Επιμέλεια: Κωνσταντίνος
Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Που βρισκόμαστε :

Αναμένουμε : α) Την τροποποίηση της απόφασης Α. 1138/2020 και β) Την επίσημη ανακοίνωση για τις αντι-ΜΥΦ.

α) Χρήση 2021 :

Προθεσμίες διαβίβασης

Έως 31.5.2022 ( αναμένεται επίσημη ανακοίνωση/εγκύκλιος ) μπορούν να διαβιβαστούν όλα τα έσοδα του 2021 (δηλαδή και των μηνών Οκτ., Νοε., Δεκ. του 2021).

Δεδομένα που διαβιβάζονται

Διαβιβάζονται τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων τιμολόγησης, τα δεδομένα της σύνοψης, οι χαρακτηρισμοί εξόδων αυτοτιμολόγησης (αντικριζόμενων ή μη), καθώς και οι τίτλοι κτήσης .

Δεν Διαβιβάζονται τα Έξοδα και οι Αγορές

Κανάλια διαβίβασης

Επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα (όρια χρήσης) της «Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της ΑΑΔΕ», μπορεί να διαβιβάζει και μέσω ERP, εντός της Προθεσμίας των 20 ημερών του επόμενου από την έκδοση μήνα.

Αποδείξεις Λιανικής

Το «e-send» (έχει δεδομένα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021)δεν θα στείλει δεδομένα στο «myDATA». Άρα πρέπει να διαβιβαστούν (έως και σε μηνιαία βάση) , μέσω του λογιστικού προγράμματος, με τον παρακάτω τρόπο:

* Τύπος Παραστατικού : είτε 11.1 – ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης), είτε 11.2 ΑΠΥ (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών), είτε 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής.

Εναλλακτικός τρόπος : 11.1 – ΑΛΠ «Απόδειξη Λιανικής Πώλησης», (ανεξαρτήτως του είδους του Εσόδου)

* Χαρακτηρισμός Εσόδων : είτε  1.1_Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων, είτε 1.2_Έσοδα από Πώληση Προϊόντων, είτε 1.3_Έσοδα από Παροχή Υπηρεσιών, είτε 1.5 Λοιπά Έσοδα Κέρδη

Εναλλακτικός τρόπος : 1.5 Λοιπά Έσοδα Κέρδη (ανεξαρτήτως του είδους του Εσόδου)

* Χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατηγορία 1 έως 7 (ανάλογα με τον συντελεστή Φ.Π.Α ) και για την κατηγορία 7 [0%] επιλογή από τις περιπτώσεις 1-27 ( vatExemptionCategory )

Εναλλακτικός τρόπος : Επιλογή περ.27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ, για την κατηγορία 7 [0%] (ανεξαρτήτως του άρθρου εξαίρεσης ( περιπτώσεις 1-27 )

* Χαρακτηρισμός Ε3 : Ε3_561_001(κ.λπ, ανάλογα την περίπτωση)

Εναλλακτικός τρόπος : Χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα και έως την

την υποβολή Ε3 με Τύπο Παραστατικού 17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων με αντίθετο πρόσημο μειώνεται το ποσό του κωδ. Ε3_562 και με κανονικό πρόσημο τα ποσά εσόδων κατανέμονται στους κωδικούς σύμφωνα με την υποβαλλόμενη δήλωση Ε3.

β) Χρήση 2022:

Προθεσμίες διαβίβασης

Έως την έκδοση εγκυκλίου για τις «Ποινές» εκπρόθεσμης διαβίβασης, η «κατάσταση», θα είναι ίδια με αυτή του έτους 2021.

Άρα καθώς δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος σχετικά με τις κυρώσεις, δεν τίθενται στην ουσία  «Προθεσμίες»

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι ποινές δεν θα αρχίζουν πριν την (1/7/2022  ) και θα αφορούν μόνο τα Έσοδα. Για τα έξοδα, δεν θα προβλέπονται ποινές για όλο το 2022.

Δεδομένα που διαβιβάζονται

Διαβιβάζονται όλα τα δεδομένα της σύνοψης και οι χαρακτηρισμοί εσόδων,

Έξοδων και οι Αγορών (αποθεμάτων και παγίων )

Κανάλια διαβίβασης

Επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα (όρια χρήσης) της «Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της ΑΑΔΕ», μπορεί να διαβιβάζει και μέσω ERP, εντός της Προθεσμίας των 20 ημερών του επόμενου από την έκδοση μήνα.

