Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα, καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

Κάπως αλλιώς ήθελα να ξεκινήσω σήμερα, (με την πανδημία, τα μέτρα, και όσους έφυγαν από κοντά μας), αλλά λόγω της ημέρας είπα να μην σας χαλάσω τη διάθεση. Η σημερινή εορτή του Αγίου Βαλεντίνου αν και δεν είναι αναγνωρισμένη από την Εκκλησία, εορτάζεται σε αρκετές χώρες του κόσμου και φυσικά είναι αφιερωμένη στο πιο αχαρτογράφητο συναίσθημα, τον έρωτα, η ύπαρξη του οποίου έχει απασχολήσει από τα αρχαία χρόνια ακόμα και τους γνωστούς Έλληνες φιλόσοφους.
Ο Σωκράτης στο Γνωστό “Συμπόσιον” του Πλάτωνα ορίζει ότι ο έρωτας, όπως τον εννοούν όλοι, είναι η επιθυμία του ανθρώπου για την ομορφιά.

“έρως είνε η επιθυμία του κατέχειν το αγαθόν διά παντός, το διακρίνον δε αυτόν πάσης άλλης επιθυμίας του αγαθού, ήτις άλλως είνε κοινή εις όλους τους ανθρώπους, είνε τούτο, ότι δι’ αυτού επιδιώκει τις να γεννήση, είτε κατά το σώμα είτε κατά την ψυχήν, μέσα εις το ωραίον. Αιτία δε τούτου είνε ότι η θνητή φύσις ζητεί κατά το δυνατόν την διακόνισιν και την αθανασίαν, διότι ο πόθος του αγαθού συνυπάρχει αναγκαίως μετά του πόθου της αθανασίας, αφού έρως είνε η επιθυμία του έχειν το αγαθόν διά παντός. Και τούτο μόνον διά της γεννήσεως είνε δυνατόν να το επιτύχη, καθόσον δι’ αυτής καταλείπει άλλο νέον αντί του παλαιού.”

Το ξέρατε ότι στην Ελλάδα την περίοδο του Χ.Τρικούπη υπήρχε σατυρική εφημερίδα με το όνομα “O ΕΡΩΣ”;

❤ Ο έρως πρέπει να έχει “χτυπήσει” αυτή την περίοδο και την πόρτα των λογιστών. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση, καθώς μια σειρά από ενέργειες που κάνουμε εδώ και λίγο καιρό, υποδηλώνουν ότι κάποιο παρόμοιο συναίσθημα (αν όχι ο έρωτας) υπάρχει μεταξύ υμών και myDATA.
Ξυπνάμε κάθε πρωί και ψάχνουμε εναγωνίως το λογισμικό μήπως και δούμε κάποιο σημάδι από τις λιανικές του esend, ανοίγουμε κάθε πέντε λεπτά το συνοπτικό βιβλίο μπας και ανακαλύψουμε κάποιο έξοδο που δεν μας έχει αποσταλεί, τσεκάρουμε μετά από κάθε έκδοση παραστατικού εάν έχει πετύχει η διαβίβαση και έχει πάρει ΜΑΡΚ το παραστατικό, βλέπουμε ένα νέο έσοδο ή μια νέα συναλλαγή και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι με ποιο κωδικό θα τα διαβιβάσουμε. Ανακοινώνεται κάποια διαδικτυακή ημερίδα για τα myDATA και “χαϊδεύουμε” το router για να μην πέσει η σύνδεση και χάσουμε έστω και ένα δευτερόλεπτο. Στα πηγαδάκια μεταξύ φίλων λογιστών δεν συζητάνε πλέον για  κανένα άλλο θέμα, παρά μόνο για τα myDATA. Παραδοσιακές κουβέντες για ποδόσφαιρο και αισθηματικά, έχουνε αντικατασταθεί από 17άρια και 14άρια. 
Προχθές για να φανταστείτε, περνούσε μια κυρία την ώρα που εξηγούσα σε ένα φίλο για τα 17άρια και δεν ξέρω τι άκουσε, αλλά μας κοίταξε με  ύφος απαξιωτικό και ψέλλισε… «σαν δε ντρέπεστε στην ηλικία σας…»«όχι, στάσου, μύγδαλα, δεν εννοούσαμε ηλικίες, για κωδικούς myDATA μιλούσαμε», άντε να το πιστέψει.

Στην ουσία των πραγμάτων τώρα με ανησυχεί λίγο ότι δεν έχουμε εξελίξεις σε μια σειρά από ζητήματα. Τα έσοδα του 2022 θα τα στείλουμε κάααααποια στιγμή, τα έσοδα όμως του 2021 εάν δεν τα στείλουμε τότε μπορεί να δούμε μπροστά μας τις Μ.Υ.Φ. με τις οποίες είμαστε ερωτευμένοι στο παρελθόν. Στην ΑΑΔΕ πάντως ψάχνουν να βρούνε τρόπο να λύσουν το θέμα (σε συνεργασία πάντα με τις εταιρίες πληροφορικής), γιατί ξέρουν ότι εάν μας ζητήσουν να κάνουμε Μ.Υ.Φ. μέσα στο 2022, τότε δηλώσεις εισοδήματος δεν θα δουν ούτε στο τέλος του χρόνου! Η λύση είναι κοντά απ’ ότι μαθαίνω και φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό από την ΑΑΔΕ, η οποία για να λέμε και του «κωφού το δίκιο» θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκαθαρίσει το θέμα εδώ και μέρες. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι η 31η Μαρτίου δεν θα μας απασχολήσει σε ό,τι αφορά τις ΜΥΦ.

