Η πρώτη έκδοση του Excel, που κυκλοφόρησε το 1979, ήταν αρκετά δύσκολη στην κατανόηση για τους χρήστες. Η οθόνη με το πλέγμα αριθμών ήταν κάτι εντελώς άγνωστο για την εποχή, κάποιοι θεώρησαν πως θα τους πάρει την δουλειά και πολλοί άλλοι δεν μπορούσαν να φανταστούν πώς αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να τους φανεί τόσο πολύ χρήσιμο. Χρειάστηκε χρόνος και εξοικείωση με τις δυνατότητες του Excel για να συνειδητοποιήσουν οι χρήστες την πραγματική του αξία. Σιγά σιγά, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι το πλέγμα του Excel δεν ήταν απλά μια οπτική αναπαράσταση ενός γραμμικού φύλλου, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτοματοποίηση υπολογισμών, την ανάλυση δεδομένων και τη δημιουργία γραφημάτων. Αυτό που σήμερα θεωρούμε δεδομένο και ίσως γελάμε κάποιοι πίστευαν ότι η αυτοματοποίηση υπολογισμών και η ανάλυση δεδομένων που προσέφερε το excel θα μπορούσε να τους αντικαταστήσει. Τελικά οι ανησυχίες αυτές δεν επαληθεύτηκαν καθώς ο αυτοματισμός δημιούργησε νέες ευκαιρίες και δεξιότητες.
Στα χρόνια που έρχονται με την Τ.Ν. (Α.Ι.) και BI ο λογιστικός κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις τόσο σε δεξιότητες μηχανογραφικής φύσεως που θα δυσκολέψουν αλλά και σε φοροτεχνικές δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να υπάρχει κριτική σκέψη σε επίλυση οικονομικών προβλημάτων και επικοινωνίας. Η ερμηνεία δεδομένων μέσα από την Τ.Ν. και ΒΙ εφαρμογές η παροχή συμβουλών και η ανάπτυξη στρατηγικών για την βελτίωση της οικονομικής υγείας των επιχειρήσεων παραμένουν κρίσιμες και απαιτούν για το μέλλον του λογιστή, εμπειρία και εξειδίκευση. Δυστυχώς (ευτυχώς για κάποιους άλλους) τίποτα δεν μένει στάσιμο καθώς η πληροφορία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να ρωτάει, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση των εξελίξεων και την πορεία των πραγμάτων. Αυτό που δεν αγοράζεται και είναι σημαντικό για την εργασία μας είναι ο χρόνος ιδιαίτερα αν σκεφτούμε τον όγκο της νομοθεσίας τις πολλές πλατφόρμες και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που ο λογιστής καλείται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις των πελατών του. Μέσα όμως σε όλα αυτά αν συνυπολογίσουμε τα bugs των εφαρμογών για τα οποία δεν ευθυνόμαστε είναι σαφές πως δεν σέβονται τις αγωνίες μας και τους χρόνους που αναλώνουμε για τα δικά τους λάθη. Δυστυχώς τα επίσημα στοιχεία του χρόνου υποβολής φορολογικών δηλώσεων δείχνουν πως ο κλάδος των λογιστών σε αυξητική τάση προτιμά να υποβάλει όλο και περισσότερες δηλώσεις αργά το βράδυ ώστε να προλαμβάνει καθυστερήσεις και κολλήματα στην πλατφόρμα υποβολής.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που κατά την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουμε τόσες πολλές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρόνο. Επομένως πολλά τα προβλήματα φέτος που δυσκολεύουν τις υποβολές φορολογικών δηλώσεων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα διαφωνίας (στο my business support) για την υποβολή αίτησης αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα με προθεσμία υποβολής τις 60 ημέρες από την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης.

Σύντομα θα ανακοινωθεί μείωση στο ποσοστό περιθωρίου απόκλισης στις υποβολές της δήλωσης ΦΠΑ όπως είχε αρχικά ανακοινώσει η ΑΑΔΕ σε δελτίο τύπου πως : το ποσοστό απόκλισης θα επανεξεταστεί στους επόμενους μήνες, με σκοπό τη σταδιακή μείωση και τον τελικό μηδενισμό του. Προχωρούν διαρκώς οι υλοποιήσεις με τα Δελτία αποστολής και οι διασυνδέσεις με τα pos όπου σύμφωνα με την Α.1065 οι επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης ERP πρέπει να καταχωρήσουν στην ΑΑΔΕ έως 31/5 τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις υπόχρεες επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS, τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν έως την 1/7.