Αποδείξεις Λιανικής

Το «e-send» (έχει τα δεδομένα από την αρχή του 2022) . Αναμένουμε την διασύνδεση και την αποστολή  δεδομένων στο «myDATA».

●●●

 

Τι θα γίνει με τις ΜΥΦ

Δεν θα υποβληθούν ΜΥΦ, (έστω με την μορφή που ξέρουμε), παρότι μέχρι που γράφονταν αυτές που γραμμές, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή εγκύκλιος.

Αναμένεται σύντομα, ίσως και σήμερα.

Στα social media, έχουν διαρρεύσει κάποια πράγματα για το πως θα είναι οι υποχρεώσεις για τα δεδομένα του έτους 2021, σχετικά με την «διασταύρωση»

Ας περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση της ΑΑΔΕ …..

 

●●●

Αρθρογραφία

Συγκεντρωτικά tips σχετικά με τις διαβιβάσεις στα myDATA των επιδοτήσεων ΟΠΕΚΕΠΕ ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου )

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΠΕΚΕΠΕ:

Η έκδοση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε με ημερομηνία 28/2/22, άρα σύμφωνα με τις διατάξεις, θα έπρεπε να γίνει η διαβίβαση έως 20/3. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ όμως ανάρτησε τις βεβαιώσεις στις 22/3, που σημαίνει ότι τυπικά η διαβίβαση είναι ήδη εκπρόθεσμη.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως εκδότης, θα έπρεπε να διαβιβάσει τα έσοδα, όμως εξαιρείται από την υποχρέωση αυτή (προς το παρόν).

Συνεπώς, ειδικά για το 2021, η προτεινόμενη λύση είναι: Να γίνει η εγγραφή στα βιβλία με ημερομηνία 31.12.21 αφού -ούτως ή άλλως η φορολόγηση θα γίνει στο φορολογικό έτος 2021 και η διαβίβαση να γίνει με ημερομηνία 2021, …

Δείτε όλο το πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

●●●

  Ηλεκτρονική τιμολόγηση

  Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση σε διάφορες χώρες παγκοσμίως και πως αντιμετωπίζεται η εφαρμογή της

●●●

 

Τι λένε Σύλλογοι και Οργανώσεις

ΑΚΙΟΕ – Τα νεώτερα για τα myDATA, έως 31/5/2022 τα έσοδα του 2021

  •  Κεφάλαιο Δεύτερο : «Κλείσιμο» Χρήσης 2021 και Φορολογικές Δηλώσεις

Έντυπο Ε3

Ε.2025/2022 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2021

Επισημαίνω :

α) Ε3 φορολογικού έτους 2021 – Η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου

β) Έντυπο E3 – Οι αλλαγές του εντύπου για το φορολογικό έτος 2021

γ) Στον πίνακα ΣΤ, στους κωδικούς 144, 244, 344 και 444 « Μείον: Αφορολόγητα έσοδα», μεταφέρονται τα δεδομένα που καταχωρούνται, κατά περίπτωση, στην ανάπτυξη του σχετικού Υποπίνακα που έχει δημιουργηθεί, στον οποίον περιλαμβάνονται ποσά, που καταβάλλονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ορίζονται ως αφορολόγητα και πιο συγκεκριμένα: (Δείτε αναλυτικά στην απόφαση) Άρα τα έσοδα αυτά πρέπει καταρχήν να περιληφθούν στο Λογιστικό Αποτέλεσμα και κατόπιν να αφαιρεθούν από το Φορολογητέο Αποτέλεσμα μέσω της συμπλήρωσης των ανωτέρω κωδικών του Πίνακα ΣΤ.

 

Σχετικά με την «Επιστρεπτέα Προκαταβολή», δείτε αναλυτικά στο επόμενο Κεφάλαιο

●●●

 

Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Έκπτωση δαπανών για τον προσδιορισμό του εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ( Ε.2027/2022)

Η εγκύκλιος αφορά τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που συστήθηκαν στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή και στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα.

