Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Πρόλογος

  • Στην αρχαιότητα, χρησιμοποιούνταν ενίοτε η φράση «Ό,τι θεωρείται αλήθεια στη μία πλευρά του Κιθαιρώνα, αποτελεί ψέμα στην άλλη του πλευρά». Κάνοντας μια μεταφορά της φράσης αυτής στο σήμερα, τροποποιώντας τη λίγο και όσον αφορά στην όλη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τολμώ να πω ότι η αλήθεια σε όλες τις πλευρές του «Κιθαιρώνα» είναι μία και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Γιατί, κατά μία άποψη η αλήθεια είναι ένα γεγονός γνώσης. Άρα αφού συμβαίνει, αφού το βλέπεις και το βιώνεις πώς είναι δυνατόν να μην είναι αλήθεια όλο αυτό που συμβαίνει με τις φορολογικές δηλώσεις;

    Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Ομολογουμένως φέτος είχαμε τα περισσότερα προβλήματα στην πλατφόρμα υποβολής της Α.Α.Δ.Ε., τα οποία σε συνδυασμό με τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και το πιο σύντομο χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών (σ.σ. 91 ημερολογιακές ημέρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αργίες του Πάσχα και τα Σαββατοκύριακα), είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πραγματικά χαοτικής κατάστασης. Εδώ να σημειώσω πως αρκετά προβλήματα παραμένουν, ενώ ξεπηδούν νέα κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων, γεγονός που δεν μπορεί να μένει ασχολίαστο. Φτιάχνουν το ένα, χαλάει το άλλο και πάει λέγοντας, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

    Η αλήθεια συνεπώς είναι η παραπάνω και όπως ανέφερα, αυτό ισχύει και στις δύο πλευρές του «Κιθαιρώνα», απλώς οι κατοικούντες στη μία του μεριά, ακόμη επιμένουν. Και όπως συμβαίνει συχνά, όταν μεταξύ ανθρώπων υπάρχουν αντιθέσεις, το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι η αλήθεια. Στα σοβαρά επιχειρήματά μας, τόσο το υπ. Οικ., όσο και η Α.Α.Δ.Ε. απαντούν με υπεκφυγές, είτε απλώς σιωπούν ή ακόμη χειρότερα μάς λοιδορούν. Κόντρα στην αλήθεια υψώθηκε το ψέμα, δαιμονοποιήθηκε η άλλη άποψη (που δεν είναι απλά άποψη αλλά γεγονός αδιάψευστο), ενώ δεν έλειψαν και οι δημόσιες προσβολές προς ολόκληρο τον κλάδο μας. Αν δεν μπορούν οι ιθύνοντες να καταλάβουν τους λόγους που δυσανασχετούν και αντιδρούν οι λογιστές, αν επιμένουν κόντρα στις καθημερινές ενδείξεις πως αυτοί έχουν δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν εμμένουν πως είναι κατά των παρατάσεων όταν οι ίδιοι δεν τηρούν το χρονοδιάγραμμα, τότε είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια πως δίκιο έχουν οι πολλοί (εμείς) και όχι οι ιθύνοντες. Συνεπώς ας πάψουν να κατηγορούν του κλάδο μας κι ας αναλάβουν έστω για μια φορά τις ευθύνες τους.
     


 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο

 

  • MyAADE, υπ. Οικονομικών και άλλα σχετικά

 

Θέματα φορολογικών δηλώσεων



ΑΑΔΕ: Είμαστε βέβαιοι ότι η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα
[ Είμαστε βέβαιοι ότι στο χρονικό διάστημα που απομένει, οι πολίτες και οι λογιστές τους θα επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, ώστε η υποβολή των δηλώσεων να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.]