Σχετικά με τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το σύστημα με αποτέλεσμα να μην διαβιβάζονται σε ορισμένες ημέρες κάποια παραστατικά, μην ανησυχείτε. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες που έχουν παρόμοιο σύστημα με το δικό μας (πουθενά δηλαδή)! Είναι απολύτως φυσιολογικά προβλήματα και υπάρχει τρόπος να διορθωθούν. Υπολογίστε τις ώρες που δαπανάτε για την εκ νέου διαβίβαση των παραστατικών και χρεώστε την ΑΑΔΕ εκδίδοντας το ανάλογο παραστατικό. Διαβιβάστε το κιόλας στα myDATA για να το λάβουν πιο γρήγορα, και αφήστε τους μετά να πάνε στη Δ.Ε.Δ. να βρούνε το δίκιο τους.

Σε ό,τι αφορά στις λιανικές από το esend, τα νέα δεν είναι καλά. Μια ηλιακή καταιγίδα έχει εκτρέψει την πορεία των συναλλαγών από τον αστερισμό του Αιγόκερου που βρισκόντουσαν στο τέλος του έτους, και σύμφωνα με το διεθνές δορυφορικό παρατηρητήριο αστροφυσικής, κατευθύνονται προς την Μαύρη Τρύπα του γαλαξία Μ87. Ελπίζω να αλλάξει εκ νέου η πορεία τους και να φτάσουν κάποια στιγμή στη Γη, μπας και καταφέρουμε να τις “χαρακτηρίσουμε”. Για την ώρα το μόνο που μπορούμε να “χαρακτηρίσουμε”, είναι η κατάσταση που βιώνουμε και η οποία συνεχίζει να είναι τραγική.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι λιανικές θα κατέβουν στα λογισμικά μας πριν τις εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες (πάλι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες) μέσα στους επόμενους 24 μήνες. 

Αφήνω τα myDATA στο “συννεφάκι” τους με μια τελευταία είδηση που μας ήρθε από τη Βουλή →   myDATA: Ερώτηση στη Βουλή για την αναστολή υποχρεωτικότητας τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων από αγρότες και κτηνοτρόφους.

Ερωτευμένοι μπορεί να είμαστε με τα myDATA, αγαπάμε όμως τον Υπουργο Οικονομικών. Ο λόγος απλός, με τις παρεμβάσεις του αυξήθηκε το εισόδημά μας το τρίτο τρίμηνο του 2021 κατά 4,7%. όπως αναφέρει  η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα →   Χ. Σταϊκούρας: «Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος αμβλύνει τις σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς». Βέβαια για να λέμε και του «μουγκού το δίκιο» (του κωφού το είπαμε πριν), η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκε λίγο το εισόδημά μας με τις μειώσεις των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που έγιναν πέρσι. Ωστόσο με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις σε αρκετά αγαθά την οποιαδήποτε αύξηση τη δώσαμε “πίσω” διπλή και τριπλή.

Επί του πιεστηρίου

  Η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν από 12.2.2022


 
Πρόστιμο ανεμβολίαστων άνω των 60 – Η διαδικασία διαπίστωσης, βεβαίωσης και είσπραξης του προστίμου.

Σημαντικά θέματα εβδομάδος

 

  • ❤ Τρεις φούρνοι γκρεμίστηκαν και πολλοί άλλοι έχουν υποστεί ζημιές όπως σχετικά ενημερωθήκαμε με έκτακτη είδηση την παρασκευή που μας πέρασε.
    Το ατυχές αυτό συμβάν δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι ο e-ΕΦΚΑ την ίδια ημέρα μας ενημέρωσε ότι οι οφειλές χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021 για πληττόμενους λόγω COVID εργοδότες, έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ και οι εργοδότες μπορούν από την παρασκευή 11.2 να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών. Η αίτηση πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2022 και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση →  Βεβαιώθηκαν στο ΚΕΑΟ οι οφειλές για πληττόμενους λόγω COVID.

    Όσοι δεν βλέπετε τις οφειλές των πελατών σας, τότε, ή δεν βλέπετε καλά ή οι πελάτες σας δεν έχουν οφειλές (σπάνιο για Έλληνα πολίτη). Όσοι είστε σίγουροι ότι υπάρχουν οφειλές και πάλι δεν τις βλέπετε, τότε μάλλον θα πρέπει να κάνετε νέα πιστοποίηση χρήση, όπως σημείωσε σχετικά ένας συνάδελφος στα σχόλια της σχετικής είδησης.

