Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Πρόλογος

  • Κυριακή, αργά το βράδυ. Ημέρες, Ώρες, Λεπτά, δευτερόλεπτα. Ένα μικρό στιγμιότυπο με τέσσερις πρωταγωνιστές που, αίφνης από απλά μαύρα κινούμενα σημάδια παίρνουν μορφή και υψώνονται θαρρείς σαν θηρία απέναντί μας. Τέσσερις μεταλλικοί κύλινδροι που γυρίζουν αδιάκοπα μετρώντας αντίστροφα κι αλέθουν τις στιγμές μας μετατρέποντάς τες σ’ένα πολύ λεπτό φύλλο. Τέσσερις κύλινδροι μέσα σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον, που καθώς γυρίζουν συνθλίβουν αργά και τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον στο επάγγελμα.

    Κάποιοι, φρόντισαν να τους φέρουν σε περίοπτη θέση για να μάς τονίσουν πως δεν είμαστε άνθρωποι, αλλά μηχανές που ακάματα θα ολοκληρώσουμε και πάλι το δύσκολο έργο μας μέσα σ’ αυτό το τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Δεν ξέρω γιατί, αλλά με όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μού έρχεται συχνά στο μυαλό η ταινία «Μοντέρνοι Καιροί» με τον μεγάλο Τσάρλι Τσάπλιν (όσοι την έχετε δει θα καταλαβαίνετε τι εννοώ).

    Όλοι αυτοί στα υπουργεία, διαχρονικά, μετρούν τις ημερολογιακές ημέρες όσον αφορά στην εκπνοή των προθεσμιών που εκείνοι ορίζουν. Τί μάς λένε λοιπόν; Δουλέψτε ακόμη και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, έχετε χρόνο να προλάβετε! Όπως έχω ξαναγράψει όμως, «Λογιστής: Πίσω από τα νούμερα βρίσκεται ένας άνθρωπος». Το ότι εξακολουθούμε και δεχόμαστε τέτοιες πρακτικές είναι κάτι που εδώ και χρόνια έπρεπε να μάς είχε οδηγήσει σε δράσεις, εμείς όμως, εκόντες άκοντες βυθιζόμαστε ακόμη περισσότερο στο τέλμα, αποδεχόμενοι ολοένα και περισσότερα.

    Δύο γράμματα σχηματίζουν ένα μικρό ρήμα της γλώσσας μας. «Ζω». Τόσο μικρό κι όμως χωράει το πιο μεγάλο δώρο, τη ζωή! Αυτή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μάς την κλέβουν σε καθημερινή βάση. Αυτό το δώρο δεν έπρεπε να το χαραμίζουμε έτσι απλά…

     


 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο

 

 

  • MyAADE, υπ. Οικονομικών και άλλα σχετικά

 

Θέματα φορολογικών δηλώσεων



Παράταση υποβολής δηλώσεων νομικών προσώπων
Δείτε και την απόφαση:

Η απόφαση για την παράταση των δηλώσεων νομικών προσώπων
.

 
Επίσης, δείτε και το επικαιροποιημένο άρθρο του κόμβου:

Προθεσμίες δηλώσεων, δόσεις φόρου και λοιπές υποχρεώσεις

 



Αλλαγές στην υποχρέωση γνωστοποίησης IBAN κατά την υποβολή της δήλωσης

  • Δεν υποχρεούνται σε δήλωση IBAN: α) φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, β) ανήλικοι, γ) έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας τους, ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31.12.1958 και δ) τα πρόσωπα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%). Αν όμως για κάποια από τα ως άνω πρόσωπα προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή υπάρχει κάποια άλλη περίπτωση που εκκρεμεί τίτλος επιστροφής από οποιαδήποτε αιτία, τότε υφίσταται υποχρέωση αναγραφής του IBAN.

Προσωπικό σχόλιο:
Κακώς η ΑΑΔΕ είχε εξαρχής θεσπίσει την υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ για όλους (σ.σ. αυτούς δηλαδή που δεν είχαν κάποιο λόγο να το κάνουν) δημιουργώντας έτσι μεγάλη ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολιτών. Αν ο λόγος ήταν να επιστραφούν χρήματα σε κάποιους πολίτες που δεν είχαν δηλώσει από το παρελθόν ΙΒΑΝ, θα έπρεπε η Α.Α.Δ.Ε. να ενημερώσει μόνον αυτούς και όχι να αναγκάσει όλους τους υπόλοιπους σε δήλωση ΙΒΑΝ. Κάθε χρόνο όλο και κάτι σκαρφίζονται στην Α.Α.Δ.Ε. για να μάς ταλαιπωρούν. Αυτό επίσης καταδεικνύει και τη νοοτροπία που επικρατεί εκεί.



