Η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Γενικού Δικαστηρίου για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια του κορωνοϊού, ζητά την αναβολή της ψηφοφορίας για την προεδρία της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ψηφίζουν σήμερα για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κ. φον ντερ Λάιεν επιζητά δεύτερη θητεία.

Ωστόσο το Δικαστήριο, χθες, την παραμονή δηλαδή της ψηφοφορίας, έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε «επαρκώς ευρεία πρόσβαση» στις συμβάσεις για τα εμβόλια Covid-19. Το Δικαστήριο σημειώνει «μερική» άρνηση να αποκαλυφθούν οι δηλώσεις περί απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν επιφορτιστεί με τη διαπραγμάτευση των αγορών αυτών με τις φαρμακευτικές εταιρίες.

«Η Επιτροπή δεν έδωσε στο κοινό αρκετά μεγάλη πρόσβαση στα συμβόλαια αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19», εκτιμά σε μια ανακοίνωση το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

«Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ζητούν την αναβολή της επανεκλογής της κ. φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής, αφού το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απόκρυψη πληροφοριών. Οι νομικές υπηρεσίες του Κοινοβουλίου πρέπει να αξιολογήσουν εάν η ψηφοφορία πρέπει να αναβληθεί», σημειώνει το Left, χαρακτηρίζοντάς την «ακατάλληλη για το αξίωμα».

Πηγή