Σε κρανίου τόπο μετατράπηκαν τεράστιες εκτάσεις που βρέθηκαν στο έλεος της πύρινης επέλασης, η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και ακολούθησε μία καταστροφική πορεία στη βορειοανατολική Αττική, αφήνοντας πίσω της μία νεκρή και ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Το μέγεθος της καταστροφής, που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Reuters, σε Μαραθώνα και Διόνυσο, συγκλονίζει.

(REUTERS/Stelios Misinas)
(REUTERS/Stelios Misinas)
(REUTERS/Stelios Misinas)
(REUTERS/Stelios Misinas)
(REUTERS/Stelios Misinas)
(REUTERS/Stelios Misinas)

Συγκλονιστικές εικόνες από drone

Αποκαρδιωτικά πλάνα κατέγραψε και το drone της ERT στην Πεντέλη.

700.000 καμένα στρέμματα την τελευταία 8ετία

Σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), που παρουσίασε το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024,13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα στο λεκανοπέδιο. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών.

Πυρκαγιές: Το 37% των δασών της Αττικής έγινε στάχτη την τελευταία 8ετία – Θλιβερός απολογισμός

78 κατοικίες ακατάλληλες προς χρήση

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές των περιοχών που επλήγησαν.

Ειδικότερα, αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές των δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαθαρώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, καθώς οι επισκέψεις και οι αυτοψίες εδράζονται στην καθοδήγηση και ενημέρωση από τα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά μέχρι τώρα, στους παραπάνω Δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.

Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα. Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους. Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες -ενδεχομένως- ελαφριές ζημιές.

Πηγή