✔  Απολογιστική δήλωση ωραρίου

Έως το τέλος του επόμενου μήνα, θα δίνεται η δυνατότητα απολογιστικής υποβολής όλων των αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών (κατόπιν επιλογής και δήλωσης του εργοδότη).
π.χ.
– Έκτακτη απασχόληση εντός της ίδιας ημέρας
– Πρόσθετη απασχόληση σε επιπλέον ημέρα
– Αλλαγή βάρδιας εντός της ίδιας ημέρας
– Υπερωριακή απασχόληση

✻ Δήλωση εξαίρεσης από την Υποχρέωση Προαναγγελίας

Ποιοι το υποβάλλουν:

-Οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και επιθυμούν να δηλώνουν τις αλλαγές ωραρίων και υπερωριών απολογιστικά
-Οι εργοδότες δηλώνουν άτι επιθυμούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της προαναγγελίας των αλλαγών των ωραρίων/ υπερωριών.

✻ Πότε υποβάλλεται: Υποχρέωση δήλωσης εξαίρεσης έως την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα

✻ Πώς υποβάλλεται : Η δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά από την ΕΔΡΑ της επιχείρησης. Αν η επιχείρηση έχει πολλά υποκαταστήματα . θα υποβάλει μία δήλωση η οπαία αφορά το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας.

Στη δήλωση ορίζεται:
-Αν η επιχείρηση εξαιρείται από την Προαναγγελία. δηλαδή αν η εταιρεία επιθυμεί απολογιστικές υποβολές ωραρίων.
-Ο μήνας και το Έτος αναφοράς, όπου (ξεκινάει το απολογιστικό σύστημα υποβολών ωραρίων)

Επιπλέον, η δήλωση υποβάλλεται και στην περίπτωση αλλαγής από το απολογιστικό σύστημα στο προαναγγελτικό.

✔  Εξαιρέσεις από την ψηφιακής κάρτα

✻ Διευθυντικά στελέχη

Οι εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας, ή διεύθυνσης, ή εμπιστευτική, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ.αριθμ. 90972/15-11-2021 Υ.Α (Β’5393), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις υπ.αριθμ. 113169/27.12.2023 Υ.Α (B’ 7421) και 24595/28-03-2024 (B’ 1966), απογράφονται κανονικά στην διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Για τους εν λόγω εργαζόμενους απαιτείται η υποβολή Δήλωσης Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης – Οργάνωση Χρόνου Εργασίας καθώς και η συμπλήρωση: Ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας:[ΝΑΙ]- Κάρτα Εργασίας: [ΝΑΙ] ΑΛΛΑ δεν απαιτείται Ψηφιακό Ωράριο και Δήλωση Έναρξης – Λήξης Ψηφιακής Κάρτας.

Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας, εφόσον από την ατομική σύμβαση εργασίας τους και από τον τρόπο που είναι δηλωμένοι στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ως άνω Υ.Α.

✔ Σημεία που χρήζουν προσοχής για την ψηφιακή κάρτα

✻ ΠΡΟΣΟΧΗ:

– Πιο συχνό «πρόβλημα» που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και ελέγχου είναι η ύπαρξη ορφανών χτυπημάτων
– Θεωρείται υπερεργασία η υπέρβαση ωραρίου λόγω προγενέστερης εισόδου ή μεταγενέστερης εξόδου

✻ Γενικές παραδοχές σχετικά με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας κατά την παρούσα φάση (Πρώτη Φάση Εφαρμογής)

Στην παρούσα φάση, η μέτρηση του χρόνου εργασίας, που πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας, περιορίζεται μόνο στην μέτρηση του χρόνου κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι των ενταγμένων επιχειρήσεων απασχολούνται με φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Συνεπώς, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας απεικονίζει την πρώτη είσοδο και την τελευταία έξοδο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, η οποία σε περιπτώσεις εργαζομένων που δεν ξεκινούν ή δεν ολοκληρώνουν την εργασία τους σε αυτές, δεν ισοδυναμεί με μέτρηση του συνολικού ημερήσιου χρόνου απασχόλησής τους. Για την μέτρηση του συνολικού χρόνου ημερήσιας απασχόλησης των εργαζομένων συνυπολογίζεται το προδηλωθέν ωράριο στην Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, το προγραμματισμένο ωράριο και η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

✻ Σπαστό Ωράριο

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας εργασίας των εργαζομένων σε επίπεδο ημέρας θα πρέπει να είναι ζυγός αριθμός, και συγκεκριμένα:

Τέσσερα (4) χτυπήματα, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος εργάζεται με σπαστό ωράριο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να σημάνει την κάρτα του κατά την πρώτη είσοδο και κατά την τελευταία έξοδο, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου τμήματος του ωραρίου του.