3. Επομένως, εκπίπτουν οι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν το ακίνητο, ήτοι, οι δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, καθώς και οι πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστό 75% και ειδικά για το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού σε ποσοστό 100%. …

4. Όσον αφορά τις δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτές εκπίπτουν στο σύνολό τους κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων …. 5. Όσον αφορά στην έκπτωση των λοιπών δαπανών του άρθρου 22 του ΚΦΕ, επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται όσα έχουν διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιο και με την αριθ. πρωτ. ΔΕΑΦΒ 1087089 ΕΞ 2015/25.6.2015 εγκύκλιό μας. 6. Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν ως Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και για τον προσδιορισμό του κέρδους τους από επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτουν δαπάνες, μόνο στην περίπτωση που είναι εγγεγραμμένα στο Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π. 7. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φορέων παροχής εθελοντικής απασχόλησης ορίζεται ότι δαπάνες διαμονής, μετακίνησης, διατροφής ή άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την εθελοντική απασχόληση του εθελοντή δύνανται να καλύπτονται από τον φορέα παροχής εθελοντικής απασχόλησης και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα φορολογητέα έσοδά του…..

●●●

Πληρωμή του Φόρου Εισοδήματος

Έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων

8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων – Οι φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και οι ως άνω διατάξεις δεν άλλαξαν. Αναμένουμε και το τελικό ΦΕΚ, πιθανότατα σήμερα.

●●●

Ενδοομιλικές Συναλλαγές

Τεκμηρίωση ενδοομιλικών συναλλαγών σε περιπτώσεις προσέγγισης ενιαίας βάσης (ΔΕΔ 36/2022) (Κωστής Ν. Ντρούκας )

Μία ακόμα απόφαση της ΔΕΔ (ΔΕΔ 36/2022) αποσαφηνίζει σημαντικές πτυχές της προσέγγισης της Φορολογικής Διοίκησης σε θέματα τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών.
 

  •  Κεφάλαιο Τρίτο : «Επιστρεπτέα προκαταβολή» – Λογιστικός και Φορολογικός Χειρισμός

Λογιστικός Χειρισμός

Λογιστική Οδηγία για την αναγνώριση ως εσόδου του μη επιστρεπτέου ποσού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

[ Προσοχή : Είναι «Λογιστική Οδηγία» της ΕΛΤΕ και όχι «Γνωμάτευση» του Σ.ΛΟ.Τ ]

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕ έχοντας υπόψη τον ν.4308/2014Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα”, την παρ. 10 του ΔΛΠ 20Κρατικές επιχορηγήσεις”, τον ν.3148/2003, όπως ισχύει και την από 22/3/2022 εισήγηση του ΣΛΟΤ

[Α] Οι οικονομικές οντότητες την 31/12/2021 γνωρίζουν αν έχουν εκπληρώσει ή όχι τους όρους που διέπουν τη μη αποπληρωμή. Οι οντότητες που έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, θα καταχωρίσουν το σχετικό όφελος στα αποτελέσματα της χρήσεως 2021.

[Β] Το έσοδο από την έκπτωση 15% θα καταχωριστεί και αυτό στην χρήση 2021, εάν κατά την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων από το αρμόδιο όργανο των οικονομικών οντοτήτων: 1. είτε έχει εξοφληθεί εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό της προκαταβολής, 2. είτε δεν έχει εξοφληθεί και η διοίκηση της οικονομικής οντότητας έχει την πρόθεση και την απαραίτητη ταμειακή ρευστότητα να εξοφλήσει εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό εντός της προθεσμίας που έχει δοθεί.

……………….

Σχετικά με τον χειρισμό [Α], συμφωνεί η πλειονότητα των αρθρογράφων, που αρθρογράφησαν για το θέμα αυτό.

Μια ενδιαφέρουσα «μερική» διαφοροποίηση, υπήρξε ( πριν από την έκδοση της «Οδηγίας» ), στο «Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022, ΣΕΛ. 37/ΣΟΛ» : https://solcrowe.gr/wp-content/uploads/2A5_2022.pdf .

« Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι:
α) Ο χρόνος καταχώρισης του εσόδου από το μη επιστρεπτέο ποσό εξαρτάται από τη λογιστική πολιτική [ Σημ. «Λογιστικές πολιτικές (accounting policies): Οι συγκεκριμένες αρχές, βάσεις επιμέτρησης, παραδοχές, κανόνες και πρακτικές που εφαρμόζονται από μια οντότητα στην κατάρτιση και παρουσίαση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.» ] που έχει επιλέξει η κάθε οντότητα.
Συνεπώς:
Οι οντότητες, που έχουν επιλέξει να αναγνωρίζουν τα έσοδα από επιχορηγήσεις κατά την είσπραξη, θα καταχωρίσουν το έσοδο στη χρήση που θα αναρτηθεί το ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί (χρήση 2022).

Οι οντότητες, που έχουν επιλέξει να καταχωρίζουν στα έσοδά τους τις επιχορηγήσεις όταν αυτές καθίστανται οριστικές, θα πρέπει να καταχωρίσουν το αντίστοιχο έσοδο για το μη επιστρεπτέο ποσό στη χρήση 2021, αν υπάρχει εύλογη βεβαιότητα ότι έχουν εκπληρωθεί οι συγκεκριμένοι όροι που έχουν τεθεί από τις αποφάσεις των Υπουργών, Οικονομικών και Ανάπτυξης-Επενδύσεων.

β) Στη δεύτερη περίπτωση ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εάν θα πρέπει να καταχωριστεί, παράλληλα στη χρήση 2021, το έσοδο που θα προκύψει από πιθανή μελλοντική εφάπαξ καταβολή της εναπομένουσας υποχρέωσης στην επόμενη χρήση. Το έσοδο αυτό θα πρέπει να καταχωριστεί στη χρήση 2021, μόνο όταν υπάρχει πρόθεση και οικονομική δυνατότητα εκ μέρους της οντότητας να εξοφλήσει εφάπαξ το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας προκαταβολής, ούτως ώστε να λάβει την επιπλέον έκπτωση (15%)»

Σχετικά με τον χειρισμό [Β], επικρατεί σε αρκετούς «επαγγελματικός σκεπτικισμός», σχετικά με την καταχώρηση στα έσοδα του έτους 2021 και όχι 2022.

Φορολογικός Χειρισμός

α) Στην απόφαση Αριθ. πρωτ.: ΔΕΑΦ Β 1010732 ΕΞ 2017 Χρόνος κτήσης εισοδήματος κρατικών επιχορηγήσεων , αναφέρονται τα εξής : «5. Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίζεται ότι προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος φορολογίας των κρατικών επιχορηγήσεων, θα πρέπει γι’ αυτές να έχει αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξής τους, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση αποκτάται κατά το έτος οριστικής έγκρισής τους από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα, οπότε και φορολογείται.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις που κρατικές επιχορηγήσεις έχουν περιληφθεί σε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων επειδή είχαν καταστεί δεδουλευμένες αλλά δεν είχε ληφθεί η απαιτούμενη έγκριση, μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις.»

β) Στις «Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις (Ενημερωμένο 14/7/2021)

Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΦΠ – Έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3

 « 13. Ε Με ποιο τρόπο δηλώνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή στο έντυπο Ε3;   Α Στο νέο κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3 προσυμπληρώνεται για πληροφοριακούς σκοπούς το συνολικό ποσό της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες το ποσό της ενίσχυσης το οποίο δεν επιστρέφεται αναγράφεται στον πίνακα Ζ1 στα «Ασυνήθη έσοδα και κέρδη» στους κωδικούς 170, 270, 370 και 470, αντίστοιχα και μεταφέρεται στον κωδικό 481 του εντύπου Ν στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του (σχετ. ΠΟΛ.1223/2015), ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του . Για παράδειγμα για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος έληξε την 31.12.2020 και το εν λόγω ποσό θα οριστικοποιηθεί εντός του 2021 [σημ. : τέτοια «οριστικοποίηση», δεν έχει γίνει ακόμα], θα καταχωρηθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021». Κατά την άποψή μου, η θέση της Φορολογικής Διοίκησης, με βάση τα ανωτέρω είναι ότι η φορολογική αναγνώριση γίνεται με την «κατά το έτος οριστικής έγκρισής» (δηλαδή το 2022, στην περίπτωσή μας). Σε αυτή την περίπτωση θα δημιουργηθεί «διαφορά λογιστικής και φορολογικής βάσης».

