ένατο : Διάφορα αλλά σημαντικά

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Κριστίν Λαγκάρντ: Απόφαση ισορροπίας μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης για την πρώτη μείωση επιτοκίων μετά το 2019

Κ. Κόλλιας: Μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας

Παράταση των δημοπρασιών για αιγιαλό και παραλίες έως 28 Ιουνίου

⦿⦿⦿

  • Περί «Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σας καλεί στην 87η Τακτική Σύνοδο της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του O.Ε.Ε. που θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, ώρα 18:00΄ και το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, ώρα 09:30΄ στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel, Λεωφόρος Συγγρού 385, Αθήνα.

 

Χωρίς Ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, συνεχίζουμε όπως παλιά ….. Οικονομικό Επιμελητήριο – 10 θέματα που πρέπει να δούμε [ 07/12/2017 ]

Μερικά, από αυτά, που έγραφα τότε :

➤Μήπως να ξαναδούμε τους σκοπούς μας;

➤Μήπως να ξαναδούμε τους τρόπους και τις δράσεις επίτευξης των σκοπών μας ; (Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από την ίδρυση του Ο.Ε.Ε και οι συνθήκες και οι καταστάσεις έχουν αλλάξει)…….

➤Οι «Οικονομικές Καταστάσεις» του Ο.Ε.Ε, των πέντε τελευταίων ετών να αναρτώνται, στην ιστοσελίδα του Ο.Ε.Ε και να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση (και όχι την ελάχιστη εκ του νόμου προβλεπόμενη). Επίσης να υπάρχει, ειδικό παράρτημα όσον αφορά την «ανταποδοτικότητα», των διαφόρων τύπου εισφορών των Λογιστών -Φοροτεχνικών….. ➤ Η «απαξίωση» του ρόλου της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) : Ο κατάλογος των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης αναλώνεται στα απολύτως αναγκαία θέματα εγκρίσεων (προϋπολογισμός, Ισολογισμός, απολογισμός, κ.λπ ) Ελάχιστες (σχεδόν καθόλου) ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Ο.Ε.Ε , για τις συνεδριάσεις της ΣτΑ….

➤Μια φορά το χρόνο ή τουλάχιστον μια φορά στην τριετή [τετραετή τώρα] θητεία η ΣτΑ να συνεδριάζει σε μια από τις μεγάλες Ελληνικές Πόλεις, εκτός της Αθήνας. Στο άρθρο μου «Προτάσεις για ένα μεγαλύτερο και δυνατότερο «Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος» (Ο.Ε.Ε.)» [19-02-2016], αναφέρω εκτενώς τους λόγους για τους οποίους, κατά την γνώμη μου, οι πτυχιούχοι των οικονομικών τμημάτων των Α.Τ.Ε.Ι , έπρεπε να είναι μέλη στο Ο.Ε.Ε. και ότι ο «αποκλεισμός» αυτός εμποδίζει την προοπτική ανάπτυξης του Ο.Ε.Ε. Να δικαιούνται, να γίνονται μέλη του Ο.Ε.Ε και οι πτυχιούχοι των Α.Τ.Ε.Ι οικονομικής κατεύθυνσης. (έστω προβλέποντας ένα μεταβατικό διάστημα) και να μην υπάρχει αποκλεισμός των εισηγητών, που δεν είναι μέλη του Ο.Ε.Ε. ➤Μέλη που χρωστούν και δεν ψηφίζουν – Η ουσιαστική «διαγραφή» μελών του Ο.Ε.Ε. : Να συζητήσουμε στην βάση εύρεσης ενός τρόπου διαγραφής μέρους των οφειλών ή και ρύθμισης, ώστε οι συνάδελφοι αυτοί να έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

➤ Οργάνωση «Πανελλήνιου Οικονομικού – Λογιστικού- Φορολογικού Συνέδριου», το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο ή τρία έτη από το Ο.Ε.Ε. [Πρόταση που «προπαγανδίζω», μέσω της αρθρογραφίας μου από το 2013]. ➤Η Ιστορία μας και οι μεγάλοι Έλληνες Οικονομολόγοι που δεν τιμήσαμε :

Κάθε «ΣτΑ» από εδώ και στο εξής να είναι αφιερωμένη σε κάποιον από τους κορυφαίους Έλληνες Οικονομολόγους, Λογιστές, ή οποιοδήποτε άλλου Οικονομολογικού επαγγέλματος…..

Και έλεγα επίσης :

«Αν δεν υπάρχει δρόμος, εμείς θ’ ανοίξουμε το δρόμο».

(Αννίβας 247 – 183 π.Χ. , Καρχηδόνιος στρατηλάτης)

Τι κάνουμε λοιπόν …..

⦿⦿⦿

Υγεία και Δύναμη

Πηγή