Η Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) του Μπενεβέντο (Ιταλία) έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό τρία άτομα μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) στη Νάπολη για απάτη που αφορούσε εργοστάσιο παραγωγής pellets.

Οι τρεις ύποπτοι φέρεται να έλαβαν 315.000 ευρώ ως μέρος επενδυτικού προγράμματος συνολικής αξίας 700.000 ευρώ, εν μέρει χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι ύποπτοι φέρεται να έκαναν χρήση μιας εταιρείας, η οποία δεν λειτουργεί, με έδρα την Τσεχία για να εκδίδουν πλαστά τιμολόγια για ανύπαρκτες δραστηριότητες. Τα κεφάλαια είχαν σκοπό να διευκολύνουν την αγορά νέου εξοπλισμού και μηχανημάτων, αλλά οι έρευνες σε μια αποθήκη της εταιρείας δεν βρήκαν στοιχεία για τέτοιες εξαγορές.

Νωρίτερα φέτος, η Guardia di Finanza πάγωσε σχεδόν 48.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπόπτων και της εταιρείας, εκτός από την κατάσχεση γης και άλλης περιουσίας αξίας 267.000 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη ζημιά.

Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα τεκμαίρεται ότι είναι αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ιταλικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδιο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Πηγή