Επί του πιεστηρίου :

Κ. Χατζηδάκης: Τι ανέφερε για φορολογικές δηλώσεις, mydata και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό
Έρευνα ΒΕΑ: Θετική αξιολόγηση για το ΓΕΜΗ και την ΥμΣ – Αρνητική για myDATA, ΕΡΓΑΝΗ, e-ΕΦΚΑ και ΤτΕ

Σημαντικά θέματα εβδομάδος


Για τις δηλώσεις εισοδήματος :


 Ελάχιστο (τεκμαρτό) εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων


ΕΝΦΙΑ: Επέκταση χρόνου ισχύος πιστοποιητικών για αποβιώσαντες και νομικά πρόσωπα που έχουν διακόψει τις εργασίες τους

  • Τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες και νομικά πρόσωπα που έχουν διακόψει τις εργασίες τους, στο εξής θα  διατηρούν την ισχύ τους μέχρι την μνημόνευση και επισύναψή τους σε συμβολαιογραφικό έγγραφο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ισχύος που αναγράφεται σε αυτά. Τα παραπάνω αφορούν τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται:
    – σε έτος μεταγενέστερο από το έτος του θανάτου ή της διακοπής εργασιών
    – εντός του έτους του θανάτου ή της διακοπής εργασιών, αλλά μετά από την πρώτη κεντρική έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.
    Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα πιστοποιητικά τα οποία κατά το χρόνο δημοσίευσης της απόφασης έχουν ήδη εκδοθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη μνημονευθεί και επισυναφθεί σε συμβολαιογραφικό έγγραφο.

    Η Απόφαση     Α.1082/2024

    Περισσότερα για το θέμα σχολιάστηκαν στο briefing της εβδομάδας


ΕΦΑ – Παράταση έως 31.5.2024 για τα νομικά πρόσωπα


 Η διαδικασία λήξης ασφάλισης Μη Μισθωτών

  • Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται :
    – Η διαδικασία για την αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με ατομική δραστηριότητα
    – Η διαδικασία αυτόματης ενημέρωσης της ατομικής μερίδας του ασφαλισμένου και του Πληροφοριακού Συστήματος Μη Μισθωτών με την λήξη ασφάλισης και η ανάρτηση της Απόφασης αυτεπάγγελτης λήξης ασφάλισης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.Όπως είναι γνωστό, για Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους που η έναρξη ασφάλισης συνδέεται με την έναρξη στη Φορολογική Διοίκηση, η ασφάλισή τους λήγει μετά από την διακοπή κάθε δραστηριότητας στη Φορολογική Διοίκηση. Για την εν λόγω διαδικασία απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που διατίθενται ήδη στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) ή μέσω φυσικού κύκλου εργασιών. (σχετική η αρ. 46/2020 εγκύκλιος)Σε περίπτωση που ο Μη Μισθωτός ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ, δεν υποβάλλει αίτηση για λήξη της ασφάλισης ή την υποβάλλει εκπρόθεσμα, το αρμόδιο ασφαλιστικό όργανο του e- ΕΦΚΑ, προβαίνει σε αυτεπάγγελτη λήξη ασφάλισης σε όλους τους τ. Φορείς, Τομείς, Κλάδους και Λογαριασμούς του e-ΕΦΚΑ, στους οποίους είχε υπαχθεί ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ).

    Η εγκύκλιος  

    25/2024


 

■ Briefing

 Το briefing της εβδομάδας – Αμφισβήτηση ελάχιστου εισοδήματος, αυτόματη υποβολή δηλώσεων, ΣΛΟΤ κ.ά. (24.5.2024)– Εάν προτιμάτε να ακούτε και όχι να διαβάζετε. Κάτι γκρινιάριδες μιλάνε συνήθως…
 
 

Επισημάνσεις – αρθρογραφία – ΔΕΔ

Τεχνητή διευθέτηση η πρακτική κατακερματισμού των συναλλαγών και διάσπασης του συνολικού τιμήματος σε ποσά μικρότερα των 500,00€

Αγορά ακινήτου από φορολογικό κάτοικο αλλοδαπής που δεν αποκτά εισόδημα στην Ελλάδα
 
Το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και τρίτους μετά την ψήφιση του ν. 5108/2024
 
Άρθρα Κοινοπραξία εκμετάλλευσης τουριστικών επιχειρήσεων
 

 

Σ.ΛΟ.Τ.

