Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

Ευχές για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου

Μας βάλανε και πολεμήσαμε, βγάλαμε τα μάτια μας, εσύ από εδώ, εγώ από την άλλη μεριά Χάσαμε και οι δυό.

Ο άνθρωπος με τον άνθρωπο, ο λύκος με το λύκο.

Τίποτα δεν απόμεινε εδώ πέρα…

«Ταξίδι στα “Κύθηρα”» (1984) : Κύκνειο Άσμα και συνάντηση γιγάντων ανάμεσα στον Διονύση Παπαγιαννόπουλο (1912-1984) και τον Μάνο Κατράκη (1908-1984), λίγο πριν φύγουν αμφότεροι από τη ζωή.

Σχετικά με την περίοδο της Κατοχής ( την πιο σημαντική για «προβληματισμό» περίοδο αυτής της Εποχής) δείτε το άρθρο μου :

«Κατοχή» (1941-1944) : «Κατοχικά Νομίσματα» – Ο λιμός της Αθήνας – «Αισχροκέρδεια» και «Μαυραγορίτες» – Φορολόγηση σε είδος – Η «Κυβέρνηση του βουνού»

Η σχεδόν «Άγνωστη Ιστορία» : Το άρθρο αυτό επικεντρώνεται στην περίοδο της Κατοχής της Ελλάδος (1941-1944) και φέρνει στην επιφάνεια Ιστορίες, με κοινή συνισταμένη, θα έλεγε κάποιος την «Οικονομία» και τις σχέσεις των ανθρώπων, μέσα σ΄ αυτή, ειδικά σε Καιρούς Πολέμου, όπως :

· την αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας από τους Γερμανούς τα «Κατοχικά Νομίσματα» (το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισ. Δραχμών, το «Μάρκο της «Κατοχής» », την «Μεσογειακή Δραχμή»).

· τον «Αντιπραγματισμό» (αγοραπωλησία που γίνεται με άμεση ανταλλαγή των αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς τη χρησιμοποίηση χρήματος) και την «Χρυσοφιλία» (αγοραπωλησία σε χρυσές λίρες),

· τον Πληθωρισμό, την «Αισχροκέρδεια», τους «Μαυραγορίτες», το «Αγάντα, Ρόμελ», την ατιμωρησία…

· την «Κυβέρνηση του Βουνού» και τα «Ομόλογα της Οκάδας σε σιτάρι» ( Τα «αντάρτικα χαρτονομίσματα»)

· την φορολόγηση των αγροτών με το παλαιό «σύστημα της δεκάτης», δηλαδή της υποχρεωτικής παράδοσης στις φορολογικές αρχές ενός δεκάτου της αγροτικής παραγωγής.

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο Πρώτο : «briefing» ( Συνοπτική εβδομαδιαία ενημέρωση)

Το briefing της εβδομάδας – Εργολαβικά συμφωνητικά, πόθεν έσχες, ΔΕΔ και πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων κ.ά. (25.10.2024) Με τον Κωνσταντίνο Κουλογιάννη και τον Χαράλαμπο Καλόσακα

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Δεύτερο : «Χρηστή Διοίκηση» και «Άχρηστες Διατάξεις»

Α. Εξορθολογισμός των κυρώσεων του Κ.Φ.Δ.

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

Πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και για μικροποσά προς καταβολή. Αλλαγή θέσης της ΔΕΔ ( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς και Κωνσταντίνος Κουλογιάννης )

« Το χρόνιο αίτημα για εξορθολογισμό των κυρώσεων του Κ.Φ.Δ. και την κατάργηση επιβολής υπέρογκων προστίμων όταν σε ορισμένες περιπτώσεις υποβάλλονται εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων (ή και τελών) με μικροποσά προς καταβολή, δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε ούτε μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024). Η έλλειψη βούλησης της πολιτείας να δώσει μια τελική λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ακόμη και σήμερα μια νοσηρή θα λέγαμε κατάσταση, όπου η έννοια της αρχής της χρηστής διοίκησης μοιάζει με ουτοπία. ….

Εφόσον, η ηγεσία του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θεωρεί πως είναι λογικό και δίκαιο να επιβάλλεται επί παραδείγματι πρόστιμο 500 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή μιας δήλωσης που είχε ποσό για απόδοση τρία ή πέντε ευρώ ή και λιγότερα, και επιπροσθέτως εφόσον εξακολουθεί να μην θεσπίζει διάταξη κατάργησης, τότε πραγματικά πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια της μη νομοθέτησης…»

Β. Ψηφιακά συμφωνητικά εργολαβικών

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

Μέσω gov.gr από 1η Νοεμβρίου η υποβολή συμφωνητικών τεχνικών έργων άνω των 6.000 ευρώ

«Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει συμφωνητικά ανάληψης τεχνικών έργων από εργολάβο ή υπεργολάβο μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα λάβουν σχετικό ενημερωτικό μήνυμα στην ψηφιακή πύλη myAADE στην εφαρμογή «Μητρώο και Επικοινωνία Τα Μηνύματά μου», που συνοδεύεται από ειδοποίηση στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για την ανάρτηση και ψηφιακή βεβαίωση αυτών από τους υπόχρεους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας χωρίς την επιβολή κυρώσεων, ανεξαρτήτως του χρόνου έναρξης εργασιών του έργου που καθορίζεται σε αυτά. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού που έλαβε το αίτημα στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» » ( ;;;;;; ).

