Επιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλή εβδομάδα
σε όλους.  

Το εργασιακό άγχος αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο
τους λογιστές, διότι οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, σε συνδυασμό με την αύξηση του ανταγωνισμού και των απαιτήσεων της αγοράς, έχουν αυξήσει τις ώρες εργασίας και κατ΄ επέκταση τις προκλήσεις που βιώνει ο
κλάδος. Σε ένα πολύ ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι δύσκολο να βάλεις όρια και έχει υποχρέωση να εργάζεσαι πολλές ώρες. Αυτή η κατάσταση προκαλεί επαγγελματική εξουθένωση που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι ο κόσμος γρήγορα μετατράπηκε από μια βιομηχανική κοινωνία σε μια κοινωνία υπηρεσιών.

Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι μεγάλες και απρόβλεπτες ώρες, οι πολλές ευθύνες, αλλά και η έλλειψη υλικής ανταμοιβής λειτουργούν αρνητικά. Ταυτόχρονα, βαρετές κουραστικές δουλειές πολυνομία ασάφεια και τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να αυξήσουν το εργασιακό άγχος, και να προάγουν την επαγγελματική εξουθένωση σε επόμενο στάδιο.
Το κινητό μας τηλέφωνο που σε βρίσκει ο πελάτης σου όποτε θέλει
και η τηλεργασία έχει συμβάλει σε περισσότερες εργασιακές ώρες καθώς συνεχίζει ο λογιστής να δουλεύει από το σπίτι του ή κατά την περίοδο των διακοπών του. Στην αρχή της καριέρας του ο λογιστής αισθάνεται ενθουσιασμό με θέληση και διάθεση για δουλειά θέτει στόχους και κάποιους τους επιτυγχάνει. Μετά μαζί με την εμπειρία έρχεται η ρουτίνα και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι νέες διαρκείς εξελίξεις. Ίσως και η άγνοια στα πρώτα στάδια να λειτουργεί θετικά ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν η οικονομική σταθερότητα, η οικογενειακή ικανοποίηση, καθώς και παράγοντες προσωπικότητας όπως ο νευρωτισμός, τα επίπεδα αντίληψης και η οργάνωση που διαθέτει. Δυστυχώς το εργασιακό άγχος δημιουργεί φόβο αποτυχίας, συγκρούσεις παράπονα μεταξύ συναδέλφων, αλλά και προβλήματα υγείας
ή και κατάθλιψη.

Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στον εαυτό μας. Ο χρόνος με τον εαυτό σου, δίνει την ευκαιρία να καθαρίζεις το μυαλό σου και να βάζεις σε τάξη τις σκέψεις σου. Αυτό σε βοηθάει να καταλάβεις την δική σου άποψη, χωρίς να επηρεάζεσαι από τη γνώμη των γύρω σου. Σου δίνει τον χρόνο που χρειάζεσαι για να καταλάβεις τι είναι σημαντικό στην ζωή σου και να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου.

Κοντεύουμε στο τέλος του 2022 και μέσα από την ταχύτητα της καθημερινότητας και των υποχρεώσεων δεν καταλάβαμε πότε έφτασε ο Νοέμβριος ο οποίος είναι και αυτός γεμάτος υποχρεώσεις ( Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Νοεμβρίου 2022).
Την Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή του ετήσιου πίνακα προσωπικού Ε4 σύμφωνα και με την απόφαση του υπ.Εργασίας  103083/2.11.2022 η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και φυσικά εντός του μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφική διαδικασία για εργαζόμενους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Με την απογραφική διαδικασία θα πρέπει να φτιαχτεί το προφίλ του κάθε εργαζόμενου για την οργάνωση του
πραγματικού χρόνου απασχόλησης του στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, και κατά τη γνώμη μου ο χρόνος δεν επαρκεί. Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετά θέματα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς λάθη τα οποία αργότερα θα τρέχουμε να διορθώσουμε. 
Γι’ αυτό λοιπόν πρώτα διαβάζουμε τις οδηγίες που έχουν δημοσιευθεί, στη συνέχεια τις ερωτήσεις απαντήσεις που και αυτές έχουν δημοσιευθεί, μετά ρωτάμε και κάποιον ειδικό και στο τέλος προχωράμε στην απογραφή. Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε  ΝΑΙ/ΟΧΙ σύμφωνα με την στατιστική ή ρίχνοντας ζάρια στο γραφείο. Εάν η απόφαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και εγκυμονεί κίνδυνος προστίμου, τα ζάρια ( έχω τέτοια εάν θέλει κάποιος συνάδελφος του τα δανείζω) πρέπει να είναι μεγάλα.