………………………

Ένας «μεγάλος κλέφτης του Χρόνου», των Λογιστών και ταυτόχρονα «Δημιουργός άγχους», είναι η «αμφιβολία».

Στην περίπτωση της «(μη) επιστρεπτέας προκαταβολής», που αφορά την πλειονότητα  των επιχειρήσεων, πρέπει η «φορολογική» και «λογιστική» Διοίκηση να εκδώσουν κάτι κοινό ( δηλαδή ποιος είναι ο λογιστικός και φορολογικός χειρισμός και τι γίνεται σε περίπτωση διανομής και ύπαρξης ζημιών χρήσης, κ.λπ ).

Επίσης σχετικά με την ρήση «δεν πειράζει, αφορολόγητο είναι», δεν είναι ακριβώς έτσι καθώς αφενός επηρεάζει το ελάχιστο ύψος του μερίσματος και αφετέρου τον φορολογικό χειρισμό σε περίπτωση οι δύο «επίμαχες χρήσεις» (2021 και 2022), έχουν Κέρδη ή Ζημιές, ανάλογα.

Συναφές

Επιστρεπτέα προκαταβολή, προς παράταση έως το τέλος Μαΐου για την εφάπαξ εξόφληση και την έκπτωση 15%

 

  •  Κεφάλαιο Τέταρτο : Ενισχύσεις & Μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, Πολέμου και όχι μόνο

Κατατέθηκαν οι διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση λόγω της αύξησης των καυσίμων

Προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για την επιδότηση του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Τα ποσά της συνολικής επιδότησης κυμαίνονται από τριάντα (30) έως πενήντα (50) ευρώ, αναλόγως του οχήματος και του τόπου κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

Αποζημιώσεις Covid-19 σε ιδιοκτήτες ακινήτων – Χ. Σταϊκούρας: «Ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ εξετάζει μεμονωμένα τις εκκρεμότητες» (Δελτίο Τύπου)

Ενίσχυση γυμναστηρίων και παιδότοπων: Παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήματος επαλήθευσης

 

  •  Κεφάλαιο Πέμπτο : «Platforma News»

Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς

Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων – Ομιλία Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή επί της τροπολογίας

Με τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Επιβάλλεται, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που μπορεί με υ.α. να παρατείνεται, υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης υ.α., δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων των οριζόμενων αγαθών.

β. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων, ως εξής:

α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και

β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

γ . Με κ.υ.α. μπορούν να εξειδικεύονται οι επιχειρήσεις και τα είδη των προϊόντων, τα στοιχεία των αποθεμάτων, η διαδικασία του ελέγχου, τα αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων όργανα, η κλιμάκωση των κυρώσεων ανάλογα με τη βαρύτητά τους καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

Πλατφόρμα για τα αυγά

Ξεκινάει η καταγραφή στην εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» όλων των επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής-εμπορίας αυγών

Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο να επιτευχθεί η διαδικτυακή σύνδεση με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καλούνται να εγγραφούν στην εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ»:

· Οι μονάδες παραγωγής αυγών/· Τα κέντρα συλλογής αυγών /· Τα κέντρα συσκευασίας αυγών /· Οι έμποροι λιανικής και χονδρικής πώλησης «αυγών κατανάλωσης» (που εμπορεύονται περισσότερα από 800.000 αυγά ετησίως) /· Οι μονάδες μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων αυγού

«Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών»

e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών»

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα από τον ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν εγκαίρως ασφαλιστική ικανότητα να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και να τους αποδίδεται άμεσα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και η είσοδος σε αυτή πραγματοποιείται με χρήση κωδικών TAXISNET και καταχώριση του ΑΜΚΑ. 

 

Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

ΑΠΔ ΤΕΚΑ: Ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr

Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Θα χρειαστείτε τους κωδικούς πρόσβασης στον eΕΦΚΑ.

Στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά από 1.1.2022 όλα τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ασφαλιστέα εργασία ή απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα για την οποία έως την ημερομηνία αυτή θα υπήρχε υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Ηλεκτρονικό παράβολο: Πληρωμή με κωδικό RF στις τράπεζες

Σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η χρήση κωδικών πληρωμής RF στην πλατφόρμα e-Παράβολο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους εύκολα και άμεσα μέσω του web/mobile banking της τράπεζάς τους, είτε συμπληρώνοντας τον κωδικό RF ή σκανάροντας τον κωδικό QR. Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνεται και διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία πληρωμής e-Παραβόλου και εξοικονομείται χρόνος για τους συναλλασσόμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

e-ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονικά η αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης θανόντος Δημοσίου

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης  λόγω θανάτου» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες => Συνταξιούχοι => ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Άδειες δόμησης: Εντός 2022 οι εγκρίσεις-άδειες από τις υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πληροφοριακό σύστημα e-adeies

Με τη νέα αυτή αναβάθμιση και επέκταση του e-adeies, οι μηχανικοί θα καταθέτουν και θα διεκπεραιώνουν, εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανοικοδομούν, τους φακέλους για τις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ για την έκδοση άδειας δόμησης, τροποποίηση κλπ.

Η εξέλιξη της Ψηφιοποίησης

Καταργούνται από τα συστήματα των ΚΕΠ 71 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ που κρίθηκαν παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά

Gov.gr: Δύο χρόνια λειτουργίας – Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Υψηλό το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών»

 

  • Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες

Καταρχήν δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2022

Τις προθεσμίες αυτές θα τις βρίσκετε και στο ημερολόγιο των υποχρεώσεων του κόμβου μας, με πρόσβαση από την κεντρική σελίδα ή κατευθείαν από εδώ .

Επισημαίνω μερικές από αυτές :

έως τις 31.3.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή (βάσει του άρθ. 5Α του Κ.Φ.Ε.) ή (βάσει του άρθ. 5Β του Κ.Φ.Ε.),
έως τις 31.3.2022 πραγματοποιείται η καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. αγροτικών εκμεταλλεύσεων (καλλιέργειας ή εκτροφής), για το προηγούμενο έτος,
έως τις 31.3.2022 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης-δήλωσης (και ορθών επαναλήψεων) για την ένταξη εργαζομένων στον μηχανισμό Συν-Εργασία (Α’ Φάση) για τον μήνα Μάρτιο 2022

●●●

Άλλες ενδιαφέρουσες προθεσμίες :

Μέχρι 8 Απριλίου η ΑΠΔ ΤΕΚΑ Ιανουαρίου 2022

Παράταση έως 31.5.2022 για τις δηλώσεις απόδοσης του τέλους αλιευτικών πλοίων

«Πόθεν έσχες»: Οι ημερομηνίες για τροποποιήσεις των καταστάσεων υπόχρεων από τους φορείς

●●●

Αιτήματα για παράταση προθεσμιών :

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα για μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την επιστροφή ΕΦΚ καυσίμων

Την παράταση σύνταξης συμβολαίων βάσει βεβαιώσεων μηχανικού έως 31.12.2022 ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ από το ΥΠΕΝ

  •  Κεφάλαιο Έβδομο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ και Εταιρικό Δίκαιο

Αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 – Υπόδειγμα βεβαίωσης Ορκωτού λογιστή για τον έλεγχο ορθότητας δικαιολογητικών για καταβολή του 25% σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4864/2021

Τροποποίηση άρθρου 35 του ν. 4548/2018

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπ.Οικονομικών ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 4. Ονομαστική αξία μετοχών – Τροποποίηση άρθρου 35 του ν. 4548/2018

3. Η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως:

(α) να κεφαλαιοποιηθεί ή

(β) να συμψηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρίας, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων». [ Η προηγούμενη διατύπωση ήταν : (β) να συμφηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρίας, εκτός αν υπάρχουν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια, τα οποία κατά τον νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον συμψηφισμό των ζημιών αυτών ].

  •  Κεφάλαιο Όγδοο : Τα δύο Νέα Νομοσχέδια (Ν. …. Και ν. 4915/2022 )

Α.  «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης – νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις.»

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το νέο ΕΝΦΙΑ, τις 8 δόσεις φόρου εισοδήματος κ.ά.

