Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Ειλικρινά σας το λέω, όσα χρόνια ασκώ το επάγγελμα του λογιστή, κάτι παρόμοιο με αυτό που έχει συμβεί φέτος δεν θυμάμαι να έχω βιώσει —μέχρι σήμερα βέβαια γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο και εξαιρώ φυσικά την περίοδο της πανδημίας. Το διάστημα των τελευταίων μηνών συγκαταλέγεται στις πιο δύσκολες και ψυχοφθόρες περιόδους που έχω ζήσει σε επαγγελματικό επίπεδο και γι’ αυτό στον κόμβο προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε όλα αυτά τα γεγονότα σε ένα άρθρο το οποίο όποιος το διαβάσει θα πάρει μια μικρή γεύση της τρέλας με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι οι λογιστές σε καθημερινή βάση. Το θέμα της περασμένης εβδομάδος ήταν φυσικά η ανακοίνωση για την παράταση των δηλώσεων η οποία έπρεπε να είχε δοθεί εδώ και εβδομάδες. Οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων (2.8 για τα φυσικά πρόσωπα και 9.8 για τα νομικά) καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει καμία ενσυναίσθηση, συνεχίζει να είναι εμμονικός με τον κλάδο και έχει αποκοπεί τελείως από την κοινωνία και τα προβλήματά των πολιτών. 

Πριν δοθεί η παράταση και για να πετύχει το στόχο του το υπουργείο Οικονομικών (ο οποίος ήταν να υποβληθούν όσο το δυνατό περισσότερες δηλώσεις μέχρι την ανακοίνωση της παράτασης) είχε φροντίσει να τρομοκρατήσει τον κλάδο και τους πολίτες με δηλώσεις του υπεύθυνου τύπου, ο οποίος έδινε τις συνεντεύξεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο με ρυθμό που θα ζήλευε και ο Άδωνις. Η στρατηγική αυτή ήταν και είναι γνωστή σε όλους μας, ωστόσο ο κος Χατζηδάκης την πήγε σε άλλο επίπεδο.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλες τις δηλώσεις που έγιναν παρουσιάζουν αυτές της τελευταίας εβδομάδας :

✻  Στις 23.7 ο κος Τσάπαλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ δηλώνει ότι : «Η παράταση στην υποβολή των δηλώσεων θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κενό στα έσοδα του κράτους».

Σχόλιο
: Αυτό βέβαια που ξέχασε να πει ο κος Τσάπαλος σύμφωνα με τα επίσημα (προσωρινά μέχρι εκείνη την ημέρα) στοιχεία που δημοσίευσε το ίδιο το υπουργείο για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση άγγιξε τα 2.9 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.2 δις ευρώ. Δεδομένου ότι η πρώτη δόση αποφέρει λιγότερα από 300 εκ ευρώ, συμπεραίνω ότι ή δουλευόμαστε μεταξύ μας, ή κάποιος λέει ψέματα. Και όπως θα έλεγε και ο Κλιντ Ίστγουντ : «υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι, αυτός που έχει στοιχεία επίσημα και αυτοί που ψεύδονται». Εγώ έχω τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου

Η τρύπα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τη μη υποβολή της πρώτης δόσης στις 31.7.2024:

Ο κος Τσάπαλος ανέφερε επίσης στην ίδια συνέντευξη : «όποιος θέλει να κάνει τροποποίηση μπορεί να την κάνει και μετά την 26η Ιουλίου και χωρίς πρόστιμο —προφανώς εννοούσε για τις περιπτώσεις που οι φορείς έχουν αναρτήσει νέα στοιχεία μετά την υποβολή της δήλωσης— αυτό είναι κάτι που το ξέρουν οι λογιστές και καλό είναι να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα».

Σχόλιο
: Το ότι ο υπεύθυνος τύπου του υπουργείο Οικονομικών ξέρει κάτι που η ΑΑΔΕ αγνόησε (χρησιμοποιώ τη λέξη αυτή γιατί ως γνωστόν η ΑΑΔΕ δεν κάνει λάθη) όταν έστειλε το σχετικό email με ξεπερνά. Βασικά μόλις τώρα το είδα που με προσπέρασε από δίπλα…

✻  Στις 24.7.2024 (την επόμενη ημέρα δηλαδή) ο κος Τσάπαλος δήλωσε πάλι για πολλοστή φορά ότι δεν θα δοθεί παράταση και ότι είναι συλλογική η απόφαση για την καταληκτική ημερομηνία της 26ης Ιουλίου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ΥΠΕΘΟ. Στην ίδια συνέντευξη ανέφερε επιπλέον ότι : «για πρώτη φορά θα έχουν χρόνο να κάνουν και διακοπές οι λογιστές, των οποίων οι γυναίκες τους γκρίνιαζαν όταν δίναμε παράταση».

Σχόλιο : Κε Τσάπαλε οι γυναίκες των λογιστών, οι άντρες των λογιστριών, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι λογιστές και λογίστριες που δεν είναι παντρεμένοι ή είναι χωρισμένοι, πρωτίστως θέλουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δευτερευόντως διακοπές. Θέλουν επίσης να έχουν το δικαίωμα της «φυσιολογικής» περίθαλψης όταν ασθενούν και όχι της περίθαλψης πάνω σε κρεβάτια με ενσωματωμένους laptop οι οποίοι ψύχονται με κανονικό ορό. Σε αυτά τα αιτήματα δεν βλέπω να έχετε κάνει κάποια πρόοδο. Και επειδή στην πολιτική είσαστε για να διευκολύνετε και να λύνετε τα προβλήματα των πολιτών και ταυτόχρονα να υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, καλό θα ήταν να αφήσετε τους εγωισμούς και τα προσωπικά στοιχήματα και να προσγειωθείτε στην πραγματικότητα.