  • ❤ Με μία πρόσφατη απόφαση της η ΔΕΔ δέχθηκε την προσφυγή φορολογούμενου και διέγραψε το πρόστιμο των 100,00 ευρώ για εκπρόθεσμη (κατά δύο ημέρες) υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, λόγω νόσησης του ιδίου με covid-19 κατά το διάστημα της καταληκτική προθεσμίας υποβολής → ΔΕΔ – Λόγος ανωτέρας βίας η νοσηλεία λόγω covid-19 για διαγραφή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης ΦΠΑ.
    Προσοχή, γιατί δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι θα υπάρξει η ίδια αντιμετώπιση σε πρόστιμα πελατών λογιστή ο οποίος θα νοσήσει από covid-19, αλλά δεν θα χρειαστεί νοσηλεία.
  • ❤ Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα, μας ενημέρωσε ότι από τις 7.2.2022 όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας έχουν εμβολιαστεί, αλλά μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος έως επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, έως τριών (3) μηνών από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, δεν έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση, έχουν την υποχρέωση να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμόν Δ1α/Γ.Π.οικ.64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β’ 4766)  ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμόν Δ1α/Γ.Π.οικ.69459/5.11.2021 (ΦΕΚ Β’ 5165) ΚΥΑ. Υποχρεούνται δηλαδή σε διενέργεια ελέγχου δυο φορές την εβδομάδα  με δική τους επιβάρυνση, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους. Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.
    Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid tests οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη Πιστοποιητικού Νόσησης.

 

  • ❤ Εξώδικα στο υπ.Οικονομικών και στην ΑΑΔΕ.
    Τα αγαπημένα μας επιμελητήρια διαμαρτύρονται και στέλνουν εξώδικο στο Υπ.Οικονομικών αλλά και στην ΑΑΔΕ, γιατί δεν έχει προχωρήσει η απόφαση για την είσπραξη των οφειλόμενων στο ΓΕΜΗ μέσω ΔΟΥ. →   Επιμελητήρια: Εξώδικο προς Υπουργούς και ΑΑΔΕ για την είσπραξη των τελών ΓΕΜΗ μέσω των κατά τόπους ΔΟΥ.
    Μα καλά πως κάνει έτσι η ΚΕΕ για μια απόφαση η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα! Και η δική μας απόφαση για την ασθένεια του λογιστή αγνοείται, αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε έτσι, ούτε στέλνουμε εξώδικα. Μήπως όμως θα έπρεπε;  Φαντάζεστε την ΠΟΦΕΕ να στείλει εξώδικο στην ΑΑΔΕ και στο υπ. Οικονομικών γι’αυτό το θέμα!!!

 

  • Παύση ισχύος των διατάξεων της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας- Σουηδίας.
    Η Σουηδία κατήγγειλε μονομερώς τη
    συμφωνία περί Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος και Κεφαλαίου (ΣΑΔΦ Ελλάδας- Σουηδίας ν.4300/1963, ΦΕΚ/Α/73/28.05.1963), η οποία παύει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου ΧΧΧΙ της Σύμβασης, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις:
    • Προκειμένου για εισόδημα: Για το εισόδημα που θα προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2022 και εξής.
    • Προκειμένου για φόρο κεφαλαίου: Για τον φόρο που θα βεβαιωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και εξής.

    Ο λόγος που η Σουηδία προχώρησε στην καταγγελία είναι γιατί σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η συμφωνία με την Ελλάδα είναι μια από τις παλαιότερες συμφωνίες της Σουηδίας, έχει επίσης διατυπωθεί με παλιομοδίτικο τρόπο και αρκετά σημεία της συμφωνίας έχουν σαφείς ελλείψεις. Επίσης όπως υποστηρίζει η Σουηδία, η Ελλάδα έχει εισαγάγει στοχευμένους φορολογικούς κανόνες (άρθρα 5Α, 5Β, 5Γ του ΚΦΕ) που ουσιαστικά επιτρέπουν στα άτομα που μετακινούνται από τη Σουηδία σε αυτές τις χώρες να πληρώνουν πολύ χαμηλό ή καθόλου φόρο. Συνεπώς η συμφωνία θα επανεξετασθεί στο σύνολό της. 

  • ❤ Ένα ακόμη αφορολόγητο.
    Στον νόμο 4890/2022 που δημοσιεύθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, εκτός από την παράταση του πόθεν έσχες, υπάρχει και διάταξη για μια ακόμη αφορολόγητη ενίσχυση →  Η ενίσχυση στις πληττόμενες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, γυμναστήρια και σχολές χορού.
    Έτσι όπως φαίνεται,το 2021 τα περισσότερα έσοδα που θα δηλωθούν θα είναι αφορολόγητα.