Ευνόητο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν ενδιάμεσα χτυπήματα.

Η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, για την ορθή χρήση της από τον εργαζόμενο καθώς και για την τήρηση του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου βαρύνει τον εργοδότη.

✻ Εικονική υπερεργασία – Mε ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα χτυπήματα εργαζόμενου νωρίτερα από την ώρα έναρξη:

-Θα πρέπει η ώρα σήμανσης της κάρτας να συμφωνεί με τη δηλωμένη ώρα έναρξης εργασίας και να καταγράφεται στην κάρτα ο πραγματικός χρόνος εργασίας.

-Αν ο εργαζόμενος έρθει λίγο νωρίτερα από την ώρα ανάληψης εργασίας, η σήμανση της κάρτας ΠΡΕΠΕΙ να γίνει την ώρα έναρξης της απασχόλησης, όπως έχει δηλωθεί στην οργάνωση το χρόνου εργασίας. Είναι σαφές ότι, κατά τον χρόνο αυτό και μέχρι την σήμανση της κάρτας ο εργαζόμενος δεν πρέπει να απασχολείται.

-Διευκρινίζεται ότι. σαν χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά η διεξαγωγή της εργασίας που έχει ανατεθεί στον κάθε εργαζόμενο και όχι ο εύλογος χρόνος προετοιμασίας του, είτε κατά τη μετάβαση, είτε κατά την αποχώρησή του. Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος προπαρασκευής των εργαζομένων πριν την ανάληψη υπηρεσίας ή κατά την αποχώρησή τους από την εργασία, με βάση πάντα το δηλωθέν ωράριό τους. π,χ. αλλαγή ενδυμασίας πλύσιμο κ.λπ., δεν αποτελεί χρόνο εργασίας εκτός αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου (Α Π 317/196S)

✻ Ορφανό χτύπημα – Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει η σήμανση έναρξης ή λήξης στο σύστημα της κάρτας;

Για αυτούς τους εργαζόμενους, ως έναρξη ή λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων, γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου.

✻ Εργασία μικρότερης διάρκειας από αυτή του δηλωμένου ωραρίου

Επιπλέον αποκλίσεις μεταξύ του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου και της σήμανσης της ψηφιακής κάρτας, χωρίς τροποποίηση του ωραρίου εργασίας, θεωρούνται αποδεκτές όταν αυτές δικαιολογούνται από την φύση της εργασίας ή από τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας.
(π.χ. ο εργαζόμενος είναι πωλητής και έχει ωράριο 9:00 με 17:00, οπότε ξεκινάει την εργασία του σε πελάτη και σημαίνει την κάρτα του κατά την πρώτη είσοδο στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, που λαμβάνει χώρα στις 12:00. Αν ο εν λόγω εργαζόμενος αποχωρήσει στις 17:00 και σημάνει την κάρτα του κατά την έξοδο του, η σχετική απόκλιση μεταξύ πραγματικής έναρξης και λήξης της εργασίας και των σημάνσεων της ψηφιακής κάρτας δεν αποτελεί πρόβλημα).

Αντιθέτως, αποκλίσεις μεταξύ του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου και της σήμανσης της ψηφιακής κάρτας που σηματοδοτούν υπερβάσεις του ημερήσιου ωραρίου εργασίας, υπόκεινται σε έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας για να διαπιστωθεί αν έχουν τηρηθεί όλες προβλεπόμενες. από την εργατική νομοθεσία, διαδικασίες.