Ψηφιακά συμφωνητικά εργολαβικών και απαρχαιωμένες διατάξεις (Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς)

«Στη χώρα μας, ένα από τα πολλά ευτράπελα που συμβαίνουν είναι πως, ορισμένοι «βαφτίζουν» ως εκσυγχρονισμό τη δημιουργία νέων ψηφιακών πλατφορμών και πολυδαίδαλων ηλεκτρονικών διαδικασιών, όταν παράλληλα εξακολουθούν να ισχύουν απαρχαιωμένες διατάξεις. Περαιτέρω, πρέπει να σημειωθεί πως, ενώ θα περίμενε κανείς ότι η κατακόρυφη αύξηση των ψηφιακών πλατφορμών θα οδηγούσε και σε μείωση της γραφειοκρατίας, τελικά, σε πλείστες περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή οδηγηθήκαμε σε μια εποχή ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας και πολύ συχνά σε καταστάσεις όπου επικρατεί στην αγορά ένα κομφούζιο. ……»

Γ. «Ενημέρωσε ρε…… Τι σου ζητάνε ; »

Υποβολή στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ ψηφιακής δήλωσης ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4)

Κάθε εργοδότης υπαγόμενος στις διατάξεις του παρόντος υποχρεούται όπως μια φορά το χρόνο και κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου καταθέτει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. – Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης, εις διπλούν, πίνακα με την επωνυμία, το είδος, τον τόπο λειτουργίας και το Α.Φ.Μ. της επιχείρησης ο οποίος θα περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία ενός εκάστου των απασχολούμενων σε αυτή μισθωτών.

…………………..

«…Έτσι, μ’ αυτήν την κωλοεφεύρεση που τη λένε ρολόι, σπρώχνουμε τις ώρες και τις μέρες σα να μας είναι βάρος, και μας είναι βάρος, γιατί δε ζούμε, κατάλαβες;’ Όλο κοιτάμε το ρολόι, να φύγει κι αυτή η ώρα, να φύγει κι αυτή η μέρα, να έρθει το αύριο, και πάλι φτου κι απ’την αρχή….

Χωρίσαμε τη μέρα σε πτώματα στιγμών, σε σκοτωμένες ώρες που θα τις θάβουμε μέσα μας, μέσα στις σπηλιές του είναι μας, στις σπηλιές όπου γεννιέται η ελευθερία της επιθυμίας, και τις μπαζώνουμε με όλων των ειδών τα σκατά και τα σκουπίδια που μας πασάρουν σαν “αξίες”, σαν “ηθική”, σαν “πολιτισμό”. …Όλα, όλα τα αφήνουμε για το αύριο που δε θα ‘ρθει ποτέ…

Μόνο όταν ο θάνατος χτυπήσει κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο πονάμε, γιατί συνήθως σκεφτόμαστε πως θέλαμε να του πούμε τόσα σημαντικά πράγματα, όπως πόσο τον αγαπούσαμε, πόσο σημαντικός ήταν για εμάς … Όμως το αφήσαμε για αύριο … Για να πάμε που;

Αντί να κλαίμε το δειλινό που χάθηκε άλλη μια μέρα απ’ τη ζωή μας, χαιρόμαστε. Ξέρεις γιατί; Γιατί η μέρα μας είναι φορτωμένη με οδύνη, αντί να είναι μια περιπέτεια, μια σύγκρουση με τα όρια της ελευθερίας μας..»

(Απόσπασμα από το βιβλίο “Χαμογέλα, ρε… τι σου ζητάνε;” του Χρόνη Μίσσιου, Εκδ. Γράμματα, 1988)

……………………

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Τρίτο : «Πόθεν έσχες». Από 4 Νοεμβρίου οι υποβολές

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

Πόθεν έσχες, από 4 Νοεμβρίου οι υποβολές, η νέα δήλωση και οδηγίες για την υποβολή