Οι οδηγίες όπως ανέφερα, δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα (δείτε εδώ) και επιπλέον δόθηκαν και νέες διευκρινίσεις (ερωτήσεις απαντήσεις – εδώ) οι οποίες δημιουργούν μια μικρή σύγχυση ειδικά σε ό,τι αφορά στο διάλειμμα.
Δείτε τις δύο πιο ενδιαφέρουσες :

  • Ερώτηση: Θα ήθελα διευκρινίσεις όσον αφορά το Ε3:Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης (Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης) και την Ψηφιακή Οργάνωση Χρόνου Εργασίας που θα υποβάλλω μετά την 1.11.2022 και στην επιλογή [Ναι/Οχι] τι πρέπει να γίνει και πως μπορώ να το διαχειριστώ;

    Απάντηση: a. Κατά την υποβολή του Ε3: Ενιαίου Εντύπου Αναγγελίας Πρόσληψης από την 01.11.2022, και κατά την επιλογή της Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας με [Ναι] δεν θα χρησιμοποιείται πλέον η διαδικασία υποβολής Ε4 – Συμπληρωματικός Ωραρίου στις περιπτώσεις αρχικής δήλωσης, αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ούτε θα επιτρέπεται να συμπληρωθεί ωράριο για τον εργαζόμενο με άλλον Πίνακα Προσωπικού Ε4. Στον υπόχρεο εργοδότη/επιχείρηση για τις επόμενες ημέρες, μετά την 1η ημέρα εργασίας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας είτε με Σταθερό Εβδομαδιαίο είτε με Ωράριο Απασχόλησης – Τροποποιούμενο/Μεταβαλλόμενο, πάντα πριν την έναρξη του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
    Επίσης με την επιλογή της Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας με [Ναι] δεν επιτρέπεται να συμπληρωθεί ωράριο για τον εργαζόμενο στο πεδίο του Ε3 «ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ & ΛΗΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ή να έχει γίνει επιλογή του πεδίου «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΑΡΧΕΙΟ».

    Απάντηση b. Κατά την υποβολή του Ε3:Ενιαίου Εντύπου Αναγγελίας Πρόσληψης από την 01.11.2022, και κατά την επιλογή της Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας με [Όχι] απαιτείται και απογραφική διαδικασία με νέα Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης το αργότερο μέχρι την 30.11.2022.

    Ερώτηση: Πως δηλώνεται το διάλειμμα σε σχέση με το ωράριο εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

    Απάντηση: Το διάλειμμα δηλώνεται στο έντυπο «Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης» επιλέγοντας:
    α. την αντίστοιχη τιμή ΝΑΙ/ΟΧΙ στο πεδίο «ΕΝΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ»
    β. Θέτοντας τα λεπτά στο πεδίο «ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ» (υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 56 του Ν.4808/2021 ότι για απασχόληση πλέον των τεσσάρων (4) ωρών είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ η χορήγηση διαλείμματος).
    Στη δήλωση του ωραρίου απασχόλησης του εργαζόμενου είτε με «Σταθερό Εβδομαδιαίο» είτε με «Μεταβαλλόμενο/ Τροποποιούμενο ανά Ημέρα» συμπληρώνουμε το συμβατικό ωράριο απασχόλησης ανεξάρτητα αν το διάλειμμα είναι εντός ή εκτός ΩΡΑΡΙΟΥ, αν δηλαδή παρατείνει ή όχι το ωράριο εργασίας
    Παράδειγμα:
    Εργαζόμενος πλήρως απασχολούμενος με εβδομαδιαία ωράριο ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 16:00 και με διάλειμμα 30 λεπτών ΕΚΤΟΣ ωραρίου θα δηλωθεί ως εξής
    Στο Έντυπο «Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης» συμπληρώνεται Στο Πεδίο ΕΝΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ : ΟΧΙ Στο Πεδίο ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ : 30
    Στο Έντυπο Οργάνωσης χρόνου Εργασίας «Σταθερό Εβδομαδιαίο» ή «Μεταβαλλόμενο/ Τροποποιούμενο ανά Ημέρα»
    Συμπληρώνεται το συμβατικό ωράριο για κάθε ημέρα εργασίας: 08:00 – 16:00 και όχι 08.00 – 16:30.