    Και μιας και αναφέρθηκα (εμμέσως) στα έσοδα που θα δηλωθούν το 2021, μήπως, λέω μήπως, εκεί στο υπουργείο να προωθούσαν προς ψήφιση και για το 2021, μια παρόμοια διάταξη για τις αποδείξεις και τα τεκμήρια όπως ακριβώς ίσχυσε και το 2020;
    Σε αντίθετη περίπτωση
    φοβάμαι ότι θα βλέπουμε  τα εκκαθαριστικά των δηλώσεων όπως βλέπουμε τώρα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (με μισό μάτι δηλαδή).
    Μένω για λίγο στις δηλώσεις και με αφορμή τη βούληση της ΑΑΔΕ να ανοίξει νωρίτερα την εφαρμογή (η τσιγγάνα αναφέρει ότι αυτό θα γίνει το δεκαπενθήμερο που έπεται του πρώτου δεκαπενθημέρου, του μήνα που έπεται το του Φεβρουαρίου), ας δούμε και ας θυμηθούμε  πότε “άνοιξε” αλλά και πότε “έκλεισε” η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων από το 2012 μέχρι και το 2021. Να σημειώσω ότι οι προθεσμίες αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα γιατί κάποια χρόνια τα νομικά πρόσωπα είχαν τελείως διαφορετικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και στην έναρξη αλλά και στην λήξη.

    Έτη Έναρξη Λήξη Διάρκεια σε Ημέρες Παρατάσεις που δόθηκαν
    2011 30/4/2012 16/7/2012 77 1
    2012 24/5/2013 30/8/2013 98 3
    2013 20/3/2014 14/7/2014 116 1
    2014 15/5/2015 30/8/2015 107 3
    2015 6/4/2016 18/7/2016 103 3
    2016 7/4/2017 21/7/2017 105 2
    2017 20/4/2018 30/7/2018 101 2
    2018 29/3/2019 30/7/2019 123 2
    2019 15/4/2020 31/8/2020 138 3
    2020 27/5/2021 15/9/2021 111 2

    Οι παρατάσεις ενίοτε δίνονταν σε ορισμένες χρονιές και λόγω διαφόρων απρόβλεπτων γεγονότων που συνέβηκαν στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

    Θυμίζω τα σημαντικότερα από αυτά:

    ❀ 2012. Δημοσιεύθηκε η περίφημη Λίστα Λαγκάρντ, και το ερευνητικό σκάφος Curiosity προσγειώνεται στον Άρη,
    ❀ 2013. Κλείσιμο της ΕΡΤ
    ❀ 2014. Η Εθνική Γερμανίας παίρνει το Παγκόσμιο κύπελο και η Amal Alamouddin μαζί με τον George Clooney έρχονται στην Ελλάδα.
    ❀ 2015. Capital Controls, δημοψήφισμα και τέλος η  NASA ανακοίνωσε την ύπαρξη νερού στον Άρη.
    ❀ 2016. Panama papers, και εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.
    ❀ 2017. Εξαγορά του Μαρινόπουλου από τον Σκλαβενίτη
    ❀ 2018. Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με τη Μέγκαν Μάρκλ
    ❀ 2019. Εκλογές.
    ❀ 2020. Πανδημία και αποχώρηση από τα βασιλική οικογένεια του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ.
    ❀ 2021. Πανδημία και εισβολή στο Καπιτώλιο.

 

Συνεχίζοντας την νοσταλγική μας διάθεση ας δούμε ΣΑΝ σήμερα τι είχε γίνει σαν σήμερα το 2011 και το 2012.

➤ 14.2.2011 

Προς παράταση οι φορολογικές – δηλώσεις

Και νέα ΛΟΥΚΕΤΑ σε νυχτερινά καταστήματα από τον ΣΔΟΕ

➤ 14.2.2012

Παράταση προθεσμίας υποχρεωτικής υποβολής μέσω διαδικτύου της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέτρα του νέου μνημονίου.

 

Επισημάνσεις


Συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία μπορούν να παρατείνουν την παραγραφή σε 10ετή με βάση το άρθρο 68 του ν 2238/1994 για χρήσεις μέχρι το 2013

Φορολογική μεταχείριση ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή – Πώληση κάτω του κόστους – Ζημία μητρικής εταιρείας από διαγραφή μετοχών θυγατρικής

Τροποποίηση καταστατικών αθλητικών σωματείων

Γονική παροχή ατομικής επιχείρησης: Διαδικαστικά και φορολογικά ζητήματα

Άυλη συνταγογράφηση ιατρών και φορολογικές υποχρεώσεις

Τροποποίηση καταστατικών αθλητικών σωματείων

 

Τα νέα της ΑΑΔΕ

Αναβαθμίσεις και νέες εφαρμογές από την ΑΑΔΕ μέσω ανοικτού διαγωνισμού για την επόμενη τετραετία – Ποια συστήματα θα επηρεαστούν

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή εισφοράς συναλλάγματος (ν. 4111/2013) για το φορολογικό έτος 2021

Οι στόχοι εσόδων για είσπραξη όπως και επιστροφών από την ΑΑΔΕ για το έτος 2022  Μία διόρθωση κάντε στον ΕΝΦΙΑ γιατί μειώθηκε στα 2.23 από 2.60 δις σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Οικονομικού επιτελείου.