Δε θεωρείται παράβαση :  Ο έλεγχος δεν εξετάζει (ούτε και ασχολείται) με το αν η διάρκεια απασχόλησης που προκύπτει από τα χτυπήματα της κάρτας είναι μικρότερη του δηλωμένου ωραρίου.
• Οδηγοί, Πωλητές, Εξωτερικοί Υπάλληλοι. Διανομείς, Υπάλληλοι με μεικτό σύστημα εργασίας (π.χ. υπάλληλος λογιστηρίου που θα έρθει αργότερα γιατί πήγε στην εφορία)

Παράδειγμα

Υπάλληλος έχει εξωτερικό ραντεβού με πελάτη (δηλωμένο ωράριο εργασίας 08:00 έως 16:00) και έρχεται στο γραφείο στις 11:00. Σημειώνεται ότι από 08:00 έως 11:00 έχει εργαστεί εκτός του παραρτήματος του εργοδότη ισχύει γι’ αυτόν κανονικά η κάρτα εργασίας και για τη συγκεκριμένη ημέρα θα έχει χτύπημα (είσοδο) στις 11:00 που θα ξεκινήσει εργασία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης μετά από το εξωτερικό ραντεβού με πελάτη, «η θα ολοκληρώσει την εργασία του στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχοντας χτύπημα της κάρτας με έξοδο (λήξη) ώρα 16:00.

✔  Ειδικές περιπτώσεις

✻  Τηλεργασία ή απομακρυσμένη εργασία

Δεν υπάρχει υποχρέωση σήμανσης κάρτας Επί του παρόντος δεν υπάρχει δυνατότητα να «χτυπά» κάποιος κάρτα εξ’ αποστάσεως, γνωστοποιώντας π.χ. από το σπίτι ή από όποιο άλλο σημείο εργάζεται τις ώρες έναρξης και λήξης της Εργασίας. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρξει οι επόμενη φάση, καθώς προβλέπεται η έκδοση Π Δ., το οποίο θα ορίζει πώς θα Ελέγχονται τα δεδομένα των Επικοινωνιών μεταξύ του Εργοδότη και του τηλεργαζόμενου.
Συνεπώς, αν η επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στην οποία, κατά συγκεκριμένη χρονική περίοδο ή κατά συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης εντός της εβδομάδας, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται σε τηλεργασία, η μη σήμανση της κάρτας τους κατά τη συγκεκριμένη  χρονική περίοδο ή κατά τις συγκεκριμένες ημέρες απασχόλησης εντός της εβδομάδας, θεωρείται δικαιολογημένη και δεν επιφέρει κυρώσεις.

Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση όπου κάποιοι εργαζόμενα επιθυμούν να εργαστούν με φυσική παρουσία ορισμένο χρονικό διάστημα μιας ημέρας και με τηλεργασία κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της ίδιας ημέρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δίνεται η δυνατότητα πολλαπλού χαρακτηρισμού εντός της ίδιας ημέρας για την περίπτωση όπου κάποιος δεν ξεκινά ή δεν ολοκληρώνει την εργασία του στον ίδιο τόπο παροχής εργασίας. Στην περίπτωση αυτή αν π.χ ένας εργαζόμενος ξεκινήσει να Εργάζεται με τηλεργασία και ολοκληρώσει την εργασία του με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας της επιχείρησης ή το αντίστροφο, οφείλει κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τον χώρο παροχής εργασίας με φυσική παρουσία να σημάνει την ψηφιακή του κάρτα
ΕΡΓΑΣΙΑ μικρότερης διάρκειας του ΔΗΛΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ


✻  Εργασία χωρίς προκαθορισμένη παρουσία στον χώρο του εργοδότη

Η υποχρέωση για σήμανση κάρτας υφίσταται μόνο για τις ώρες ή τις ημέρες φυσικής παρουσίας ακόμη κι αν αυτές δεν είναι σταθερές ή γίνονται περιστασιακά (π.χ. ιατρικό’ επισκέπτες επιθεωρητές πωλήσεων, περιοδεύοντες πωλητές τεχνικοί, οδηγοί, εργαζόμενοι που επισκέπτονται τους πελάτες του εργοδότη τους, διαφημιστές κλπ.).
Οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων δεν θα έχουν υποχρέωση για σήμανση της ψηφιακής κάρτας κατά τις ημέρες που εργάζονται εκτός του σταθερού τόπου παροχής εργασίας της επιχείρησης και μετακινούνται τακτικά και εντός της ίδιας ημέρας από το ένα σημείο στο άλλο.
Στην προκειμένη περίπτωση, κατά την οποία δεν υφίσταται σήμανση, θα τεκμαίρεται ως ωράριο εργασίας για τη συγκεκριμένη ημέρα, το δηλωθέν στο ΠΙ EPΓANH ημερήσιο ωράριο εργασίας και η μη σήμανση της κάρτας τους κατά τις συγκεκριμένες ήμερες απασχόλησης εντός της εβδομάδας, θα θεωρείται δικαιολογημένη και δεν θα επιφέρει κυρώσεις.
Εφόσον, οι εν λόγω εργαζόμενοι βρεθούν να απασχολούνται σε σημείο εκτός του σταθερού τόπου εργασίας τους και προκείμενου να μπορούν να αποδείξουν ότι θεωρείται δικαιολογημένη η μη σήμανση της ψηφιακής κάρτας στις εγκαταστάσεις των πελατών τους, θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αντίγραφό της σύμβασης εργασίας τους καθώς και αντίγραφο του πίνακα προσωπικού, από τα οποία να προκύπτει όχι μόνο ο εργοδότης τους αλλά και η ειδικότητά και ο τόπος παροχής εργασίας τους από τα οποία να συνάγεται η δυνατότητα μη σήμανσης της ψηφιακής τους κάρτας.

✻ Εργασία χωρίς παρουσία στον χώρο του εργοδότη αλλά με σταθερό τόπο εργασίας του εργοδότη μέσω μίσθωσης (Shop In a Shop) π.χ. πωλητές μιας συγκεκριμένης επιχείρησης που εργάζονται σταθερά σε shop-in-a-shop άλλης επιχείρησης.
 Η υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας για τις εν λόγω κατηγορίες εργαζομένων δεν αίρεται και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να σημαίνουν κάρτα στον τόπο όπου σταθερά παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

✻ Βιομηχανίες

Γενικά, ως χρόνος εργασίας θεωρείται κάθε περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας ο εργαζομένους βρίσκεται στη διάθεση του εργοδότη και ασκεί  τα καθήκοντα του, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία Εργαζομένων (αρ. 2 του ΠΔ 88/1999) ενώ δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν οι διακοπές και τα διαλείμματα εργασίας καθώς και ο χρόνος προετοιμασίας του εργαζόμενου προς παροχή εργασίας [|π.χ. η είσοδος στην περιοχή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, η αλλαγή ενδυμασίας εφόσον αυτή απαιτείται λόγω της θέσης/καθηκόντων εργασίας, η μετάβαση στη θέση παροχής εργασίας, το πλύσιμο μετά την ολοκλήρωση της εργασίας κλπ. (ΑΠ 317/1965)] εκτός αν υφίσταται διαφορετική συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Η Βιομηχανία είναι ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, στον οποίο ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά την λήξη της.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30 λεπτά προ της έναρξης και τα 30 λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας (εκτός εάν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας που δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους και μπορεί να αποδειχτεί κατά την ελεγκτική διαδικασία) δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και συνεπώς η σήμανση της ψηφιακής κάρτας για την εν λόγω κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα:

– Κατά την έναρξη της εργασίας, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του χρόνου προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας και
– Κατά την λήξη της Εργασίας. πριν την έναρξη του χρόνου προετοιμασίας για αποχώρηση.

✻ Δανειζόμενο προσωπικό – Υποχρέωση δήλωσης σημάνσεων κύριας από τον άμεσο ή/και τον έμμεσο εργοδότη

Ως εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ο έμμεσος εργοδότης είναι αυτός ο οποίος βαρύνεται με την υποχρέωση εφαρμογής του συστήματος της ψηφιακής κάρτας εργασίας, σε περίπτωση που η επιχείρηση του εντάσσεται, με βάση τον κύριο ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS, στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας Το ίδιο ισχύει και όταν ο έμμεσος Εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.)

