Με την απόφαση 110581/25-4-2025 ορίζεται και δίνονται οδηγίες εφαρμογής για τη νέα διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Θέσπιση ενιαίου πλαισίου υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων, καθορισμός όρων και προϋποθέσεων εκπόνησης, έγκρισης και υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης».

Η υπάρχουσα διαδικασία κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων διατηρείται σε ισχύ μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.
Όλες οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα βάσει της προηγούμενης διαδικασίας κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 14708/17.08.2007 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθώς και όσες εκδοθούν κατά τη διάρκεια ισχύος των μεταβατικών διατάξεων της 
110581/2025, ισχύουν για πέντε (5) έτη από τη δημοσίευση της νέας υπουργικής απόφασης. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού ορίου, οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να καταρτίσουν εκ νέου το προσωπικό, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 852/2004 και την 110581/2025.

Αναλυτικά η απόφαση:

Άρθρο 1
Σκοπός

1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση του ενιαίου πλαισίου κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων με τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων εκπόνησης και έγκρισης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης, για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων και της προστασίας του καταναλωτή.

2. Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων αρμοδιότητας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υλοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 «για την υγιεινή των τροφίμων», σύμφωνα με την οποία οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων εξασφαλίζουν: α. την κατάρτιση όλων όσων χειρίζονται τρόφιμα στην επιχείρησή τους σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων ανάλογα με τις εκτελούμενες εργασίες, β. ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας που αναφέρεται στο άρθρο 5 παρ. 1 του Κανονισμού ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών, έχουν εκπαιδευθεί κατάλληλα στην εφαρμογή των αρχών HACCP, καθώς και γ. τη συμμόρφωση προς όλες τις απαιτήσεις του εθνικού δικαίου σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα πρόσωπα που απασχολούνται στην αλυσίδα των τροφίμων.

Άρθρο 2
Πεδίο Εφαρμογής

1. Η υποχρεωτική κατάρτιση προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων εφαρμόζεται στο προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν και διαθέτουν τρόφιμα, καθώς και στο προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας εντός των εγκαταστάσεων που λαμβάνουν χώρα οι ανωτέρω διαδικασίες. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να απασχολούν προσωπικό, το οποίο έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα απόφαση.

2. Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, μπορούν, είτε να εφαρμόσουν τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, είτε να αναπτύξουν προγράμματα κατάρτισης προσωπικού, κατάλληλα για το μέγεθος και το είδος της επιχείρησης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το σύστημα HACCP που εφαρμόζουν. Η υλοποίηση της υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού αποδεικνύεται, μέσω της τήρησης κατάλληλων αρχείων εκπαίδευσης, τα οποία επιθεωρούνται στο πλαίσιο του επισήμου ελέγχου τροφίμων βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την υγιεινή των τροφίμων» και του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

3. Οι επιχειρήσεις που δεν υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004, αλλά ακολουθούν διαδικασίες που βασίζονται στις αρχές του HACCP, οφείλουν να καταρτίζουν το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην παρούσα.

4. Από την υποχρεωτική κατάρτιση του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εξαιρείται το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρους και επίσημα αναγνωρισμένους από κρατικό φορέα τίτλους σπουδών, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών της Ελλάδας και αναγνωρισμένους ισότιμους τίτλους του εξωτερικού, από τους οποίους προκύπτει ότι ο εργαζόμενος έχει λάβει επαρκή κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.
 
Άρθρο 3
Προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης

1. Η υποχρεωτική κατάρτιση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων:
α) υλοποιείται μέσω των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης,
β) αφορά στην υποχρεωτική κατάρτιση χειριστών τροφίμων σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων,
γ) διενεργείται από φορείς υλοποίησης υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας και
δ) έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ (8) ώρες.