Οι δηλώσεις του κου Τσάπαλου σταματούν στις 24.7 και τη σκυτάλη την παίρνει ο υπουργός Οικονομικών ο οποίο ήταν εξαφανισμένος τις τελευταίες εβδομάδες. Tην Πέμπτη 25.7 που το σύστημα υποβολής των δηλώσεων υπολειτουργούσε, ο κος Χατζηδάκης ανέφερε από το βήμα της Βουλής : «έχει ήδη υποβληθεί το 92% των φορολογικών δηλώσεων έως τώρα… το πρόβλημα που εμφανίστηκε χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί σε αρκετούς χρήστες, έχει ήδη αντιμετωπιστεί» (δείτε εδώ).

Σχόλιο
: Τα screenshots που έχουν κρατηθεί από όλους του λογιστές πιστοποιούν ότι το πρόβλημα συνεχίστηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και την επομένη. Είναι φανερό λοιπόν ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε άλλο ένα ψέμα ή για να είμαι δίκαιος τον ενημέρωσαν λάθος από την ΑΑΔΕ. Στο τελευταίο δίνω λιγότερες πιθανότητες καθώς οι λέξεις «ΑΑΔΕ» και «λάθος» δεν μπορούν εύκολα να συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση. Άλλωστε όπως θα μπορούσε να πει και ο Kλιντ ΄Ιστγουντ : «υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι, αυτοί που έλεγαν ψέματα και αυτοί που προσπαθούσαν να μπουν στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ και δεν μπορούσαν». Εγώ και εκατοντάδες λογιστές προσπαθούσαμε και δυστυχώς δεν μπορούσαμε σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι αποδείξεις είναι φυσικά δημοσιοποιημένες…

Ο Κος Χατζηδάκης συνέχισε στην ίδια ομιλία του από το βήμα της Βουλής να κοροϊδεύει τον κλάδο και τους πολίτες αναφέροντας επίσης ότι : «δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε να βασανίσουμε κάποιον, ούτε να τιμωρήσουμε κάποιον», ενώ ταυτόχρονα είχε ήδη  ενημερωθεί εδώ και εβδομάδες για όλα τα προβλήματα των φετινών δηλώσεων, είχε λάβει υπομνήματα και επιστολές από όλους τους συλλόγους, από την ομοσπονδία, από το Οικονομικό επιμελητήριο, από άλλους φορείς, από συναδέλφους του Βουλευτές, αλλά και από τις 26 ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή για το ανέφικτο της υποβολής των δηλώσεων σε τόσο στενό χρονοδιάγραμμα και γνώριζε επίσης πολύ καλά ότι αυτή την περίοδο οι λογιστές κοιμούνται κυριολεκτικά στα γραφεία τους.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τόλμησε να αναφέρει για μία ακόμη φορά μετά τον κο Τσάπαλο ότι : «έχουμε και εμείς μια δουλειά να κάνουμε να μαζέψουμε τα έσοδα του κράτους».

Σχόλιο :
Κατ’ αρχάς η «δουλειά» της είσπραξης των φόρων είναι της ΑΑΔΕ, αλλά αντιπαρέρχομαι της αστοχίας αυτής αναφέροντας ότι και εδώ ψεύδεται ο υπουργός, καθώς την ίδια ημέρα που μιλούσε στην Βουλή, το ίδιο του το υπουργείο ανακοίνωσε τα οριστικά στοιχεία του πρωτογενές πλεονάσματος  2.905 δις, ενώ ταυτόχρονα είχε υποβληθεί το 92% των δηλώσεων. Συνεπώς από την επερχόμενη παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ακόμα και ο σκύλος μου μπορεί να καταλάβει ότι δεν θα υπήρχε, ούτε υπάρχει φυσικά κανένα πρόβλημα στην ροή των εσόδων του κράτους.

Είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι η αδιάλλακτη στάση του υπουργού, η άρνησή του να ανακοινώσει την παράταση σε χρόνο που δεν θα δημιουργούσε προβλήματα στον κλάδο και δεν θα τον πίεζε να στείλει όπως όπως τις δηλώσεις δουλεύοντας με εξαντλητικά ωράρια και αφήνοντας πίσω άλλες σημαντικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, οι ατυχείς δηλώσεις του υπεύθυνου τύπου καθημερινά τις τελευταίες ημέρες πριν τη λήξη των δηλώσεων, η απαξίωση του να δεχθεί τους προέδρους της ομοσπονδίας και όλα τα υπόλοιπα που έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες συνιστούν έναν άμεσο εκβιασμό για την υποβολή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δηλώσεων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Να θυμίσω επίσης ότι είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες δηλώσεις από τον υπουργό απέναντι στον κλάδο (μετά την δημοσιοποίηση των προβλημάτων στην υποβολή των δηλώσεων από την ομοσπονδία) και στοιχήματα στα ΜΜΕ ότι δεν θα δοθεί παράταση.  

Όλη αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά που επέδειξε ο υπουργός αυτή την περίοδο, η αλαζονεία η έπαρση, τα κατάφωρα ψέματα, η κοροϊδία και γενικά η στάση του ιδίου και των στελεχών του υπουργείου απέναντι στα προβλήματα των πολιτών και των λογιστών, παραβιάζουν σχεδόν το σύνολο των κανόνων του κώδικα δεοντολογίας των Μελών της κυβέρνησης τον οποίο οι ίδιοι οφείλουν να τηρούν και να σέβονται.

  • Λίγα λόγια για τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της Κυβέρνησης.

