Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι πτωτικές τάσεις στα ξένα χρηματιστήρια επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά όχι με την ίδια ένταση. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τις πωλήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να παραμείνει κοντά στις 1.500 μονάδες επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα που του προσδίδουν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ξένες Αγορές: Ήπιες διορθώσεις στις αμερικανικές αγορές και εντονότερες στις ευρωπαϊκές

Οι εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων αποτέλεσαν για μία ακόμη συνεδρίαση άλλοθι ρευστοποιήσεων στην Αμερική και στην Ευρώπη. Επί της ουσίας, ο βασικός λόγος για τις ρευστοποιήσεις είναι ότι υπάρχουν τεράστια κέρδη από το προηγούμενο ράλι των μετοχών και οι επενδυτές αυξάνουν ρευστότητα για το δεύτερο μισό του έτους. Άλλωστε τα εντεινόμενα γεωπολιτικά θέματα (Ουκρανία, Ισραήλ, Ιράν) διατηρούν τους επενδυτές σε στάση επιφυλακής ενώ αυξάνουν τις τιμές των εμπορευμάτων (πετρέλαιο, χρυσός, αλουμίνιο, χαλκός κλπ). Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, στις ΗΠΑ, ο Dow Jones αυξάνονταν οριακά, ο S&P 500 υποχωρούσε οριακά, ο Nasdaq υποχωρούσε κατά -0,33%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX (-0,44%), ο γαλλικός CAC (-0,89%), o Εurostoxx 50 (-0,75%), ο MIB (-0,78%).

Ελληνικό χρηματιστήριο

Υποχώρηση Γενικού Δείκτη στις 1.496,35 μονάδες (-0,43%) με συναλλαγές 165 εκατ. ευρώ

Το γεγονός ότι συνεχίστηκαν οι υψηλές συναλλαγές δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Κυρίαρχη στις συναλλαγές ήταν η μετοχή της ΕΤΕ, στην οποία πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές πάνω από 47 εκατ. ευρώ με πολλά πακέτα. Τα 47 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 30% των συνολικών συναλλαγών. Χρηματιστηριακές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ίσως πρόκειται για το ενδεχόμενο επίσπευσης της από-επένδυσης του ΤΧΣ μέσα στον Ιούνιο.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1496,35 μονάδες με (-0,43%). Η αξία συναλλαγών έφτασε τα 165 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 37 έκλεισαν ανοδικά και οι 64 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά (-0,44%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,04%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (0,74%) και Βιομηχανικών (0,31%) και πτώση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προιόντων (-1,11%) λόγω ΟΠΑΠ και Jumbo, οι πετρελαικές (-0,74%) λόγω Motor Oil, οι Τηλεπικοινωνίες (-0,28%). Μικρή υποχώρηση είχαμε στις τραπεζικές μετοχές (-0,24%) με ΕΤΕ και Eurobank να υποχωρουν και Alpha και Πειραιώς να αυξάνονται. Σημαντική άνοδο είχε η μετοχή της Optima λόγω των εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε το πρωί.

Πηγή