2. Οι επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP, δύναται να υλοποιούν οι ίδιες εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης υπεύθυνων ομάδων και τομέων, προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων, σε θέματα υγιεινής, ασφάλειας, παραγωγής ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας, προσαρμοσμένη σε ειδικό ή γενικό τομέα τροφίμων, κατά παρέκκλιση της παρούσας. Η εκπαίδευση υλοποιείται, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΦΕΤ και έχει διάρκεια τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες.

3. Το περιεχόμενο των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ και τροποποιείται όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Άρθρο 4
Φορείς υλοποίησης

1. Φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων είναι αποκλειστικά:
α) τα Πιστοποιημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, βάσει του ν. 4763/2020 (Α’ 254),
β) οι επαγγελματικοί φορείς,
γ) τα επιμελητήρια,
δ) τα κλαδικά σωματεία,
ε) τα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
στ) οι εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και
ζ) οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους

2. Η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών τηρεί αρχείο φορέων υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης.

Άρθρο 5
Αρχείο εγκεκριμένων φορέων

1. Οι φορείς υλοποίησης προγραμμάτων υποβάλλουν αίτημα έγκρισης για την υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με το τυποποιημένο έντυπο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ.

2. Με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών εγκρίνεται η εγγραφή των φορέων υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΦΕΤ και απονομής μοναδικού κωδικού έγκρισης εγγραφής του φορέα στο Αρχείο του ΕΦΕΤ.

3. Οι προϋποθέσεις έγκρισης και εγγραφής στο Αρχείο εγκεκριμένων φορέων υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης του ΕΦΕΤ καθώς και διαγραφής καθορίζονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ.

Άρθρο 6
Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης

1. Οι Φορείς υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης του ΕΦΕΤ προκειμένου να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής κατάρτισης υποβάλλουν αίτημα σύμφωνα με το τυποποιημένο έντυπο (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ) απευθυνόμενο στην Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ.

2. Τα αιτήματα έγκρισης υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης υποβάλλονται στον ΕΦΕΤ τουλάχιστον είκοσι (20) ημερολογιακές ημέρες πριν την ημέρα έναρξης του προγράμματος.

3. Ο αριθμός καταρτιζόμενων κάθε προγράμματος υποχρεωτικής κατάρτισης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 άτομα, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή διενέργεια του προγράμματος, η αναλυτική προσέγγιση του περιεχομένου του και η εμπέδωσή του από τους καταρτιζόμενους.

4. Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης διεξάγονται είτε μέσω τηλεκατάρτισης, είτε στις εγκαταστάσεις των φορέων υλοποίησης, είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένη ενοικιαζόμενη αίθουσα.

5. Τα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης μπορούν να υλοποιούνται υπό την προϋπόθεση τήρησης των κάτωθι ελάχιστων προδιαγραφών (αφορά στους μη πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΠΕΠ φορείς υλοποίησης του άρθρου 4):
α) Κατάλληλος εξοπλισμός για κάθε καταρτιζόμενο.
β) Οπτικοακουστικός εξοπλισμός.
γ) Ελάχιστο εμβαδόν αίθουσας διδασκαλίας δέκα πέντε (15) τετραγωνικά μέτρα.
δ) Η ελάχιστη επιφάνεια χώρου κάθε αίθουσας διδασκαλίας πρέπει να είναι 1,5 τ.μ. ανά καταρτιζόμενο ή 3 τ.μ. για την περίπτωση που ο καταρτιζόμενος είναι άτομο με αναπηρία.
ε) Ένα (1) WC για κάθε είκοσι πέντε (25) καταρτιζόμενους.
στ) Βεβαίωση δύο (2) μηχανικών περί της στατικής επάρκειας κτιρίου.
ζ) Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας υπόγειοι χώροι.
η) Φαρμακείο πρώτων βοηθειών.
θ) Πίνακα, οθόνη προβολής, video προβολέα-Η/Υ.
ι) Εγκατάσταση θέρμανσης-κλιματισμού.
ια) Επαρκής και ομοιόμορφος τεχνητός φωτισμός και εξαερισμός.
ιβ) Τήρηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας. Ειδικότερα, για την περ. η της παρ. 1 του άρθρου 4,
εκτός των ως άνω προϋποθέσεων απαιτείται και ο σκοπός του νομικού προσώπου, σύμφωνα με το καταστατικό του, να αφορά και στην παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης.