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 65057/22.10.2024 (η οποία επανεκτυπώθηκε λόγω σφάλματος) με την εξειδίκευση της προβλεπόμενης στον ν. 5026/2023 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 5130/2024, Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.), καθορισμός των οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων της Δ.Π.Κ. και των πινάκων παραμετρικών τιμών, της λειτουργίας της εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 5130/2024, της ημερομηνίας έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής, των αναγκαίων διαλειτουργικοτήτων, καθώς και κάθε άλλου τεχνικού και λεπτομερειακού θέματος αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου 21 του ν. 5026/2023 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 5130/2024, καθώς και Καθορισμός Τύπου και περιεχομένου της Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων του άρθρου 23 του ν. 5026/2023 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 5130/2024. Πόθεν έσχες: Υποβολή δήλωσης από αλλοδαπά υπόχρεα φυσικά πρόσωπα χωρίς μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα

Πόθεν έσχες: Διαδικασία εξαίρεσης από την υποχρέωση διαβίβασης δεδομένων για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και πιστωτικά ιδρύματα

⦿⦿⦿
 

  • Κεφάλαιο Τέταρτο : «myDATA» και άλλες digito-Ιστορίες

 

myDATA Δηλώσεις ΦΠΑ: Σταδιακή μείωση επιτρεπτών ορίων απόκλισης

→ Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε είκοσι τοις εκατό (20%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

→ Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 σε μηδέν τοις εκατό (0%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε πέντε τοις εκατό (5%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

→ Στην περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας διόρθωσης ποσών εσόδων και ορθής απεικόνισης του συνολικού αθροίσματος εκροών ανά φορολογική περίοδο Δήλωσης ΦΠΑ, επιτρέπεται η διαβίβαση δεδομένων με εναλλακτικό τρόπο και συγκεκριμένα με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια για το έτος 2024 με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

→ Στην περίπτωση αντικειμενικής δυσκολίας διαβίβασης και ορθής απεικόνισης του συνολικού αθροίσματος εισροών ανά φορολογική περίοδο Δήλωσης ΦΠΑ επιτρέπεται η διαβίβαση δεδομένων με εναλλακτικό τρόπο και συγκεκριμένα με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια για το έτος 2024 με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

«myDATA» και έντυπο Ε3

Στην «ενημερωτική εκπομπή για το ψηφιακό δελτίο αποστολής» του Taxheaven , ειπώθηκε ( στο σημείο 2 ώρες και 47 λεπτά περίπου) από τον εισηγητή κ. Αντώνη Ντίνο, ότι : Θα εισηγηθούν ώστε να υπάρξει κατά το φορολογικό έτος 2024, στο έντυπο Ε3, δυνατότητα απόκλισης 30%, κατ΄ αντιστοιχία με τα αρχικώς ισχύοντα στο Φ.Π.Α. Επίσης θα υπάρχει και «εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης»

Διαβίβαση λιανικών πωλήσεων μέσω ΦΗΜ

Από την 1η.11.2024 η υποχρέωση διαβίβασης χαρακτηρισμού των εσόδων λιανικής που εκδίδονται από ΦΗΜ, διαμέσου του πληροφοριακού συστήματος esend.

Μέχρι την 31η.10.2024, τα σχετικά δεδομένα θα εξακολουθούν να διαβιβάζονται μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (λογιστικό ERP) ή της ειδικής φόρμας καταχώρισης της ΑΑΔΕ και όχι μέσω esend κατευθείαν στην ΑΑΔΕ.

Ψηφιακή διακίνηση αποθεμάτων (Μερικές επισημάνσεις)

Α). Κατάργηση εξαιρέσεων στην έκδοση «Δελτίου Αποστολής»

Λογιστική Οδηγία του Ν. 4308/2014 Παρ. 5.8.4 Δεν απαιτείται η έκδοση του παραστατικού διακίνησης στις εξής περιπτώσεις:…. Η παράγραφος αυτή δηλαδή οι εξαιρέσεις, καταργούνται ως εξής :

« Οι υποπερ. (α) και (γ) της περ. ιζ) της παρ. 5.8.4 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1003/2014 παύουν να ισχύουν από 01.12.2024 και εφεξής ενώ από 01.04.2025 παύει να ισχύει η εν λόγω παράγραφος στο σύνολό της». ( Α.1122/2024, άρθρο 4, παρ. 7 )

Δηλαδή :

α) Καταργούνται από 1/12/2024 :

(ιζ) διακίνηση (α) αυτούσιων λατομικών προϊόντων (άμμου, σκύρου κ.λπ.) από κατασκευαστικές οντότητες, τα οποία παράγονται από τις ίδιες οντότητες για τα έργα που εκτελούνται από αυτές, [ καταργείται από 1/12/2024 ] (β) μεταλλεύματος, από εργοτάξιο σε εργοτάξιο και από εργοτάξιο σε χώρους αποθήκευσης, επεξεργασίας και εκφόρτωσης, κατά περίπτωση, που ενεργούνται από μεταλλευτικές οντότητες και (γ) πέτρας, χαλικιού, αργιλοπετρώματος και αργιλοχώματος, από οντότητες παραγωγής αδρανών υλικών, ασβέστη και τσιμέντου, από τους χώρους περισυλλογής ή εξόρυξης στους χώρους επεξεργασίας, [ καταργείται από 1/12/2024 ]

β) Καταργούνται από 1/4/2025 : Όλες οι άλλες, εκτός των κάτωθι περιπτώσεων :

(α) Η διακίνηση αγαθών από τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ, μεταξύ των οποίων είναι και οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.