ΑΑΔΕ: Ανάρτηση νέας έκδοσης προδιαγραφών μηνυμάτων υποβολών του υποσυστήματος Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ICISnet

 

Αρθρογραφία κόμβου
 

Άρθρα Η μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης – Μέρος Α’

Άρθρα Διοικητικός προσδιορισμός φόρου

Άρθρα Δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και προγράμματα δωρεάν διάθεσης μετοχών (Λογιστική και Φορολογική ανάλυση)
 

Νομοθεσία


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ – Δείτε τις σημαντικότερες διατάξεις

  • Σταχυολογώ τις σημαντικότερες 7. Προβλέπεται για κάθε εργαζόμενο σε ιδιωτική επιχείρηση, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», και για κάθε ημέρα αναστολής λειτουργίας, η κάλυψη του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη
    i) προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. από τον προϋπολογισμό του τελευταίου και
    ii) προς κάθε άλλο ασφαλιστικό οργανισμό υποχρεωτικής ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό.(άρθρα 20 και 27)

    8. Προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, από τον e- Ε.Φ.Κ.Α., δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες ή ληξιπρόθεσμες βασικές οφειλές του αιτούντος βεβαιωμένες στον e-ΕΦΚΑ μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ και ορίζεται ότι οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό αυτό, πρέπει να τακτοποιηθούν με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας. (άρθρο 21)

    9. Ορίζεται η διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. (άρθρο 22)

    10. Τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4387/2016 αναφορικά με την ασφάλιση προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ίδια απασχόληση.

    Συγκεκριμένα:

    – αίρεται η διάταξη της μη εφαρμογής της υποχρέωσης καταβολής της προβλεπόμενης ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, για τη δεύτερη αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα.

    – δύνανται, παλαιοί ασφαλισμένοι, για τους οποίους υπολογίζονταν και καταβάλλονταν εισφορές σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως 31.12.2016,

    να:

    i) υποβάλλουν μέχρι 31.12.2022 δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α., με την οποία επιλέγουν τον ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στην ασφάλιση του οποίου θα προσμετράται ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από 01.01.2017 και εφεξής.

    ii) επιλέγουν εάν θα συνεχίσουν προαιρετικά να καταβάλουν εισφορές και στον δεύτερο πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στον οποίο υπάγονται, καταβάλλοντας οι ίδιοι επί των αποδοχών τους το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου.(άρθρο 23)

    11. Διευρύνονται οι κατηγορίες σοβαρών νοσημάτων παιδιών, για την εφαρμογή του ευεργετήματος της ειδικής γονικής άδειας διάρκειας δέκα (10) εργάσιμων ημερών, κατ’ έτος, με αποδοχές σε εργαζόμενους γονείς (άρθρο 43 ν. 4808/2021). (άρθρο 24)

Νόμος 4890/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την παράταση του πόθεν έσχες και την κύρωση της από 28.1.2022 ΠΝΠ

Νέος νόμος 4889/2021 – Κύρωση δωρεάς ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος και επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19

ΔΕΔ

✏ ΔΕΔ Θ 3405/2021 Επιστροφή ΦΠΑ επενδυτικού αγαθού – Πενταετής διακανονισμός – Παραγραφή

✏ ΔΕΔ Α 3646/2021 Δωρεά η κάλυψη των δαπανών λειτουργίας γραφείου αλλοδαπής ναυτιλιακής επιχείρησης από τον επιχειρηματία και όχι με εισαγωγή συναλλάγματος

✏ ΔΕΔ Α 3837/2021 Έκπτωση και επιστροφή του ΦΠΑ που επιβαρύνει τα επενδυτικά αγαθά των Αγροτικών Συνεταιρισμών και γενικότερα των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων

✏ ΔΕΔ Θ 3457/2021 Αργία πλοίου ν.27/1975 – Προϋποθέσεις

 

Νομολογία (αποφάσεις ΣτΕ – ΔΕΕ)
 

✏  ΣτΕ 97/2022 Δεν συνιστά αναδρομική επιβολή φόρου που αντίκειται στο Σύνταγμα η φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών ΑΕ κατ’ άρθρο 72 παρ. 12 του ΚΦΕ

✏  ΣτΕ 1052/2020 Αίτηση επιστροφής ΦΠΑ – Πρωτότυπα παραστατικά – Μπορεί να γίνει δεκτή αίτηση επιστροφής που δεν στηρίζεται σε πρωτότυπα αλλά σε αντίγραφα ή διπλότυπα τιμολογίων, εφόσον, πάντως, μεταξύ άλλων, ο αιτών αποδείξει ότι τα πρωτότυπα απωλέσθηκαν χωρίς υπαιτιότητά του.