Ειδησεογραφία του κόμβου για το νομοσχέδιο:
Ε9: Μέχρι 31.3.2022 οι δηλώσεις για το 2022 – Εμπρόθεσμες τροποποιήσεις έως 29.7.2022
8 δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων – Οι φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου
Στο 6% ο Φ.Π.Α. στα λιπάσματα, μηδενικός ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο
Νέο νομοσχέδιο – Ο νέος ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές διατάξεις
Αυτός είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ – Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους συντελεστές φόρου
Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης από τον κατασκευαστή οικοδομών για την υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής επιβολής του Φ.Π.Α.
Υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς
Έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
Κατατέθηκαν οι διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση λόγω της αύξησης των καυσίμων
( Επιτέλους ) Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις όταν το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει είναι έως 100 ευρώ

●●●

Β.   Νέος νόμος 4915/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς – Δείτε τις σημαντικότερες διατάξεις

Ειδησεογραφία του κόμβου για το νομοσχέδιο:
Νέα παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά – Αλλαγές στη χορήγηση βεβαίωσης Τ.Α.Π. για τη μεταβίβαση ακινήτων
Παράταση στην προθεσμία προσαρμογής των καταστατικών των Αγροτικών Συνεταιρισμών
Ρυθμίσεις για την αντικειμενική ευθύνη των μετόχων ή των εταίρων εντύπων μέσων (εφημερίδες, κ.λπ.)
Επέκταση του χρόνου αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων οπτικοακουστικών έργων και άλλες ρυθμίσεις
Παράταση έως 30.9.2022 της δυνατότητας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων
Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας – Ρυθμίσεις για αυθαίρετα – Ακατάσχετο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης – «Ελλάδα 2.0». Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο

  •  Κεφάλαιο Ένατο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

Αρθρογραφία

➤  Μεταβίβαση τίτλων και φορολόγηση – Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ευνοϊκότερης φορολογικής κύρωσης ( Η επιστημονική ομάδα της ARTION)

●●●

 Φ.Π.Α – Προσοχή!!

Προσοχή – Οι νέες προϋποθέσεις που ισχύουν για την απαλλαγή από το ΦΠΑ των ενδοκοινοτικών συναλλαγών – Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των συναδέλφων στις νέες απαιτήσεις που θέτει το άρθρο 28 του Κ.ΦΠΑ σχετικά με τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές από 1.1.2020 (σχετική εγκύκλιος Ε.2019/2022) προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί.

  Ε.2026/2022 Νέοι αριθμοί φορολογικού μητρώου ΦΠΑ υποκείμενων στον φόρο εγγεγραμμένων στη Βουλγαρία

Επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με τις αλλαγές στον ΦΠΑ σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα αποθέματα στη διάθεση συγκεκριμένου αποκτώντος («call- off»), τις αλυσιδωτές συναλλαγές και την απαλλαγή των ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών («Προσωρινές Λύσεις 2020»)

●●●


ΔΕΔ –  ΣΤΕ

ΔΕΔ Α 264/2022 Παροχές που κατεβλήθησαν σε εργαζομένους στο πλαίσιο προγραμμάτων ομαδικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης προσωπικού επιχειρήσεων δεν αποτελούσαν φορολογητέο εισόδημα κατ’ άρ. 45 παρ. 1 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994)

ΔΕΔ Α 149/2022 Μη τήρηση αυστηρής προθεσμίας των πέντε (5) εργάσιμων ημερών για την υποβολή στοιχείων στη φορολογική διοίκηση – Ανωτέρα βία

ΔΕΔ Α 4215/2021 Έκπτωση ΦΠΑ λογιστικών υπηρεσιών – Υπαγωγή σε φόρο εκροών παρεπόμενων της κύριας παροχής δαπανών

ΣτΕ 844/2021 Εικονικά φορολογικά στοιχεία – Υπερτιμολόγηση – Μερικώς εικονική αξία

ΣτΕ 254/2021 Ανωτέρα βία και μακροχρόνια ασθένεια

ΣτΕ 2470/2020 Πράξη επιβολής προστίμου ΦΠΑ λόγω έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων – Άρθρο 6 ν. 2523/1997

ΣτΕ 712/2021 Προσαύξηση περιουσίας – Διαδρομή χρημάτων

ΣτΕ 639/2021 Προσαύξηση περιουσίας: Εξουσίες Δικαστηρίου

 

