Δείτε από εδώ το ψηφισθέν σχέδιο νόμου με τίτλο «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων, ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών και λοιπές επείγουσες διατάξεις» όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής.
Το άρθρο 3 (Προδιαγραφές ακίνητων που μισθώνονται βραχυχρόνια) του οποίου η ισχύς καθορίστηκε για την 1η Οκτωβρίου 2025, ψηφίστηκε με αλλαγές ως κάτωθι:
«1. Τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α’ 240) πληρούν τις κάτωθι προδιαγραφές:
α) αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας της παρ. 95 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012 (Α’ 79) και διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό,
β) διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν,
γ) διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής διαρροής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και
δ) διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
2. Για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της παρ. 1, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στην οικία στον χώρο που μισθώνεται και έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και παράλληλα δύναται να διενεργείται έλεγχος και από μικτά συνεργεία ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. και υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού για την ταυτόχρονη διαπίστωση της συμμόρφωσης με τις κείμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από τον έλεγχο, προηγείται ενημέρωση με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τον διαχειριστή του ακινήτου, για να προσκομίσει κάθε στοιχείο που επιβεβαιώνει τη συνδρομή των προδιαγραφών της παρ. 1.
Αν κρίνεται απαραίτητο, οι υπάλληλοι που διενεργούν τον έλεγχο, ζητούν τη συνδρομή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια του ελέγχου, τα οποία την παρέχουν κατά τον χρόνο και στον τόπο που ζητείται, σύμφωνα με το άρθρο 161 του π.δ. 141/1991 (Α’ 58).
3. Οι υπάλληλοι της παρ. 2 Οι ελέγχοντες υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού φέρουν το δελτίο υπηρεσιακής τους ταυτότητάς και έγγραφη εντολή διενέργειας επιτόπιου ελέγχου, η οποία έχει εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Τουρισμού και από τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., κατά περίπτωση, καθώς και από εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα, ή εξουσιοδοτημένα από αυτό όργανα, τα οποία επιδεικνύουν κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Η έγγραφη εντολή περιέχει τουλάχιστον:
α) τον αριθμό και την ημερομηνία της εντολής,
β) το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος και
γ) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή ιδιοκτήτη της οικίας που μισθώνεται βραχυχρόνια. Αν ο έλεγχος διενεργείται από μεικτό κλιμάκιο που απαρτίζεται και από υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε., εκδίδεται και εντολή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 30 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 5104/2024, Α’ 58).
4. Ο ελεγχόμενος συνεργάζεται με τον υπάλληλο που διενεργεί τον έλεγχο και επιδεικνύει τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και εν γένει στοιχεία προς απόδειξη τήρησης των προδιαγραφών της παρ. 1.
5. Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται από τους ελέγχοντες υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, αν:
α) δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο,
β) δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές της παρ. 1,
γ) δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις της παρ. 6.
Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν. 4978/2022, A’ 190).6. Εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της παρ. 1.
6. Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός ενός (1) έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών της παρ. 1, το πρόστιμο της παρ. 5 επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος.»
«Άρθρο 34
1. Η ισχύς του παρόντος, με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3, αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται ειδικότερα σε επιμέρους διατάξεις του.
2. Η ισχύς του άρθρου 3 αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2025.
3. Η ισχύς της παρ. 3 του άρθρου 33 αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2025.»
Το Υπ. Τουρισμού εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών».
Στις βασικές ρυθμίσεις του νόμου πλέον περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας σε ότι αφορά στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Θεσπίζονται ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές καθώς και αντίστοιχες προδιαγραφές ασφαλείας των διαμενόντων στα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια.
Προβλέπεται ότι τα ακίνητα πρέπει να είναι χώροι κύριας χρήσης με βάση τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό & κλιματισμό καθώς και ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται και το πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών αυτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και δυνητικά και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε. Για την προσαρμογή της αγοράς στις νέες αυτές προδιαγραφές που θεσπίζονται, η έναρξη ισχύος των προβλεπόμενων για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θα ξεκινήσει από 1 Οκτωβρίου 2025.
Θεσπίζεται επίσης ένα καινοτόμο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων, και προαιρετικά των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, με βάση την περιβαλλοντική τους απόδοση. Ένα σύστημα το οποίο επεξεργάστηκαν οι θεισμικοί σύμβουλοι της πολιτείας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται η απλούστευση και βελτίωση των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση και άλλων τύπων τουριστικών επιχειρήσεων. Εντάσσεται η διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων ενοικιάσεως αυτοκινήτων, επιχειρήσεων εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κυβικών εκατοστών καθώς και ναυλομεσιτικών γραφείων, σε καθεστώς γνωστοποίησης, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας τους.
Ρυθμίζονται επίσης ζητήματα χωροθέτησης για έργα της θαλάσσιας και της χερσαίας ζώνης των τουριστικών λιμένων, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας και πολυλειτουργικότητας των λιμενικών υποδομών.
Θεσπίζεται το πλαίσιο για την εκτέλεση έργων άντλησης και απάντλησης θαλασσινού νερού για κολυμβητικές δεξαμενές, με γνώμονα βεβαίως την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
Περαιτέρω, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα Κέντρα Αναζωογόνησης (spa). Τροποποιείται ο ορισμός και αίρεται η υποχρεωτικότητα χρήσης σε αυτά ιαματικών φυσικών πόρων. Εναρμονίζεται ο ορισμός με την τάση να διευρυνθούν τα είδη υπηρεσιών που επιτρέπεται να παρέχουν τα κέντρα αναζωογόνησης, τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη ιαματικής φύσης, αλλά δύνανται να περιλαμβάνουν υπηρεσίες ευεξίας.
Επίσης, με γνώμονα την περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού, με σχετική διάταξη μετεξελίσσονται τα χιονοδρομικά κέντρα σε ειδικές τουριστικές υποδομές δωδεκάμηνης λειτουργίας. Εφεξής, λοιπόν, παρέχεται η δυνατότητα για μια σειρά άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, πέραν της χιονοδρομίας, μέσα σε αυτά και σε όλη τη διάρκεια του έτους.
«Στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού», όπως τόνισε η Υπουργός στην ομιλία της στην Ολομέλεια της βουλής «είναι η διάχυση της επισκεψιμότητας στον χώρο και στον χρόνο. Σε όλη δηλαδή την Επικράτεια και τους 12 μήνες του έτους. Ένας κρίσιμος στόχος που εντάσσεται στη συνολική στρατηγική μας για βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωράμε σε μια δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων στοχευμένης προβολής για την ενίσχυση και του ορεινού τουρισμού. Το Υπουργείο Τουρισμού θέτει στέρεα θεμέλια για να διαμορφώσουμε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό και βιώσιμο μέλλον για τον τουρισμό στη χώρας μας. Οικοδομούμε την επόμενη μέρα, όπου ο ελληνικός τουρισμός θα είναι κινητήρια δύναμη για τη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Μία ανάπτυξη με γνώμονα την τήρηση του μέτρου και της ισορροπίας, με σεβασμό στον άνθρωπο, με γνώμονα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη προς όφελος των πολλών. Να μεγιστοποιήσουμε το όφελος από τον τουρισμό, και να το επιστρέψουμε δίκαια στην κοινωνία, στους πολίτες της χώρας».