  • Προσωπικό σχόλιο: Πίσω από τα νούμερα των στατιστικών και όλων αυτών που αναφέρει η Α.Α.Δ.Ε., βρίσκονται άνθρωποι που εργάζονται νυχθημερόν σαν ρομπότ προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο και μάλιστα εν μέσω πολλών δυσκολιών, με πολλές τροποποιητικές δηλώσεις με υπαιτιότητα της υπηρεσίας ή των φορέων, λάθη στην εφαρμογή κι ένα σωρό άλλα ζητήματα και υποχρεώσεις. Πίσω από τα νούμερα, κρύβεται άγχος που τρώει τα σωθικά, ώρες ατελείωτες στα γραφεία, έλλειψη προσωπικού χρόνου και μεγάλη ανασφάλεια. Πίσω από αυτά τα νούμερα, οι λογιστές δίνουν καθημερινή μάχη με αντίκτυπο στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία. Και κάποιοι με αλαζονική διάθεση, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης «στοιχηματίζουν» πως δε θα δοθεί παράταση. 

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο


Το briefing της εβδομάδας – Υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τροποποιητικές, αποκλίσεις ΦΠΑ κ.ά. (12.7.2024)

 Ομ. Τσάπαλος: «Υπερβολές όσα λέγονται περί μαζικών λαθών – Μήπως ένα μέρος των λογιστών-φοροτεχνικών θίγονται οικονομικά;» και

Ομ. Τσάπαλος: Αν οι λογιστές συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, δεν χρειάζεται καμία παράταση

  • Προσωπικό σχόλιο: Η απάντηση είναι απλή. Από τις 1.232.538 δηλώσεις που είχαν επιλεγεί για αυτόματη οριστικοποίηση, οι 809.660 (δηλαδή 65,69%) υποβλήθηκαν στην συντριπτική τους πλειονότητα από λογιστές-φοροτεχνικούς, αφού προηγουμένως είχε γίνει έλεγχος των στοιχείων, διόρθωση λαθών και συμπλήρωση σχετικών κωδικών για την αποφυγή πληρωμής φόρων (π.χ. ανάλωση κεφαλαίου, κ.λπ.). Συνεπώς, δεν εθίγησαν οικονομικά οι λογιστές, αφού οι πολίτες απέδειξαν εμπράκτως πως εμπιστεύονται τους λογιστές τους και όχι την Α.Α.Δ.Ε. Άρα καταρρέει το επιχείρημα πως οι λογιστές εθίγησαν και δήθεν υπερβάλλουν ως προς τα προβλήματα. Πάμε όμως παρακάτω. Από τις 422.878 δηλώσεις που οριστικοποιήθηκαν αυτόματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαιτούνται διορθώσεις μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων [σ.σ. όπως είδαμε πιο πάνω, οι διορθώσεις αυτές μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων πρέπει να γίνουν έως 26.7.2024 διότι αφορούν σε διαφωνία με το περιεχόμενο της αυτόματα οριστικοποιημένης δήλωσης, (για τις άλλες περιπτώσεις τροποποιητικών, δείτε πιο κάτω το σχετικό άρθρο μας με τίτλο, «Τροποποιητικές δηλώσεις λόγω αποστολής νέων αρχείων από τους φορείς – Το λάθος της ΑΑΔΕ»], γεγονός που μόνο διευκόλυνση για τους φορολογούμενους και τους λογιστές δεν είναι. Οι ιδιώτες αυτοί, επειδή καθώς φαίνεται θα πάνε σε λογιστή για να διορθώσει τα λάθη της Α.Α.Δ.Ε. θα πληρώσουν, άρα και πάλι τεκμαίρεται πως δεν εθίγοντο οικονομικά οι λογιστές, αφού θα αμειφθούν για την εργασία τους. Συνεπώς, κι αυτό το επιχείρημα των αρμοδίων είναι φενάκη.  Τέλος, να τονίσω πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δοθούν τα στοιχεία σχετικά με το πόσες τροποποιητικές δηλώσεις έγιναν από τις 422.878 δηλώσεις που οριστικοποιήθηκαν αυτόματα. Επίσης πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ο αριθμός των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται λόγω νέων στοιχείων που ανεβάζουν οι φορείς.