✏ ΣτΕ 276/2022: Αίτηση εξώδικης επίλυσης φορολογικής υπόθεσης – Νόμιμη συζήτηση στο ΣτΕ – Λόγος προσφυγής περί αναρμοδιότητας φορολογικής αρχής

✏ ΣτΕ 1769/2021 Συγγραφικά δικαιώματα – Παραστατικά και χρόνος έκδοσης αυτών κατά ΚΒΣ και ΚΦΕ (ν. 2238/1994)

✏ ΣτΕ 2594/2021 Φορολόγηση παροχών σε εργαζομένους στο πλαίσιο προγραμμάτων ομαδικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης σύμφωνα με τον πρώην ΚΦΕ (ν. 2238/1994)

✏ ΣτΕ 257/2021 Έκπτωση – Επιστροφή ΦΠΑ επενδυτικών αγαθών – Αν δεν υπάρχουν στοιχεία που ενέχουν απάτη ή κατάχρηση και υπό την επιφύλαξη των ενδεχόμενων διακανονισμών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει η οδηγία ΦΠΑ, το δικαίωμα έκπτωσης, άπαξ γεννηθεί, εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη και αν τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν φορολογητέες πράξεις στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης οικονομικής δραστηριότητας

✏ Υπόθεση C-515/20 Μειωμένος συντελεστής όσον αφορά τις παραδόσεις καυσόξυλων – Διαφοροποίηση αναλόγως των αντικειμενικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων των προϊόντων – Μορφές ξύλων που προορίζονται για καύση, εξυπηρετούν την ίδια ανάγκη του καταναλωτή και τελούν σε ανταγωνισμό – Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας

✏ ΔΕΕ – Εργαζόμενος με ειδικές ανάγκες, που χαρακτηρίστηκε ακατάλληλος προς εκτέλεση βασικών καθηκόντων της θέσης του, δικαιούται να τοποθετηθεί σε άλλη θέση για την οποία διαθέτει την απαιτούμενη καταλληλότητα, ικανότητα και προθυμία, έστω και αν διανύει ακόμη περίοδο δοκιμαστικής υπηρεσίας στο πλαίσιο της πρόσληψής του

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

Διευκόλυνση φορολογουμένων για τον εντοπισμό των ακινήτων τους σε περιοχές, στις οποίες οι χάρτες ΑΠΑΑ δεν αποτυπώνουν όλα τα οικοδομικά τετράγωνα.

  • Περίληψη : Για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. προστέθηκε στην ΠΟΛ.1184/2021 μια νέα περίπτωση :
    “12. Σε περίπτωση κατά την οποία οι χάρτες ΑΠΑΑ, όπως ισχύουν βάσει των αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 (Α’ 43), δεν αποτυπώνουν για κάποιες περιοχές τα επιμέρους οικοδομικά τετράγωνα, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων για τον εντοπισμό των ακινήτων τους, αυτά συμπληρώνονται στο Ο.Π.Σ. Περιουσιολόγιο με βάση κάθε πρόσφορο μέσο.”

Intrastat και στατιστικά κατώφλια έτους 2022 – Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ

  • Περίληψη : Με την εγκύκλιο γνωστοποιείται ότι τα στατιστικά κατώφλια που ισχύουν από 1.1.2022 έως 31.12.2022, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat, διαμορφώνονται στις εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ (150.000 €) για τις ενδοκοινοτικές αφίξεις και στις ενενήντα χιλιάδες ευρώ (90.000 €) για τις ενδοκοινοτικές αποστολές
     

Απαλλαγές ΦΠΑ και Μηχανισμός Κρατικής Αρωγής: Η διαδικασία για δωρεάν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων

  • Περίληψη : Με την απόφαση Α.1021/2022 καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής της περ. ιε’ της παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ, για την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών χωρίς ΦΠΑ σε υποκείμενο στο φόρο, ο οποίος έχει σκοπό να τα διαθέσει περαιτέρω άνευ ανταλλάγματος στους φορείς της υποπερ. δδ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 7 του ιδίου Κώδικα, στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε γεωγραφική περιοχή όπου έχει ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Κρατικής Αρωγής

    Με την απόφαση Α.1022/2022 δε θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών και ως παροχές υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας και ως εκ τούτου απαλλάσσονται του ΦΠΑ της αυτοπαράδοσης αγαθών και της ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, αντίστοιχα, οι άνευ ανταλλάγματος παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από υποκειμένους στον ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των υποπερ. αα’ και δδ’ της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 7 και της παρ. 2 του άρθρου 9 του Κώδικα ΦΠΑ, για την κάλυψη των αναγκών πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε γεωγραφική περιοχή όπου έχει ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Κρατικής Αρωγής.
     