Αναδρομικά 2015-2021: Σε λειτουργία οι εφαρμογές
[Το 2022 δεν ξέρω γιατί δεν το έβαλαν σ΄αυτή τη φάση. Κάτι θα ξέρουν, απλά προξενεί εντύπωση].



ΥΠΕΘΟ: Σχεδόν οι μισές δηλώσεις ελ. επαγγελματιών που έχουν υποβληθεί εμπίπτουν στο τεκμήριο – 255 προθέσεις αμφισβήτησης μέχρι στιγμής

Επίσης, ο κος Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής: «Είναι ψευδοδίλημμα να συζητάμε αν πρέπει να πάμε αριστερά ή δεξιά. Το βασικό ζήτημα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, σοβαροί, μετρημένοι, με την αναγκαία ενσυναίσθηση και ταπεινότητα. Να ακούμε τον κόσμο, αλλά βασικά να είμαστε αποτελεσματικοί στα θέματα της καθημερινότητας. Το ποδήλατο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σε πιο ανηφορικό δρόμο στο εξής, αλλά τα ποδήλατα που δεν ποδηλατούν, πέφτουν. Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος, όπως και η αλαζονεία. Πρέπει να τα αποφύγουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Προσωπικό σχόλιο:
Από τα παραπάνω συνάγεται πως ο κος Χατζηδάκης θα διώξει έναν από τους συμβούλους του, ή μάλλον μία, δηλαδή την αλαζονεία που τόσο καιρό βάδιζαν αγκαζέ γι΄αυτό άλλωστε η κάθε του τοποθέτηση ήταν πλημμυρισμένη από δαύτη. Αν και λένε πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει οπότε δε νομίζω πως θα διώξει τους «συμβούλους» του. Επίσης, καλό θα ήταν σύντομα να ζητήσει μια συγγνώμη από τον κλάδο μας για τα όσα είπε, δεν είναι κακό να αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Περαιτέρω, πρέπει να πούμε στον κο υπουργό πως πέφτουν και τα ποδήλατα που ποδηλατούν, ειδικά εκείνα που τα παίρνει ο κατήφορος μαζί τους αναβάτες τους Τέλος, νομίζω πως η ενσυναίσθηση αν κρίνω από τη στάση και την αναλγησία του προς όλους εμάς τους λογιστές, μάλλον είναι άγνωστη λέξη.



Κ. Μητσοτάκης: Επιμέρους διορθώσεις και όχι αλλαγή στο τεκμαρτό των ατομικών επιχειρήσεων
[εκτός αν έχει άλλη άποψη το Σ.τ.Ε.]

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο

briefing της εβδομάδας – Δηλώσεις νομικών προσώπων, γνωστοποίηση IBAN, αναδρομικά, διευθυντικά στελέχη κ.ά. (14.6.2024)

■ Σχετικά με το έντυπο Ν



Έντυπο Ν: Ειδική μεταχείριση κατανομής κερδών στα μέλη Ν.Π. με απλογραφικά που μεταφέρουν ζημιές

«42. Ε Πώς γίνεται η κατανομή των κερδών στα μέλη των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πίνακας 1) και μεταφέρουν ζημία από προηγούμενα έτη;

Α Η κατανομή των κερδών γίνεται με βάση τα κέρδη που προκύπτουν από τα βιβλία της εταιρίας (κωδικοί 016 και 100), αφαιρουμένου του φόρου εισοδήματος που αναλογεί (κωδικός 004), κατά το ποσοστό συμμετοχής των μελών στην υπόψη εταιρεία.

Επίσης, σε περίπτωση ύπαρξης αφορολόγητων ποσών ισχύουν τα αναφερόμενα στην απάντηση με α/α 41.