    Θυμίζω για μία ακόμη φορά ότι, κακώς οι ιθύνοντες είδαν συντεχνιακές σκοπιμότητες πίσω από την ανάδειξη των προβλημάτων.Το έχω ξαναγράψει, πρώτη φορά ακούω για συντεχνιακά ελατήρια σε μια επαγγελματική ομάδα όταν η ίδια βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων των φορολογικών δηλώσεων, ακόμη κι αυτών που έχουν επιλεγεί για αυτόματη οριστικοποίηση που για κάποιους θα πλήξουν τα έσοδά της.

«Για να κάνεις μεγάλα πράγματα, δεν είναι ανάγκη να είσαι μεγαλοφυΐα. Δεν είναι ανάγκη να είσαι πάνω από τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να είσαι μαζί τους», έλεγε ο Γάλλος στοχαστής Montesquieu (1689-1755).

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο


Το briefing της εβδομάδας – Υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τροποποιητικές, αποκλίσεις ΦΠΑ κ.ά. (12.7.2024)


Ο Γ. Παπαδημητρίου στο ASTRA TV για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων




Για το φλέγον θέμα των φορολογικών δηλώσεων μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ Βασίλης Καμπάνης στον ΣΚΑΪ
[ Στην εκπομπή τοποθετήθηκε επίσης ο συνάδελφος φοροτεχνικός Δ. Ευστρατιάδης (εκ μέρους του ΙΟΦΟΜ)] .



Ερωτήματα και αναφορές στη Βουλή για τα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων και το ενδεχόμενο παράτασης

 

  • Προσωπικό σχόλιο (γενικότερο): Είναι γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ανακοινώσεις ή οι αποφάσεις των παρατάσεων συμπίπτουν χρονικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες που παρατείνονται. Αυτό είναι ένα νοσηρό φαινόμενο της ελληνικής πραγματικότητας που δυστυχώς δε λέει να πάψει, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει τη νοοτροπία των ιθυνόντων διαχρονικά. Ανακοινώνεται επί παραδείγματι μια παράταση το απόγευμα ή το μεσημέρι της καταληκτικής ημερομηνίας μιας υποχρέωσης ή άλλες φορές την αμέσως προηγούμενη. Όμως, με τον τρόπο αυτό η παράταση χάνει το όποιο νόημά της, αφού οι περισσότεροι επαγγελματίες και πολίτες, έχουν ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα κάτω από τεράστια πίεση και άγχος. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους οι πρακτικές και τα τεχνάσματα από το υπ. Οικονομικών γιατί, το μόνο που τελικά επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό είναι να γιγαντώνεται σε όλους εμάς τους επαγγελματίες η ανασφάλεια, αλλά και η αγανάκτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Άραγε, θα συνεχίσει το υπ. Οικονομικών αυτή την αδιάλλακτη στάση και δε θα δώσει νέα παράταση ή απλά για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να ασκήσει επιπλέον πίεση στους ήδη πιεσμένους λογιστές σε όλη την Ελλάδα που βάλλονται πανταχόθεν; Αν όντως —όπως κι άλλες φορές— ο στόχος είναι αυτός, τότε είναι ακόμη πιο επιλήψιμη η στάση του υπουργείου, αφού ασκεί πίεση (τρομοκρατώντας συνάμα με καταιγισμό email για την υποβολή των δηλώσεων) για να υποβληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δηλώσεις εν μέσω τόσων προβλημάτων και δυσκολιών, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη γνωρίζουν ήδη ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος και πως θα δοθεί εν τέλει παράταση. Κατά τ΄άλλα όμως, μάς σέβονται εμάς τους λογιστές και είμαστε οι συνεργάτες τους και άλλα ωραία χαριτωμένα που ακούμε κατά καιρούς.