6. Οι φορείς υλοποίησης για τη διενέργεια προγράμματος υποχρεωτικής κατάρτισης, υποχρεούνται να επιλέγουν εκπαιδευτές από το Μητρώο Εκπαιδευτών Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων του ΕΦΕΤ (Υπομητρώο Α) και η εκπαίδευση σχεδιάζεται και υλοποιείται, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό υλικό που εκπονείται από τον ΕΦΕΤ.

7. Για την υλοποίηση του προγράμματος υποχρεωτικής κατάρτισης ορίζονται εκπαιδευτές με τους αναπληρωτές τους.

Άρθρο 7
Εξετάσεις

1. Μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης, οι καταρτισθέντες οφείλουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που καθορίζεται από τον ΕΦΕΤ, να συμμετάσχουν επιτυχώς σε εξετάσεις αξιολόγησης που διενεργούνται με ευθύνη του ΕΦΕΤ.
Οι εξετάσεις αξιολόγησης διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης (e-exam).
Στην περίπτωση αποτυχίας σε εξετάσεις μέσω ηλεκτρονικού συστήματος εξέτασης (e-exam) οι καταρτισθέντες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις δύο (2) ακόμη φορές εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών.

2. Σε κάθε περίπτωση που καταρτιζόμενοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και τις τρεις φορές τότε αυτοί υποχρεούνται να συμμετάσχουν εκ νέου σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Άρθρο 8
Βεβαιώσεις

1. Μετά την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις αξιολόγησης ο ΕΦΕΤ χορηγεί στους επιτυχόντες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και μέσω sms βεβαίωση επιτυχούς κατάρτισης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ).

2. Η βεβαίωση επιτυχούς κατάρτισης έχει πενταετή ισχύ.

3. Μετά τη λήξη ισχύος της βεβαίωσης επιτυχούς κατάρτισης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παρακολουθήσει εκ νέου πρόγραμμα υποχρεωτικής κατάρτισης και να υποβληθεί σε εξετάσεις αξιολόγησης.

Άρθρο 9
Δαπάνη συμμετοχής

1. Η δαπάνη για τη συμμετοχή σε προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης στη περίπτωση εργαζομένων βαρύνει τις επιχειρήσεις στις οποίες αυτοί απασχολούνται, οι οποίες σύμφωνα με το άρθρο 12 του π.δ. 17/1996 (Α’ 11), είναι υποχρεωμένες για την κατάρτιση του προσωπικού τους.

2. Η δαπάνη για τη συμμετοχή σε προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης στη περίπτωση μη εργαζομένων βαρύνει τους ιδίους.

3. Η συμμετοχή σε προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης στη περίπτωση άνεργων δωδεκάμηνης (12) και πλέον συνεχούς ανεργίας, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ, παρέχεται δωρεάν και για το λόγο αυτό οι φορείς υλοποίησης υποχρεούνται να αποδέχονται την συμμετοχή των ανέργων αυτών μέχρι του ποσοστού 10% του αριθμού των συμμετεχόντων σε κάθε πρόγραμμα που υλοποιούν. Για τη συμμετοχή ανέργων δωδεκάμηνης (12) και πλέον συνεχούς ανεργίας στα προγράμματα υποχρεωτικής κατάρτισης, απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο πρόσφατης βεβαίωσης χρόνου ανεργίας, η οποία δύναται να εκδοθεί μέσω gov.gr.