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία της απογραφή μετά θα περιμένουμε πότε η οντότητα σταδιακά θα ενταχθεί (με βάση τον ΚΑΔ) στο μηχανισμό της κάρτας εργασίας.


Προσοχή
μετά την ένταξη εργαζόμενου στην Ψηφιακή Οργάνωση Χρόνου Εργασίας, (και εφόσον συμπληρωθεί το ανάλογο πεδίο με ΝΑΙ όπως αναφέρουν οι συχνές ερωτήσεις) δεν θα χρησιμοποιείται πλέον η διαδικασία υποβολής Ε4 – Συμπληρωματικός Ωραρίου, ούτε θα επιτρέπεται να συμπληρωθεί ωράριο για τον εργαζόμενο με άλλον Πίνακα Προσωπικού. Από τις προσελεύσεις των εργαζομένων παρέχετε η δυνατότητα να κατεβαίνει λίστα σε είσοδο και έξοδο της πραγματικής απασχόλησης ανά ημέρα για όλους τους εργαζομένους της οντότητας σε μορφή
excel.  

Για το τέλος της εισαγωγής αφήνω τον
νέο κανονισμό λειτουργίας των ΠΕΚΑ του ΕΦΚΑ
που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι έλεγχοι που θα γίνονται από τους ελεγκτές των ΠΕΚΑ θα είναι τακτικοί, έκτακτοι, ή έλεγχοι συμμόρφωσης.  Αν και τα πρόστιμα είναι μεγάλα για πολλές παραβάσεις, οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια και όταν ξεκινήσουν πάλι,  ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία του στους ελεγκτές διαφορετικά θα ζητείται η συνδρομή της αστυνομίας. Εάν διαπιστωθεί κατά τον επιτόπιο έλεγχο ότι η επιχείρηση δεν απασχολεί προσωπικό, η πληροφορία αυτή θα καταγράφεται στο δελτίο ελέγχου και ο εργοδότης θα δηλώνει ενυπόγραφα την περίοδο κατά την οποία δεν απασχόλησε προσωπικό.

Σημειώστε τι γίνεται στις περιπτώσεις που οι ελεγκτές διαπιστώσουν σε επιχείρηση απασχόληση ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των μη μισθωτών (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές μηχανημάτων, λογιστές, κ.λπ. ).

  • Έλεγχος των μη μισθωτών

    α) Αν κατά τον έλεγχο που διενεργούν τα αρμόδια όργανα του e-ΕΦΚΑ διαπιστωθεί απασχόληση ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των μη μισθωτών (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συντηρητές μηχανημάτων κ.λπ.), αυτοί καταγράφονται στο δελτίο ελέγχου. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά π.χ. τιμολόγια ή δεν έχουν εγγραφεί στον eΕΦΚΑ ως μη μισθωτοί, είτε γιατί είναι νυν συνταξιούχοι και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε γιατί δεν έχουν κάνει ποτέ έναρξη στη ΔΟΥ, τότε η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται στις αρμόδιες υπηρεσίες για αυτεπάγγελτη απογραφή ή επανεγγραφή στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ ή για διακοπή σύνταξης και ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές π.χ. φορολογική διοίκηση, για περαιτέρω ενέργειες κατά την αρμοδιότητά τους.
    β) Στην περίπτωση μελών εταίρων ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Εταιρειών, απασχόλησης Διαχειριστών ΟΕ, διαχειριστών μονοπρόσωπων ΙΚΕ και μονοπρόσωπων ΕΠΕ, ελέγχεται η ασφάλιση τους, όπως προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρα 38 και 39 του ν. 4387/2016) και παράλληλα όπου κριθεί αναγκαίο τηρείται η ανωτέρω διαδικασία και τα αποτελέσματα του επιτόπιου ελέγχου διαβιβάζονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες για περαιτέρω ενέργειες.