  •  Κεφάλαιο Δέκατο : Ασφαλιστικά & Εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και Αρθρογραφία

  Προσοχή

e-ΕΦΚΑ: Μέχρι 31 Μαΐου η δήλωση απασχόλησης από παλαιούς συνταξιούχους – «Εναρμονίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται» ( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ e-ΕΦΚΑ)

Ο ΕΦΚΑ εναρμονίζει, όπως έχει υποχρέωση από την νομοθεσία, το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ των παλαιών συνταξιούχων (δηλαδή εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016) και των νέων συνταξιούχων (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) που παράλληλα εργάζονται. Από 1η Μαρτίου 2022 επομένως ισχύει το ίδιο καθεστώς (καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται) για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016. Τονίζεται πως από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης: α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ. β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς γ. Συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης δ. Συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου στ . Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. ζ. Τα πρόσωπα που λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και για διευκόλυνση τους δίνεται η δυνατότητα αυτή μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.    

Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. Τέλος, για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δηλώσει την παράλληλη εργασία τους, η αναπροσαρμογή της σύνταξης τους θα φανεί για πρώτη φορά στις καταβολές των συντάξεων Απριλίου (τέλος Μαρτίου). 

Τ.Ε.Κ.Α (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) – 135800/22-03-2022 Παροχή πρόσθετων οδηγιών για την υποβολή Α.Π.Δ. στον e – Ε.Φ.Κ.Α. εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων, για πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.

  •  Κεφάλαιο Ενδέκατο  : Διάφορα αλλά σημαντικά

Ε.Φ.Ε.Ε.Α – Εκλογές

Η νέα σύνθεση του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ
ΕΚΕΛΦΑ – Εκλογές ΕΦΕΕΑ: «Νέος Πρόεδρος ο παλιός με την ανοχή της ΑΣΦΕΕΑ»
ΑΣΦΕΕΑ: Ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές στην ΕΦΕΕΑ
Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών: «Όταν η ανατροπή, γίνεται «συμβιβασμός…»

●●●

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το ΕΣΠΑ 2021-2027

 

  •  Στοιχεία της Ιστορίας της Λογιστικής και της Φορολογίας

 

1821-1862 : Ένα «ταξίδι» στη Φορολογία και τη Λογιστική της Εποχής στην Ελλάδα

«Γραφείς », «Γραμματικοί », «Καταστιχάρηδες», «Καταστιχογράφοι», «Διπλογράφοι», «Λογιστές»(βαθμοφόροι του Στρατού),  ο « Λογιστικός Νόμος», οι «Ποινήτορες»  τo «Μεγάλο Βιβλίο»( Γενικό Καθολικό ), το  «νταραβέρι» που  προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις «dare» που σημαίνει «δούναι» (πίστωση) και «avere» που σημαίνει «λαβείν» (χρέωση)], «μπιλάντς(ι)ο» (Ισολογισμός ), η «fattura» (τιμολόγιο ), τα χαμαλιάτικα, το βιβλίο της Κάσσας (Ταμείου), το «Μαγαζινάριον» («Βιβλίο Αποθήκης»), η Δογάνα (Τελωνείο), όταν οι φορολογικοί νόμοι και οφειλές διαβάζονταν στην Εκκλησία. οι Εξεγέρσεις …….

 

 

●●●

 

 Εικόνα από το Λογιστήριο της εταιρείας Rolco (απορρυπαντικά ROL κ.λπ ), αρχές δεκαετίας του ΄60.

Διακρίνονται τα «χοντρά λογιστικά βιβλία», γραφομηχανή, αριθμομηχανή της εποχής ( δεξιά στο πρώτο γραφείο), κ.λπ

[ Ευγενική παραχώρηση της συναδέλφου Ελπίδας Φραγκάκη .Ο Προϊστάμενος λογιστηρίου, που κάθεται (στο κέντρο της φωτογραφίας), είναι ο παππούς της Ελευθέριος Φραγκάκης. Λογιστής από την δεκαετία του ΄20, στην «Τράπεζα της Ανατολής» ]

Δείτε : https://www.facebook.com/groups/1045510152963798

……………………………..

 

Δύναμη, Υγεία και Προσοχή

Πηγή