4. Για την υλοποίηση προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, προβλέπεται χρηματικό ποσό υπέρ ΕΦΕΤ, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ, και ανέρχεται έως το ποσό των ογδόντα ευρώ (80€). Το χρηματικό ποσό καταβάλλεται στον ΕΦΕΤ για κάθε τελικώς καταρτιζόμενο, από το φορέα υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

5. Για την επανέκδοση των βεβαιώσεων επιτυχούς κατάρτισης, προβλέπεται χρηματικό ποσό υπέρ ΕΦΕΤ, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ και ανέρχεται έως το ποσό ων ογδόντα ευρώ (80€).

Άρθρο 10
Υποβολή αιτημάτων Διαδικασία έγκρισης υλοποίησης προγραμμάτων Λοιπές προϋποθέσεις

1. Τα αιτήματα έγκρισης υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης υποβάλλονται από τους, εγγεγραμμένους στο αρχείο, φορείς υλοποίησης, στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ.

2. Κάθε αίτημα έγκρισης υλοποίησης προγράμματος υποχρεωτικής κατάρτισης αφορά στην υλοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

3. Τα αιτήματα έγκρισης υλοποίησης προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης ακολουθούν τυποποιημένη μορφή (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙ) και περιλαμβάνουν:
– Την επωνυμία του φορέα.
– Τον διακριτικό τίτλο του φορέα.
– Τον κωδικό έγκρισης του φορέα υλοποίησης.
– Το ονοματεπώνυμο του νόμιμου εκπροσώπου του φορέα.
– Την ταχυδρομική διεύθυνση του φορέα (οδός, αριθμός, δήμος, Τ.Κ.)
– Το τηλέφωνο του φορέα.
– Τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του φορέα.
– Το ΑΦΜ του φορέα.
– Τη ΔΟΥ στην οποία υπάγεται ο φορέας.
– Το πιστοποιητικό διαπίστευσης του φορέα στην περίπτωση που το αίτημα υποβάλλεται από διαπιστευμένο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης.
– Το ονοματεπώνυμο του υπευθύνου υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης
– Την ταχυδρομική διεύθυνση της εγκατάστασης που θα διεξαχθεί το πρόγραμμα κατάρτισης.
– Τις ημερομηνίες και οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος κατάρτισης.
– Τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτών.
– Τα ονοματεπώνυμα των αναπληρωτών εκπαιδευτών.
– Υπεύθυνες Δηλώσεις των εκπαιδευτών σύμφωνα με το υπόδειγμα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV).
– Υπεύθυνες Δηλώσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτών σύμφωνα με το υπόδειγμα (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V).
– Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή στην περίπτωση που εκπαιδευτές ή/και οι αναπληρωτές εκπαιδευτές είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
– Συμπληρωμένο πίνακα με τα στοιχεία των καταρτιζομένων (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI).
– Αντίγραφο του αιτήματος της επιχείρησης η οποία ενδιαφέρεται να καταρτίσει το προσωπικό της στην οποία αναφέρονται οι δραστηριότητες της επιχείρησης και τα στοιχεία των καταρτιζόμενων υπαλλήλων της.

4. Ο φορέας υλοποίησης ευθύνεται για την ταυτοποίηση των στοιχείων των καταρτιζομένων που δηλώνονται στον υποβαλλόμενο Πίνακα.

5. Τροποποίηση του Πίνακα των υποψηφίων καταρτιζομένων επιτρέπεται για μία (1) μόνο φορά και το αργότερο έως έξι (6) εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, με επισύναψη όλων των απαιτούμενων παραστατικών και οπωσδήποτε πριν την έγκριση του προγράμματος.

6. Η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ, ελέγχει την πληρότητα του αιτήματος, και το νωρίτερο έως πέντε (5) εργάσιμες ημέρες προ της έναρξης υλοποίησης του προγράμματος κατάρτισης, εγκρίνει την υλοποίησή του και χορηγεί στον φορέα υλοποίησης ένα μοναδικό κωδικό έγκρισης, ο οποίος περιλαμβάνει τον κωδικό έγκρισης του φορέα ακολουθούμενο με τον αριθμό του εγκριθέντος προγράμματος κατάρτισης.

7. Εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης, ο φορέας υλοποίησης υποβάλλει στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ, επικαιροποιημένο τον υποβληθέντα με το αίτημα Πίνακα καταρτισθέντων, στον οποίο βεβαιώνεται η παρακολούθηση του προγράμματος για κάθε ένα από τους καταρτιζόμενους.

8. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών αποστέλλονται στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΦΕΤ, σε γραπτή μορφή τα πρωτότυπα παρουσιολόγια και σε γραπτή και ηλεκτρονική μορφή ο κατάλογος των τελικώς καταρτισθέντων καθώς και το αποδεικτικό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΦΕΤ, του σχετικού χρηματικού ποσού.

Άρθρο 11
Έλεγχοι αξιολόγησης

1. Ο ΕΦΕΤ διενεργεί ελέγχους αξιολόγησης για τη διαπίστωση της καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης.

2. Οι έλεγχοι διενεργούνται τακτικά, σύμφωνα με ετήσιο προγραμματισμό που εγκρίνεται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ ή έκτακτα όποτε συντρέχουν ειδικότεροι λόγοι που αφορούν στη διερεύνηση σχετικών παραπόνων ή αναφορών ή καταγγελιών.

3. Για τη διενέργεια των ελέγχων αξιολόγησης συγκροτούνται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή του ΕΦΕΤ κλιμάκια αποτελούμενα δυο υπαλλήλους του ΕΦΕΤ των κλάδων ΠΕ ή ΤΕ.

4. Η διενέργεια των ελέγχων αξιολόγησης πραγματοποιείται με επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις του φορέα, στην εγκατάσταση διεξαγωγής των προγραμμάτων υποχρεωτικής κατάρτισης ή από απόσταση σε περίπτωση που τα προγράμματα υλοποιούνται μέσω συστήματος τηλεκπαίδευσης.

5. Μετά τη διενέργεια των ελέγχων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, αιτιολογημένες εκθέσεις ελέγχου αξιολόγησης που περιλαμβάνουν τον έλεγχο της τήρησης των διοικητικών διαδικασιών, της διεξαγωγής της κατάρτισης σύμφωνα με το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης και της τήρησης των υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης, των καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII).

6. Εάν από τους ελέγχους αξιολόγησης διαπιστωθούν παρεκκλίσεις ή και παραβάσεις της καλής εκτέλεσης των προγραμμάτων κατάρτισης ή/και των διοικητικών διαδικασιών ή/και των υποχρεώσεων των φορέων υλοποίησης, των καταρτιζόμενων ή/και των εκπαιδευτών, τα κλιμάκια ελέγχου διατυπώνουν στις εκθέσεις ελέγχου αξιολόγησης προτάσεις ενεργειών συμμόρφωσης.

7. Η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών ενημερώνει τους φορείς υλοποίησης για τα ευρήματα των εκθέσεων αξιολόγησης ή/και εισηγείται στο ΔΣ του ΕΦΕΤ κυρώσεις ανάλογα με τη βαρύτητα των διαπιστωθέντων παραβάσεων.

