I. Πρόλογος της κατόχου της έδρας καθηγήτριας κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου
II. Εξελίξεις στον τομέα της φορολογίας στην ΕΕ (ανά θεσμικό όργανο)
Α. Ευρωπαϊκή Επιτροπή
A.1 Προτάσεις Οδηγιών και άλλες ενέργειες
Α.2 Διαδικασίες παραβάσεων και παραπομπές στο ΔΕΕ
Β. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
III. Δράσεις του ΟΟΣΑ
IV. Δράσεις του ΟΗΕ
V. Δράσεις της Έδρας Jean Monnet
Α. Δημοσίευση φορολογικών νέων (Tax Flash)
Β. Παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών για το έτος 2024
Γ. Ομιλίες της κατόχου της έδρας Κατερίνας Σαββαϊδου και της συνεργάτιδος Βασιλικής Αθανασάκη σε επιμορφωτικά συνέδρια και ημερίδες
VI. Αρθρογραφία
Α.1. Σχολιασμός ΣτΕ Ολ. 148/2024: Συνταγματικότητα και συμφωνία με την ΕΣΔΑ του τέλους επιτηδεύματος, της Βασιλικής Αθανασάκη, ΔΝ ΕκΠΑ, Μεταδιδάκτορος Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Μέλος ΣεΠ (ΕΑΠ), Επιστημονικής Συνεργάτη Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση (ΑΠΘ), που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Δίκαιο Επιχειρήσεων και Εταιρειών, τ. 3/2θ24, σελ. 307 (Αναδημοσίευση)
VII. Επισκόπηση αρθρογραφίας σε επιστημονικά περιοδικά
Α. Ελληνική αρθρογραφία
Β. Ξενόγλωσση αρθρογραφία

Πρόλογος της κατόχου της έδρας καθηγήτριας κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου

Αγαπητοί αναγνώστες,

Μεταξύ των σημαντικότερων γεγονότων του πρώτου τριμήνου του 2024 σε επίπεδο ΕΕ περιλαμβάνονται η Συμφωνία της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ΆΜΕ). Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Με τη νέα δέσμη, όλοι οι κανόνες που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα θα μεταφερθούν σε κανονισμό, ενώ η οδηγία θα αφορά την οργάνωση θεσμικών συστημάτων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε εθνικό επίπεδο στα κράτη μέλη. Ο κανονισμός είναι ένα κομμάτι της νομοθεσίας της ΕΕ που ισχύει άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και δεν απαιτεί περαιτέρω νομοθετική δράση.

Παράλληλα, το Φεβρουάριο του 2024 έλαβε χώρα η ενημέρωση από το Συμβούλιο της ΕΕ του καταλόγου των μη συνεργάσιμων δικαιοδοσιών για φορολογικούς σκοπούς.

Περαιτέρω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ από τα κράτη μέλη σχετικά με την υποχρέωσή τους να εφαρμόσουν τον Πυλώνα 2 στην έννομη τάξη της ΕΕ, που απορρέουν από την Οδηγία για την Ελάχιστη Φορολογία (Οδηγία του Συμβουλίου 2022/2523). Στις 25 Ιανουαρίου 2023 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε εννέα κράτη μέλη που δεν είχαν ενημερώσει την Επιτροπή ότι έλαβαν εθνικά νομοθετικά μέτρα για την ενσωμάτωση του 2ου πυλώνα του ΟΟΣΑ στο εθνικό δίκαιο, ως θέμα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ.

Δείτε το 22ο newsletter από εδώ.

Πηγή