    Στο Σύνταγμα όπως και στον ν. 4622/2019 ρυθμίζονται η κοινοβουλευτική, η αστική και ποινική ευθύνη των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών (άρθρα 84 έως 86 του Συντάγματος, άρθρο 14 ν. 4622/2019), ενώ ο ν. 4622/2019 προβλέπει και ειδικές υποχρεώσεις των μελών της Κυβέρνησης και των Υφυπουργών τους (άρθρο 15), των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων (άρθρα 42-44). Προκειμένου να οικοδομηθεί και να διατηρηθεί η αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ της εκτελεστικής λειτουργίας και των πολιτών, καθορίστηκαν, με τη μορφή ενός «Κώδικα Δεοντολογίας», οι βασικές αρχές και οι κανόνες που πρέπει να καθοδηγούν τη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης (Υπουργών, υφυπουργών, Γενικών και Ειδικών γραμματέων).

    Ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος συμπληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε εκ νέου το παρόν έτος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης (Υπουργοί, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς)    :

    – Τηρούν τις γενικές αρχές που διέπουν τη διοικητική δράση και ιδίως τις αρχές της χρηστής διοίκησης, του σεβασμού της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων, της αναλογικότητας, της ισότητας, της καλής πίστης και της επιείκειας.

    -Aσκούν τα καθήκοντα που τους ανατίθενται σε συνθήκες διαφάνειας και ειλικρίνειας, με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Περιορισμοί στη διαφάνεια είναι επιτρεπτοί μόνον αν επιβάλλονται από τον νόμο και είναι απολύτως αναγκαίοι για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

    -Είναι υπόλογοι για τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους και αποδεικνύουν ανά πάσα στιγμή τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία, αποδεχόμενοι οποιαδήποτε μορφή (δικαστικού και διοικητικού) ελέγχου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Ασκούν τα καθήκοντά τους αμερόληπτα, δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς εμπάθεια και προκατάληψη, διαφυλάσσοντας τον αντικειμενικό χαρακτήρα της επαγγελματικής  τους κρίσης. Ταυτόχρονα, αποφεύγουν κάθε διακριτική μεταχείριση και χειρίζονται κάθε ζήτημα με ουδετερότητα και αντικειμενικότητα, δίχως να επηρεάζονται από πρακτικές αθέμιτης πίεσης, ούτε από πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα.

    Η δικαιοσύνη, η ευγένεια, η αποφυγή διακρίσεων και η οικολογική συνείδηση συναπαρτίζουν τον κώδικα αξιών που οφείλουν να τηρούν τα μέλη της κυβέρνησης, οι Υφυπουργοί και οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

    – Αναγνωρίζουν την αξία κάθε ανθρώπου, ως ατόμου και μέλους του κοινωνικού συνόλου, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, καταγωγή, φύλο, θρησκευτικές, πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, αναπηρία ή χρόνια πάθηση, ηλικία, οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα ή χαρακτηριστικά φύλου.

    Οφείλουν επίσης να:

    -Μένουν ανεπηρέαστοι από προσωπικά ή άλλα ιδιωτικά, επιχειρηματικά, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    – Απέχουν από κάθε ενέργεια ή συμπεριφορά που αποσκοπεί ή μπορεί εύλογα να θεωρηθεί από κάποιον καλόπιστο τρίτο πως αποσκοπεί στην απόκτηση προσωπικού ή επαγγελματικού οφέλους κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη της θητείας τους.

    – Μην υιοθετούν συμπεριφορές που έχουν ως σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

    -Μην υιοθετούν συμπεριφορές, πράξεις, πρακτικές ή απειλές, που αποσκοπούν, οδηγούν ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη, είτε αυτές εκδηλώνονται μεμονωμένα είτε κατ’ επανάληψη.

    – Μεριμνούν για την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας, καλόπιστης συνεργασίας, ειλικρινούς διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων με μη κυβερνητικές οργανώσεις και λοιπούς εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

    – Διασφαλίζουν ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις τους δεν οδηγούν σε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, σεβόμενοι τη διοικητική ιεραρχία εντός του φορέα στον οποίο υπηρετούν.

    Οδηγός προς τα μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους :

    Όταν αντιμετωπίζετε ηθικά διλήμματα και δυσκολεύεστε να επιλέξετε μεταξύ δύο αποφάσεων μπορείτε να απαντήσετε σε μερικά ερωτήματα που θα σας βοηθήσουν να προβείτε στη λήψη της πιο σωστής απόφασης. Πιο συγκεκριμένα αναλογιστείτε:
    •Ποια επιλογή θα είναι περισσότερο ωφέλιμη και λιγότερο επιζήμια;
    •Ποια επιλογή θα είναι πιο δίκαιη;
    •Ποια θα είναι τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα κάθε επιλογής μου;
    •Ποια απόφαση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και προάγει την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων;
    •Ποια απόφαση δεν υπερβαίνει τις αρμοδιότητες μου;
    •Η επιλογή που θα κάνω συμβαδίζει με τις ηθικές αξίες και αρχές μου; Ποιες αξίες μπορεί να συγκρούονται;
    •Ποιες ηθικές και νομικές επιπτώσεις θα έχει η απόφαση που θα πάρω τόσο στα εμπλεκόμενα άτομα όσο και στον εαυτό μου;
    •Έχω αντιμετωπίσει κάποιο παρόμοιο περιστατικό στο παρελθόν; Πώς αντέδρασα;
    •Υπάρχει κάποια υπηρεσία που θα μπορούσα να συμβουλευτώ σε πρώτο στάδιο;
    •Υπάρχει περίπτωση η επιλογή που θα κάνω να μου κοστίσει μια επαγγελματική φιλία ή μια επαγγελματική συνεργασία;
    •Σε περίπτωση αδράνειας και αδιαφορίας για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;

Η προσωπική μου άποψη την οποία εξέφρασα και στο briefing, είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών μετά από όλα αυτά θα έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί ή έστω να είχε αντικατασταθεί από τον Πρωθυπουργό. 