    Τι να την κάνω την παράταση που δίνεται την τελευταία στιγμή όταν έχω εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά ώστε να προκάνω μια υποχρέωση; Πάντως, καθώς φαίνεται, η άκαμπτη στάση του υπουργείου δε θα αλλάξει, παρά μόνον όταν δούνε ότι τα νούμερα δε βγαίνουν, δηλαδή και πάλι την τελευταία στιγμή. Ας βάλουμε κάποια στιγμή κι εμείς μυαλό όμως και να αλλάξουμε κι εμείς επιτέλους στάση. Μην περιμένουμε μόνο από τους άλλους, ας πάρουμε κι εμείς πρωτοβουλίες.

Πόθεν έσχες



Πόθεν έσχες και ετήσιες καταστάσεις: Ανοίγει το σύστημα για τροποποιήσεις



Νέες σημαντικές αλλαγές στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σε διαβούλευση

  • Στην αρχαία Αθήνα, για τους εννέα άρχοντες, εκτός των άλλων αυστηρών κριτηρίων υπήρχε α) επίσημη καταγραφή της περιουσίας τους και έλεγχος του «πόθεν αυτής έσχον», πριν την ανάληψη του αξιώματός τους, δυνάμενη να ελεγχθεί από τον κάθε πολίτη και β) η λεγόμενη «ενεχυρίασις», δηλαδή η υποθήκευση της περιουσίας τους πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους (σημαντικό εδώ να τονιστεί πως ίσχυε η αρχή της ενιαύσιας θητείας, δηλαδή όλα τα αξιώματα είχαν ετήσια διάρκεια).

 

■ Η φορολογική μου δήλωση (για όσους δεν το προμηθεύτηκαν ακόμη, προλαβαίνουν…)



Η φορολογική μου δήλωση 2024 – Διαθέσιμο στο Public. Κυκλοφορεί επίσης σε όλα τα περίπτερα και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία
[Εκτός από τις θερμές ευχαριστίες όλων μας για την προτίμησή σας στον ετήσιο αυτόν οδηγό, θέλουμε να μάς στέλνετε τις παρατηρήσεις ή τις προτάσεις σας για τη βελτίωση της ύλης του περιοδικό. Ευχαριστούμε και όσους ήδη έχουν στείλει τις παρατηρήσεις τους].

Επίσης δείτε και

Taxheaven – Οδηγός φορολογικών δηλώσεων 2024 (Φ.Ε. 2023)

MyData και δηλώσεις Φ.Π.Α.



Δηλώσεις ΦΠΑ: Σταδιακή μείωση επιτρεπτών ορίων απόκλισης

Επίσης:

Η απόφαση για τη σταδιακή μείωση αποκλίσεων στη δήλωση ΦΠΑ βάσει διαβιβάσεων mydata
[η Α.Α.Δ.Ε. επιμένει στο να δημιουργεί συνεχώς νέες υποχρεώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο, όταν δεν έχουν επιλυθεί άλλα προβλήματα…]



Νέα έκδοση myDATA και αναβάθμιση εφαρμογής timologio

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο


Το briefing της εβδομάδας – Υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τροποποιητικές, αποκλίσεις ΦΠΑ κ.ά. (12.7.2024)

■ Λοιπά



Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Τα πρώτα εκκαθαριστικά επιβεβαιώνουν τη δυσμενή φορολογική μεταχείριση των ελ. επαγγελματιών και επιστημόνων έναντι των μισθωτών



e-Ναυλοσύμφωνο: Οι νέες διαδικασίες για 7.500 περίπου επαγγελματικά πλοία αναψυχής



Σε λειτουργία νέο ψηφιακό μήνυμα στο ICISNET για αυτοματοποίηση εξαγωγών και εφοδιασμών