Στην περίπτωση αυτή, το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται από τον παραλήπτη (υπόχρεη οντότητα) σύμφωνα με τα αναφερόμενα των παρ. 8, 9 και 9Α του άρθρου 5 ΕΛΠ. Το παραστατικό διακίνησης παραδίδεται ή αποστέλλεται ψηφιακά στον αντισυμβαλλόμενο,

(β) η διακίνηση αγαθών, των οποίων η διάθεση πραγματοποιείται μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας,

(γ) η διακίνηση από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους,

(δ) η διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών και έχει σχέση με το αντικείμενο των εργασιών των εν λόγω γραφείων με τα ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητά τους,

(ε) η διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.] (Α. 1122/2024 – ΑΡΘΡΟ 2)

Β. Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής [ Δύο «Περίοδοι» εφαρμογής και Δύο «Φάσεις» εφαρμογής ]

Πρώτη περίοδος εφαρμογής ( Υποχρεωτικά από 1/12/2024 )

α) Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής στη σχετική υποχρέωση εντάσσονται οι οντότητες εφόσον:

αα) [ Με βάση τον τζίρο (ανεξαρτήτως της Δραστηριότητας) άνω των 200.000 €]

Το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων τους υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες (200.000 €) ευρώ, όπως αυτό προσδιορίζεται με βάση την υποβληθείσα, για το φορολογικό 2022, δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή για όσα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες το οικείο φορολογικό έτος δεν έληξε στις 31/12/2022, με βάση την υποβληθείσα δήλωση του φορολογικού έτους που εκκίνησε εντός του 2022,

[ Έντυπο Ε3 : Κωδικός 047 συμπληρώνονται αυτόματα από το πρόγραμμα το σύνολο των ακαθάριστών εσόδων της οντότητας ]

αβ) [ Με βάση την Δραστηριότητα (ανεξαρτήτως του τζίρου ) ] δραστηριοποιούνται στους τομείς των

· ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα),

· φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων,

· οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και

· της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων και υπό την προϋπόθεση ότι ο Κ.Α.Δ. με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα, [ Έντυπο Ε3 : Κωδικός 022 της δραστηριότητας που αντιστοιχεί στα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης] όπως αυτά προσδιορίζονται με βάση την υποβληθείσα για το φορολογικό 2022 δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή για όσα νομικά πρόσωπα το οικείο φορολογικό έτος δεν έληξε στις 31/12/2022, με βάση την υποβληθείσα δήλωση του φορολογικού έτους που εκκίνησε εντός του 2022, περιλαμβάνεται στον κάτωθι Πίνακα:

ΚΑΔ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

16.23

Κατασκευή άλλων ξυλουργικών προϊόντων οικοδομικής

19.20

19.20.2

Παραγωγή καυσίμων ελαίων και αερίων λιπαντικών ελαίων

21.10

Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων

21.20

Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων

22.23

Κατασκευή πλαστικών οικοδομικών υλικών

23.31

Κατασκευή κεραμικών πλακιδίων και πλακών

23.32

Κατασκευή τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη

23.51

Παραγωγή τσιμέντου

23.52

Παραγωγή ασβέστη και γύψου

23.61

Κατασκευή δομικών προϊόντων από σκυρόδεμα

23.62

Κατασκευή δομικών προϊόντων από γύψο

23.63

Κατασκευή έτοιμου σκυροδέματος

23.64

Κατασκευή κονιαμάτων

23.69

Κατασκευή άλλων προϊόντων από σκυρόδεμα, γύψο και τσιμέντο

32.50

Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών

46.33

46.33.13

46.33.13.03

Χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου

46.46

Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων

46.71

Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων

46.73

Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής

47.30

47.30.81

47.30.81.01

Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης

47.30.81.02

Λιανικό εμπόριο μειγμάτων καυσίμων με βιοκαύσιμα, για κινητήρες

47.30.81.06

Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) υγραερίων για εφοδιασμό αυτοκινήτων

47.52

Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.73

Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία)

47.74

Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

Δεύτερη περίοδος εφαρμογής ( Υποχρεωτικά από 1/4/2025 )

Στην δεύτερη περίοδο εφαρμογής στη σχετική υποχρέωση εντάσσονται και οι λοιπές οντότητες της παρ. 1. ( Α.1122/2024, άρθρο 1, παρ. 3 )

Επισήμανση : Περιλαμβάνονται και τα Μη Κερδοσκοπικά Νομικά Πρόσωπα

Α΄ Φάση και Β΄ Φάση εφαρμογής

Α΄ Φάση ( Υποχρεωτικά από 1/12/2024 )

Στην πρώτη φάση εφαρμογής συνοπτικά ενεργοποιούνται η ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση των σχετικών Τύπων Παραστατικών έναρξης της διακίνησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και η ενημέρωση του Λήπτη σύμφωνα με τις περ. α’ και β’ της παρ. 4 του άρθρου 1 της παρούσας.

