Η παλαιστινιακή Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση απόψε αναφέροντας ότι βλέπει θετικά την πρόταση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο τριών φάσεων, μια ισραηλινή πρόταση  για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η πρόταση του Ισραήλ περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη τριών σταδίων, που περιλαμβάνει εκεχειρία έξι εβδομάδων με την προοπτική να γίνει μόνιμη και στη συνέχεια την ανοικοδόμηση της Γάζας με διεθνή βοήθεια.

;

Πρώτη φάση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, η πρώτη φάση της ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνει:

  • πλήρη κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες,
  • αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας»,
  • απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων, ανάμεσά τους γυναίκες, ηλικιωμένοι, τραυματίες,
  • απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε σύμφωνα με το BBC ότι, εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί από όλες τις πλευρές, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας και η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί, με 600 φορτηγά να μεταφέρουν βοήθεια κάθε μέρα.

Δεύτερη φάση

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, οι εναπομείναντες όμηροι θα επιστρέψουν στο Ισραήλ και σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, η κατάπαυση του πυρός θα γινόταν, έπειτα από διαπραγματεύσεις, «μόνιμος τερματισμός των εχθροπραξιών».

Επίσης, οι δυνάμεις του Ισραήλ προβλέπεται να αποχωρήσουν από τη Γάζα.

Ο κ. Μπάιντεν αναγνώρισε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης θα είναι δύσκολες.

Τρίτη φάση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, το τελευταίο στάδιο της ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνει την επιστροφή των σορών ομήρων στις οικογένειές τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας με διεθνή βοήθεια, εφόσον υπάρξει συμφωνία.

Πηγή