Ο.3029/2024 Κοινοποίηση των άρθρων 14 παρ. 2, 17-29, 63, 65 και 73 του ν. 5113/2024 («Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκίνητων οχημάτων, λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», Α 96/21-6-2024)
  [
Φορολογικές διατάξεις ν. 5113/2024 – Αδράνεια οχημάτων, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής τελών κυκλοφορίας κ.ά.
]


myPROPERTY: Ψηφιακά οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου δωρεάς/γονικής παροχής από 16/7/2024
. Δείτε και τις αποφάσεις:

[Α.1109/2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α. 1059/18.04.2024 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Ψηφιακή υποβολή δήλωσης φόρου δωρεάς προς τα πρόσωπα της παρ. 3 άρθρου 25 του ν. 2961/2001 – “Δήλωση φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς τα πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 25 του ν. 2961/2001, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY”» (Β’ 2334) ] και [
Α.1110/2024 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1249/09.12.2021 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου δωρεών/γονικών παροχών-“Δήλωση Δωρεάς/Γονικής Παροχής”» (Β’ 5779) ].



Νέα ερώτηση στη Βουλή για παράταση των δηλώσεων και το όριο υπογραφής λογιστή



Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Συζήτηση στη Βουλή για τα πρόστιμα του άρθρου 20 του ν. 4557/2018
[ Η απάντηση σε σχέση με το ερώτημα είναι πραγματικά απάντηση πολιτικού. Δηλαδή δεν υπάρχει επί της ουσίας απάντηση… ]

 

 

 



Το μεγάλο πρόβλημα στα Ε3 των αλιέων
  [
Γ. Παπαδημητρίου ]



Τροποποιητικές δηλώσεις λόγω αποστολής νέων αρχείων από τους φορείς – Το λάθος της ΑΑΔΕ



Το briefing της εβδομάδας – Υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τροποποιητικές, αποκλίσεις ΦΠΑ κ.ά. (12.7.2024)

 

Ασφαλιστικά



ΤΕΚΑ: Ενεργοποίηση υπηρεσίας για το ιστορικό ασφάλισης



Και ιδιώτες στην είσπραξη οφειλών του ΕΦΚΑ

Εργασιακά

Σημαντικό:

Επίδομα μητρότητας Υπεγράφη η απόφαση για επέκταση σε νέες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων
 Δείτε και την απόφαση:
39686/2024 Ειδική άδεια και παροχή προστασίας της μητρότητας για όλες τις μισθωτές του e-ΕΦΚΑ ή άλλου φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών

[ Η παρούσα εφαρμόζεται σε εργαζόμενες και εργαζόμενους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και σε δικηγόρους με σύμβαση έμμισθης εντολής της

παρ. 11
του

άρθρου 32
του ν.

4387/2016
(Α’ 85). Για τις ανάγκες εφαρμογής της παρούσας ως «μισθωτές» ή «μισθωτοί» νοούνται οι εργαζόμενες/οι με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι δικηγόροι με σύμβαση έμμισθης εντολής, χωρίς να αποδίδονται στους τελευταίους ιδιότητες ή χαρακτηριστικά που αφορούν στην εξαρτημένη εργασία. Επίσης, για την εφαρμογή της παρούσας ως «μη μισθωτές» και «μη μισθωτοί» νοούνται οι ελεύθερες/οι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες/οι και αγρότισσες/ τες του

άρθρου 151
του ν.

5078/2023
(Α’ 211) ].

→ 

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο επίκεντρο της συνάντησης ΥΠΕΚΑ – ΓΣΕΒΕΕ



Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Συζήτηση στη Βουλή μετά από επίκαιρες ερωτήσεις



Ψηφιακή κάρτα εργασίας και έκπτωση 30% σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης: Αναφορές στη Βουλή



ΟΣΕΥΠΕ – Ψηφιακή κάρτα εργασίας: «Βαπτίζουν μετόχους και εταίρους τους εργαζόμενους»



Έως 31/12 η αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις γουνοποιίας



Π. Τσακλόγλου: Πάνω από 180.000 οι συνταξιούχοι που εργάζονται



Περίπου 22 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα έχουν επιβληθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας στο πρώτο εξάμηνο

 

Αποφάσεις Δ.Ε.Δ.