Περαιτέρω, σε περίπτωση που τα εν λόγω νομικά πρόσωπα εμφανίζουν στα βιβλία τους ζημία (λογιστική) από προηγούμενα έτη, αυτή θα πρέπει να αφαιρείται προκειμένου να γίνεται η κατανομή κερδών στους εταίρους/μέλη τους. Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι η σχετική πληροφορία δεν απεικονίζεται στο έντυπο Ν, το σχετικό πεδίο του Πίνακα 1 όπου αναγράφονται τα κέρδη, παραμένει ανοιχτό για τροποποίηση από το εκάστοτε νομικό πρόσωπο (σχετ. το ΔΕΑΦΒ 1089508 ΕΞ 2015/29.6.2015 έγγραφο).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά των επί μέρους πεδίων της στήλης (α), εφόσον συντρέχει περίπτωση δεν δύναται να μηδενιστούν. Σε αυτή την περίπτωση πληκτρολογήστε σε κάθε πεδίο το ποσό 0,01 για να προχωρήσει η υποβολή της δήλωσης.»
 

Δείτε επίσης:

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (έντυπο Ν)

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο

briefing της εβδομάδας – Δηλώσεις νομικών προσώπων, γνωστοποίηση IBAN, αναδρομικά, διευθυντικά στελέχη κ.ά. (14.6.2024)

 

■ Η φορολογική μου δήλωση (για όσους δεν το προμηθεύτηκαν)



Η φορολογική μου δήλωση 2024 – Διαθέσιμο στο Public. Κυκλοφορεί επίσης σε όλα τα περίπτερα και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία
[Εκτός από τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την προτίμησή σας στον ετήσιο αυτόν οδηγό, θέλουμε να μάς στέλνετε τις παρατηρήσεις ή τις προτάσεις σας για τη βελτίωση της ύλης του περιοδικό].

Επίσης δείτε και

Taxheaven – Οδηγός φορολογικών δηλώσεων 2024 (Φ.Ε. 2023)

Ηλεκτρονική τιμολόγηση



Ηλεκτρονική τιμολόγηση και Δημόσιες Συμβάσεις: Νέες συμπληρωματικές οδηγίες

 

■ Λοιπά


Αλλαγή φρουράς:

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα πρόστιμα των τελών κυκλοφορίας, τον χαρακτηρισμό αδρανών οχημάτων και την προσθήκη των ατόμων αναπηρίας στους ευάλωτους οφειλέτες

→ Πόθεν:

Η έννοια των «διευθυντικών στελεχών» επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις και είναι υπόχρεοι σε ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ



Νέος ΚΕΔΕ (ν. 4978/2022) – Βασικές μεταβολές και προσαρμογές της κωδικοποίησης

Για τον καύσωνα είχαν δοθεί ειδικές οδηγίες:

Καύσωνας – Έκτακτα μέτρα ιδιωτικού τομέα: Υποχρεωτική παύση εργασιών, τηλεργασία και οργάνωση χρόνου
και

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες του καύσωνα

 



Εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στο e-wallet του gov.gr

 

 

 



Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων μετά την καθυστερημένη ανάρτηση ενισχύσεων από τον e-ΕΦΚΑ



Εισφορά ακινήτου σε ομόρρυθμη εταιρεία από τους εταίρους έναντι της εταιρικής τους μερίδας



Επισκόπηση πρόσφατης αρθρογραφίας, επισημάνσεων και νομολογίας



«Η Ιστορία της Συλλογικότητας των Λογιστών »
  [‘Άλλο ένα πολύ σημαντικό πόνημα του Κωστή Νιφορόπουλου, που το επαναφέραμε στο προσκήνιο. Συγχαρητήρια και πάλι φίλε Κωστή]



Το briefing της εβδομάδας – Δηλώσεις νομικών προσώπων, γνωστοποίηση IBAN, αναδρομικά, διευθυντικά στελέχη κ.ά. (14.6.2024)
-> Συνεχίζουμε να γκρινιάζουμε εμείς…

 

Ασφαλιστικά

Δεν είχαμε κάτι αξιόλογο την εβδομάδα που πέρασε, οπότε η ενότητα έμεινε άδεια…

Εργασιακά



ΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή εντύπων Ε4 και Ε9 λόγω διακοπής λειτουργίας
  [ Λόγω της αναμπουμπούλας της προηγούμενης εβδομάδος.]

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο

briefing της εβδομάδας – Δηλώσεις νομικών προσώπων, γνωστοποίηση IBAN, αναδρομικά, διευθυντικά στελέχη κ.ά. (14.6.2024).
Επίσης, για το ίδιο θέμα δείτε και σχολιασμό στο
άρθρο του συναδέλφου Παναγιώτη Παντελή (σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου).

→   Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινάει από 1η Ιουλίου μαζί με την Απολογιστική Δήλωση – Για φθινόπωρο τα λοιπά έντυπα του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ [ του Βασίλη Πρασσά ] 

 

Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.