Ξεκινώ την εβδομαδιαία ανασκόπηση με τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν την προηγούμενη εβδομάδα που πέρασε. Να θυμίσω πως μπορείτε να ανατρέχετε άμεσα στα σημαντικότερα θέματα (π.χ. mydata,
ψηφιακή κάρτα ) από τα κουμπιά που εμφανίζονται στο επάνω μέρος της σελίδας τη μπάρα του κόμβου. Εκεί βλέπετε συγκεντρωμένα την θεματική ενότητα επιλογής σας με φίλτρο την ημερομηνία ή με λέξεις κλειδιά για άμεση αναζήτηση.
 

Επιστρεπτέα προκαταβολή



Επιστρεπτέα προκαταβολή
: Χιλιάδες επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν εντόκως το σύνολο των ποσών που έλαβαν.
Μεγάλο το πρόβλημα αλλά και το βάρος το οποίο έπεσε στους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονται υπόλογοι απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίος καλούνται από την ΑΑΔΕ να επιστρέψουν εντόκως το όλο το ποσό που έλαβαν σαν ενίσχυση. Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες ούτε και όλα τα λάθη των λογιστών. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν τήρησαν το όρο της διατήρησης του προσωπικού, σε κάποιες άλλες έχει γίνει εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης, σε κάποιες υπάρχει πρόβλημα με τα δικαιολογητικά, και σε κάποιες η ΑΑΔΕ έχει υπολογίσει λάθος. Δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία ένστασης (κακώς) έτσι ώστε να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ακόμα και από λάθος υποβολής δικαιολογητικών όπου πολλοί π.χ. υπέβαλαν πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης αντί του πιστοποιητικού περί μη φερεγγυότητας. 
Για την

αστοχία της εφαρμογής
αναφέρθηκε με δελτίο τύπου και το Ο.Ε.Ε. Ιονίων Νήσων ενώ υπήρχε και σχετική
παρέμβαση από τους Γ.Χριστόπουλο, Α. Μουζάκη και Α.Μητρόπουλο στην εκπομπή του Γ.Αυτιά (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).

eSEND & MyData

Επειδή όλες οι επιχειρήσεις προφανώς και δεν είναι έτοιμες για τη διαβίβαση των των λιανικών συναλλαγών μέσω ΦΗΜ στο esend, η ΑΑΔΕ μαζί με το υπ.Οικονομικών δεν θα επιβάλλουν πρόστιμα χωρίς να ειδοποιήσουν πρώτα, για το διάστημα από 31.10 έως 30.11. 
Σύμφωνα λοιπόν με την κυα
Α.1157/2022
η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα
:

  • Όσες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) και δεν έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ στοιχεία λιανικής από τις 31.10.2022 έως τις 30.11.2022, θα λαμβάνουν, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδοποίηση για μη διαβίβαση, η οποία αναρτάται στην εφαρμογή e-Κοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Στην ειδοποίηση αναγράφεται αναλυτικά κάθε ΦΗΜ από τον οποίο δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ.

    Με την ειδοποίηση αυτή, οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν με την υποχρέωση διαβίβασης, εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής της.

    Σε περίπτωση εμπρόθεσμης συμμόρφωσης με τη σχετική υποχρέωση, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας αυτής.

    Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας αυτής και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης.

    Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της ως άνω προθεσμίας, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31.10.2022 και μέχρι τον χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης.

    Για παραβάσεις μη διαβίβασης από την 1η.12.2022 και μετά επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις, χωρίς να προηγείται αποστολή ειδοποίησης από την ΑΑΔΕ.

Και για να μην το ξεχάσω, στην απόφαση αναφέρεται ότι : Δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 54Η του ΚΦΔ και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, για μη διαβίβαση στοιχείων εσόδων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), εφόσον η επιχείρηση δεν εκδίδει στοιχεία λιανικής από τον ΦΗΜ αυτόν.

Επίσης να προσθέσω (δεν το αναφέρει η απόφαση αλλά το έχω ψάξει αρκετά…) ότι δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 54Η του ΚΦΔ και του άρθρου 13Α του ν. 2523/1997, σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ΦΗΜ, σε επιχειρήσεις που έχουν κάνει διακοπή εργασιών, αλλά και στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την έδρα τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού!