Clawback: Υπολογισμός και εφαρμογή για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για το 2021

  • Περίληψη :  Με την απόφαση αυτή καθορίζεται η μέθοδος υπολογισμού της υπέρβασης των ποσών που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, του Γ.Ν.Θ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για το έτος 2021

Μητρώο Δεξαμενών Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Εγκαταστάσεων Πωλητών Πετρελαίου Θέρμανσης – Η απόφαση για την ηλεκτρονική απογραφή και ελέγχου των στοιχείων

  • Περίληψη :Με τη νέα απόφαση 1016/2022 καθορίζονται:
    α) Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της ηλεκτρονικής απογραφής των στοιχείων των δεξαμενών υγρών καυσίμων και υγραερίου των πρατηρίων παροχής καυσίμων δημόσιας χρήσης και των εγκαταστάσεων πωλητών πετρελαίου θέρμανσης καθώς και λοιπών στοιχείων που αφορούν το πρατήριο ή την εγκατάσταση πωλητή πετρελαίου θέρμανσης, στην εφαρμογή του Μητρώου Δεξαμενών Πρατηρίων Παροχής Καυσίμων και Εγκαταστάσεων Πωλητών Πετρελαίου Θέρμανσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ),
    β) οι υπόχρεοι απογραφής των εν λόγω στοιχείων.
    γ) οι αρμόδιες αρχές ελέγχου και επαλήθευσης της ορθότητας των καταχωρισθέντων στοιχείων,
    δ) η πρόσβαση των αρμόδιων υπηρεσιών στα δεδομένα του εν λόγω Μητρώου, και
    ε) το ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτής.
    Αφορά τα πρατήρια παροχής καυσίμων δημόσιας χρήσης και τις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης όπως ορίζονται στις περιπτώσεις 1 και 2 του άρθρου 2 της ίδιας απόφασης.

Παράταση έως 10.2.2022 για την αίτηση ρύθμισης οφειλών από rebate και clawback έτους 2020

  • Περίληψη : με την απόφαση του Υπ.Υγείας με την οποία τροποποιείται η Β2β/οικ.72308/21 απόφασης «Ρύθμιση οφειλών παρόχων κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 10 του ν. 4647/2019» ως προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης η οποία ήταν έως τις 10.2.2022

 

Υπαίθριο εμπόριο και επαγγελματίες πωλητές: Συνδυασμοί, αλλαγές και προσθήκες προϊόντων – Στοιχεία πινακίδων στο σημείο πώλησης και αντιστοίχιση ειδών παλαιότερων ρυθμίσεων

  • Περίληψη :Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο συνδυασμός προϊόντων που πωλούνται στο υπαίθριο εμπόριο, αναφέρονται οι αλλαγές και προσθήκες προϊόντων, προσδιορίζονται τα στοιχεία που αναγράφονται στην πινακίδα που αναρτάται στο σημείο πώλησης και δίνονται επιπλέον άλλε πληροφορίες που αφορούν του παραγωγούς πωλητές στο υπαίθριο εμπόριο

Εξειδίκευση των παραβάσεων των υπόχρεων εγγραφής στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων και  καθορισμός του ποσού των διοικητικών προστίμων, της διαδικασίας και των αρμόδιων αρχών επιβολής τους

  • Περίληψη :Σκοπός της απόφασης είναι:
    – η κατηγοριοποίηση και εξειδίκευση των παραβάσεων, σχετικά με την υποχρέωση απογραφής στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων, ο καθορισμός του ποσού των διοικητικών προστίμων για κάθε παράβαση, εντός των ορίων που προβλέπονται στην παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4758/2020,
    – ο καθορισμός των αρμόδιων αρχών και της διαδικασίας επιβολής των διοικητικών προστίμων και της είσπραξης αυτών καθώς και η πρόβλεψη δικαστικής προστασίας των υπόχρεων καταβολής.
    Σύμφωνα με την απόφαση οι υπόχρεοι καταχώρησης στο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων είναι tα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που προβλέπονται στο άρθρο 3 της υπό στοιχεία Α.1061/2021.
     

Καθορισμός αρμοδίων αρχών για τη διαχείριση, ενημέρωση και παρακολούθηση του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (Ε.Κ.Μ.Ε.Α.) και λοιπών λεπτομερειών για την εφαρμογή και λειτουργία του.

  • Περίληψη : Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι λεπτομέριες λειτουργίας στο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ICISnet της ΑΑΔΕ μητρώου υπό την ονομασία «Ενιαίο Κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και Βιομηχανοποιημένων Καπνών», με στόχο την παρακολούθηση της οριζόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 100Β του ν. 2960/2001, εφοδιαστικής αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών.
    Ειδικότερα καθορίζονται:
    α) Οι αρμόδιες αρχές για τη διαχείριση και παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας του Ε.Κ.Μ.Ε.Α., για τον έλεγχο και την εποπτεία των υπόχρεων προσώπων, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και διασταύρωση στοιχείων για τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών,
    β) η διαδικασία και οι προϋποθέσεις εγγραφής των υπόχρεων προσώπων,
    γ) η ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών και διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων αρχών,
    δ) η διαδικασία τροποποίησης των καταχωρισμένων στο Ε.Κ.Μ.Ε.Α. στοιχείων των εγγεγραμμένων προσώπων,
    ε) οι περιπτώσεις και η διαδικασία απενεργοποίησης της εγγραφής στο Ε.Κ.Μ.Ε.Α.,
    στ) η διαλειτουργικότητα του Ε.Κ.Μ.Ε.Α. με το πληροφοριακό σύστημα του μητρώου ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων και με τα πληροφοριακά συστήματα των κατά περίπτωση αρμόδιων αρχών,
    ζ) η δημοσιότητα των καταχωρισμένων στοιχείων του Ε.Κ.Μ.Ε.Α.,
    η) οι έλεγχοι στα εγγεγραμμένα στο ΕΚΜΕΑ πρόσωπα.
    Ως υ
    πόχρεα πρόσωπα θεωρούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα και οι εν γένει νομικές οντότητες, που δραστηριοποιούνται κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στα πλαίσια της εφοδιαστικής αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών, κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 100B του ν. 2960/2001. Στα πρόσωπα αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο φορολογικός αντιπρόσωπος, ο οποίος ορίζεται από εγκατεστημένα σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή Τρίτη Χώρα υπόχρεα πρόσωπα, ενεργεί για λογαριασμό του εντολέα του-υπόχρεου για τους σκοπούς της παρούσας και φέρει αλληλέγγυα ευθύνη.
     



