Η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή γενική προσέγγιση που ανακοίνωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή. Αγκαλιάζοντας και προωθώντας την ψηφιοποίηση, αυτό το πακέτο καθιστά το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και πιο ανθεκτικό στην απάτη. Οι νέοι κανόνες σηματοδοτούν επίσης το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ανάπτυξη της οικονομίας της πλατφόρμας και βοηθούν στην ισότητα των όρων ανταγωνισμού μεταξύ διαδικτυακών και παραδοσιακών βραχυπρόθεσμων υπηρεσιών διαμονής και μεταφοράς.

Αυτό το πακέτο εισάγει 3 μέτρα:

1. Το νέο σύστημα εισάγει ενιαία ψηφιακή αναφορά σε πραγματικό χρόνο για σκοπούς ΦΠΑ με βάση την ηλεκτρονική τιμολόγηση για διασυνοριακές συναλλαγές, η οποία θα παρέχει στα κράτη μέλη έγκαιρα τις πολύτιμες πληροφορίες που χρειάζονται για να ενισχύσουν την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα επιταχύνει επιπλέον τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό στην ψηφιακή εποχή, εξορθολογίζοντας τις λειτουργίες, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση και την ασφάλεια, επιτρέποντας τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και υποστηρίζοντας την επεκτασιμότητα για μελλοντική ανάπτυξη και καινοτομία.

2. Επιπλέον, οι φορείς της οικονομίας πλατφόρμας στους τομείς των μεταφορών επιβατών και της βραχυχρόνιας ενοικίασης καταλυμάτων θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση ΦΠΑ στις φορολογικές αρχές, όπου ο υποκείμενος προμηθευτής δεν χρεώνει ΦΠΑ. Αυτό το μέτρο θα συμβάλει σε καλύτερους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των διαδικτυακών και των παραδοσιακών υπηρεσιών και θα διευκολύνει τη ζωή των υποκείμενων οικοδεσποτών και των οδηγών, οι οποίοι δεν θα υπόκεινται σε ΦΠΑ.    

3. Τέλος, αυτή η πρωτοβουλία θα μειώσει περαιτέρω την ανάγκη για πολλαπλές εγγραφές σε διαφορετικά κράτη μέλη, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον μοντέλο «Μία Στάση ΦΠΑ» για τις εμπορικές εταιρείες.

Δηλώσεις

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή γενική προσέγγιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά την επικαιροποίηση των κανόνων μας για τον ΦΠΑ, ώστε να συμβαδίζουν με τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα, καθώς και για την απλούστευση του φορολογικού τοπίου. Με τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ΦΠΑ, μειώνουμε σημαντικά τον διοικητικό φόρτο για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες, και τους παρέχουμε τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και όχι στη γραφειοκρατία. Αυτή η δέσμη μέτρων καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για μια δικαιότερη και αποτελεσματικότερη ψηφιακή οικονομία, η οποία θα εξυπηρετεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το καταναλωτικό κοινό.»

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή συμφωνία διευκολύνει τη ζωή των φορολογουμένων, καταπολεμά την απάτη και προωθεί τον θεμιτό ανταγωνισμό. Τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν 61 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως —η ενοποιημένη ηλεκτρονική τιμολόγηση αποτελεί βασικό βήμα για τη μείωση αυτών των απωλειών. Η ενιαία εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, βοηθώντας ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σε διασυνοριακό επίπεδο. Τέλος, το καθεστώς θεωρούμενου προμηθευτή είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ της παραδοσιακής οικονομίας και της οικονομίας των πλατφορμών. Αυτοί οι νέοι κανόνες για τον ΦΠΑ ενισχύουν την ικανότητά μας να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η ψηφιοποίηση, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ορισμένες από τις προκλήσεις της και καθιστώντας την Ευρώπη πιο δίκαιη και ανταγωνιστική.»

Επόμενα βήματα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση μετά από εκ νέου διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ιστορικό

Ο ΦΠΑ είναι μία από τις σημαντικότερες ροές εσόδων για τις αρχές των κρατών μελών. Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση για το Κενό ΦΠΑ 2023, τα κράτη μέλη έχασαν περίπου 61 δισεκατομμύρια ευρώ από έσοδα ΦΠΑ το 2021. Για την αντιμετώπιση αυτών των απωλειών και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της οικονομίας, τον Δεκέμβριο του 2022 η Επιτροπή πρότεινε τον εκσυγχρονισμό των υποχρεώσεων ΦΠΑ προωθώντας η ψηφιακή μετάβαση. Αυτό το νομοθετικό πακέτο ανακοινώθηκε στο Σχέδιο Δράσης του 2020 για δίκαιη και απλή φορολογία, υποστηρίζοντας τη στρατηγική ανάκαμψης.

Για περισσότερες πληροφορίες

Γενική προσέγγιση του Συμβουλίου

Ο ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή

Πηγή