Δυστυχώς όμως όχι μόνο δεν συνέβηκε αυτό, αλλά ο κος Χατζηδάκης συνεχίζει και μετά την ανακοίνωση της παράτασης με πιο χυδαίο τρόπο να παραπληροφορεί και να λέει ψέματα στου πολίτες, προσπαθώντας να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ως ένα βαθμό εναντίον του (γιατί έχει δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα) και να πείσει την κοινή γνώμη και τους βουλευτές της Ν.Δ. ότι κατάφερε να λύσει το θέμα των συνεχών παρατάσεων που δίνονταν τόσα χρόνια στην περίοδο υποβολής των δηλώσεων.
Ο τρόπος αυτός είναι λίγο πολύ γνωστός και εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες από τους πολιτικούς οι οποίοι είτε θέλουν να χειραγωγήσουν του πολίτες μέσω των ΜΜΕ είτε θέλουν να μετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης διαρρέοντας συνήθως επαχθή μέτρα που επηρεάζουν μια ή περισσότερες ομάδες πολιτών.

Δείτε ένα δείγμα του non paper που έστειλε το υπουργείο :

  • …Ο Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε ότι φέτος πρέπει να μπει μια τάξη και στο θέμα αυτό. Ξεκαθάρισε λοιπόν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να δοθούν παρατάσεις. Το σενάριο του υπουργού έλεγε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να υποβληθεί από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024 και στη συνέχεια θα δινόταν μόνο μια «λειτουργική παράταση» λίγων ημερών.
    Αυτή η επιλογή του Υπουργού αμέσως σήμανε συναγερμό στους λογιστές. Η σύντμηση της περιόδου των φορολογικών δηλώσεων ήταν casus belli. Διότι είτε χάνουν πελάτες ( σε μεγαλύτερο διάστημα εξυπηρετούν περισσότερους πελάτες) είτε διότι τα μεγαλύτερα φορολογικά γραφεία θα έπρεπε να απασχολήσουν περισσότερο προσωπικό ή να πληρώσουν περισσότερες υπερωρίες.
    Έτσι ξεκίνησαν οι γκρίνιες και οι διαμαρτυρίες. Στην αρχή οι συνδικαλιστικές ενώσεις των λογιστών άρχισαν να επικαλούνται και να διογκώνουν κάποια προβλήματα που κάθε χρόνο παρουσιάζονται και έχουν να κάνουν με την ανάρτηση των στοιχείων που συμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις. Στην συνέχεια υπήρξαν απειλές και προσωπικές επιθέσεις εναντίον του υπουργού Οικονομικών. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες ξεκίνησε και η επιχείρηση «τηλέφωνα». Κάθε μέρα τηλεφωνούσαν λογιστές στο γραφείο του υπουργού και των συνεργατών του για να διαμαρτυρηθούν ή να απειλήσουν. Παράλληλα ασκήθηκε οργανωμένη πίεση στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής που να μην γίνει αποδέκτης των διαμαρτυριών των λογιστών. Και στη συνέχεια δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής που να μην τηλεφωνήσει στον κ. Χατζηδάκη για να ζητήσει παράταση!…

Τα σχετικά «πληρωμένα» δημοσιεύματα:
Πώς φτάσαμε στην παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
Κωστής Χατζηδάκης: Ο υπουργός που απεχθάνεται τις παρατάσεις
Ο υπουργός που απεχθάνεται τις παρατάσεις και το ρεκόρ με τις φορολογικές δηλώσεις
Ο Χατζηδάκης και το έθιμο των παρατάσεων

Το non paper του υπουργείου στάλθηκε σε όλα τα ΜΜΕ ωστόσο μόνο μερικά επέλεξαν να το δημοσιεύσουν και μάλιστα ανυπόγραφα  (εκτός από ένα). Οι συντάκτες των ΜΜΕ που το δημοσίευσαν φρόντισαν να αλλάξουν φράσεις και λέξεις (όπως συνήθως συμβαίνει με τα non paper) για να μην εμφανίζεται ότι είναι το ίδιο άρθρο παντού όπως θα δείτε στην επόμενη εικόνα :


Ουσιαστικά με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις του υπουργού και τα ψέματα που συνεχίζει να διαδίδει, επιβεβαιώνει στο 100% την ανικανότητά του να διαχειριστεί ομαλά τα σοβαρά θέματα του υπουργείου, ενώ με τις αποφάσεις του καθίσταται και επιζήμιος για την κοινωνία και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Η απομάκρυνσή του κου Χατζηδάκη από το υπουργείο Οικονομικών ίσως τελικά να είναι πολύ ήπιο μέτρο σε σχέση με όλα όσα έχει κάνει.

Κλείνοντας το θέμα θέλω να επισημάνω ότι ευθύνη δεν έχει μόνο ο υπουργός, έχουμε και εμείς σαν κλάδος καθώς ενδώσαμε στους εκβιασμούς του υπουργού και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την υποβολή των δηλώσεων σε χρόνο που εύχομαι να μην αποτελέσει οδηγό για το μέλλον. Ήταν και είναι δύσκολο να στέκεσαι απέναντι στην εξουσία,  κάποια στιγμή όμως πρέπει και εμείς ατομικά να γίνουμε πιο ενεργοί (σε όλα τα επίπεδα) για να προστατεύσουμε το επάγγελμά μας και την αξιοπρέπειά μας.