Αντιστρόφως εφόσον ο έμμεσος εργοδότης είναι επιχείρηση που ο κύριος ΚΑΔ της δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους για τήρηση του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι εργαζόμενοί του καθώς και αυτοί που έχουν παραχωρηθεί σε αυτόν μέσω δανεισμού, δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και να ενεργοποιούν ψηφιακή κάρτα εργασίας ακόμα και αν οι τελευταίοι, είναι εργαζόμενοι επιχείρησης εργοδότη που έχει ενταχθεί στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

✔   «Ευέλικτη Προσέλευση» και σήμανση της ψηφιακής κάρτας

Σε περίπτωση που εφαρμόζεται -Ευέλικτη Προσέλευση», η αφετηρία για την έναρξη της ευέλικτης προσέλευσης είναι η δηλωθείσα έναρξη του ωραρίου στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και η προσέλευση – έναρξη της εργασίας είναι δυνατή εντός Χ λεπτών (από 0 έως 120 λεπτά κατ’ ανώτατο) από την δηλωθείσα έναρξη κι εντεύθεν.

Αυτό σημαίνει ότι αν το δηλωθέν ωράριο στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνον εργασίας είναι 09:00-17:00 και έχει συμφωνηθεί ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτών, ο εργαζόμενος οφείλει να προσέλθει στην επιχείρηση μεταξύ 9:00 και 9:30 και η σήμανση της κάρτας θα πρέπει να έχει γίνει εντός αυτού του χρονικού διαστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση η αποχώρηση μετά την συμπλήρωση δώρου, ήτοι μεταξύ 17:00 και 17:30 θεωρείται δικαιολογημένη, εφόσον βέβαια αποδεικνύεται από την σήμανση της ψηφιακής κάρτας και του συμφωνηθέντα όρου περί ευέλικτης προσέλευσης

✻ Δεν ισχύει η «ευέλικτη προσέλκυση» για προγενέστερη είσοδο

Μία συμφωνημένη ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτών δεν συνεπάγεται ότι ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει και να σημάνει την κάρτα του πριν την έναρξη του δηλωθέντος ωραρίου, δηλαδή για παράδειγμα στις 8:30 αντί για τις 9:00. Στην προκειμένη περίπτωση, αν υφίσταται σήμανση της κάρτας και δεν έχει προηγηθεί μεταβολή του δηλωθέντος ωραρίου (είτε με Σταθερά είτε με Μεταβαλλόμενο /Τροποποιούμενο ανά ημέρα) πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο (εφόσον η επιχείρηση έχει επιλέξει το προαναγγελτικό σύστημα], αυτό θεωρείται αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντος ωραρίου και σήμανσης της ψηφιακής κάρτας και εφόσον διαπιστωθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας δύναται να επιβληθούν κυρώσεις.

✔   Η ευθύνη του εργαζομένου

Παράλειψη σήμανσης της ψηφιακής κάρτας από τον εργαζόμενο

Η σήμανση της ψηφιακής κάρτας αποτελεί υποχρέωση του εργαζόμενου, η οποία θα πρέπει να τηρείται. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από το άρθρο 652 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο «ο εργαζόμενος οφείλει να εκτελέσει με επιμέλεια την εργασία που ανέλαβε και ευθύνεται για τη ζημία που προξενείται στον εργοδότη από δόλο ή από αμέλειά του».

Ωστόσο είναι πιθανόν, από αμέλεια να μην χτυπηθεί η κάρτα κάποιου εργαζομένου κατά την έναρξη ή τη λήξη της εργασίας του. Δεδομένου ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό, και στα πλαίσια της καλής πίστης, είναι σκόπιμο να γίνονται αποδεκτά μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο, στην οποία περίπτωση, η σχετική διαπίστωση από την Επιθεώρηση Εργασίας, θα συνεπάγεται σύσταση και όχι επιβολή προστίμου.

