Δελτία Τύπου Υπ. Εσωτερικών

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».

Με το ψηφισθέν νομοσχέδιο:

– Επιταχύνεται η διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, μέσω της σύντμησης προθεσμιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας από την προκήρυξη έως την ανάληψη υπηρεσίας, σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων στη διαδικασία των προσλήψεων.

– Ενισχύεται η μοριοδότηση της εντοπιότητας, σε ορεινές, ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές. Βελτιστοποιείται η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, με έμφαση στις νησιωτικές, ηπειρωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας, με την παροχή του κινήτρου της ενισχυμένης μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας, με την παράλληλη ώθηση για υπεύθυνη χρήση του ωφελήματος, δεδομένης της καθιέρωσης 15ετούς δέσμευσης παραμονής του μοριοδοτηθέντος υποψηφίου στην περιοχή του δήμου ή της ευρύτερης περιφερειακής ενότητας μόνιμης κατοικίας.

– Λαμβάνεται κρατική μέριμνα για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, αφενός με τη θέσπιση ρητής προθεσμίας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων, για τον καθορισμό των θέσεων που καλύπτονται από τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους δημόσιους φορείς, αφετέρου με την πρόταξη των υποψηφίων με πιστοποιημένη επ’ αόριστον αναπηρία στους πίνακες κατάταξης των προκηρύξεων.

– Επιτυγχάνεται η μείωση των κενών στελέχωσης που προκύπτουν από δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν αλλά δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους ή παραιτήθηκαν μέσα στον πρώτο χρόνο από την πρόσληψή τους, μέσω της καθιέρωσης κωλύματος συμμετοχής τους επί μια τριετία σε κάθε νέο διαγωνισμό, χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της δημοσίας διοίκησης.

– Θεσπίζεται πάγιο, ενιαίο και διαφανές σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το οποίο θα απονέμεται χρηματική επιβράβευση σε εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι με την εργασία τους έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών για την κοινωνία και τους πολίτες στόχων που έχουν τεθεί για τη μονάδα στην οποία υπηρετούν.

– Λαμβάνεται πρόνοια για την προστασία της οικογενειακής ζωής, με την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων περί της συνυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση της σύμφωνης γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου, που επιταχύνουν τις αποσπάσεις.

– Προβλέπεται η ανάπτυξη και λειτουργία του νέου Πληροφοριακού Συστήματος «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» για τη συνολική διαχείριση των ζητημάτων ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση των διαδικασιών των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, έρχεται ως ακόμη μία δέσμευση της κυβέρνησης που τηρείται στο ακέραιο, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα, με το σύστημα αξιολόγησης, κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων, θέλουμε να επιβραβεύσουμε όλους όσους εργάζονται αποτελεσματικά και συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα, μη παραβλέποντας ότι υπάρχουν ζητήματα που συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη απέναντι στη βελτίωση της κρατικής μηχανής.
Στο Υπουργείο Εσωτερικών εργαζόμαστε συστηματικά και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες με κάθε πρόσφορο τρόπο, αποσκοπώντας σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.
».

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την ψήφιση του νομοσχεδίου προστέθηκε άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της ολιστικής και συνεπούς πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ως προμετωπίδα την πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού Δημοσίου. Γνώμονας των αποφάσεών μας είναι πάντα ο άνθρωπος, πολίτες και εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στις ανάγκες των οποίων προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, δίκαια και υπεύθυνα, καθιστώντας το Δημόσιο έναν Οργανισμό για τον οποίο όλοι θα είμαστε υπερήφανοι. Πιστεύω βαθιά ότι συντελέστηκε ένα ακόμα σημαντικό και στέρεο βήμα στην πορεία για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, προς όφελος σύσσωμης της κοινωνίας.».

Δείτε το ψηφισθέν κείμενο:

Πηγή