Άλλο ένα χαμηλό 60 ετών πρόκειται να αγγίξει το 2024 η παγκόσμια παραγωγή οίνου, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει τους αμπελώνες τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου και Αμπέλου (OIV).

Στις πρώτες παγκόσμιες προβλέψεις του για το 2024, ο OIV καθόρισε την παγκόσμια παραγωγή οίνου, εξαιρουμένων χυμών και μούστου, μεταξύ 227 και 235 εκατομμυρίων εκατόλιτρων (mhl), με εκτίμηση μεσαίου εύρους 231 mhl.

Ο δείκτης μεσαίας κατηγορίας ήταν 2% χαμηλότερος από την παραγωγή του περασμένου έτους και ο μικρότερος από το 1961, ανέφερε ο OIV. Ένα εκατόλιτρο ισοδυναμεί με 133 τυπικά μπουκάλια κρασιού.

Επανάληψη του 2023

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2024 φαίνεται να είναι μια επανάληψη του 2023», ανέφερε ο OIV.

«Όπως και το 2023, τα ακραία ή ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι η βασική επιρροή στην παγκόσμια παραγωγή, με πρώιμους παγετούς, έντονες βροχοπτώσεις και παρατεταμένη ξηρασία που επηρεάζουν δραματικά την παραγωγικότητα ενός αμπελώνα».

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου βρίσκονται οι τρεις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου – η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία – η παραγωγή υπολογίστηκε σε 139 mhl, μειωμένη κατά 3% από πέρυσι και το χαμηλότερο επίπεδο αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό.

Στη Γαλλία η μεγαλύτερη πτώση

Η Γαλλία καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ, με την παραγωγή της να αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο, μετά τις καιρικές συνθήκες που κυμαίνονται από καταρρακτώδεις βροχές έως περιορισμένη ηλιοφάνεια και χαλάζι.

Μια αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ιταλία από το ασθενές επίπεδο του περασμένου έτους θα επιτρέψει στη χώρα να ανακτήσει τη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού κρασιού από τη Γαλλία, ανέφερε ο OIV.

Στις ΗΠΑ, τον τέταρτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, η παραγωγή το 2024 προβλέπεται να μειωθεί κατά 3% από πέρυσι, αν και οριακά πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε ο Οργανισμός.

Στο νότιο ημισφαίριο, η συνολική παραγωγή υπολογίστηκε μειωμένη κατά 2% σε ετήσια βάση στα 46 mhl και η χαμηλότερη των τελευταίων δύο δεκαετιών, με τις μειώσεις στην Αυστραλία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική να αντισταθμίζουν την ανάκαμψη στην Αργεντινή, τόνισε ο OIV.

Η πτωτική τάση παραγωγής παγκοσμίως υπογράμμισε την ευαλωτότητα του κλάδου στην κλιματική αλλαγή, αν και βραχυπρόθεσμα η μειωμένη προσφορά μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση μιας αγοράς που αντιμετωπίζει φθίνουσα κατανάλωση και υψηλά αποθέματα, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Πηγή