Ο σύλλογος

Λογιστών Καρδίτσας τονίζοντας τα αυστηρά πρόστιμα
που ισχύουν σε μη διαβιβάσεις των ΦΗΜ και ταμειακών μηχανών επισημαίνει πως ο έλεγχος διαβίβασης των ταμειακών μηχανών ή των Φ.Η.Μ. είναι αποκλειστικά ευθύνη της επιχείρησης και του τεχνικού εγκαταστάτη.
Στο ίδιο πνεύμα και η κοινή ανακοίνωση συλλόγων Λογιστών, οι οποίοι

τόνισαν στον επιχειρηματικό κόσμο πως δεν είναι αρμοδιότητα
των λογιστών η αποστολή των εσόδων τους στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (
esend και mydata).
 

Δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και η

Α.1149/2022
που αφορά την παράταση προθεσμίας διαβίβασης σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης μέχρι 31/12/2022 – Τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1038/14.03.2022 (Β’ 1475) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) , ως προς την προθεσμία διαβίβασης για τους λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης.


 

Ειδικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Προσοχή! Δείτε την ΚΥΑ  159477 ΕΞ 2022/1.11.2022 γιατί θα ξεκινήσουν σύντομα έλεγχοι για το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων και ένα από τα αντικείμενα αυτών θα είναι και η τήρηση στην έδρα των επιχειρήσεων του Ειδικού Μητρώου  Πραγματικών Δικαιούχων. Δείτε αναλυτικά :  Προσοχή, θα γίνουν έλεγχοι για την τήρηση του ειδικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων στην έδρα των επιχειρήσεων

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελ. επαγγελματιών από 1.1.2023
Μάλλον πάμε για αυξήσεις των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων. Ο υφ. Εργασίας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη βουλή ανέφερε
:
Αν οι εισφορές δεν αυξηθούν, οι μελλοντικές συντάξεις των μη μισθωτών θα είναι εξαιρετικά χαμηλές. Στις απαντήσεις του υφυπουργού είναι ξεκάθαρο πως λόγω ανταποδοτικότητας του ασφαλιστικού οι αυξήσεις τελικά θα γίνουν. Δυστυχώς οι δηλώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα μικρά ποσά ή να εμφανίζουν για πολλά χρόνια διαρκώς ζημιογόνες χρήσεις.

ΝΕΟΣ ΚΦΔ


Δημοσιεύθηκε ο νέος ΚΦΔ (Νόμος
4987/2022) ο οποίος δεν περιλαμβάνει ούτε αλλαγές σε ποινές που επιβάλλονται για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, ούτε καμία άλλη τροποποίηση υφιστάμενου νόμου. Είναι απλά μια νομοθετική κωδικοποίηση.

Άσκηση επαγγέλματος σε κατοικία


Άσκηση επαγγέλματος σε κατοικία – Η νέα διάταξη στο νόμο 4986/2022.  Στο νέο νόμο 4986/2022 περιλαμβάνεται η διάταξη για την άσκηση επαγγέλματος σε κατοικία, ανεξαρτήτως αν είναι κύρια ή μη, για λογιστές, οικονομολόγους, ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά. στην οποία είχαμε αναφερθεί την 5η Αυγούστου του τρέχοντος έτους, με το επάγγελμα του ψυχολόγου να προστίθεται μετά τη δημόσια διαβούλευση.
Με τη διάταξη αυτή καθίσταται εφικτό χώροι κατοικίας, να χρησιμοποιούνται για άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου, ανεξαρτήτως αν η κατοικία είναι κύρια ή μη.


myPROPERTY: Σε λειτουργία οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών

  my PROPERTY: Ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς κινητών και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος.
Προαιρετικά

από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία
οι εφαρμογές για δηλώσεις φόρου κληρονομιών με ή χωρίς συμβόλαιο.
Επίσης, από 2/11/2022 αναβαθμίζεται η εφαρμογή Δωρεών Γονικών Παροχών με Συμβόλαιο για χρηματικά ποσά και λοιπά κινητά, με την προσθήκη πεδίων αναγραφής πληροφοριών, με σκοπό την αποφυγή επισύναψης δικαιολογητικών.

Δείτε τις

συχνές ερωτήσεις απαντήσεις

Δείτε σχετική απόφαση : A.1151/2022.