Τα κέρδη από πώληση κρυπτονομισμάτων δεν φορολογούνται καθώς το εισόδημα από μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 42 και 42Α του ν. 4172/2013



Κάλυψη τεκμηρίου με ποσό δωρεάς για το οποίο η δήλωση έγινε μετά το τέλος του έτους

Όλα τα ανωτέρω σχολιάστηκαν και στο


Το briefing της εβδομάδας – Υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τροποποιητικές, αποκλίσεις ΦΠΑ κ.ά. (12.7.2024)

Αποφάσεις Σ.τ.Ε. και Α.Π.

 ΣτΕ 327/2024 Συμφωνητικά, που έχουν καταρτισθεί μεταξύ ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας και τρίτης (αλλοδαπής ή ημεδαπής) επιχείρησης – Έκπτωση δαπανών ενδοομιλικών συναλλαγών για την παραχώρηση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και για την παροχή υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης και οργάνωσης


ΣτΕ 4/2024 Έντοκη επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντος ΦΠΑ – Υπηρεσίες οδικής βοήθειας


ΣτΕ 616/2023 Αναδρομική εφαρμογή άρθρου 7 παρ. 3 του ν. 4337/2015 σε παραβάσεις έκδοσης ανακριβών στοιχείων ΚΒΣ


Άρειος Πάγος 168/2024 Δανειακές συμβάσεις και μεταβολή επιτοκίου – Καταχρηστικός ο όρος στεγαστικού δανείου με κειμενόμενο επιτόκιο κατά το μέρος που προβλέπει δικαίωμα μόνο και όχι και υποχρέωση της τράπεζας να προβεί σε μείωση όταν το επιτόκιο της ΕΚΤ μειώνεται

 Άρειος Πάγος 433/2024 Εργατικό ατύχημα και μη υπαιτιότητα εργοδότη – Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης

Ε.Ε.


Υπόθεση C‑279/23 Προδικαστική παραπομπή – Καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές – Οδηγία 2011/7/ΕΕ – Άρθρο 6, παράγραφος 1 – Ελάχιστο κατ’ αποκοπήν ποσό ως αποζημίωση για τα έξοδα είσπραξης – Διάταξη του εθνικού δικαίου που επιτρέπει την απόρριψη αγωγών περί καταβολής του εν λόγω κατ’ αποκοπήν ποσού όταν η καθυστέρηση πληρωμής δεν είναι σημαντική ή η απαίτηση είναι αμελητέου ποσού – Υποχρέωση σύμφωνης με το δίκαιο της Ένωσης ερμηνείας
[
Καταπολέμηση καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές – Ελάχιστο κατ’ αποκοπήν ποσό ως αποζημίωση για τα έξοδα είσπραξης – Διάταξη του εθνικού δικαίου που επιτρέπει την απόρριψη αγωγών περί καταβολής του εν λόγω κατ’ αποκοπήν ποσού όταν η καθυστέρηση πληρωμής δεν είναι σημαντική ή η απαίτηση είναι αμελητέου ποσού – Υποχρέωση σύμφωνης με το δίκαιο της Ένωσης ερμηνείας ].