✻ Άρνηση Σήμανσης της Ψηφιακής Κάρτας ή συστηματική και συνειδητή μη σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας

Προκειμένου να αποκλειστεί η άρνηση σήμανσης ή η συστηματική και συνειδητή μη σήμανση της ψηφιακής κάρτας από τους εργαζομένους, οι επιχειρήσεις/ εργοδότες έχουν τη δυνατότητα:
• Είτε να συμπεριλάβουν τη σχετική υποχρέωση στη σύμβαση των εργαζομένων,
• Είτε, εφόσον έχουν καταρτισμένο Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας, να υφίσταται σχετική πρόβλεψη περί υποχρέωσης τήρησης του ωραρίου από τους εργαζόμενους στο πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου της επιχείρησης.

✔  Ψηφιακό αρχείο αδειών/απουσιών

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι υποχρεωτική  η πιστή τήρηση του αρχείου με αναλυτική καταγραφή κάθε είδους απουσίας διότι αν δε συμβεί αυτό τότε π.χ. αν σε ημέρα που είναι δηλωμένο ωράριο και δεν χτυπηθεί κάρτα, δεν υπάρχει  κάποια αιτιολόγηση απουσίας τότε θεωρείται σοβαρή παράλειψη η οποία δύναται να προκαλέσει επιτόπιο έλεγχο

✔   Η υποχρέωση του ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν είναι επιτρεπτά τα ακόλουθα:
1. Η μονομερής χρέωση ημερών αδείας ή ο συμψηφισμός των αποδοχών των εργαζομένων, από τους εργοδότες λόγω μη ορθής χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας και
2. Το κλείσιμο της ημερήσιας χρονοπαρουσίας μονομερώς από τον εργοδότη (forced clock out).
Επίσης, η επαναλαμβανόμενη μη υποβολή δηλώσεων έναρξης και λήξης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συνιστά αιτία ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας (risk analysis).

✔  Θέματα καθημερινότητας εργαζομένων

Ξέχασα να φέρω την κάρτα τι κάνω; 
Ενημερώνω άμεσα τον αρμόδιο για να βρεθεί λύση σήμανσης κάρτας.

Χτυπάω είσοδο αντί  για έξοδο τι κάνω;
Αν η σήμανση έχει υποβληθεί  επαναλαμβάνω τη σωστή σήμανση.

Δεν θυμάμαι αν χτύπησα τη κάρτα τι κάνω;
Επιτρέπεται η σήμανση εκ νέου της κάρτας και το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, λαμβάνει υπόψη στην τρέχουσα κατάσταση την πρώτη χρονικά υποβολή υποβολή εισόδου και τελευταία χρονικά υποβολή εξόδου.

Ήρθα και ξέχασα να χτυπήσω κάρτα και ενημερώνομαι εκ των υστέρων με μήνυμα τι κάνω;
Χτυπάω την κάρτα τη στιγμή που to αντιλαμβάνομαι ή ενημερώνομαι  ακόμη κι αν έχω καθυστερήσει.

Αποχώρησα από την εργασία και ενημερώνομαι με μήνυμα ή αντιλαμβάνομαι ότι δεν έχω χτυπήσει την κάρτα, τι κάνω;
αν δεν έχω φύγει ακόμη από τον χώρο, επιστρέφω και χτυπάω την κάρτα.  Αν έχω φύγει ήδη, τότε δεν κάνω απολύτως τίποτα ούτε καν ε ενημερώνω τον εκάστοτε υπεύθυνο.

❖ Έρχομαι αργότερα από την ώρα έναρξης ωραρίου ή αποχωρώ νωρίτερα από την ώρα λήξης του ωραρίου, τι κάνω;
Χτυπάω την κάρτα είτε κατά την είσοδο είτε κατά την έξοδο ανεξαρτήτως δηλωμένου ωραρίου.

❖Παρότι έχω χτυπήσει την κάρτα εξόδου, με ενημερώνει ο υπεύθυνος ότι πρέπει να επιστρέψω και να απασχοληθώ επιπλέον (εκτάκτως), τι κάνω;
Χτυπάω ξανά την είσοδο και την έξοδο όταν αποχωρήσω.

Απουσιάζω εκτάκτως, τι κάνω;
Όσον αφορά την κάρτα απολύτως τίποτα. Απλά θα πρέπει αυτή η απουσία να δηλωθεί στον εκάστοτε υπεύθυνο.