  • Περιπτώσεις υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης κληρονομιάς

    1. Υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (http//myproperty.aade.gov.gr), για θανάτους από 01/01/2022 και μετά οι ακόλουθες δηλώσεις φόρου κληρονομιάς:

    α) οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, εφόσον δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί άλλη δήλωση σε έντυπη μορφή, κινητών περιουσιακών στοιχείων (ενδεικτικά χρημάτων, αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, απαιτήσεων, έργων τέχνης κ.λπ.) και ακινήτων εντός αντικειμενικού συστήματος (Α.Π.Α.Α.), με κληρονόμους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, που έχουν εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και

    β) οι τροποποιητικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς αρχικής δήλωσης (εμπρόθεσμες ή εκπρόθεσμες) με τις οποίες είτε δηλώνονται νέα περιουσιακά στοιχεία είτε τροποποιούνται τα ήδη δηλωθέντα, εφόσον η αρχική δήλωση (για θανάτους από 01/01/2022) έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής αυτής.

 

Επισημάνσεις

Της Δικηγόρου Νένα Διονυσοπούλου Μια απόφαση ( ΣΤΕ 2023/2021 ) η οποία ανεπίτρεπτα συμπαρασύρει χρονικά επιμηκύνοντας τον χρόνο παραγραφής σε πάνω από πέντε έτη με δικαιολογία του χρόνου απόδειξης της παράβασης και ενθαρρύνοντας την μακροχρόνια απραξία της φορολογικής διοίκησης.

Του συναδέλφου Βλάχου Θεόδωρου. Η αποφυγή της διπλής φορολόγησης διανεμόμενων ή κεφαλαιοποιούμενων κερδών

 

 

Αρθρογραφία


Η φορολογική

αντιμετώπιση της οικονομικής ζημιάς
που υφίσταται επιχείρηση λόγω κλοπής, ληστείας ή απάτης εις βάρος της από άγνωστους δράστες με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων – ΣΟΛ ΑΕ
Artion AE – Αν συνταξιούχος επιλέξει να ασκήσει κάποιο ελευθέριο επάγγελμα, δεν εμπίπτει στην υποκατώτατη ασφαλιστική κλάση, με βάση την υπ’ αριθ. 3/2020 Εγκύκλιο ΕΦΚΑ, για τους νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους (έως πέντε έτη ασφάλισης) θεσπίζεται «Ειδική ασφαλιστική κατηγορία κατά τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισής τους. Συνταξιούχοι που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν στην ασφάλιση δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης».
Ειδικό καθεστώς αναστολής καταβολής ΦΠΑ
στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών – Σχετικές διαδικασίες (Του Φώτη Τσιατούρα)


 

ΣτΕ – Δικαστικές αποφάσεις  – ΔΕΔ
 


ΣτΕ 2023/2021 «Νέο στοιχείο» θεωρείται η μεταγενέστερη του τακτικού ελέγχου απόδειξη εικονικότητας φορολογικού στοιχείου. Δείτε την

επισήμανση στον κόμβο
σχετικά με την απόφαση από την κ. Νένα Διονυσοπούλου.


ΣτΕ 321/2022 Απρόθεσμη διαδικασία αυτεπάγγελτης διόρθωσης δικαστικής απόφασης (παρ. 4 του άρθρου 110 του ΚΔΔ)


ΣτΕ: Συνταγματικές οι

διατάξεις του ν. 4512/2018
για το επίδομα παιδιού και η

χρήση μάσκας
λόγω πανδημίας.


ΣτΕ 1488/2021 Κάλυψη τεκμηρίου φυσικού προσώπου με δάνειο που ελήφθη στο όνομα ανώνυμης εταιρίας


ΣτΕ 1106/2022 Σύνταξη γήρατος: Συνυπολογισμός χρόνου ασφαλίσεως στις ΗΠΑ (ερμηνεία διατάξεων ΔΣΚΑ)


ΔΕΔ.

Λογιστικές διαφορές από μη εξόφληση τιμολογίων προμηθευτών μετά την διακοπή της εταιρίας
.


