Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η αυξημένη ζήτηση αγροτικών προϊόντων μέσα σε πληθωριστικό περιβάλλον και σε περιβάλλον με προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας έχει εκτοξεύσει τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων παγκοσμίως. Η άνοδος των τιμών αποτελεί ένα ακόμη κρίκο που οδηγεί σε αναζωπύρωση πληθωρισμού και σε εφοδιαστικά προβλήματα στις διεθνείς αγοράς. Πρόκειται για ένα «φαύλο κύκλο» μεταξύ τιμών αγροτικών εμπορευμάτων και πληθωρισμού.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα και εστιάζει ιδιαίτερα στην ανοδική πορεία των τιμών αγροτικών προϊόντων.

Θετικές αποδόσεις καταγράφει το σύνολο των επιμέρους αγροτικών προϊόντων, αλλά και ο δείκτης, με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά. Τις σημαντικότερες αποδόσεις εμφάνισαν το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι και ο χυμός πορτοκαλιού.

Η μειωμένη παραγωγή σιταριού, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα ενδέχεται να επιδράσουν θετικά στην τιμή του. Οι τιμές της ζάχαρης πιθανά να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο, καθώς η ζήτηση παραμένει δυνατή, παρά τις προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή. Για το βαμβάκι, η ισχυρή ζήτηση και η ανάγκη για χρήση βιώσιμων καταναλωτικών προϊόντων πιθανά να ενισχύσουν την τιμή του. Παρά το γεγονός ότι η Κίνα συνεχίζει τις αγορές σόγιας, μια πιθανή αλλαγή στις εμπορικές ροές με τις ΗΠΑ, λόγω Βραζιλίας, ενδέχεται να προκαλέσει πτωτική πίεση στην τιμή της. Με τα αποθέματα και την παραγωγή του ρυζιού να αναμένονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, η τιμή του ρυζιού ενδέχεται να υποστεί πτωτική πίεση.

Ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων ενισχύθηκε σημαντικά (+8,95%). Ως πιθανή αιτία φαίνεται να είναι οι ενισχυμένες προσδοκίες της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, με την τεχνική εικόνα του δείκτη να εμφανίζεται, σχετικά, θετική βραχυπρόθεσμα. Στον αντίποδα, μια περαιτέρω ενδυνάμωση του δολαρίου ως αποτέλεσμα του tapering της Fed και μια μη ουσιαστική πρόοδος στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να λειτουργήσουν αρνητικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, το υψηλό επίπεδο αποτιμήσεων τους, ίσως αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα πτωτικής πίεσης των τιμών τους μεσοπρόθεσμα.

Πηγή