  Τέσσερις αποφάσεις που αφορούν στην επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε:
 

ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/12462/333 Χορήγηση επιδότησης της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το άρθρο εξηκοστό πρώτο του ν. 4839/2021.
 
ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12468/434 Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών καταναλωτών και καταναλωτών ειδικών τιμολογίων, των οποίων οι παροχές συνδέονται στην χαμηλή τάση.
 
ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/12477/435 Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των μη οικιακών καταναλωτών.
 
ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/13046/455/10-02-2022 Χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης
 
 

 

Λοιπές αποφάσεις

 

9305/2.2.2022 Χορήγηση ειδικού επιδόματος ασθενείας σε αυτοαπασχολούμενους εμπόρους που νοσούν από Covid-19

Δ.15/Δ’/11927/8.2.2022 Οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών του Δήμου Ξηρομέρου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δ.15/Δ’/11942/8.2.2022 Οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Δ.15/Δ’/11953/08-02-2022 Συμπληρωματική οριοθέτηση πληγεισών από φυσική καταστροφή περιοχών: α) της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, β) της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γ) της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

211/2/27.12.2021 Κανονιστική Πράξη περί της ανάθεσης του ποιοτικού ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών, στην Επιτροπή Ποιοτικού Ελέγχου (ΕΠΕ)

34817/07-02-2022 Παρακολούθηση και επίβλεψη δημοσίων έργων κάτω των ορίων από ιδιώτες Ελεγκτές Μηχανικούς

3048 οικ/31.12.2021 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 002/2017 Κανονιστικής Πράξης της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ)

Ε.2011/2022 Κοινοποίηση των διατάξεων του Εκτελεστικού Καν.(ΕΕ) 2021/2266 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου 2021 «για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ του Συμβουλίου όσον αφορά την πιστοποίηση και την αυτοπιστοποίηση ανεξάρτητων μικρών παραγωγών αλκοολούχων ποτών για σκοπούς ειδικών φόρων κατανάλωσης

13005 ΕΞ 2022/1-2-2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 98979 ΕΞ 2021/ 10.8.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων δυνάμει του ν. 4601/2019 (Α’ 44)»

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα
 

Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο – Τα νέα μέτρα του ΥΠΕΝ.

Ενεργοποιείται η ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία στις συνδικαλιστικές οργανώσεις

ΕΛΤΕ: Καθορισμός Πλαισίου για τη διατύπωση γνώμης επί των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τον Κανονισμό ESEF

Έλεγχοι επιλεξιμότητας επενδυτικών σχεδίων Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές: Η απόφαση – πλαίσιο της ΕΛΤΕ

«Τειρεσίας»: Δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να λαμβάνουν απάντηση για τα δεδομένα που τηρούνται και τους αφορούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Υπ. Τουρισμού: 1η Μαρτίου ξεκινάει η τουριστική περίοδος

Νέο πρόγραμμα ενέκρινε η Επιτροπή για στήριξη ορισμένων αγροτικών παραγωγών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού

ΟΕΕ: Προτάσεις για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Υπ. Οικονομικών: Πίστωση 4 εκατ. ευρώ σε 1.537 ιδιοκτήτες ακινήτων για μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021

Έρχεται νέος Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας

Παράταση αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2021» μέχρι 15 Μαρτίου

Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 30 ετών και άνω σε 6 περιφέρειες, με έμφαση στις γυναίκες

«myDimos.Live.gov.gr»: Η νέα πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών και διεκπεραίωσης διοικητικών υποθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων από τους δήμους, με φυσική παρουσία, τηλεφωνική επικοινωνία ή τηλεδιάσκεψη

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα

Καλή συνέχεια.

Υ.Γ. Οι 6 κανόνες του Αγίου Βαλεντίνου. Θέλει λίγο χρόνο για να το δεις, οπότε προγραμματίστε το για μετά τη διαβίβαση…

Πηγή