ΔΕΔ –

Δεν θεωρείται εισόδημα
ποσό το οποίο επιδικάστηκε λόγω ικανοποίησης ηθικής βλάβης

Επενδύσεις – Ενισχύσεις



Υπογράφηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
(Ταμείο Μικροπιστώσεων). Προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς


635/321245/2022
– Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης, σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων σύμφωνα με το άρθρο 95 του ν. 4982/2022 (Α’ 195). Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης του κανονικού καθεστώτος, υποβάλλουν από την 15/11/2022 έως και την 25/11/2022 αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.
 

Νομοθεσία


  Νόμος
4986/2022

  • Αφορά : τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος η διασφάλιση οικονομικά προσιτών και διαφανών τιμών ενέργειας και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού

 

Eργασιακά – Ασφαλιστικά

103083/2.11.2022 Η απόφαση για την παράταση (έως 11/11) της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4.

Προθεσμίες υπεύθυνων δηλώσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας για το Νοέμβριο.

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 34/2022 Επικουρική ασφάλιση των Μηχανικών, που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4756/2020, και απεικόνιση στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Όλοι οι πριν και μετά την 1/1/1993 ασφαλισμένοι («παλαιοί» και «νέοι») Μισθωτοί Μηχανικοί του οικείου τομέα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν διοριστεί /απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου (μόνιμοι τακτικοί υπάλληλοι) κατατάσσονται σε τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες

Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 35/2022 Σχετικά με την επιλογή φορέα Κύριας ασφάλισης, προσώπων που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου και υπάγονταν λόγω ιδιότητας σε δύο ή περισσότερους πρώην φορείς για την ίδια απασχόληση, κατ’ εφαρμογή του Ν.4892/2022. Με την κοινοποιούμενη διάταξη δίνεται δικαίωμα στους ασφαλισμένους αυτούς, με αίτησή τους, να επιλέξουν πρώην Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό που έχει ενταχθεί στον e- Ε.Φ.Κ.Α., με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και στον οποίο θα προσμετρηθεί ο χρόνος ασφάλισής τους υποχρεωτικά από την 1/1/2017 και εφεξής. Η επιλογή της υποχρεωτικής ασφάλισης υπέρ Κύριας Σύνταξης στον ενταχθέντα πρώην φορέα, Τομέα, Κλάδου ή Λογαριασμού του e-Ε.Φ.Κ.Α. δεν δημιουργεί υποχρέωση επιπλέον καταβολής ή επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών για το
διάστημα μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Επιλογής.

Από σήμερα Δευτέρα ξεκινούν αιτήσεις απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές για ανέργους με επιχορήγηση από 700€-933€ μηνιαία.

 

Λοιπές φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

  Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2022/2023 – Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του

  28.000 φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν από την ΑΑΔΕ το 2023

  • Το έτος 2023 θα διενεργηθούν είκοσι πέντε χιλιάδες πεντακόσιοι (25.500) πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης (Γ.Δ.Φ.Δ.) και δύο χιλιάδες πεντακόσιοι (2.500) έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου

    Η απόφαση 

    : Α.1144/2022

   Δεν αλλάζει το επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου και για την έντοκη επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων του ΚΦΔ

  • Με την νέα απόφαση αυξάνεται το όριο (από 1 εκατοστιαία μονάδα σε 2 εκατοστιαίες μονάδες) του επιτοκίου των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πάνω από το οποίο επέρχεται μεταβολή στα επιτόκια του άρθρου 53 του ν. 4174/2013.
    Η απόφαση ορίζει επίσης ότι κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος από την ημερομηνία δημοσίευσης της, ήτοι έως 2.11.2023, το επιτόκιο των άρθρων 1 και 2 της υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31.12.2013 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών δεν μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πριν την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά τέσσερις (4) εκατοστιαίες μονάδες λαμβανομένου ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου που ίσχυε κατά την 1η.1.2014.

    Συνεπώς αν και αυξήθηκε το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) (βλ. πίνακα που ακολουθεί) δεν θα επέλθει καμία μεταβολή στα επιτόκια του άρθρου 53 του ΚΦΔ (τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου, και τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων).