Άρθρο 12
Παραβάσεις Κυρώσεις

1. Παραβάσεις κατά την έννοια της παρούσας θεωρούνται:
– Οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις ή/και υποδομές για την εύρυθμη διεξαγωγή των προγραμμάτων κατάρτισης.
– Η πλημμελής ταυτοποίηση των στοιχείων των καταρτιζόμενων.
– Η πλημμελής τήρηση του ωραρίου ή/και του συνολικού χρόνου υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης.
– Η ελλιπής ή/και ατελής υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης σύμφωνα με το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού.
– Η κακή ή/και ανάρμοστη συμπεριφορά των διοικούντων ή/και του προσωπικού του φορέα υλοποίησης.
– Η κακή ή/και ανάρμοστη συμπεριφορά των εκπαιδευτών.
– Η παροχή ή/και η υποβολή αναληθών ή/και παραπλανητικών στοιχείων από τους φορείς υλοποίησης προς τους ελεγκτές ή/και τον ΕΦΕΤ.
– Η υποβολή ψευδών δηλώσεων ή δηλώσεων με παραπλανητικό περιεχόμενο από τους εκπαιδευτές.
– Η χρησιμοποίηση από τους φορείς υλοποίησης αθέμιτων μέσων προσέλκυσης καταρτιζόμενων με τη χρήση ισχυρισμών ότι εκπροσωπούν ή συνεργάζονται με τον ΕΦΕΤ ή παρόμοιους «παραπλανητικούς» ισχυρισμούς.
– Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης χωρίς προγενέστερη έγκριση του ΕΦΕΤ.
– Η μη καταβολή του χρηματικού ποσού υπέρ του ΕΦΕΤ.
– Η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας Υπουργικής Απόφασης.

2. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους φορείς υλοποίησης είναι:
– Συστάσεις για τη λήψη μέτρων συμμόρφωσης και επανέλεγχος αξιολόγησης.
– Αποκλεισμός από την δυνατότητα υποβολής αιτημάτων έγκρισης υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης από ένα (1) έτος έως τρία (3) έτη.
– Οριστικός αποκλεισμός από τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων έγκρισης υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης.

3. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους εκπαιδευτές είναι:
– Διαγραφή από το μητρώο εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ για τρία (3) έτη.
– Οριστική διαγραφή από το μητρώο εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.

4. Στις επιχειρήσεις τροφίμων οι οποίες κατά τον επίσημο έλεγχο διαπιστώνεται ότι δεν έχουν μεριμνήσει για την κατάρτιση του υπευθύνου, καθώς και του συνόλου των χειριστών τροφίμων της επιχείρησης επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

5. Οι κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΕΤ.
 
Άρθρο 13
Παραρτήματα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: ΑΙΤΗΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ: ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV: YΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (Αποδοχής συμμετοχής ως εκπαιδευτής)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V: YΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ (Αποδοχής συμμετοχής ως αναπληρωματικός εκπαιδευτής)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 
Άρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις

1. Η υπάρχουσα διαδικασία κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων διατηρείται σε ισχύ μέχρι 31.12.2025, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων.

2. Όλες οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί έως σήμερα βάσει της προηγούμενης διαδικασίας κατάρτισης του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 14708/17.08.2007 (Β’ 1616) απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, καθώς και όσες εκδοθούν κατά τη διάρκεια ισχύος των μεταβατικών διατάξεων της παρούσας, ισχύουν για πέντε (5) έτη από τη δημοσίευση της παρούσας υπουργικής απόφασης. Μετά την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού ορίου, οι επιχειρήσεις τροφίμων υποχρεούνται να καταρτίσουν εκ νέου το προσωπικό, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 852/2004 και την παρούσα.

Άρθρο 15
Τελικές διατάξεις

1. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας παύουν να ισχύουν οι διατάξεις της υπ’ αρ. 14708/2007 (Β’ 1616) απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης που αφορούν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία υλοποίησης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων.
 
2. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις της υπ’ αρ. 14708/2007 (Β’ 1616) απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης για την εκπαίδευση προσωπικού αρμόδιων αρχών και φορέων του επίσημου ελέγχου τροφίμων.

3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ, οι διαδικασίες υποχρεωτικής κατάρτισης προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και η διαδικασία εξετάσεων για τη χορήγηση βεβαιώσεων επιτυχούς κατάρτισης, που περιγράφονται στην παρούσα, δύνανται να υλοποιούνται μέσω ψηφιακής εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΕΦΕΤ (ΟΠΣ-ΕΦΕΤ).

4. Κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Άρθρο 16
Έναρξη ισχύος

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (ΦΕΚ Β’ 2161/06-05-2025)

Δείτε την απόφαση στο αρχείο του κόμβου

Πηγή

Continue Reading