Υπόθεση C‑196/23 Προδικαστική παραπομπή – Κοινωνική πολιτική – Οδηγία 98/59/ΕΚ – Ομαδικές απολύσεις – Άρθρο 1, παράγραφος 1, στοιχείο α’, και άρθρο 2 – Ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων – Πεδίο εφαρμογής – Λύσεις συμβάσεων εργασίας λόγω συνταξιοδότησης του εργοδότη – Άρθρα 27 και 30 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης [
Ομαδικές απολύσεις – Ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων – Λύσεις συμβάσεων εργασίας λόγω συνταξιοδότησης του εργοδότη ]


Υπόθεση C‑184/23 Προδικαστική παραπομπή – Κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) – Έκτη οδηγία 77/388/ΕΟΚ – Άρθρο 2, σημείο 1 – Άρθρο 4, παράγραφος 4, δεύτερο εδάφιο – Υποκείμενοι στον φόρο – Ευχέρεια των κρατών μελών να θεωρούν ως έναν και μόνο υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος καλείται “όμιλος ΦΠΑ”, πρόσωπα τα οποία είναι μεν ανεξάρτητα μεταξύ τους από νομική άποψη, συνδέονται όμως στενά από χρηματοδοτική, οικονομική και οργανωτική άποψη – Παροχές υπηρεσιών εντός του ομίλου ΦΠΑ – Φορολόγηση τέτοιων παροχών – Λήπτης των παροχών ο οποίος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ – Κίνδυνος απώλειας φορολογικών εσόδων
[ ΦΠΑ: Ευχέρεια των κρατών μελών να θεωρούν ως έναν και μόνο υποκείμενο στον φόρο, ο οποίος καλείται «όμιλος ΦΠΑ», πρόσωπα τα οποία είναι μεν ανεξάρτητα μεταξύ τους από νομική άποψη, συνδέονται όμως στενά από χρηματοδοτική, οικονομική και οργανωτική άποψη – Παροχές υπηρεσιών εντός του ομίλου ΦΠΑ – Φορολόγηση τέτοιων παροχών – Λήπτης των παροχών ο οποίος δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ – Κίνδυνος απώλειας φορολογικών εσόδων
]


Υπόθεση C‑409/22 Προδικαστική παραπομπή – Ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων – Υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά – Οδηγία 2007/64/ΕΚ – Έννοια του “μέσου πληρωμών” – Πληρεξούσιο εντολοδόχου ο οποίος ενεργεί εξ ονόματος του δικαιούχου του λογαριασμού – Αντίγραφο του πληρεξουσίου φέρον επισημείωση – Άρθρα 54 και 59 – Συγκατάθεση για την εκτέλεση πράξης πληρωμής – Έννοια του όρου “εξακρίβωση γνησιότητας” – Μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής – Ευθύνη του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών για τις πράξεις αυτές – Βάρος αποδείξεως [
Ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά – Έννοια του «μέσου πληρωμών» – Πληρεξούσιο εντολοδόχου ο οποίος ενεργεί εξ ονόματος του δικαιούχου του λογαριασμού – Αντίγραφο του πληρεξουσίου φέρον επισημείωση – Συγκατάθεση για την εκτέλεση πράξης πληρωμής – Έννοια του όρου «εξακρίβωση γνησιότητας» – Μη εγκεκριμένες πράξεις πληρωμής – Ευθύνη του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών για τις πράξεις αυτές – Βάρος αποδείξεως ].

 



Οι δημόσιες συμβάσεις για τις υπηρεσίες λογιστή το 2ο τρίμηνο του 2024



Έως 31.12.2024 η προσαρμογή καταστατικών των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών



Παράταση του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»



Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού – Το ψηφισθέν κείμενο

 

ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Σχεδόν 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θεωρούν ότι υπάρχουν καρτέλ στην αγορά

 



ΕΦΕΕΑ: «Όλα τα είχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε!»



Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Αίτημα παράτασης υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου



ΑΚΙΟΕ: Αναγκαία η παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων εισοδήματος για φυσικά και νομικά πρόσωπα



Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Άμεση παράταση ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων



Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΦΕΕ στο MEGA για τις φορολογικές δηλώσεις



ΟΕΕ: Να μετατεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων



«Να σταματήσει η πίεση σε λογιστές και επιχειρήσεις και η απειλή των προστίμων» – Κοινό δελτίο τύπου συλλόγων λογιστών

 

Επίλογος

  • Κλείνοντας, θα γίνω κουραστικός ίσως και θα παραθέσω εκ νέου ένα κομμάτι από παλαιότερο σχόλιο της Δευτέρας, γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να το κάνω: «Συμβαίνει συχνά στον τόπο μας, διαχρονικά, ακόμη και τα αυτονόητα να γίνονται ανεπίτευκτα. Κι αυτό φυσικά ισχύει και για τον μικρόκοσμό μας. Τα παραδείγματα πολλά, όμως από που να αρχίσω και που να τελειώσω.

    Και κάπως έτσι, βλέποντας όλα αυτά γύρω μου κουνώ το κεφάλι έντονα προβληματισμένος. Απογοητευμένος, για όσους εδώ και δεκαετίες νομοθετούν διαρκώς νέες υποχρεώσεις με ασφυκτικές προθεσμίες και εξοντωτικά πρόστιμα, ή που θεσπίζουν πολλές αδόκιμες προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς να αφουγκράζονται τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, δίχως ίχνος σεβασμού προς τους επαγγελματίες, χωρίς προοπτική για το μέλλον. Μπαλώματα και κρύψιμο των πραγματικών προβλημάτων κάτω από το χαλί.

    Απογοητευμένος όμως είμαι και για τον κλάδο μας, που τελικά, εδώ και τόσα χρόνια, συζητάμε ακόμη τα αυτονόητα. Οι περισσότεροι από μάς, είμαστε πάντοτε άμεσα διαθέσιμοι για διαπροσωπικές αιχμές ή δημόσιους διαξιφισμούς και συνάμα τόσο αναβλητικοί στο να σκεφτούμε ιδέες για την επίλυση των προβλημάτων που μάς ταλανίζουν ή για τη φυγή από το αδιέξοδο. Μερικές φορές, αρκεί για τη λύση ενός προβλήματος απλά και μόνο να παραδεχτείς πως υπάρχει πρόβλημα.

    Ως κλάδος, συνεχίζουμε τα ίδια λάθη, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο επάγγελμά μας αλλάζει καθημερινά επί τα χείρω. Αντί να συσπειρωθούμε, τολμώ να πω ότι απολαμβάνουμε τα δίπολα και αρεσκόμαστε να διχαζόμαστε ακόμη περισσότερο. Μέσα σε όλα αυτά, φιμώνουμε την αυτοκριτική μας κι έτσι με τη στάση μας έχουμε καταφέρει να εξαπατούμε ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό, με αποτέλεσμα να κωπηλατούμε αγόγγυστα, χωρίς σαφή προορισμό, με αβέβαιο μέλλον και με δίχως όνειρα. Θαρρείς μοιάζουμε με ρομπότ που σε λίγο καιρό θα μάς πετάξουν από τη γραμμή παραγωγής ως απαξιωμένους.

    Κάνοντας εικόνα αυτά που πολλές φορές βλέπω στο χώρο μας, είναι σαν να τσακώνονται δύο άτομα στην αποβάθρα του σταθμού για το ποιες είναι οι θέσεις τους και για το ποιος θα κάτσει στην πρώτη θέση δίπλα στο παράθυρο και καθώς αυτοί διαπληκτίζονται, το τρένο να φεύγει. Η εικόνα αυτή, με τσαλακωμένους γιακάδες να κυνηγούν το τρένο όταν αντιλαμβάνονται πως αυτό έχει φύγει, μού θυμίζει τούτη την περίοδο πολύ έντονα όλους εμάς τους λογιστές».

Επειδή αυτό είναι το τελευταίο μου «σχόλιο της Δευτέρας», εύχομαι καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, καλή ξεκούραση (όλοι την έχουμε ανάγκη) και κλείνω με κάτι από τον μοναδικό και αξεπέραστο Μάνο Χατζηδάκι.



 

Πηγή