Β΄ Φάση ( Υποχρεωτικά από 1/4/2025 )

Οι διαδικασίες φόρτωσης, μεταφόρτωσης, παραλαβής, ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου σύμφωνα με τις περ. γ’, δ’ και ε’ της παρ. 4 του άρθρου 1 της παρούσας καθώς και οι λοιπές διαδικασίες της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών ενεργοποιούνται στη δεύτερη φάση.

Ειδικότερα :

[ 4. Η διαδικασία της έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών διενεργείται από τις υπόχρεες οντότητες σύμφωνα με την παρακάτω σειρά ενεργειών:

α) Έκδοση παραστατικών διακίνησης. (Α΄ Φάση)

β) Διαβίβαση δεδομένων παραστατικών διακίνησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και ταυτόχρονης ενημέρωσης του Λήπτη. (Α΄ Φάση)

Ειδικότερα, στην πρώτη φάση, οι περιπτώσεις έκδοσης Συγκεντρωτικού Δελτίου Αποστολής δύναται να καλύπτονται με τον Τύπο Παραστατικού 9.3 Δελτίο Αποστολής με Α.Φ.Μ. Λήπτη εννέα μηδενικά (000000000) και σειρά παραστατικού με την ένδειξη «ΣΔΑ», με αντίστοιχη συσχέτιση στην περίπτωση διακινήσεων επί αυτοκινήτου είτε με νέο Τύπο Παραστατικού 9.3 Δελτίο Αποστολής είτε με Τύπο 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης με Α.Φ.Μ. Λήπτη το Α.Φ.Μ. της οντότητας που παραλαμβάνει το παραστατικό διακίνησης και τα αντίστοιχα αγαθά είτε με Τύπο 11.1 Απόδειξη Λιανικής Πώλησης.

γ) Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών κατά τη διάρκεια αυτής. (Β΄ Φάση)

δ) Ολοκλήρωση της διακίνησης με την παραλαβή των ψηφιακών παραστατικών και των διακινούμενων αγαθών. (Β΄ Φάση)

ε) Ολοκλήρωση της διαδικασίας με τη διενέργεια ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου των αγαθών που παραλήφθηκαν. (Β΄ Φάση)]

( Α.1123/2024, άρθρο 7, παρ. 10 )

Γ) Αλλαγές στην Λογιστική Οργάνωση των Επιχειρήσεων

· Κατανόηση των βασικών κανόνων του πλαισίου των «Ψηφιακών Διακινήσεων»» της πλατφόρμας myDATA

· Καταγραφή των περιπτώσεων των Διακινήσεων και των παραστατικών που χρησιμοποιούνται με βάση το προ ισχύον καθεστώς των Ε.Λ.Π

· Επανασχεδιασμός Διαδικασιών στις Διακινήσεις (Παραλαβές/Αποστολές)

· Σύνδεση(Αντιστοίχιση) των Παραστατικών που χρησιμοποιούνται με τα αντίστοιχα «Ψηφιακά Παραστατικά Διακίνησης»

· Έλεγχος της ύπαρξης των κατάλληλων πόρων (προσωπικού και μέσων)

· Εισαγωγή της διαδικασίας απαιτούμενων «αποδοχών και σκαναρισμάτων» των εκδοθέντων «Ψηφιακών Παραστατικών Διακίνησης»

· Σύνδεση του κωδικολογίου των ειδών Αποθήκης με τους κωδικούς της Ενιαίας Κωδικοποίησης Ειδών ( Συνδυασμένη Ονοματολογία – TARIC )

· Εκπαίδευση του Προσωπικού που συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στις «Διακινήσεις» των αγαθών

· Σημαντικές Δυσκολίες ορισμένων επιχειρήσεων

Π.χ : Μεταφορικές Επιχειρήσεις / Επιχειρήσεις Αποθήκευσης και Διανομής/Κούριερ/Οικοδομικές Επιχειρήσεις / Τεχνικές Επιχειρήσεις /Επιχειρήσεις Ελαιόλαδου / Αγρότες του κανονικού καθεστώτος /Κ.λπ

· Ο ρόλος και η αμοιβή του Λογιστή ;;;;

– Γενική Ενημέρωση της Επιχείρησης

– Έλεγχος των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην πρώτη φάση

……………………………..