 ΣΛΟΤ 532/2024 Οντότητες Δημοσίου Συμφέροντος – Υποχρέωση ενοποιημένων οικ/κων καταστάσεων
 
ΣΛΟΤ 859/2024 Λογιστικός Χειρισμός Οικονομικής Ενίσχυσης

ΣΛΟΤ 223/2024 Ερώτημα εάν εισαγόμενα αγαθά σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης προσμετρώνται στα αποθέματα
 
ΣΛΟΤ 249/2024 Υποχρέωση σύνταξης ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων σε όμιλο εταιρειών

 

Ευρωπαϊκά

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Συλλήψεις σε Βέλγιο για απάτη ΦΠΑ και κατασχέσεις σε Ιταλία για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
 
Ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα: Σε ισχύ οι κανόνες για τη θέσπισή της
 


 

Εργατικά – Ασφαλιστικά

Ενοποίηση προϋποθέσεων απονομής επικουρικής σύνταξης – Διευκρινίσεις εφαρμογής διατάξεων του ν. 5078/2023.  Η απόφαση    → 32545/20-05-2024

Διευκρινίσεις για την συνταξιοδότηση με οφειλές έως 30.000 ευρώ από τον e-ΕΦΚΑ  Η απόφαση     →32270/17.05.2024
 
Καταβολή δώρου Πάσχα σε 541 εργαζόμενους μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Πότε καταβάλλονται οι προσυνταξιοδοτικές παροχές δικαιούχων του τέως ΕΤΑΤ από τον e-ΕΦΚΑ
 
Απασχόληση συνταξιούχων – Π. Τσακλόγλου: «Το μέγιστο της παρακράτησης συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το δωδεκαπλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης»

Εκλογική άδεια για δημοσίους υπαλλήλους στις Ευρωεκλογές 2024
 
Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης»

ΔΥΠΑ: Μεγάλη ανταπόκριση στο JOBmatch
 
Στα 871.314 άτομα το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ
 

Τα νέα της ΑΑΔΕ

ΔΟΥ Χαλκίδας: Επανέλεγχος όλων των ύποπτων υποθέσεων, διαχειριστικός έλεγχος και μεταφορά υποθέσεων
 
Η Διοικητική Κωδικοποίηση του Κώδικα ΦΠΑ. Η Απόφαση     Ε.2036/2024

Κοινό Δελτίο Τύπου Ενώσεων και Συλλόγων λογιστών Πελοποννήσου: «Στηρίζουμε οποιαδήποτε δυναμική μορφή κινητοποίησης αποφασίσει η ΠΟΦΕΕ»
 
Ο μετασχηματισμός των φορολογικών διοικήσεων το θέμα του ετήσιου φόρουμ του ΟΟΣΑ που θα διοργανωθεί φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Εγχειρίδιο επιλεγμένων λειτουργικών διαδικασιών ΕΦΚ και ΦΠΑ (έκδοση 05/2024)
 
Στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) οι αρμοδιότητες όλων των ΔΟΥ Αττικής
 
Δ.ΟΡΓ.Γ 1056786 ΕΞ 16-05-2024 Επικαιροποίηση της ύλης του Εγχειριδίου Επιλεγμένων Λειτουργικών Διαδικασιών της Διεύθυνσης Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ.)», έκδοσης Δεκεμβρίου 2023
 

 
 

Νομοθεσία

Νέος νόμος 5111/2024 για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή και για αφορολόγητες ενισχύσεις
 
 

Κλαδικά

Δελτίο Τύπου ΛΣΑ για την κοινή συνέντευξη των φορεών για το φορολογικό νόμο 5073/2023

Διαμαρτυρία ΑΚΙΟΕ: Πρόστιμο 10.000 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων από συνάδελφο που διαγνώσθηκε με βαριά ασθένεια
 
Γ. Παπαδημητρίου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ: «Το σεβασμό τον έχουμε κερδίσει – Καμία υποβολή φορολογικής δήλωσης εκτός ωραρίου και Κυριακές – Τον Αύγουστο δεν στέλνουμε δηλώσεις»

Σύλλογος λογιστών Ρεθύμνου: «Μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το τελευταίο πρόβλημα των φορολογουμένων θα είναι η αμοιβή του λογιστή»
 
ΑΣΦΕΕΑ: «Απορία ψάλτου… βήξ»

ΕΦΕΕΑ: Μια επιβαλλόμενη απάντηση στον κ. Χατζηδάκη και στην ΑΑΔΕ
 
ΠΟΦΕΕ: Γιατί εμείς με τους ανθρώπους δεν παίζουμε

ΣτΕΔΕΕ -Α.Π.