✔  Θέματα καθημερινότητας Εργοδότη (τεχνικά προβλήματα)

❖ Μη υποβολή ή Εκπρόθεσμη υποβολή σημάνσεων της ψηφιακής κάρτας από την επιχείρηση στο ΕΡΓΑΝΗ II
Η αιτιολόγηση εκπρόθεσμης δήλωσης επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις γεγονότος ανώτερος βίος ή αντικειμενικής αδυναμίας που εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας ή τη διαβίβαση των στοιχείων του συστήματος αυτού στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II και αφορά στους παρακάτω λόγους:
 – Πρόβλημα στα Συστήματα του Εργοδότη ή
 – Πρόβλημα στην Ηλεκτροδότηση τηλεπικοινωνίες ή
 – Πρόβλημα Σύνδεσης με το ΠΣ Εργάνη

Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προβεί σας εξής ενέργειες:
α) Να ειδοποιήσει άμεσα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας για το πρόβλημα.
β) Να ειδοποιήσει άμεσα. με κάθε πρόσφορο τρόπο, την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας αμέσως μόλις λήξει η κατάσταση ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη, η οποία εμποδίζει τη λειτουργία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων ή τη διαβίβαση των στοιχείων του συστήματος αυτού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
γ) Να μπει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να κάνει εκπρόθεσμη δήλωση αποστέλλοντας παράλληλα τα στοιχεία του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, για το διάστημα που δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Ως προς τον τρόπο ειδοποίησης, διευκρινίζεται ότι γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως για παράδειγμα email, SMS κ.α.

Ως προς τον χρόνο αρχικής ειδοποίησης, διευκρινίζεται ότι είναι άμεσος σε σχέση με το ίδιο το γεγονός που σημαίνει ότι η ειδοποίηση πραγματοποιείται όταν αυτό καταστεί δυνατό και όχι αργότερα από το ίδιο 24ωρο της αυτής εργάσιμης ημέρας που το γεγονός έλαβε χώρα. Ο λόγος προς τούτο είναι για να μην υπάρχουν καταχρήσεις ως προς τα πραγματικά γεγονότα ανωτέρας βίας ή αντικειμενικής αδυναμίας.

❖ Τεκμηρίωση τεχνικών προβλημάτων

Πρακτικά πότε κάνουμε τεκμηρίωση:  Όταν υπάρχει ένα χτύπημα εργαζομένου που δεν έχει αποσταλεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μέσα σε 15 λεπτά από το γεγονός, δηλαδή όταν υπάρχει εκπρόθεσμη υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

• Υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, νια κάποιο λόγο το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δεν λειτουργεί.
• Υπάρχει διακοπή στις τηλεπικοινωνίες. το IΝΤΕΡΝΕΤ δεν λειτουργεί πχ λόγο βλάβης στον παροχο (COSMOTE/NOVA κτλ)
• Υπάρχει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, δεν υπάρχει ρεύμα
• Χάλασε το τερματικό ωρομέτρησης (ρολόι, tablet) και θέλει αντικατάσταση ή γενικές βλάβες των τερματικών.
• Βλάβη στο εσωτερικό δίκτυο της επιχείρησης με αποτέλεσμα να μην επικοινωνεί το τερματικό ωρομέτρησης με το διαδίκτυο.

Για παράδειγμα στις 09.00 που χτύπησε κάρτα ο εργαζόμενος δεν υπήρχε σύνδεση ΙΝΤΕΡΝΕΤ (υπήρχε βλάβη στο πάροχο) και η σύνδεση επανήλθε στις 13.00. Το χτύπημα θα πρέπει να σταλεί στις 13.00 ως εκπρόθεσμο με αιτιολογία Πρόβλημα στις Τηλεπικοινωνίες»

Πως γίνεται η τεκμηρίωση και από που;

Η ευθύνη της τεκμηρίωσης είναι της επιχείρησης. Ο εργοδότης έχει την ευθύνη ορθής λειτουργίας του συστήματος ωρομέτρησης και σε περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας (ανωτέρας βίας) , να ενημερώσει την οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο εργοδότης δηλώνει τον λόγω εκπρόθεσμης υποβολής και αποστέλλει τις κινήσεις.