Δείτε σε μαγνητοσκόπηση : ΠΑΕΛΟ: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «myDATA και ψηφιακό δελτίο αποστολής» με εισηγητή τον κ. Αντώνη Ντίνο

«myDATA» : Προθεσμίες και Πρόστιμα

Α). Πρόστιμα του Ν. 5104/2024. Άρθρο 58. Παραβάσεις σχετικές με την ηλεκτρονική διαβίβαση στοιχείων – Παράλειψη διαβίβασης στοιχείων προς τη Φορολογική Διοίκηση

Αναμένουμε τις Αποφάσεις για την «Ενεργοποίηση» των Προστίμων, όπως προβλέπει ο Ν. 5104/2024. Άρθρο 83. Εξουσιοδοτικές διατάξεις

Άρα : Υπάρχουν Προθεσμίες, αλλά δεν υπάρχουν Πρόστιμα, ούτε μπορούν να επιβληθούν αναδρομικά.

Δηλαδή : Δεν υπάρχουν πρόστιμα για τις διαβιβάσεις 2022-2023 έως σήμερα. Ωστόσο κάποια στιγμή όταν ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα μη διαβίβασης, ενδέχεται να τεθεί νέα προθεσμία (μεταγενέστερη) και να ισχύσουν και γι’ αυτές τις χρονιές τα πρόστιμα εάν δεν διαβιβαστούν έως την νέα ημερομηνία που θα δοθεί.

Β). Πρόστιμα του Ν. 5104/2024 – Άρθρο 57. Παραβάσεις σχετικές με την απεικόνιση των οικονομικών συναλλαγών

Παρ. 13. Σε φορολογούμενο που διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χιλίων (1.000) ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

[ Αφορά διακίνηση αγαθών χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης για τα οποία υπάρχει σχετική υποχρέωση από τις διατάξεις του ν. 4308/2014 ( Αιτιολογική έκθεση) ] .

Ερωτήματα/Προβληματισμοί

Η έκδοση Χειρόγραφου «Δελτίου Αποστολής» πλέον από 1.12.2024 (για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί), θα θεωρείται ως μη έκδοση και άρα θα υπάρχει το πρόστιμο είναι 500,00 ή 1.000,00 ευρώ [με την επιφύλαξη της απώλειας διασύνδεσης (π.χ. διακοπή ρεύματος κ.λπ.)] ;;;;. Η Φορολογική Διοίκηση πρέπει επίσημα άμεσα να τοποθετηθεί ….. Επισημαίνεται πάντως ότι :

α) Στην «ενημερωτική εκπομπή για το ψηφιακό δελτίο αποστολής» της ΠΑΕΛΟ, ειπώθηκε ( στο σημείο 1 ώρες και 43 λεπτά περίπου) από τον εισηγητή κ. Αντώνη Ντίνο, ότι : Η έκδοση Χειρόγραφου «Δελτίου Αποστολής» και όχι «Ψηφιακού», θεωρείται ως «μη έκδοση» και άρα θα έχει το Πρόστιμο

β) 155.000 επιχειρήσεις έλαβαν email από την ΑΑΔΕ για έκδοση και διαβίβαση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης στο myDATA [20-09-2024]

Από το email αυτό πάντως προκύπτει εμμέσως ότι αναφέρθηκε στο (α)

Εφαρμογή κινήτρων για ηλεκτρονική τιμολόγηση

Στο άρθρο 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄167), περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 84Α ως εξής: «…..Ειδικά για τα φορολογικά έτη 2023 και 2024, οι σχετικές επιλογές της παρ. 6 του άρθρου 71ΣΤ μπορούν να δηλωθούν και η ένταξη να έχει ολοκληρωθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 και την 31η Δεκεμβρίου 2024 αντίστοιχα. Κατά τα λοιπά ισχύει το άρθρο 71ΣΤ.». …………….

Άρα μπορούμε να έχουμε τα κίνητρα για το 2024, εφόσον ενταχθούμε έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επισήμανση : Τα ανωτέρω κίνητρα δεν επηρεάζονται από την ένταξη ή όχι σε πάροχο για τα Δελτία Ψηφιακής Διακίνησης

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες [ «Στα Χρόνια που έβρεχε «Προθεσμίες» » ]

Καταρχήν δείτε :

α) Ημερομηνίες σύγκλησης γενικών συνελεύσεων και προθεσμίες ανάρτησης στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων (2024)

Προσοχή : 30 Οκτ. 2024 Καταληκτική ημερομηνία για την τακτική συνέλευση μετόχων/εταίρων Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε. (με χρήση που έληξε στις 31.12 του προηγούμενου έτους)

β) Προθεσμίες υποβολής δήλωσης και απόδοσης φόρου μερισμάτων

γ) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2024

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές :

➼ 30 Οκτ. 2024 Υποβολή αίτησης για τη χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

➼ 31 Οκτ. 2024 Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Σεπτεμβρίου

➼ 31 Οκτ. 2024 Υποβολή δήλωσης Φ.Π.Α. (χρεωστικής – μηδενικής – πιστωτικής) για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ημερολογιακού τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Έκτο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα


Αρθρογραφία

Σύγκριση μέσων όρων τζίρου ατομικών επιχειρήσεων ανά ΚΑΔ για το 2022 και το 2023 ( Επιστημονική ομάδα Taxheaven)

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας στα ακίνητα «ειδικών συνθηκών» ( Ορέστης Σεϊμένης – Αρχόντισσα Ιωάννα Ντουκάκη)

ΔΕΔ – ΣτΕ – Άρειος Πάγος

Influencer – Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Έλεγχος για μη έκδοση αποδείξεων

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

ΔΕΔ 2230/2024 Πρόστιμο 500 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης απόδοσης ΦΜΥ

ΔΕΔ 2082/2024 Πρόστιμο 250 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης απόδοσης ΦΜΥ

ΣτΕ 978/2024 Εισφορά αλληλεγγύης στο κέρδος από πώληση μετοχών

ΣτΕ 806/2024 Ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό ν. 1828/1989 και μη πραγματοποίηση των επενδυτικών δαπανών

ΣτΕ 580/2024 Πρόστιμο ΚΒΣ για εικονικά τιμολόγια – Υπαρκτές συναλλαγές με στοιχεία που έχουν εκδοθεί από συναλλακτικώς ανύπαρκτο εκδότη – Μη δυνατότητα αναδρομικής εφαρμογής της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του ν. 4337/2015

ΣτΕ 979/2024 Λήψη εικονικών τιμολογίων – Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης κύρωσης: Η ρύθμιση του άρθρου 7 παρ. 4 του ν. 4337/2015, με την οποία τίθενται προϋποθέσεις για την αναδρομική εφαρμογή της ηπιότερης κύρωσης, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα εν προκειμένω, ως αντικείμενη στην αρχή της αναλογικότητας

ΣτΕ 866/2024 Συνταγματική η διάταξη για τη μέθοδο προσδιορισμού φορολογητέας αξίας για τον υπολογισμό του φόρου κληρονομίας των κτωμένων αιτία θανάτου μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών (ΠΟΛ.1055/2003)

Ελλείμματα αποθήκης – Δικαιολογείται η ύπαρξη ελλειμμάτων εμπορευμάτων λιανικής στα καταστήματα που λειτουργούν με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

Διάφορα

ΑΑΔΕ: Ενοποιείται η χωρική αρμοδιότητα των Ελεγκτικών Κέντρων Αττικής και Θεσσαλονίκης από 1/1/2025

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Έβδομο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία

 

Νέες υπηρεσίες IRIS και online ΔΙΑΣ για εργοδότες και οφειλέτες από τον e-ΕΦΚΑ

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

Απασχόληση συνταξιούχων: Νέα εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ

Με την εγκύκλιο 36/2024 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι αλλαγές στην ασφαλιστική και συνταξιοδοτική νομοθεσία σε θέματα τα οποία αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχων που επήλθαν με το άρθρο 114 του νόμου 5078/2023: ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η αργία της 28ης Οκτωβρίου

⦿⦿⦿

  • Κεφάλαιο Όγδοο : Ανακοινώσεις και Δράσεις Λογιστικών Συλλόγων και Ο.Ε.Ε

ΑΚΙΟΕ: Προσκλήσεις από τις ελεγκτικές αρχές με λάθη και παράλογες – παράνομες απαιτήσεις

Συμπερασματικά:

– Με ποιο νόμο έχουν υποχρέωση οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι λογιστές να συντάσσουν τη ζητηθείσα κατάσταση excel;

– Η όποια αντιστοίχιση – αντιπαραβολή ημερήσιων κινήσεων εισπράξεων μέσω POS και εκδοθέντων ΑΛΠ δεν είναι υποχρέωση της ελεγκτικής αρχής;

– Γιατί η φορολογική αρχή απαιτεί την προσκόμιση δεδομένων εντός τόσου μικρού χρονικού διαστήματος, όταν στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι αδύνατο αυτά να συγκεντρωθούν ή όταν για τη συγκέντρωσή τους και απαιτούνται άπειρες εργατοώρες;

– Μήπως πρέπει να δείτε ξανά τις προσκλήσεις και να τις εναρμονίσετε με την υπάρχουσα νομοθεσία;

– Μήπως πρέπει να ζητάτε πράγματα που γίνονται;

– Μήπως θα πρέπει να απαλλαγείτε από τη λογική ότι ο λογιστής είναι άμισθος υπάλληλος της κάθε υπηρεσίας;

