Σε χρώμα πορτοκαλί, δηλαδή σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι σήμερα στον σχετικό χάρτη πρόβλεψης πέντε περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, στην κατηγορία 4, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι:

  • Αρκαδία,
  • Λακωνία,
  • Μεσσηνία,
  • Αχαΐα και
  • Ηλεία.

Από την Πυροσβεστική τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπλέον, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν.

Τι πρέπει να προσέξετε

Παράλληλα, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, να σημειωθεί πως, χθες, πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Πουρί, στο ανατολικό Πήλιο (υπήρξε φωτιά σε αγροτοδασική δύσβατη έκταση), και στην περιοχή Λευκόπετρα στην Ξάνθη (υπήρξε φωτιά σε χαμηλή βλάστηση).

Η χθεσινή μάχη με τις φλόγες

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από το απόγευμα του Σαββάτου έως το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώθηκαν 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι 25 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε.

Πηγή