ΣτΕ 1251/2023 Όταν δεν αποδεικνύεται η πηγή προέλευσης του εμβάσματος, το ποσό αποτελεί εισόδημα κατά το άρθρο 48 παρ. 3 ΚΦΕ
 
ΣτΕ 925/2023 ΦΠΑ υπηρεσιών επεξεργασίας αποβλήτων

ΣτΕ 1441/2023 Η συμβιβαστική επίλυση της αστικής διαφοράς μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης δεν ισοδυναμεί με εκχώρηση απαίτησης
 
ΣτΕ – Δαπάνες προμήθειας φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ – Κράτηση 3% υπέρ ΜΤΠΥ: Συνταγματική η επιβολή της κράτησης στις δαπάνες αυτές
 

Λοιπά ενδιαφέροντα

Επιστολή – απάντηση του ΣΕΠΕ στο Σύνδεσμο Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (ΣΕΚΤ)
 
ΠΟΕ-ΔΟΥ: Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση των περιστατικών στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Στο gov.gr 5 νέες υπηρεσίες για την αγροτική επιχειρηματικότητα
 
«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις ρυθμισμένες δόσεις στην ΑΑΔΕ (Ψηφίστηκε – Δείτε πιο πάνω στη νομοθεσία)

Εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από εφοριακούς και ιδιώτες εξαρθρώθηκε σύμφωνα με ανακοίνωση
 
Επιστρέφει το Thessaloniki Tax Forum στις 27 Μαΐου

Επιστολή ΣΕΚΤ προς ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών με POS
 
Σύνδεσμος εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων: Προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

  Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/573 σχετικά με τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου

  Φορολογικές διατάξεις ν. 5108/2024 – Υποχρεώσεις παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, άρση ακινησίας οχημάτων 2024 με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας κ.ά.

  Διευκρινίσεις σχετικά με την εξέταση συνδρομής προϋποθέσεων για την έκδοση απόφασης αδρανοποίησης των κατασχέσεων απαιτήσεων

Λοιπές αποφάσεις


  Φορολογικές ρυθμίσεις της σύμβασης δωρεάς για την εκπόνηση μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η οδηγία   → Ο.3025/2024

 «Space buggy»: Όροι και προϋποθέσεις κίνησης και κυκλοφορίας για εκμίσθωση και για ατομική αναψυχή . Η απόφαση  → 2133.3/33216/01-05-2024

 Μητρώο ελληνικών και ξένων ΜΚΟ και Μητρώο Μελών: Τροποποίηση της οικ.10616/2020 . Η απόφαση  →148104/19-05-2024

 Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/573 σχετικά με τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου . Η εγκύκλιος  → Ε.2035/2024

Προγράμματα Αγροτικής Εστίας για το 2024  . Η απόφαση  →31608/13-05-2024

Παράταση υποβολής στοιχείων δαπανών έτους 2023 στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων έως 31 Μαΐου 2024  . Η απόφαση  → 17689 ΕΞ 21-05-2024

 ΕΣΠΑ 2021-2027: Άσκηση ένστασης εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 10 ημερών αντί 7 εργασίμων . Η απόφαση  →8542/02-05-2024

 Διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο ΓΕΜΗ» στο πληροφοριακό σύστημα «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ» της ΑΑΔΕ . Η απόφαση  → 17015 ΕΞ 17-05-2024

 Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου – Κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών για τα προγράμματα του ΕΠΑ 2021-2025 – Τροποποίηση της 62564/04.06.2021 . Η απόφαση  → 8878/16-05-2024

 Παρατηρητήριο τιμών καυσίμων fuelprices.gr – Συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Διανομέα Καυσίμων (ΑΜΔΙΚΑ) . Η απόφαση  → 36567/09-05-2024

Σύνθεση αρχικού κεφαλαίου για χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας για πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων  . Η απόφαση  →229/2/10-05-2024

 Υποχρεωτική χρήση της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής της ΤτΕ (ΔΙΑΣ Portal) από φορείς Γενικής Κυβέρνησης . Η απόφαση  → 2/54292/ΔΛΤΠ/24-05-2024

 Ενίσχυση πληγέντων Καρδίτσας (8η προκαταβολή για πλημμύρες από 4 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  → 40023/22-05-2024

 Ενίσχυση πληγέντων Φθιώτιδας (πυρκαγιές της 22ης Αυγούστου 2023) . Η απόφαση  →40010/22-05-2024

Επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023  . Η απόφαση  →40014/22-05-2024

 Ενίσχυση πλημμυροπαθών Τρικάλων – 5η προκαταβολή (πλημμύρες από 4 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023) . Η απόφαση  →38221/16-05-2024

Επιχορήγηση πληγεισών επιχειρήσεων Έβρου (πυρκαγιές από 19 Αυγούστου 2023 έως 7 Σεπτεμβρίου 2023)  . Η απόφαση  →39116/20-05-2024

Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή συνέχεια.

Πηγή