⦿⦿⦿

 

  • Κεφάλαιο Ένατο : Διάφορα αλλά σημαντικά

Το νέο πρόγραμμα ψηφιοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου

Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο ενσωμάτωσης της Οδηγίας NIS 2 για την κυβερνοασφάλεια

Ειδικότερα, προβλέπεται:

(α) εισαγωγή ρυθμίσεων για την εθνική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, ο ορισμός αρμόδιας αρχής για την κυβερνοασφάλεια, και τη διαχείριση κυβερνοκρίσεων,

(β) ο καθορισμός μέτρων διαχείρισης κινδύνων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας,

(γ) η εισαγωγή κανόνων και υποχρεώσεων σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για την κυβερνοασφάλεια και

(δ) η θέσπιση διατάξεων για την εν γένει εποπτεία και επιβολή της εφαρμογής του παρόντος, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.

Ν. Μηλαπίδης: «Ο κοινωνικός διάλογος ευνοεί τις εργασιακές σχέσεις»

Β. Σπανάκης: «Έως 60 δόσεις τα χρέη προς Δήμους που θα βεβαιωθούν μέχρι 31 Οκτωβρίου»

(Το θέμα αυτό, σχολιάστηκε στο Το briefing της εβδομάδας (25.10.2024) )

ΚΕΕΕ: Τεράστιες αυξήσεις από τους ΟΤΑ σε δημοτικά τέλη προς τις επιχειρήσεις

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ανακοινώνει το 20ο ετήσιο Athens Tax Forum

Πρωτοβουλία μείωσης τιμών: Η λίστα με τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί ως τώρα

Τι γίνεται ρε παιδιά ;;;

EPPO: Αποκάλυψη κινεζικού υπόγειου τραπεζικού δικτύου ύποπτου για απάτη ΦΠΑ ύψους 113 εκατ. ευρώ στην Ιταλία

Δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία ύποπτοι για διαφθορά με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Έρευνα της Ευρ. Εισαγγελίας κατά πολιτικού κόμματος στο Λουξεμβούργο

Τέσσερα άτομα και μία εταιρεία κατηγορούνται για χειραγώγηση δημόσιων διαγωνισμών στην Κροατία

⦿⦿⦿

 

  • «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας»



(Ουμβέρτος Αργυρός (Καβάλα, 1882 – Αθήνα, 1963) : «Πορεία προς το μέτωπο»)

« Τώρα κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη M’ ένα σταματημένο αγέρα στα ήσυχα μαλλιά M’ ένα κλαδάκι λησμονιάς στ’ αριστερό του αυτί Mοιάζει μπαξές που τού ‘φυγαν άξαφνα τα πουλιά Mοιάζει τραγούδι που το φίμωσαν μέσα στη σκοτεινιά Mοιάζει ρολόι αγγέλου που εσταμάτησε Mόλις είπανε «γεια παιδιά» τα ματοτσίνορα Kι η απορία μαρμάρωσε…

Κείτεται απάνω στην τσουρουφλισμένη χλαίνη. Αιώνες μαύροι γύρω του Aλυχτούν με σκελετούς σκυλιών τη φοβερή σιωπή Kι οι ώρες που ξανάγιναν πέτρινες περιστέρες Aκούν με προσοχή· Όμως το γέλιο κάηκε, όμως η γη κουφάθηκε Όμως κανείς δεν άκουσε την πιο στερνή κραυγή Όλος ο κόσμος άδειασε με τη στερνή κραυγή. Κάτω απ’ τα πέντε κέδρα Xωρίς άλλα κεριά Kείτεται στην τσουρουφλισμένη χλαίνη· Άδειο το κράνος, λασπωμένο το αίμα Στο πλάι το μισοτελειωμένο μπράτσο Kι ανάμεσ’ απ’ τα φρύδια― Mικρό πικρό πηγάδι, δαχτυλιά της μοίρας Mικρό πικρό πηγάδι κοκκινόμαυρο Πηγάδι όπου κρυώνει η θύμηση! Ω! μην κοιτάτε, ω μην κοιτάτε από πού του- Aπό πού του ‘φυγε η ζωή. Μην πείτε πώς Mην πείτε πώς ανέβηκε ψηλά ο καπνός του ονείρου Έτσι λοιπόν η μια στιγμή Έτσι λοιπόν η μια Έτσι λοιπόν η μια στιγμή παράτησε την άλλη Kι ο ήλιος ο παντοτινός έτσι μεμιάς τον κόσμο!

( Oδυσσέας Ελύτης : «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» Δ’ )

⦿⦿⦿

Υγεία και Δύναμη.

Εμείς πρέπει να αλλάξουμε. Η Ώρα θα «αλλάξει» ούτως ή άλλως…

Πηγή