Λόγοι εκπρόθεσμης υποβολής είναι:

• Πρόβλημα στην Ηλεκτροδότηση/τηλεπικοινωνίες
• Πρόβλημα στα συστήματα του εργοδότη
• Πρόβλημα σύνδεσης με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Τι επιλογές έχουν τα προγράμματά μας;

Αποστολή Ειδοποίησης σε Εργοδότη/ διαχειριστή τι στιγμή που συμβαίνει σε περίπτωση :

-Αποτυχίας αποστολής κινήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ λόγω δεδομένων (πχ λάθος όνομα εργαζόμενου ή λάθος ΑΦΜ)
-Αποτυχίας αποστολής κινήσεων λόγω δυσλειτουργίας του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Συμπέρασμα:

Όταν ένα χτύπημα πήγε καθυστερημένα από το ρολόι ή teblet στην εφαρμογή μιοθοδοσίας/SmartErgani είτε λόγω απώλειας Internet είτε λόγω απώλειας σύνδεσης ή όταν ένα χτύπημα δεν πήγε στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ λόγω ότι το ΕΡΓΑΝΗ είναι χαλασμένο τότε τα χτυπήματα αποστέλλονται εκπρόθεσμα από τον εργοδότη με την ανάλογη αιτιολογία.

Όταν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να χτυπήσει κάρτα πχ διακοπή ρεύματος ή χαλασμένο tablet/ρολόι τότε θα πρέπει να ενημερωθεί η οικεία ΣΕΠΕ, για την μη αποστολή κινήσεων

✔  Θέματα καθημερινότητας Εργοδότη (λειτουργία)

❖ Έχει χαλάσει το ρολόι ή to tablet, τι κάνω;
Το λογιστήριο/τμήμα μισθοδοσίας ενημερώνει το Εργάνη II για το πρόβλημά έως στον διορθωθεί.

❖ Δεν υπάρχει Internet τι κάνω;
Το λογιστήριο/τμήμα μισθοδοσίας ενημερώνει το Εργάνη II για το πρόβλημα έως ότου επανέλθει το πρόβλημα. Υπάρχει ωστόσο περιθώριο 15 λεπτών για να ανέβουν τα χτυπήματα στο Εργάνη. Η εκπρόθεσμη υποβολή δεν αποτελεί παράβαση εάν αιτιολογείται.

❖ Υπάρχει μη χτύπημα εισόδου γιατί ο εργαζόμενος δεν χτύπησε την κάρτα και το αντιλαμβάνομαι εγκαίρως, τι κάνω;
α) Τον ενημερώνω να χτυπήσει την κάρτα άμεσα.
β) συμπληρώνω τη σήμανση χειροκίνητα μέσα από το πρόγραμμα μισθοδοσίας κατόπιν συναίνεσης Εργαζομένου για την αποφυγή ορφανού χτυπήματος που μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 10.500 Έψιλον Ύψιλον Ρο Ωμέγα (όπως λέει και μια διαφήμιση).

Υπάρχει μη χτύπημα Εισόδου γιατί ο εργαζόμενος ξεχάσει την κάρτα του σπίτι του, τι κάνω;
α) Επανεκτυπώνω την κάρτα.
β) Συμπληρώνω τη σήμανση χειροκίνητα μέσα από το πρόγραμμα μισθοδοσίας κατόπιν συναίνεσης Εργαζομένου για την αποφυγή ορφανού χτυπήματος που μπορεί να επιφέρει πρόστιμο 10.500 ευρώ.

❖ Υπάρχει «μη χτύπημα εξόδου· γιατί ο εργαζόμενος το αμέλησε, τι κάνω;

α) Δεν κάνω τίποτα και δεν υπάρχει παράβαση.
β) Συμπληρώνω τη σήμανση χειροκίνητα μέσα από το πρόγραμμα μισθοδοσίας κατόπιν συναίνεσης Εργαζομένου για την αποφυγή ορφανού χτυπήματος που θα τροφοδοτήσει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ II με ποινή παράλειψης σήμανσης.
 

Πηγή