Για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα, σε ότι αφορά τώρα την παράταση μην νομίζετε ότι θα σας αφήσω έτσι. Όπως ξέρετε οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του κόμβου βρίσκονται πάντα στον σπλήνα των γεγονότων και φυσικά μου έστειλαν το διάλογο που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της παράτασης μεταξύ του υπουργού και του διοικητή της ΑΑΔΕ

 
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ τηλεφωνεί στον κο Χατζηδάκη :

  • ―Υπουργός : Έλα Γιώργο τι θες είμαι στη Βουλή;
    ―Διοικητής : Υπουργέ τι θα κάνουμε τελικά με τις δηλώσεις;
    ―Υπουργός : Τι θες να κάνουμε, τίποτα. Παράταση δεν δίνω, βρέξει χιονίσει.
    ―Διοικητής : Μα υπουργέ δεν θα προλάβουν να υποβληθούν όλες, τι θα κάνουμε δεν μπορούμε να πιέζουμε άλλο το σύστημα;
    ―Υπουργός : Είπα παράταση δεν δίνω, έχω βάλει στοίχημα με τον Κούτρα και δεν θέλω να το χάσω.
    ―Διοικητής : Νομίζω με τον Ντσούνο έχετε βάλει.
    ―Υπουργός : Λες; Tι να σου πω έχω βάλει τόσα πολλά που δεν θυμάμαι. Εν πάση περιπτώσει παράταση δεν θα δοθεί και όσες δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί μέχρι αύριο βράδυ, να τις οριστικοποιήσετε εσείς και να υποβληθούν όλες όπως κάνατε και στις αρχές του μήνα με τις άλλες.
    ―Διοικητής : Υπουργέ αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί αυτές που εκκρεμούν δεν έχουν προ-συμπληρωθεί, επίσης έχει και Καύσωνα και τα μηχανήματα έχουν υπερθερμανθεί με συνέπεια να δημιουργούνται τεχνικά προβλήματα.
    ―Υπουργός : Θα με κάνεις να χάσω το στοίχημα αλλά τέλος πάντων, το κάνω για σένα να ξέρεις. Για πες μου πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα μπας και βρούμε μια λύση κοινής λογικής;
    ―Διοικητής : Ένα λεπτό υπουργέ να δω, χμμ μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 6.068.633 δηλώσεις δηλαδή το 93,378654 %
    ―Υπουργός : Άντε! Είσαι σίγουρος, είναι σωστά τα στοιχεία;
    ―Διοικητής : Υπουργέ η υπηρεσία δεν κάνει λάθη, μην τα ξαναλέμε αυτά, θα καταντήσουμε γραφίστες.
    ―Υπουργός : Γραφικοί εννοείς.
    ―Διοικητής : Πες το και έτσι.
    ―Υπουργός : Ωραία πες μου τι προτείνεις;
    ―Διοικητής : Ένα λεπτό υπουργέ να κάνω του υπολογισμούς (τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε και έντεκα, δέκα μείον πέντε μείον πέντε, έξι δια δύο συν οκτώ, είκοσι φορές το δεκαπέντε, έντεκα και εφτά δεκαοκτώ, σύνολο δεκάξι πρέπει να είναι εντάξει, λες να έχω λάθος, ας τα ξαναδώ…)
    ―Υπουργός : Τι κάνεις ρε Γιώργο μονολογείς, σου είπα βιάζομαι είμαι στο καφενείο της Βουλής και θέλω να πάω να δω τι έγινε με τον Πολάκη.
    ―Διοικητής : Δεν έχετε νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των τραπεζών;
    ―Υπουργός : Ποιος το χέ… το νομοσχέδιο, εμμ ναι εννοώ το νομοσχέδιο που μας διέκοψε ο Πολάκης…
    ―Διοικητής : Ωραία το βρήκα. Εάν δώσουμε παράταση έως 2.8 στα φυσικά και 9.8 στα νομικά νομίζω θα τα προλάβουμε τσίμα τσίμα.
    ―Υπουργός : Τώρα που είπες Τσίμα, θύμισέ μου να στείλω αύριο κάτι non paper στα ΜΜΕ και στον Παύλο Τσίμα για τις δηλώσεις γιατί μου την έχουνε πέσει όλοι. Για πες μου όμως γιατί να δώσουμε μεγαλύτερη παράταση στα νομικά;
    ―Διοικητής : Τα νομικά θέλουν περισσότερο χρόνο γιατί οι υποβολές γίνονται με το σταγονόμετρο, έχουμε επίσης πρόβλημα με το cloud της Oracle και έχουν μείνει πίσω.
    ―Υπουργός : Ποιοι είναι αυτοί της Oracle πως την είπες, έχουν διασυνδεθεί; Nα της βάλετε πρόστιμο εάν δεν συνεργάζεται.
    ―Διοικητής : Αφήστε το υπουργέ είναι τεχνικό το θέμα.
    ―Υπουργός : Μην με μπλέκεις με τεχνικά θέματα, εγώ Οικονομικά και Φορολογικά γνωρίζω μόνο.
    ―Διοικητής : Γκούχου… γκούχου…συγνώμη υπουργέ μου κάθισε κάτι στο λαιμό…
    ―Υπουργός : Τέλος πάντων πες στον Όμηρο να φτιάξει μια ανακοίνωση για τις ημερομηνίες.
    ―Διοικητής : Μάλιστα υπουργέ, να ξέρετε όμως ότι μετά την παράταση η πρώτη δόση πάει μαζί με τη δεύτερη (31.8) και το 3% μπορεί να δοθεί εάν πληρωθεί εφάπαξ όλο το ποσό και αυτό μέχρι την 31η.8.
    ―Υπουργός : Τι είπες τώρα, ποιος το λέει αυτό;
    ―Διοικητής : Ο νόμος υπουργέ.
    ―Υπουργός : Ποιος νόμος, ποιος βλάκας ψήφισε αυτή τη διάταξη;
    ―Διοικητής : Εσείς υπουργέ φέτος τον Απρίλιο με τον νόμο 5100/2024.
    ―Υπουργός : Πες στον Όμηρο να φτιάξει διάταξη να το αλλάξουμε, δεν φτάνει που θα δώσω παράταση να πάνε και οι δόσεις και το 3% στο τέλος του Αυγούστου; Όχι σε καμία περίπτωση, να πιεστούν και άλλο εάν θέλουν το 3%. Αφού μπορούν στο πάρα πέντε, μπορούν και στο και πέντε του πάρα δέκα (τι είπα τώρα;) Μέχρι τις 31.7 θα ισχύσει η έκπτωση  και η πρώτη δόση μέχρι την παράταση όχι μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Θέλω λεφτά για να εξαγγείλει μέτρα στη ΔΕΘ ο Πρόεδρος. Πες στον Όμηρο να βγάλει και ανακοίνωση, θα πω και εγώ δύο λόγια στη Βουλή για να τους προϊδεάσω ότι οι δηλώσεις θα υποβληθούν ομαλά.
    ―Υπουργός : Θες κάτι άλλο γιατί γίνεται της π.. με τον Πολάκ. εεε με το νομοσχέδιο εννοώ.
    ―Διοικητής : Όχι υπουργέ το προωθώ τώρα.
Disclaimer : Ο ανωτέρω διάλογος αποτελεί προϊόν φαντασίας του γράφοντος. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική, εκτός και εάν δεν είναι και δεν το ξέρω…