Δαπάνες που δεν εξοφλήθηκαν με τραπεζικό μέσο πληρωμής – Η αξία της εγγυοδοσίας (κενών φιαλών) δεν αφαιρείται από τη συνολική αξία των πωληθέντων ειδών

 

Αποφάσεις Σ.τ.Ε.

ΣτΕ 384/2022 Συμπληρωματικό φύλλο ελέγχου – Αγοραπωλησίες ακινήτων


ΣτΕ 2025/2023 Μερικώς εικονικό τιμολόγιο – Βάρος απόδειξης


ΣτΕ 11/2024 Μη έκδοση αποδείξεων – Έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών – Βάρος απόδειξης


ΣτΕ 1922/2023 Λογιστικές διαφορές – Έκπτωση ασφαλίστρων για ομαδική ασφάλιση (ν. 2238/1994)

 

Ε.Ε.

Εννοια της μόνιμης εγκατάστασης για σκοπούς ΦΠΑ σε παροχή υπηρεσιών μεταξύ εταιριών ίδιου ομίλου [
Υπόθεση C-533/22 Τόπος παροχής υπηρεσιών – Έννοια της “μόνιμης εγκατάστασης” – Δυνατότητα, όσον αφορά τους ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους, λήψης και χρήσης υπηρεσιών για την κάλυψη ιδίων αναγκών – Υπηρεσίες κατασκευής καλυμμάτων καθισμάτων για αυτοκίνητα οχήματα, παρεχόμενες από εταιρία για λογαριασμό άλλης εταιρίας η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο και είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος ]



Ευρ. Εισαγγελία: Απάτη ΦΠΑ ύψους 85 εκατ. ευρώ στο εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών – Έρευνα «Γολιάθ»

 



Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τον καθαρισμό των οικοπέδων


820/04-06-2024 Ηλεκτρονική υπηρεσία «Ψηφιακό αντίγραφο δελτίου ταυτότητας»



Η νέα πλατφόρμα μέσω gov.gr για αδειοδότηση στο υπαίθριο εμπόριο


Άρειος Πάγος 2/2024 Ειδικό μισθολόγιο ιατρών του ΕΣΥ



ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/62035/1037/07-06-2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/02.01.2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μη οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA, καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν κύρια δραστηριότητα με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 10.71, καθώς και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης.» (Β’ 3), για την επέκταση χορήγησης επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023
[ Ενίσχυση για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αρτοποιεία και αγρότες – Τροποποίηση της ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/152/4/2023]



Νέα παράταση καταγραφής αδειούχων υπαίθριου εμπορίου

 



ΕΦΕΕΘ: «Έχουμε πλέον αγανακτήσει κάθε χρόνο να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές»



ΟΕΕ Ανατολικής Κρήτης: Επιστολή για τις φορολογικές δηλώσεις και τη τεκμαρτή φορολόγηση των ελ. επαγγελματιών



ΕΛΦΕΕ Χίου: Κάλεσμα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14 Ιουνίου



Σύλλογος λογιστών Χανίων (ΣΑΛ/ΦΧ): Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής, 14/06



ΕΛΦΕΕ Ρόδου: Κάλεσμα σε αποχή από κάθε λογιστική και φοροτεχνική εργασία την Παρασκευή 14.6.2024



ΕΦΕΕΘ: Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 14 Ιουνίου



ΕΦΕΕ Εύβοιας: Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου την Παρασκευή 14/6



Ερώτηση στη Βουλή: «Γολγοθάς για λογιστές-φοροτεχνικούς και φορολογούμενους οι φορολογικές δηλώσεις του 2023»



ΠΟΦΕΕ: Συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νέου φορολογικού νόμου την Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024



Κατάθεση αίτησης ακύρωσης κατά του νέου φορολογικού νόμου – Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ και καθολική αποχή δικηγόρων στις 17 Ιουνίου

 

Επίλογος

  • Πού και πού, μέσα σε όλα αυτά που βιώνουμε, έστω κι αν οι κύλινδροι γυρίζουν δίχως σταματημό, πρέπει να δίνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας να προλαβαίνει κι άλλα, διαφορετικά «στιγμιότυπα», ένα ηλιοβασίλεμα, ένα χαμόγελο, ένα αρμυρίκι στο ακρογιάλι ή αγαπημένα πρόσωπα.

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους και χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες για τη χθεσινή ημέρα.

Πηγή