Αθήνα 20.07.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών φέρνει στη Βουλή ο αν. τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτοντας ως Αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.

Στο Δελτίο Τύπου η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. αναφέρει μια σειρά από αιτήματα του κλάδου όπως την παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως 30/9/2022, την παράταση στην υποβολή των εσόδων MYDATA για το 2021 έως 31/12/2022, την θεσμοθέτηση της άδειας ασθένειας του λογιστή (και άδεια μητρότητας για λογίστριες) με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες τους κ.ά. και τονίζει πως παρόλες τις ενημερώσεις, διαμαρτυρίες, επισκέψεις στα γραφεία των υπουργών και των υπηρεσιακών παραγόντων μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα.  

Η Ε.Φ.Ε.Ε.Α επισημαίνει ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών έχει ανταποκριθεί επάξια στις νέες τεχνολογικές προκλήσεις και την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή στο πεδίο των φορολογικών υπηρεσιών, όμως χρειάζεται την υποστήριξη του κράτους. Οι λογιστές σε αντίξοες συνθήκες, υλοποιούν καθημερινά όλες τις εργασίες που απαιτούνται σχετικά με τις πλατφόρμες επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθώς και όλες τις παρεμφερείς υποχρεώσεις που έχουν επιβάλει τα συναρμόδια υπουργεία και απαιτούν την επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζητά απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό καθώς και ενημέρωση σχετικά με την ανταπόκρισή του για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων.  

Επισυνάπτεται η Αναφορά του Βουλευτή και το Δελτίο Τύπου της Ε.Φ.Ε.Ε.Α.


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
Αναφορά
προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής ζητά άμεση λύση στα προβλήματα των μελών της

Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Τρύφων Αλεξιάδης καταθέτει ως Αναφορά το Δελτίο Τύπου της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (Αρ. Πρωτ. 2094/19- 7-2022) μέσω του οποίου αναδεικνύει τα προβλήματα των φοροτεχνικών-λογιστών και απαιτεί την επίλυση αυτών.

Στο Δελτίο Τύπου της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. αναφέρονται μια σειρά από αιτήματα όπως η παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως 30/9/2022, η παράταση υποβολής στοιχείων των νομικών οντοτήτων στο πληροφοριακό σύστημα κεντρικού μητρώου πραγματικών δικαιούχων έως 31/12/2022, η αναβολή της υποχρεωτικότητας των MYDATA για το έτος 2022 και επανεξέταση για το έτος 2023, η παράταση στην υποβολή των εσόδων MYDATA για το 2021 έως 31/12/2022, η μη επιβολή προστίμων για αποκλίσεις η τυπικές παραβάσεις στην υποβολή των MYDATA, η θεσμοθέτηση της άδειας ασθένειας του λογιστή (και άδεια μητρότητας για λογίστριες) με παράταση των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες τους, η καθιέρωση του μήνα Αυγούστου ως περίοδο άδειας για τον κλάδο, η επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ καθώς και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο Ε.Φ.Ε.Ε.Α. δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στα μέλη του καθώς σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες υλοποιούν καθημερινά όλες τις εργασίες που έχουν επιβαρυνθεί τόσο για τις πλατφόρμες επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όσο και όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις που επιβάλλουν τα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ ότι θα είναι σε επαφή μαζί τους για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από αυτά τα αιτήματα.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.

Αθήνα, 20-07-2022

Ο καταθέτων Βουλευτής
Αλεξιάδης Τρύφων
 

Πηγή