Κλείνω την εισαγωγή με μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής. H ΑΑΔΕ προσανατολίζεται να αλλάξει το λογότυπό της σε «ΑΑΑΔΕ» (Αλάνθαστη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Είχε προταθεί και το «3Α.ΔΕ» αλλά παρέπεμπε σε εταιρία εμφιαλώσεων και απορρίφθηκε.

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


✔ Για τις δηλώσεις εισοδήματος :


 Η Αλάνθαστη ΑΑΔΕ σε ένα ακόμη σωστό λάθος από αυτά που δεν κάνει :  Τροποποιητικές δηλώσεις λόγω είσπραξης (αναδρομικά) εισφορών ΕΦΚΑ – Το λάθος της Α.Α.Δ.Ε.

Παράταση υποβολής δηλώσεων φόρου πλοίων β’ κατηγορίας

  • Στις 26/9 μετατίθεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 για το φορολογικό έτος 2023, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Δήμα και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

    Η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κρίνεται επιβεβλημένη για την ομαλή ολοκλήρωση της υποβολής των εν λόγω δηλώσεων, δεδομένου, αφενός ότι η σχετική διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος και αφετέρου ότι η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Ιουνίου.

    Η Απόφαση    → Α.1117/2024


Ψηφιακά μέσω συμβολαιογράφων τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

  • Ο συμβολαιογράφος πλέον θα μπορεί να εκδίδει το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ απευθείας από την πλατφόρμα myPROPERTY με τους δικούς του κωδικούς taxisnet, χωρίς να απαιτείται να έχει υποβάλει σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος.
    Πριν από τη λήψη
    του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να έχει στη διάθεση του τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πρόσωπο, για λογαριασμό του οποίου λαμβάνει το πιστοποιητικό, είναι κληρονόμος του αποβιώσαντος, καθώς και σχετική εξουσιοδότηση του κληρονόμου να ληφθεί το πιστοποιητικό για λογαριασμό του.

    Η Απόφαση    → Α.1114/2024

    ❖ Περισσότερα για το θέμα σχολιάστηκαν στο τελευταίο briefing της σαιζόν


 ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

  • Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη προβεί σε διασύνδεση των Ταμειακών τους Συστημάτων με τα POS που διαθέτουν και προτίθενται να αντικαταστήσουν είτε τα μεν είτε τα δε, υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι η διασύνδεση των καινούριων συστημάτων/τερματικών θα ολοκληρωθεί:
    άμεσα, εφόσον γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1098/2022
    εντός 24ώρου, εφόσον γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1155/2023.

    Η εγκύκλιος  → Α.1116/2024

    ❖ Περισσότερα για το θέμα σχολιάστηκαν στο τελευταίο briefing της σαιζόν

 Άτομα με αναπηρία και ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό – Διεύρυνση κριτηρίων ευαλωτότητας και για άτομα με αναπηρία άνω του 67%


 Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (έντυπο Ν)

  • Επανήλθαν μετά από άδεια ορισμένων εβδομάδων οι δύο ερωτήσεις 49,50 για τα νομικά πρόσωπα που αφορούν την υποβολή δήλωσης Ν λόγω μετασχηματισμού:

    49. Ε Πως υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που μετασχηματίζονται με τις γενικές διατάξεις του ν. 4601/2019.
    Α Για φορολογικούς σκοπούς, σε κάθε περίπτωση μετασχηματισμού με τις γενικές διατάξεις του ν. 4601/2019, χωρίς την παράλληλη χρήση νόμων αναπτυξιακού ή φορολογικού περιεχομένου (ν.δ. 1297/1972, ν. 2166/1993 και ν. 4172/2013), τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης περιόδου φορολογούνται στο όνομα των απορροφώμενων ή διασπώμενων εταιρειών, κατά περίπτωση.
    Ειδικότερα, σε ότι αφορά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων των απορροφώμενων εταιρειών, καθώς και των διασπώμενων εταιρειών, στην περίπτωση της κοινής διάσπασης, κρίσιμος χρόνος είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού, ήτοι ο χρόνος καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.
    Όσον αφορά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων της νεοσυσταθείσας απορροφώσας ή των νεοσυσταθεισών επωφελούμενων εταιρειών, κατά περίπτωση, εφόσον πρόκειται για συγχώνευση ή διάσπαση με σύσταση νέων εταιρειών, το πρώτο φορολογικό έτος έχει έναρξη την ημερομηνία ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού, η δε νεοσυσταθείσα εταιρεία φορολογείται για τις πράξεις που πραγματοποιούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά.
    Σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης με απορρόφηση, η απορροφώσα ή επωφελούμενη εταιρεία υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματός της με βάση το φορολογικό της έτος, συμπεριλαμβάνοντας τυχόν υπεραξία μετασχηματισμού στο φορολογικό έτος που ολοκληρώνεται ο μετασχηματισμός, χωρίς τη συμπερίληψη των αποτελεσμάτων της ενδιάμεσης περιόδου.
    Τέλος, σε ότι αφορά τη μετατροπή, η προερχόμενη από τη μετατροπή εταιρεία υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος εντός του οποίου ολοκληρώνεται η μετατροπή, στην οποία περιλαμβάνεται το αποτέλεσμα των πράξεων που διενεργήθηκαν τόσο από τη μετατραπείσα όσο και από την προερχόμενη από τη μετατροπή εταιρεία και φορολογείται για το συνολικό αποτέλεσμα.
    Οι πιο πάνω δηλώσεις υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας.

    50. Ε Πως υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες στην περίπτωση μετασχηματισμών με βάση τις διατάξεις του ν. 4601/2019 που ταυτόχρονα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4935/2022.
    Α Ισχύουν τα αναφερόμενα στην ερώτηση 49.

 Όλες οι αλλαγές στο Πόθεν Έσχες, κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή

 

■ Briefing

Το τελευταίο briefing της σαιζόν και η παράταση των δηλώσεων (26.07.2024) – Εάν προτιμάτε να ακούτε και όχι να διαβάζετε. Κάτι γκρινιάριδες μιλάνε συνήθως…
 
 

■ Ευρωπαϊκά

Το newsletter της έδρας Jean Monnet για το δεύτερο τρίμηνο του 2024

Νέο ηλεκτρονικό πιστοποιητικό απαλλαγής από το ΦΠΑ
 

■ Εργατικά Ασφαλιστικά

Απασχόληση συνταξιούχων και υποβολή δήλωσης – Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ  Η εγκύκλιος    → Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 28/2024
 
ΤΕΚΑ: Εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση έτους 2023

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ
 
ΚΕΠΑ: Νέες μη αναστρέψιμες παθήσεις – Τέλος στην επαναξιολόγηση.    Η εγκύκλιος    →Φ80100/40417/17-07-2024

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Αυγούστου
 
Επιστροφή εισφορών σε επαγγελματίες – Παράταση λειτουργίας ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης ασφάλισης
 

■Τα νέα της αλάνθαστης ΑΑΔΕ

Συνήγορος του Πολίτη προς ΑΑΔΕ: Οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα της φορολογικής διοίκησης
 
Φορολοταρία: 32η Δημόσια Κλήρωση για συναλλαγές Ιουνίου

ΑΑΔΕ: Μπλόκο σε 27 επιχειρήσεις με εικονικά τιμολόγια άνω των 218 εκατ. ευρώ
 
Ολοκληρώνονται οι ενσωματώσεις ΔΟΥ στο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και στο ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης
 

■Νομοθεσία

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και τις «μικρές ΔΕΗ»

Κλαδικά

✔  ΔΤ ΕΦΕΕ ν. Δράμας

✔  ΔΟΠΛΦ – Συλλογή υπογραφών για την αποπομπή του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Όμηρου Τσάπαλου
 
Γ. Χριστόπουλος: Εδώ και τώρα η νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί ο διαχρονικός «γολγοθάς» των δηλώσεων

Επιστολή προς τον ΥΠΕΘΟ της συναδέλφου Έλσας Καλλιτσουνάκη-Πίτερη

ΠΟΦΕΕ: Η υπομονή εξαντλήθηκε

Σύλλογος λογιστών Καλύμνου: «Ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση – Ζητάμε το αυτονόητο»

ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Επιστολή διαμαρτυρίας ΕΛΦΕΑ: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη μεταφορά της προθεσμίας για τον Σεπτέμβριο για τις φορολογικές δηλώσεις

ΟΕΕ: Ο Υπουργός Οικονομικών να δώσει παράταση και να στείλει για μόνιμες διακοπές τον κ. Τσάπαλο!

Επιστολή ΕΦΕΕΘ προς τον Πρωθυπουργό για τις φορολογικές δηλώσεις
 
ΕΕΑ: Μονόδρομος η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΕΦΕΕΑ: «Τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε κύριοι της κυβέρνησης;»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Προέδρων Ενώσεων Μελών της ΠΟΦΕΕ στο Σύνταγμα

Συνέντευξη του Γ.Γ. της ΠΟΦΕΕ Χριστοφοράκη Δημήτρη στον Αθήνα 98.4

■Λοιπά ενδιαφέροντα

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα παρέκκλισης για την εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις εγχώριες χονδρικές συναλλαγές B2B

GDPR: Οδηγός Προστασίας Δεδομένων για Μικρές Επιχειρήσεις
 
Επίδομα παιδιού – Α21: Ανοίγει την Τετάρτη 31 Ιουλίου η πλατφόρμα

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την τελική επιχορήγηση αγροτών για ζημιές από τις πυρκαγιές του 2021
 