    Η απόφαση  : Α.1153/2022

  Παράταση προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων στο Δήμο Σητείας λόγω της θεομηνίας της 15ης Οκτωβρίου 2022

   ΥΠΕΝ/ΔΥΔΡ/110736/3100/25-10-2022 Αφορά επιδότηση κατανάλωσης φυσικού αερίου – Χορήγηση για Σεπτέμβριο 30€/ mwh και Οκτώβριο (40€/mwh ) 

   5003/28.10.2022 – Τροποποίηση της εφαρμογής e-wallet για ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης. Εφόσον πρόκειται για πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ή παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υπάρχει υποχρέωση τήρησης φωτοαντίγραφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο καταχωρίζει στο εξουσιοδοτημένο σύστημα του φορέα τον αριθμό του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του φυσικού προσώπου και αποστέλλεται στην κινητή συσκευή του προσώπου, μέσω SMS ειδοποίησης, αριθμός ασφαλείας για άντληση. Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.Gov.gr.

  ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/107482/1848 Έλεγχο επικίνδυνων αποβλήτων με την τοποθέτηση GPS στα οχήματα οδικής μεταφοράς αυτών.

   Yπόθεση C-362/21 Έννοια της “εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής” – Νομική ισχύς και συνέπειες των ηλεκτρονικών υπογραφών

   Δ1γ/Γ.Π/18692/3-11-2022 Διευκρινίσεις αναφορικά με επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις σε επιχειρήσεις Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

   ΔΕΦΚΦ Α 1110316 ΕΞ 31-10-2022 Οδηγίες αναφορικά με τις διαδικασίες και διατυπώσεις για την διακίνηση προϊόντων ειδικού φόρου κατανάλωσης που έχουν τεθεί σε ανάλωση

   3133.1/75335/2022 – Ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκδοση «Άδειας εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αναγνωρισμένου σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας» και την απόδοση «Τέλους Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής σύμφωνα με το Δίκαιο Άλλης Χώρας». – Αφορά έκδοση διακοπή ακύρωση τροποποίηση παράταση της «Άδειας εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, και υποχρεώσεις ως προς το ΦΠΑ σύμφωνα με τον τύπο Οφειλόμενο ποσό = Ναύλος (*) Συντελεστή Φ.Π.Α. μεταφοράς επιβατών (*) Έκπτωση Φ.Π.Α. βάσει κατηγορίας πλοίου (*) 70 %.

   ΕΞ 27-10-2022 Διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών «Στοιχεία Διαβατηρίων» «Στοιχεία Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας» και
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

   Υπόθεση C-641/21 – Τόπος αναφοράς όσον αφορά τη φορολόγηση – Μεταβίβαση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου – Λήπτης ο οποίος μετέχει σε απάτη περί τον ΦΠΑ στο πλαίσιο αλυσίδας πράξεων – Υποκείμενος στον φόρο ο οποίος γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει την ύπαρξη της απάτης – Ο τόπος παροχής των υπηρεσιών, βρίσκεται στο κράτος μέλος του λήπτη των υπηρεσιών, θεωρείται παρά ταύτα ότι βρίσκεται στο κράτος μέλος του παρόχου των υπηρεσιών όταν ο πάροχος γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ότι, με την παροχή των υπηρεσιών, μετείχε σε απάτη περί του ΦΠΑ στο πλαίσιο αλυσίδας πράξεων.

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Διαβάστε τι προβλέπει το νομοσχέδιο αναφορικά με τη

νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης
.

Από

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το καλάθι του νοικοκυριού
. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται μέσω ειδικού σήματος επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους.

104093/31.10.2022
– Οι επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν στο καλάθι του νοικοκυριού μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα της παρ. 1 αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. – Δείτε την
40/2022 Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Yπάρχει
apps
στο κινητό για σύγκριση τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς που προτείνει

super market που στο σύνολο τα έχει πιο οικονομικά.

Εφόσον

επιτρέπει ο κανονισμός του κτιρίου την άσκηση επαγγέλματος και οι διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας
επιτρέπει το άρθρο 73 του Ν.4986/22 τους χώρους κατοικίας ως επαγγελματική στέγη.

Κτηματολόγιο:

Παρατείνεται
η ανάρτηση σε περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας μέχρι 29/12/2022


Παγώνουν τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων
χώρων για το 2023 στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Καλή συνέχεια…

Πηγή