Smart Cities: Ένταξη 52 Δήμων στο πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ»

Πάνω από 800.000 ευρώ τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για παραλίες και αιγιαλούς
 
Νέα παράταση καταγραφής αδειούχων υπαίθριου εμπορίου
 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

✏  Επέκταση Καταστήματος Αφορολογήτων, Αδασμολογήτων και Φορολογημένων Ειδών στον αερολιμένα Ρόδου . Η απόφαση  → Α.1113/2024

✏  Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής και ειδική ασφαλιστική εισφορά ΕΛΓΑ: Τροποποίηση της 425/42522/2013 . Η απόφαση  → 1123/210188/17-07-2024

✏  Μικρά ζυθοποιεία – Τροποποίηση της ΔΕΦΚ Γ 5054272 ΕΞ 2011 . Η απόφαση  → Α.1104/2024

✏  Εξωδικαστικός μηχανισμός: Τροποποίηση της 77697 ΕΞ 2021 σχετικά με την καταγγελία της σύμβασης ρύθμισης . Η απόφαση  → 107410 ΕΞ 23-07-2024

✏  ΕΣΠΑ 2021-2027 και πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια και Υποστήριξη Δικαιούχων» – Τροποποίηση της 122032/2022 . Η απόφαση  →105385 ΕΞ 18-07-2024

✏ Παράταση επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης πληγέντων Κεφαλληνίας και Ιθάκης (σεισμός 26ης Ιανουαρίου 2014)  . Η απόφαση  → 56816/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/22-07-2024

✏  ΕΣΠΑ 2021-2027: Προγράμματα δράσεων τεχνικής βοήθειας . Η απόφαση  → 95393 ΕΞ 16-07-2024

✏  Ενίσχυση πληγέντων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής (πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023) – Τροποποίηση της 20875/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./Α325/2023 . Η απόφαση  → 56445/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/Α325/19-07-2024

✏  Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία – Αλλαγές στις ελάχιστες αποστάσεις από οχλούσες δραστηριότητες . Η απόφαση  → 523/16-07-2024

✏  Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30-66 ετών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης . Η απόφαση  → 40482/17-07-2024

✏  Αποζημίωση πυρόπληκτων αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε διάφορες περιοχές της χώρας . Η απόφαση  → 56450/20-07-2024

✏  1η τροποποίηση της Δημόσιας Πρόσκλησης Νο 10/2023 για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 2.000 ανέργων ηλικίας 30-66 ετών σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκης . Η απόφαση  → 830370/23-07-2024

✏  Παράταση επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης πληγέντων Σάμου, Ικαρίας και Χίου (σεισμός 30ής Οκτωβρίου 2020) . Η απόφαση  → 55618/ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/Α36/17-07-2024

✏  Ενίσχυση πληγέντων Καρδίτσας (12η προκαταβολή για πλημμύρες από 4 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  → 56099/18-07-2024

✏   Επιχορήγηση πληγέντων Μαγνησίας (πυρκαγιές 26ης Ιουλίου 2023). Η απόφαση  → 56085/18-07-2024

✏  Ενίσχυση πληγέντων Μαγνησίας και Σποράδων (13η προκαταβολή για πλημμύρες από 4 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  → 56089/18-07-2024

Επίλογος (κλεμμένος από παλαιότερο σχόλιο, ωστόσο επίκαιρος)

Ο Αύγουστος αποτελεί για πολλούς από εμάς την μοναδική ευκαιρία μέσα στο έτος, για να χαλαρώσουμε, να ρίξουμε τους ρυθμούς μας και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Δεν θα πρέπει συνεπώς να την αφήσουμε να πάει χαμένη.

Εύχομαι καλές διακοπές σε όσους τα καταφέρουν να ξεκλέψουν έστω και λίγο χρόνο για να απομακρυνθούν από τις πόλεις τους. Όσοι δεν τα καταφέρουν και μείνουν στο κλεινόν άστυ, ας επισκεφθούν τις δροσερές γωνιές που πάντα υπάρχουν σε κάθε πόλη.  Οι επιλογές είναι πολλές. Κοντινές παραλίες, μουσεία που συνέχεια περνάτε απ’ έξω αλλά δεν προλαβαίνατε ποτέ να μπείτε μέσα, θερινοί κινηματογράφοι, πισίνες σε ξενοδοχεία και άλλα πολλά. 

Δείτε το όμως και διαφορετικά. Ορισμένες φορές οι διακοπές είναι ταλαιπωρία.
-Καράβι = ψάχνω να θέση να κάτσω (εάν βρω πρώτα λεφτά για εισιτήριο εκεί που έχουν φτάσει οι τιμές) «Πότε πρόλαβαν και τις έπιασαν όλες
-Παραλία = «ένα μέρος βρε παιδιά να βάλω την ομπρέλα» 
-Μπάνιο = πάλι γέμισε με άμμο όλο το αυτοκίνητο.
-Ξαπλώστρα (εάν βρεις) = «μπορείτε σας παρακαλώ να παίξετε λίγο πιο πέρα με τις ρακέτες σας, έχω φάει τρεις μπάλες μέχρι τώρα στο κεφάλι».
-Απόγευμα στο σπίτι για μπάνιο = «γιατί δεν έχει νερό, θα μείνω πάλι με τα αλάτια;».
-Βράδυ στην χώρα του νησιού = Το κοντινότερο πάρκινγκ με άδειες θέσεις βρίσκεται στο διπλανό νησί.

Καλή ξεκούραση και να προσέχετε την υγεία σας γιατί ως γνωστόν υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι, αυτοί που είναι καλά και αυτοί που δεν είναι…

Πηγή